Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Udviklingen nær Bellevuehallen ser ikke ud til at stoppe foreløbigt. Foto: Tobias Heede Niebuhr

Stadig flere købstilbud og stadig flere nye butikker er på vej ved Nordre Strandvej

Min første kulinariske oplevelse ved Nordre Strandvej var en cowboytoast til et håndboldstævne i Bellevuehallen. Den fejlede intet, men min største smagsoplevelse til dato var det ikke.

Det var længe før Café Suverän, Restaurant Fedet og det efterfølgende boom i bylivet, som området nær det aldrende idrætsanlæg har gennemgået siden 2019. Nye butikker har slået dørene op, og udvalget af spisesteder er mangedoblet.

Den udvikling ser ud til at fortsætte. På Nordre Strandvej 84 er en projektejendom til salg, og et datterselskab til 1927 Estate, der i forvejen er ved at opføre to nye bygninger, har gennem det seneste halve år opkøbt yderligere to grunde omkring Themsvej.

På hjørnet mellem Nordre Strandvej og Østre Strandallé har par- og psykoterapeut Lene Søe også modtaget et købstilbud. Det valgte hun dog at takke pænt nej til, og selv ikke et eksorbitant bud kunne få hende på andre tanker.

For hendes praksis ligger perfekt, hvor den er i dag, og det giver kun gladere klienter, når det nærliggende byliv blomstrer op. Samtidig ser hun også perspektiver i selv at udvikle sin ejendom på sigt, hvis den rigtige ide spirer.

Hendes grund var en erhvervsejendom, da hun overtog den, så de overvejelser kan der næppe være noget odiøst i. Anderledes kontroversielt er det kommende etagebyggeri, der ligger i et smørhul mellem Nordre Strandvej og L. P. Bechs Vej.

Formelt bliver der opført fire lejligheder på Nordre Strandvej 74, men beboerne på L. P. Bechs Vej vil argumentere for, at byggeriet i praksis bliver opført på den vandvendte stikvej. Derfor har beboerne klaget til Planklagenævnet, men uden at få medhold.

I stedet sætter man nu sin lid til en anden klageinstans, men håbet synes småt, og bygherrer er godt i gang med at forberede byggeriet - angiveligt på en måde, der tager mest muligt hensyn til beboerne på den smalle villavej.

Det er påske, for pokker. Måske er du i kontakt med de højere magter, måske nyder du bare at have fri, men vi slutter i hvert fald nyhedsbrevet af højt, højt oppe med en række dronefotos af områdets pejlemærker.

Hvornår har du sidst set Vejlby-Risskov oppefra? -  Nu har du i hvert fald chancen.

Til sidst vil jeg bare sige, at jeg ikke er omnipotent. Så har du noget, jeg bør vide eller skrive om, er du altid velkommen til at kontakte mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

God påske.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Parterapeut og psykoterapeut Lene Søe har modtaget et købstilbud på sin grund på hjørnet mellem Nordre Strandvej og Østre Strandalle inden for det seneste års tid. Foto: Privatfoto

Lene afviste købstilbud fra byudviklere på Nordre Strandvej - hun ser selv muligheder i sin grund

Flere butikker og restauranter er siden 2019 åbnet i området omkring Bellevuehallen, og den udvikling ser ikke ud til at have toppet endnu.

To ejendomme omkring Themsvej er for nyligt blevet opkøbt, ligesom parterapeut og psykoterapeut Lene Søe på hjørnet til Østre Strandalle også har modtaget et købstilbud inden for det seneste års tid.

Hun takkede dog pænt nej. Hendes praksis ligger perfekt, og hun og hendes klienter nyder kun gavn af, at området omkring hende pludselig byder på nye muligheder.

Hun ser også sit eget snit til at kaste sig ud i ejendomsudvikling med sin egen grund, der er egnet til erhverv, men det er vigtigt for hende, at udviklingen ikke løber løbsk.

Det gælder både andres projekter såvel som hendes eget.

