Enhedslisten vil have flere almene boliger til Risskov: - Vi er åbne for at opkøbe villaer for at bygge billigere boliger
I Aarhus Kommune er Skåde Skoles skoledistrikt det eneste sted, hvor der er færre almene boliger end i Strandskolens distrikt.
Derfor er det ifølge Solveig Munk (EL), der er konstitueret formand for Teknisk Udvalg, en fejl, at skoledistriktet i Risskov ikke er blevet udpeget som et område med potentiale for flere almene boligbyggerier i ny plan fra Aarhus Kommune.
Hun mener, at direktørens børn skal blandes med arbejderklassens, og for at det i højere grad sker i Risskov, er hun åben for at tage et kommende redskab i brug. Folketinget ventes nemlig at vedtage en ny lovpakke denne sommer, der gør det muligt for Aarhus Kommune at opkøbe villaer for at bygge almene boliger i deres sted.
Faktisk har andelen af almene boliger i Strandskolens skoledistrikt været dalende i en årrække, men det ser ud til at vende på grund af byudviklingen.
Steffen Wich (S) og Jakob Søgaard Clausen (DF) ville foretrække, at det lave antal almene boliger stiger helt naturligt i forbindelse med nye byggeprojekter.
Forskellen er til at få øje på, for mens 74 procent af boligerne i Søndervangskolens skoledistrikt i Viby er almene, er tallet for Strandskolens distrikt blot to procent.
Det er næsten som nat og dag, og derfor undrer det Solveig Munk (Ø), konstitueret formand for Teknisk Udvalg, at byrådet i Aarhus Kommune ikke har taget højde for differencen med sin nye plan for bedre fordeling af almene boliger i kommunen.
Onsdag blev den endeligt vedtaget. Baggrunden er et ønske om en mere blandet by, men det er særligt i oplandsbyerne som Lisbjerg, Elev og Nye, der i disse år gennemgår en massiv byudvikling, at et flertal af politikerne i Aarhus Byråd ser størst potentiale for at opføre flere almene boliger.
Men spørger man Solveig Munk, er det en fejl, at man ikke fokuserer mere på at bygge almene boliger i Strandskolens skoledistrikt - eller i Skåde Skoles distrikt, hvor du ikke finder én eneste almen bolig.
- Strandskolens distrikt samt Skåde Skoles burde være en del af planen, for hvis det handler om at skabe en blandet by, skal det jo være sådan, at direktørens børn møder arbejdsklassens børn, siger Solveig Munk og tilføjer:
- Det er traditionelle villakvarterer, og hvis man vil have en spredning i befolkningen, så er det en god ide med boliger, der er til at betale.
Villaerne behøver ikke blive revet ned
Men sådan som boligpriserne i Vejlby-Risskov har udviklet sig gennem en årrække, er det ikke hvem som helst, der har råd til at slå sig ned i kvarteret. Men et nyt værktøj kan være på vej til Aarhus Kommune, som kan bane vejen for byggeriet af flere billige og almene boliger i eksempelvis Strandskolens skoledistrikt.
Folketinget ventes denne sommer at vedtage en ny lov, som blandt andet gør det muligt for Aarhus Kommune at opkøbe villaer for at bygge almene boliger. Det redskab ser Solveig Munk som en måde at gøre op med skævheden i fordelingen af almene boliger i eksempelvis Strandskolens distrikt.
- Lige nu bruger vi kvotetildelingen, hvor en andel af boliger i nye byggeprojekter skal være almene, men vi har brug for flere redskaber, siger Solveig Munk.
Vil du være klar til at købe private ud af deres boliger for at rive boligerne ned og så lave almene boliger i Risskov?
-Ja, det vil jeg være klar til. Det er ikke ensbetydende med, at man skal rive villaerne ned. Måske kan de bare bygges om, siger Solveig Munk.
Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef i Aarhus Kommune.- Hvis den vedtages af Folketinget, får vi muligheden for at gøre brug for nogle nye værktøjer til at sikre flere almene boliger, men lovpakken skal drøftes politisk i byrådet.
Byudviklere slipper ikke for at bygge almene boliger
Faktisk har andelen af almene boliger i Strandskolens skoledistrikt været faldende i en årrække, hvilket kan skyldes, at det samlede antal boliger er vokset via byudviklingen langs Lystrupvej.
