Trods verdenssituationen: Der er stadig masser blus på boligmarkedet i Vejlby-Risskov
- Med tanke på alt det, der rører sig i verden lige nu, er det imponerende, hvordan vi fortsat oplever så stor aktivitet.
Sådan lyder udmeldingen fra Mads Faurholt, indehaver af Nybolig Risskov, når han bliver adspurgt om, hvorvidt krig, rentestigninger og større forbrugsomkostninger har haft indflydelse på boligmarkedet.
Hos mæglerne fra Nonbo & Eland samt Danbolig Risskov har man heller ikke mærket dalende efterspørgsel. Udbuddet er lavt, og det er med til at holde priserne høje, selvom markedet måske er ved at stabilisere sig en smule i forhold til sidste sommers prisstigninger.
- Efterspørgslen er stadig stor, men der er færre ejendomme, som kommer i budrunde nu end for et år siden. På den måde kan du sige, at markedet stabiliserer sig, fortæller Michael Nonbo fra Nonbo & Eland.
Ejendomme nær vandet i Risskov har altid været efterspurgte, men i øjeblikket gælder det generelt for boliger i hele Vejlby-Risskov - uanset om det er villaer, rækkehuse eller ejerlejligheder.
Krigen raser i Ukraine, recession er en truende frygt, mens stigende renter, inflation og afgifter gør sit indhug i din og min privatøkonomi, så det bliver dyrere at købe bolig.
Det lyder som begyndelsen på enhver ejendomsmæglers værste mareridt, men verdenssituationen har ikke været en kold spand vand for boligmarkedet i Vejlby-Risskov. Der er stadig blus på, fortæller Mads Faurholt, indehaver af Nybolig Risskov.
- Med tanke på alt det, der rører sig i verden lige nu, er det imponerende, hvordan vi fortsat oplever så stor aktivitet, siger han og tilføjer:
- På kontoret snakkede vi om, at vi havde 13 fremvisninger på en mandag og 12 på en tirsdag, og det plejer altså at være i weekenderne, at vores kalender er sådan booket til.
For folk vil gerne bo i Vejlby-Risskov - og flytter nødigt derfra igen. Udbuddet er småt, efterspørgslen stor, og har rentestigninger samt voksende forbrugsomkostninger haft en påvirkning, er den lille.
- Efterspørgslen er faldet minimalt. Det er rigtigt, at stigningerne på det fastforrentede lån kan gøre ondt og måske udskyde et boligkøb, ligesom det kan få folk til at kigge i andre områder, men har man et ønske og behov for at købe en bolig, så gør man det stadigvæk, siger Mads Faurholt.
Efterspørgslen er stadig større end udbuddet
For der er rift om ejendommene med et "Til Salg"-skilt foran sig i Vejlby-Risskov. Der er nemlig stadig flere købere på markedet, end der er sælgere, og det har gennem en årrække været med til at presse priserne i vejret.
25.897 kroner. I 2010 var det prisen, du i gennemsnit skulle betale for en kvadratmeter bolig i Risskov. I 2021 var tallet steget til 44.246 kroner - fra 37.602 kroner året inden.
Nu er det ingen hemmelighed, at man typisk skal til lommen, når man køber ejendom i Risskov, men prisstigningerne er, som du selv kan få syn for nedenfor, også til at få øje på i Vejlby og Ellevang.
Men de decideret glohede tilstande på det lokale boligmarked er ifølge Michael Nonbo fra mæglerne Nonbo & Eland kølnet lidt af, hvis man sammenligner med sidste år.
- Efterspørgslen er stadig stor, men der er færre ejendomme, som kommer i budrunde nu end for et år siden. På den måde kan du sige, at markedet stabiliserer sig, for nu har vi nået et niveau, hvor der ikke længere bliver lagt lag på lag på priserne, siger Michael Nonbo.
Alle områder er eftertragtede
Dermed ikke sagt, at priserne nødvendigvis falder. Kunsten er at vurdere den rigtige udbudspris.
- Udbuddet er stadig så lavt, at det fortsat mere er en sælgers marked, men det er blevet mere balanceret. Derfor handler det nu i højere grad om at prissætte rigtigt og som sælger ikke blive fristet af at gå i markedet med en for høj udbudspris, da man risikerer at ende med et dårligere resultat i sidste ende, hvis konjunkturerne er nedadgående. Er man opmærksom på det, så bliver boligerne stadig solgt, siger Michael Nonbo.