Stadig flere grunde langs Nordre Strandvej bliver opkøbt med erhvervsformål for øje, men terapeut Lene Søe har takket nej til et købstilbud. Beliggenheden for hendes praksis kunne nemlig ikke være bedre, og samtidig ser hun også selv chancen for at gennemføre sit eget projekt på sin grund, hvis den gode idé opstår.

Først blev "Haldrup Hus" med Lagkagehuset, Okkels Is og La Foresta istandsat. Så kom Piccolo Risskov samt bygningen med Joe & The Juice til, og lige nu er 1927 Estate godt i gang med at opføre to bygninger, som skal huse en café og et brasserie.

Der er sket meget med bylivet nær Bellevuehallen de seneste år, og byudviklingen ser ikke ud til at stoppe foreløbigt. For 1927 Estate har købt yderligere to grunde i forlængelse af hinanden, mens en projektejendom er sat til salg ved Nordre Strandvej 84.

På hjørnet af Nordre Strandvej og Østre Strandallé har par- og psykoterapeut Lene Søe også modtaget et købstilbud. Det takkede hun dog pænt "nej tak" til.

- Jeg ved ikke engang, om det var et godt tilbud, for jeg lukkede høfligt, men hurtigt ned for det. Det handler ikke om penge, men jeg er glad for min grund, og jeg vil ikke herfra, siger Lene Søe til RisskovLIV uden at ville nævne, hvem der afgav købstilbuddet.

Bedre byliv giver gladere klienter

Afslaget skyldes ikke skepsis over for byudviklingen i det omkringliggende kvarter. Tværtimod. Lene Søe købte selv grunden i 2015, fordi det var en erhvervsejendom, hvorfra hun kunne drive sin praksis.

Her ses Lene Søes ejendom på hjørnet melle Nordre Strandvej og Østre Strandalle. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Det har hun ikke fortrudt, for beliggenheden for en erhvervsdrivende er kun blevet mere attraktiv i takt med, at bylivet i nabolaget er vokset.

- Jeg havde på forhånd svært ved at se, hvor min praksis kunne ligge bedre, og det har kun været en fordel, at der efterfølgende er kommet mere gang i forretningslivet.

- Min kalender var booket i forvejen, men der er gode parkeringsmuligheder for mine klienter, og jeg mærker, hvordan de nu går ud og køber kaffe eller spiser i nærområdet, så det er blevet mere mageligt for dem, siger Lene Søe.

Er åben for selv at udvikle den gode ide

Hun har et stort cv. Lene Søe er sexolog, parterapeut og psykoterapeut for blot at nævne nogle af hendes uddannelser. Nu leger hun også med tanken om at skrive ejendomsudvikler derpå.

I 2019 vedtog byrådet i Aarhus Kommune et tillæg til kommuneplanen, der regulerer grundstørrelser og butiksstørrelser for matriklerne langs Nordre Strandvej.

Det er ændringen, der har gjort Nordre Strandvej til et mere attraktivt handelsstræde. Den mulighed kan Lene Søe også gøre brug af, men i skrivende stund har hun ikke lagt sig fast på noget.

- Nu må vi se, hvad det bliver til. Der er ikke noget på tegnebrættet nu, men hvis jeg får en god idé, plejer jeg at handle på den, og det er jeg også åben for at gøre, siger Lene Søe.

Udviklingen skal ske med måde

Ser man bort fra en række afstikkere, har Lene Søe boet i Risskov siden 1994. Gennem årene har hun selv set, hvordan mindre erhvervsdrivende åbnede sine butikker, men måtte dreje nøglen om igen, fordi markedet manglede. Den tendens ser ud til at være vendt nu.

- Det virker til, at flere butikker trækker flere mennesker til eller fastholder de lokale i Risskov, så det bliver nemmere at drive forretning hernede. Det er en god udvikling, siger Lene Søe.

Men alt med måde. Hun er samtidig glad for, at Grundejerforeningen Vejlby Fed har slået et slag for, at byudviklingen holder sig til kommuneplanens rammer. Det gælder for andres projekter såvel som hendes egne tanker for sin grund.

- Jeg støtter den nuværende udvikling, så længe folk opfører sig ordentligt. Det gælder også mig selv. Vi skal være opmærksomme på andre og passe på, at vi ikke ødelægger noget for dem. Det sætter jeg højest, siger Lene Søe.

