Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Derfor hedder byerne i 8240, som de gør

Jeg er glad for, at jeg er ikke er født og opvokset i byer med mere eller mindre uheldige stednavne som Helved, Bækager eller Sædballe.  Jeg er fra Vejlby, og jeg gør en dyd ud af at understrege, at jeg ikke er fra Risskov (selvom jeg er født der, men det er en detalje).

Det kræver ingen psykoanalyse at sige, at bynavnene er en identitetsmarkør for du og jeg, men har du den fjerneste ide om, hvorfor Vejlby og Risskov hedder, som de hedder, og hvad bynavnene i grunden betyder?

Jeg gjorde kun halvt, men navneforsker Peder Gammeltoft gør os i dette nyhedsbrev klogere.  Det har været optur, for som gammel Vejlby-dreng føler jeg mig nu ti til tolv procent mere viking, end jeg gjorde førhen.

Han gør også halvt op med fortællingen om, at Risskov er opkaldt efter Riis Skov. Den forklaring er ikke helt i skoven, men navneforskeren har et alternativt bud på, hvad den egentlige navnebærer er.

Marcello Passalia -  eller Marcello Da Milano - var navnet på den 54-årige restauratør fra Risskov, der i begyndelsen af februar døde efter et kræftforløb.

Det giver ingen mening, når nogen skal lade livet i så tidlig en alder, men lægerne var magtesløse, fordi der ikke er sket nævneværdige gennembrud i behandlingen af den aggressive type hjernekræft glioblastom de seneste 15 år.

Diagnosen er tæt på at være en dødsdom, men nu forsøger ægtefællen Sisse Passalia at gøre en forskel - stor som lille - for andre i samme situation med sin indsamling til Hjernetumorforeningen.

Hidtil har hun næsten indsamlet 50.000 kroner, og ved Bellevuehallen kan du nu og de næste to uger støtte med et valgfrit beløb og få et eksemplar af Marcellos bog "Passione & Amore" som tak.

Så tager vi også turen op til Idrætshøjskolen Aarhus og derfra til Riis Skov, Moesgaard, Rude Strand og hele vejen til Odder, hvis du er rigtig spadsereglad.

For idrætshøjskolen i Vejlby har med sin nye Højskolerute givet dig et godt incitament til at komme ud i det blå med vandresko på, og nu har Nordea-fonden støttet op om projektet med en stor slat penge. Det betyder, at vi snart får en interaktiv vandretur mellem samtlige 14 østjyske højskoler.

Men pas lige på med dine gåture i Mollerup Skov. Østjyllands Politi patruljerer i øjeblikket ekstra i området i forsøget på at fange en ung mand, der nu tre gange har blottet sig for kvinder i skoven.

Mig fanger du ikke. Jeg er alt for hurtig. Men du kan kontakte mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Der er nok ikke nogen tvivl om, hvordan Grenåvej har fået sit navn, men hvorfor er Vejlby endt med at hedde Vejlby og Risskov endt med at hedde Risskov? Foto: Jens Thaysen

Om Wæthelby og Riisskov: Hvor kommer bynavnene Vejlby og Risskov fra?


Det ligger i navnet, at Vejlbys oprindelse bør kunne spores tilbage til vikingetiden.

For selvom Vejlby - eller “Wæthelby”, som det hed dengang - første gang optræder i et middelalder-dokument fra 1210, kan navneforsker Peder Gammeltoft hurtigt konkludere, at byen er ældre alene på grund af bynavnet.

- Brugen af "by" er vikingetidigt og begynder at blive aktivt omkring år 750. Det er ikke et ualmindeligt navn, og det er meget typisk for de stednavne omkring Aarhus bymidte, som man med god vilje kan datere til vikingetiden, siger navneforskeren.

Han er dog ikke helt overbevist om, at Risskov er blevet opkaldt efter Riis Skov.

- Skoven Riis Skov har ligget der længe og har haft sit navn længe, men ordet "Risskov" - eller mere præcist "Riisskov" optræder for første gang i 1513. Det var navnet på en ejendom, som formentlig har tilhørt en udflytter fra Vejlby, der lå ved skoven, siger Peder Gammeltoft.

Hvornår er bynavnene Vejlby og Risskov opstået, og hvad betyder de egentlig? - Det har vi spurgt navneforsker Peder Gammeltoft om en forklaring på.

Bynavne er en identitetsmarkør, der siger noget om dig. Det er stedet, du bor eller kommer fra, ligesom de også kan sige noget om din etnicitet, indkomst og socialklasse.