Men tidligere har Aarhus Kommune ikke på samme måde som nu haft muligheden for at stille krav til, hvor stor en procentdel af nye byggeprojekter, der skal udgøres af almene boliger. I 2015 gjorde Folketinget det dog muligt for landets kommuner at gøre krav på, at en fjerdedel af boligerne i nye lokalplaner skal være almennyttige.
Så i stedet for potentielt at opkøbe villaer for at bygge almene boliger i Strandskolens skoledistrikt, så Solveig Munks kollega i Teknisk Udvalg, Steffen Wich (S), hellere, at andelen af almene boliger øges naturligt via byudviklingen langs eksempelvis Lystrupvej.
- Jeg synes, der skal være grænser for, hvor mange kræfter man skal bruge på at ændre de lave procentsatser i Strandskolens skoledistrikt. Det skal komme helt naturligt med byudviklingen, siger medlem af Teknisk Udvalg Steffen Wich (S) og tilføjer:
- Men det er klart, at vil man bygge i et område med en lille andel almene boliger, så skal man virkelige have gode argumenter for at slippe for det nye administrationsgrundlag med kravet om 25 procent.
Andelen af almene boliger ser ud til at stige
Jakob Søgaard Clausen (DF), der ligeledes er medlem af Teknisk Udvalg, istemmer sig koret, der ikke synes, at det skal være et mål i sig selv at hæve den lille andel almene boliger i Strandskolens distrikt.
- Kravet om 25 procent er en god balance, som skal bruges i forbindelse med udarbejdelsen af nye lokalplaner. Vi skal ikke til at rage gammelt ned for at bane vejen for flere almene boliger, siger byrådspolitikeren.
For umiddelbart vil de kun to procent almene boliger i Strandskolens skoledistrikt stige frem mod 2025, fortæller Bente Lykke Sørensen, der er bystrategisk chef i Aarhus Kommune.
I kvotetildelingen af almene boliger til lokalplanen 1083 på Arresøvej er der eksempelvis lagt op til, at der kan bygges 387 af slagsen. Samtidig er der to forslag til lokalplaner på vej ved Latyrusvej og Mosevej, hvor man altså ifølge Steffen Wich og Jakob Søgaard Clausen skal forvente, at der vil være et krav om 25 procent almene boliger.
- Lige nu tyder det på, at der er et pænt antal almene boliger på vej til Strandskolens skoledistrikt, men det er altså kun et forventet antal. Der kan ske alt muligt, som forsinker byggeriet som stigende materialepriser og andre udefrakommende forhold, siger Bente Lykke Sørensen.
Byrådet skal tage stilling til opkøb af villaer
Kigger man på postnummer 8240 Risskov er det ikke retvisende at tegne et billede af en rigmandsghetto, hvor der ingen almene boliger er i miles omkreds. I Ellevangskolens skoledistrikt er andelen 34 procent, mens tallet for Risskov Skoles er 24.
I Aarhus Kommune er gennemsnittet på 27 procent, så jo, Strandskolens skoledistrikt har en lav andel, men det er der ifølge Bente Lykke Sørensen en god forklaring på.
- Enten er det private, der opfører et byggeri i en sådan størrelse, at man kan stille krav om et vist antal almene boliger. Alternativt kræver det, at Aarhus Kommune ejer nogle grunde, som den kan bygge på. Den tredje mulighed er, at en århusiansk boligforening ejer en grund og opfører et byggeri, siger Bente Lykke Sørensen og tilføjer:
- De tre værktøjer har ikke for alvor været mulige at bruge i Strandskolens distrikt, men med de nye retningslinjer prøver vi at få 25 procent almene boliger, hvor det kan lade sig gøre.
Nu kan det være, at der kommer endnu et værktøj til værktøjskassen i form af en ny lovpakke, der blandt andet skal gøre det muligt for Aarhus Kommune at opkøbe villaer for at bygge almene boliger.
Men én ting er, at muligheden er der. Noget andet er, om et flertal i Aarhus Byråd ønsker at gøre brug af den, som Solveig Munk fra Enhedslisten lægger op til.
- Hvis den vedtages af Folketinget, får vi muligheden for at gøre brug for nogle nye værktøjer til at sikre flere almene boliger, men lovpakken skal drøftes politisk i byrådet. De skal tage stilling til, hvad der giver mening at bruge i en århusiansk kontekst, og hvilke værktøjer man gerne vil gøre brug af, siger bystrategisk chef Bente Lykke Sørensen.