Og det gælder over hele linjen. Det er klart, at et hus i Risskov med beliggenhed nær vandet vil være attraktivt, men det gælder også Høje Risskov, Hedevejskvarteret og Ellevang.
- Der er altid stor efterspørgsel på huse ved vandsiden i Risskov, men der er faktisk stor efterspørgsel på alt, der bliver sat til salg i postnummeret.
Mads Faurholt, indehaver af Nybolig Risskov- Det er ikke alle, der ønsker at bo til leje, og dem der gør, knytter sig måske til området og får lyst til at købe en bolig her. Der bliver bare bygget få familieboliger, så jeg tror, der vil være stor efterspørgsel til et begrænset antal boliger, og det kan holde hånden under priserne i Risskov.
Særligt en type bolig ryger hurtigt
Det oplevelse deler Torben Rask, salgschef i Danbolig Risskov. Uanset om det er villaer, rækkehuse eller ejerlejligheder, så er de eftertragtede.
- Hedevejskvarteret har været igennem en positiv udvikling og er blevet mere eftertragtet, og så er Ellevang også efterspurgt. Der er mange unge familier, der måske starter med et rækkehus på Torne- eller Flintebakken, men som sidenhen slår sig ned i en villa ved Ellevang, fordi der er behov for mere plads, siger Torben Rask.
Særligt de ejendomme, der størrelsesmæssigt kan huse familien Danmark, bliver der kappet om.
- Området har tre gode skoler, og derfor er der rift om de familieboliger, der er tilpasset børnefamilier. Har du en villa på mellem 130 til 170 kvadratmeter, så er det lige før, at køberne står i kø, siger Torben Rask.
Spørgsmålet til en million kroner
Men varer det ved, eller vil krigen i Ukraine, rentestigninger og større forbrugsomkostninger eventuelt indhente boligmarkedet i Vejlby-Risskov?
Det er spørgsmålet til en million kroner, men Mads Faurholt fra Nybolig Risskov kommer gerne med sit bud på, hvordan priserne på boligmarkedet vil udvikle sig.
- Der er mange faktorer, som burde spille ind, men som vi kan ikke se konsekvensen af endnu. Der er også noget med sammensætningen i samfundet og byudviklingen i området, hvor vi har set mange boliger blive skabt, men det er hovedsageligt lejeboliger, siger Mads Faurholt og tilføjer:
- Det er ikke alle, der ønsker at bo til leje, og dem der gør, knytter sig måske til området og får lyst til at købe en bolig her. Der bliver bare bygget få familieboliger, så jeg tror, der vil være stor efterspørgsel til et begrænset antal boliger, og det kan holde hånden under priserne i Risskov.
De to jokere
Men der er en joker. Måske to. Den første er de forestående ejendomsvurderinger, som efter planen er med til at afgøre, hvor meget en boligkøber efter skæringspunktet den 1. januar 2024 kan se frem til at spytte i stats- og kommunekassen.
Som man kan se her, er en række spritnye vurderinger af ejendomme og grunde i Vejlby Risskov allerede blevet offentliggjort af skattevæsnet. Over en bred kam ser de ud til at stige, og det kan få en indflydelse, hvis man har tænkt sig at sælge til den tid.
- Ejendomsvurderingerne kommer nok til at få en betydning. Markedet er i forvejen dyrt, men bliver vurderingerne skudt i vejret, så er det helt klart noget, der kan få indflydelse på salgspriserne, siger Michael Nonbo fra Nonbo & Eland.
På længere sigt er der klimaudfordringerne, som ifølge prognoserne kan få konsekvenser for grundejerne nær vandet i Risskov. Der er ikke noget ved at købe et hus med vand i stuen, men i øjeblikket er det ikke noget, der fylder i købernes bevidsthed, fortæller Mads Faurholt fra Nybolig Risskov.
- Har jeg 100 fremvisninger på vandsiden i Risskov, er der måske én enkelt mulig køber, som spørger ind til klimatruslen. Det fylder så godt som intet, selvom jeg ikke har nogen god forklaring derpå, siger han.