Men hvor meget kan du sige om stednavnene, som du binder dig op på?

Vidste du eksempelvis, at du er lidt mere viking, hvis du kommer fra Vejlby end fra Risskov? Eller at sidstnævnte til dels er opkaldt efter Riis Skov, men så alligevel ikke helt?

For bynavne kan afsløre mange ting. Typisk er de opkaldt efter de pejlemærker eller særlige kendetegn, som områdernes første beboere har hæftet sig ved, men de siger også noget om tidsalderen, de stammer fra.

Nu har vi spurgt Peder Gammeltoft, som har forsket i stednavne i 26 år og er navneforsker på Bergen Universitet i Norge, om hans forklaring på, hvorfor Vejlby hedder Vejlby, og Risskov hedder Risskov.

Landsbyen ved vadestedet

Først skabte Gud (måske) verden på syv dage, så kom verdens syv vidundere til, og derefter fulgte det ottende, Vejlby, som efter alt at dømme blev etableret i vikingetiden.

- Det stammer fra det gamle ord "wæthel," som sidenhen blev til "vejle" ligesom byen. Det betyder "vadested," så du kan sige, at Vejlby - eller Wæthelby - er byen ved vadestedet, fortæller Peder Gammeltoft.

Han er hverken arkæolog eller historiker, men navneforskeren gætter på, at vadestedet har ligget et sted langs Egåen. Han kan til gengæld konstatere, at bebyggelsen Vejlby kan spores tilbage til vikingetiden.

For selvom "Wæthelby" for første gang omtales i et middelalder-dokument fra 1210, afslører navnet, at byen har flere år på bagen.

- Brugen af "by" er vikingetidigt og begynder at blive aktivt omkring år 750. Det er ikke et ualmindeligt navn, og det er meget typisk for de stednavne omkring Aarhus bymidte, som man med god vilje kan datere til vikingetiden, siger Peder Gammeltoft.

Hvor kommer navnet "Ellevang" fra?

Christian 5. bad i 1688 om en opmåling af al dansk landjord, der skulle fastsætte landbrugenes skatteevne.

Efterfølgende blev Vejlby inddelt i en række vange, og Ellevang var en af dem.

En vang er et jordstykke, der oprindeligt har været en græsmark eller en dyrket mark. "Elle" er ifølge Peder Gammeltoft et ældre ord, som er blevet brugt om elletræer.

Ergo har Ellevang formentlig været en vang bevokset med elletræer.

Ejendommen "Riisskov" kan være navnebærer

Samme vikinge-aner har Risskov ikke.

Skriver du "er Risskov opkaldt efter Riis Skov?" i din foretrukne søgemaskine, vil svaret på Wikipedia være, at ja, bydelen er ganske rigtigt opkaldt efter skoven. Men ifølge Peder Gammeltoft er det måske kun den halve sandhed.

- Skoven Riis Skov har ligget der længe og har haft sit navn længe, men ordet "Risskov" - eller mere præcist "Riisskov" optræder for første gang i 1513.  Det var navnet på en ejendom, som formentlig har tilhørt en udflytter fra Vejlby, der lå ved skoven.

- Så du kan godt sige, at Risskov har taget navn efter skoven Riis Skov, men det er med stor sandsynlighed ejendommen, der har været navnebærer, fortæller Peder Gammeltoft.

En tarvelig skov

Hold tungen lige i munden. For hvis byen Risskov har fået navnet efter ejendommen Riisskov, der tog sit navn efter skoven Riis Skov, hvad ligger der så af dybere mening i ordene "Riis" og "Skov"?

- "Skov" siger måske sig selv og er et ord, der har eksisteret på dansk nærmest altid. "Riis" derimod er et middelalderligt ord, der betyder "tynde grene". Så i landskabelig sammenhæng tyder det på, at det var en dårlig skov uden stammer, men med tynde pinde, der stikker op, fortæller Peder Gammeltoft og afslutter:

- Sådan kender vi den jo ikke nu, hvor den er blevet forædlet, men det lyder ikke til, at Riis Skov var et særligt hyggeligt sted at skulle trænge igennem i sin tid.

Sådan er det heldigvis ikke i dag, hvor du højst risikerer at blive blæst bagover af lugten af ramsløg i forårsluften.

Sissa Passalia håber på, at hendes indsamling kan bidrage til at forhindre andre i at lide samme tab, som hun og Marcellos familie har gennemgået på grund af den aggressive kræftform glioblastom. Foto: Privatfoto

Sisse har samlet 45.000 kroner ind efter sin ægtefælle Marcellos død: - Det føles rart at kunne gøre noget nu

Sisse Passalia mistede i begyndelsen af februar sin mand Marcello til den særligt aggressive hjernekræft glioblastom.

Trods kemoterapi og andre former for behandling kunne lægerne intet stille op for at standse kræften, men hvor de og familien var magtesløse, da Marcello var i live, forsøger Sisse Passalia nu at gøre en forskel med en indsamling til Hjernetumorforeningen.

Behandlingen for glioblastom har ikke rykket sig de seneste 15 år, men hidtil har Sisse Passalia indsamlet næsten 50.000 kroner til at forbedre forskningen på området.

Indsamlingen er stadig i gang, og du kan støtte den med et valgfrit beløb. Som tak kan du afhente et eksemplar af Marcellos mad- og oplevelsesbog “Passione & Amore” ved Bellevuehallen.

Siden manden Marcello døde af af den aggressive type hjernekræft glioblastom, har Sisse Passalia fra Risskov samlet knap 50.000 kroner ind til bedre forskning og behandling af kræftformen.

Den 6. februar døde restauratøren fra Risskov Marcello Passalia - eller Marcello Da Milano - efter et kræftforløb. 54 år var han, da han omgivet af familien forlod denne verden.

En mand i sin bedste alder, ville nogen sikkert sige, men hverken dét eller behandlingen ænsede den særlige type hjernekræft glioblastom, som Marcello var diagnosticeret med.

Lægerne var magtesløse, men sidenhen har hustruen Sisse Passalia gjort sit for at give det meningsløse dødsfald lidt mening med en indsamling til Hjernetumorforeningen i Marcellos ånd.

- Tabet af Marcello er helt og aldeles meningsløst. 54 år er ingen alder, men det giver mening for mig at støtte op omkring forskningen, og det føles rart at kunne gøre noget. Det kunne vi ikke, da Marcello var syg, fortæller Sisse Passalia  til RisskovLIV.

I skrivende stund har hun indsamlet knap 45.000 kroner, og over de kommende to uger vil det være muligt at støtte indsamlingen yderligere ved Bellevuehallen.

Marcello, der drev Passione & Enoteca i Borggade, gik op i enkel, men god mad med de bedst tænkelige råvarer, og det fik ham til at skrive opskrifts- og rejsebogen "Passione & Amore" - der, som du nok kan høre, er inspireret af hjemlandet Italien.

Den finder du nu og de næste to uger i Bellevuehallens Cafe Suverän, og med en valgfri donation er du velkommen til at tage et bind eller to med hjem.

Sådan støtter du Sisses indsamling til Hjernetumorforeningen

En lang række eksemplarer af "Passione & Amore" står ved et skilt ved Cafe Suverän i Bellevuehallen.

Bogen har ifølge Sisse Pasalia en værdi af 250 kroner, men du bestemmer selv beløbet, som du ønsker at donere for et eksemplar. Bidrager man med mere end 200 kroner, er man velkommen til at tage to bøger.

Der skal overføres direkte til Hjernetumorforeningen på Mobilepay 66703 - husk at skrive “Marcello” i beskedfeltet. På den måde ved Hjernetumorforeningen, at pengene går til forskning af glioblastom i Marcellos navn og ære.

For få fremskridt i forskningen

Pengene derfra er øremærket forskning i glioblastom. Årligt bliver cirka 300 danskere ramt af den aggressive hjernekræft, men desværre er der ikke sket nævneværdige gennembrud i behandlingen af netop den type kræft.

Engang betalte Marcello for et dyrt udlandsophold for en handicappet pige, hvor behandlingsmulighederne var bedre i udlandet. Sådan var han. Han tænkte altid på andre. Derfor er jeg slet ikke i tvivl om at han ville ønske denne indsamling.

Sisse Passalia

Det er der brug for. Ifølge Forskningscenter for Målrettet Behandling af Hjernetumorer overlever den gennemsnitlige patient, der får stillet diagnosen glioblastom, ikke længere end 15-20 måneder.

For Sisse Passalia vil indsamlingen være det hele værd, hvis den kan hjælpe med at skubbe den statistik og forskningen bare et lille skridt i den rigtige retning.

- I Marcellos tilfælde stod lægerne magtesløse tilbage uden mulighed for at stoppe kræften til trods for behandling med operation, stråling og kemoterapi, så min motivation for indsamlingen er at skabe bedre behandlingsmuligheder mod netop denne type hjernekræft, siger Sisse Passalia.

- Jeg håber inderligt, at forskerne snart finder bedre behandlingsmuligheder, så ingen andre skal opleve samme tab som os. Lige nu knokles der i laboratorierne, men det kræver en større indsats.

I Marcellos ånd

Bringe Marcello tilbage kan indsamlingen ikke, men gøre noget godt for andre patienter og familier i samme situation kan den. Af den grund er Sissa Passalia heller ikke i tvivl om, at indsamlingen ville være i sin afdøde mands ånd.

- Marcello havde selv det største hjerte, og det var altid ham, der hjalp andre, så ja, han ville være rigtig glad for indsamlingen, siger Sisse Passalia og fortsætter:

- Engang betalte han for et dyrt udlandsophold for en handikappet pige, fordi behandlingsmulighederne var bedre i udlandet. Sådan var han, og han tænkte altid på andre.

Idrætshøjskolen Aarhus har i samarbejde med to andre højskoler været initiativtagere til "Højskoleruten," der henvender sig til lokale såvel som vandreentusiaster.  Snart skal den udvides, så det strækker sig imellem alle 14 østjyske højskoler. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Skridt til eftertanke: Risskov-højskole vil have dig ud på lokalvandring - og udvider nu ruten

Idrætshøjskolen Aarhus har i samarbejde med Rude Strand Højskole og Odder Højskole etableret Højskoleruten.

Det er en interaktiv spadseretur, der for de virkeligt vandreglade strækker sig hele 38 kilometer mellem de tre højskoler. Alternativt kan man tage en lokalvandring i Vejlby-Risskov på 10.000 skridt, hvor man hører om områdets historie og får stof til eftertanke.

- Det er meningen, at man skal opleve den lokale natur og høre om lokalhistorien, men der er også lagt vægt på muligheden for eftertanke, fortæller Henrik Løvschall, forstander på Idrætshøjskolen Aarhus:

Og nu breder ideen om Højskoleruten sig. Nordea-fonden har støttet projektet med knap en million kroner, der skal bruges til at skabe en vandrerute mellem samtlige 14 østjyske højskoler.

Idrætshøjskolen Aarhus inviterer dig ud i det fri og giver dig stof til eftertanke med Højskoleruten, som Nordea-fonden nu støtter med 900.000 kroner.

Har du nogensinde stået i skovens dybe, stille ro og spurgt dig selv, hvordan dit liv ser ud om fem år?

Det er nok de færreste, der kan svare "ja" til det spørgsmål, men med sin nye Højskolerute forsøger Idrætshøjskolen Aarhus at få dig til at snøre vandreskoene og begive dig ud i det blå, så du får brugt både krop og de små grå.

I sin grundessens handler det om at vandre, og er du outdoor-typen, spadserer du hele den nuværende rute på 38 kilometer fra Idrætshøjskolen Aarhus over Rude Strand Højskole og slutter ved Odder Højskole.

Er stængerne ikke til det, tager du den lokale rute på 10.000 skridt med startpunkt ved Idrætshøjskolen Aarhus. Undervejs er der indlagt stop med interaktive elementer som videoer, naturoplevelser samt refleksionsspørgsmål.

- Det er meningen, at man skal opleve den lokale natur og høre om lokalhistorien, men der er også lagt vægt på muligheden for eftertanke, fortæller Henrik Løvschall, forstander på Idrætshøjskolen Aarhus:

- Vi arbejder meget med dannelse, bevægelse og at folk får et godt liv. Det gør man blandt andet ved at bevæge sig ud i samvær med andre.

I øjeblikket strækker Højskoleruten sig fra Idrætshøjskolen Aarhus ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg over Rude Strand Højskole til Odder Højskole. Foto: Idrætshøjskolen Aarhus

Højskolen åbner op for omverdenen

Det fik mange danskere øjnene op for under coronakrisens begrænsninger, og den trend satte Idrætshøjskolen sig sidste år for at puste yderligere til. Med 90.000 kroner i støttemidler fra Højskoleforeningen lavede man første etape af Højskoleruten i maj sidste år.

- Coronaen kom og væltede alt, men DR-programmet "Fællessang - Hver for sig" gjorde, at Højskolesangbogen blev solgt som aldrig før og skabte et stort overskud. Derfor begynder vi at lave nogle tiltag, der giver noget igen, fortæller Henrik Løvschall.

Samtidig håber forstanderen også på, at Højskoleruten kan hjælpe med at sætte Idrætshøjskolen Aarhus mere på landkortet.

Den ene af de to lokale Aarhus-ruter på knap 10 kilometer, som Idrætshøjskolen Aarhus har stået for, fører dig igennem Vejlby-Risskov via 13 spots ved eksempelvis Sjette Frederiks Kro og det gamle psykiatriske hospital. Ved hvert stoppested vil du kunne høre mere om lokalhistorien. Foto: Idrætshøjskolen Aarhus

- Vi vil jo gerne markere os endnu tydeligere som en institution i lokalsamfundet og styrke os selv, for vi ligger relativt gemt her ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg. Der er måske 10 procent af de lokale, som har været forbi os, mens 90 procent intet aner om os, og det vil vi gerne ændre, siger Henrik Løvschall.

Nu skal ruten rulles ud

Hidtil har ruten fået folk i vandresko og fuld oppakning til at slå smut forbi og banke på ved Idrætshøjskolen Aarhus, og nu er planen, at Højskoleruten skal udvides til at strække sig imellem samtlige 14 østjyske højskoler.

Til det formål har Nordea-fonden doneret næsten 900.000 kroner til at udvikle de interaktive spots undervejs. Så har du mod på den helt store vandretur i det østjyske, vil den kommende rute stå klar omkring årsskiftet.

Men ambitionerne stopper ikke der. Henrik Løvschall håber på sigt, at man kan forbinde hele landets højskoler med en rute, der minder om en dansk Camino.

- Nu afprøver vi ruten i Østjylland, og så håber vi, den kan blive landsdækkende med alle 70 højskoler. Håbet er, at vi kan få en ny bevilling i 2023 og gå i gang med sidste etape da, siger Henrik Løvschall.

Sådan kommer du i gang på Højskoleruten

  1. Udstyret med blot din smartphone og gode vandresko kan du nu krydre dine vandreture rundt i det østjyske landskab med mange forskellige interaktive spots, der ligger samlet på appen Opdag Aarhus. Hvis du downloader Opdag Aarhus, kan du under kategorien "Ruter i naturen" finde både Højskoleruten og Højskoleloopet, der begge er udviklet af Idrætshøjskolen Aarhus.
  2. Ved hvert stoppested - eller spot - vil du kunne scanne en QR-kode, som leder videre til videoer, sange og spørgsmål til refleksion på din vandring.
Har du oplysninger om blotteren i Mollerup Skov, kan du kontakte Østjyllands Politi på telefonnummer 114. Foto: Michael Bager

Tredje anmeldelse på to uger: Serie-blotter slår atter til i Mollerup skov

Tre kvinder er gennem de seneste godt to uger blevet forulempet af en ung, mandlig blotter i Mollerup Skov.

Seneste episode fandt sted tirsdag, hvor en 21-årig kvinde blev antastet af manden, som fulgte hende og begyndte at onanere.

Østjyllands Politi har nu øget patruljeringen i området for at få sat en stopper for gerningsmanden.

Tre kvinder er gennem de seneste to uger blevet forulempet af en blotter i Mollerup Skov.

Østjyllands Politi har øget patruljeringen i og omkring Mollerup Skov i Vejlby, efter at tre kvinder på godt to uger er blevet forulempet af en blotter. Det skriver politiet i sin døgnrapport.

Første tilfælde blev anmeldt tirsdag den 6. april, da en 41-årig kvinde under sin eftermiddagsgåtur stødte på en ung mand. Han begyndte at onanere og følge efter hende, ind til hun fik stoppet hans foretagende ved at ringe til sin mand.

Men kun midlertidigt. Samme dag modtog Østjyllands Politi endnu en anmeldelse fra en 28-årig kvinde, der oplevede en lignende episode.

Denne tirsdag skete det så for tredje gang. En 21-årig kvinde anmeldte da sin ubehagelige oplevelse med blotteren.

Ifølge kvindens forklaring var hun ude at gå en tur, da hun blev antastet af en fremmed mand på stien. Han blottede sit lem foran hende og begyndte at onanere, og da hun begyndte at gå fra stedet, gik han efter hende og tog hende på bagdelen, inden han løb derfra.

Det seneste offer for serie-blotteren i Mollerup Skov har givet følgende signalement af manden:

  • Dansk af udseende
  • Ca. 18 år
  • Ca. 180 cm høj
  • Kort "leverpostejfarvet" hår
  • Iført sort joggingtøj