 Vejforeningen på L. P. Bechs Vej har ikke fået medhold i sin første anke over det planlagte byggeri, som måske, måske ikke,  hører mere til på L. P. Bechs Vej end Nordre Strandvej. Foto: Tobias Heede Niebuhr

Beboere taber klagesag om etageboliger på villavej - men holder fast i et lille håb endnu

Vejforeningen på L. P. Bechs Vej forsøger fortsat at få sat en stopper for det planlagte etagebyggeri, der er planlagt i et smørhul mellem Nordre Strandvej og stikvejen til vandet.

Men beboerne har ikke fået medhold i deres klage til Planklagenævnet. Derfor prøver man nu sit held ved klageinstansen Byggeklageenheden i stedet, for Niels Christian Toppenberg, vejformand på L. P. Bechs Vej, forudser store trafikale problemer på den smalle vej, hvis byggeriet får grønt lys.

I mellemtiden er bygherrerne, ejendomsmæglerfirmaet Nonbo & Eland, fortsat i gang med at forberede byggeriet.

De har ikke ladet sig påvirke af de verserende klagesager, men forsøger efter eget udsagn at tage mest muligt hensyn til beboerne på L. P. Bechs Vej.

Beboerne på L. P. Bechs Vej har tabt klagesag over kommende etagebyggeri i et smørhul mellem stikvejen og Nordre Strandvej. Nu har vejforeningen anket til en anden klageinstans, men forventer ikke at kunne få sat en stopper for byggeriet.

På L. P. Bechs Vej har beboerne uden held forsøgt at sætte en stopper for et etagebyggeri, der formelt har adresse på Nordre Strandvej, men som i praksis ligger på stikvejen ned mod vandet.

Senest har vejforeningen måttet konstatere, at den ikke har fået medhold i dens klage til klagemyndigheden Planklagenævnet.

- Vi havde sat vores lid til Planklagenævnet, men de har svaret os, at vi ikke har nogen sag, siger vejformand Niels Christian Toppenberg til RisskovLIV.

Det mente vejforeningen ellers, at den havde. Spliden drejer sig om Nordre Strandvej 74, der er ejet af ejendomsmæglerne Nonbo & Eland. De har kontor og udstillingsvindue ud mod hovedvejen, men bag forretningen ligger en gammel villa med udkørsel til L. P. Bechs Vej.

Den ønsker ejendomsmæglerne nu at jævne med jorden for i stedet at opføre en etagebolig med fire lejligheder. Det er de i deres gode ret til, for adressen er tilknyttet Nordre Strandvej og giver dermed andre byggemuligheder end på L. P. Bechs Vej.

Men spørger man Niels Christian Toppenberg, er der ingen tvivl om, at boligdelen har beliggenhed på L. P. Bechs Vej, og i byggetilladelsen er der også lagt op til, at de kommende lejligheder vil få adresse på villavejen, fordi udkørslen ligger der.

- Vi ville sige, at boligdelen ligger på L. P. Bechs Vej. Nu vil man bygge en boligblok og ikke et parcelhus på villavejen, og det synes vi ikke, passer ind i resten af området, siger vejformanden.

Her er Nordre Strandvej 74 set fra oven. Foto: Google Earth

Nu afprøver man anke ved ny klagemyndighed

Han og vejforeningen håbede derfor, at Planklagenævnet ville give dem medhold i, at byggeriet kræver en lokalplansændring. Nu har klagemyndigheden piftet det håb.

Men når den ene klageinstans ikke virker, kan man altid prøve en anden. Derfor har vejforeningen nu anket til Byggeklageenheden i stedet. Klagen er denne gang møntet på parkerings- og adgangsforholdene til det kommende etagebyggeri.

Det er særligt udkørslen til L. P. Bechs Vej, der er en blind vej og kun måler fem meter fra skel til skel, som Niels Christian Toppenberg forudser vil volde gener fremover.

- Var der kun ud- og indkørsel ved Nordre Strandvej, kunne vi dårligt protestere, men når der kommer flyttebiler, leverancer og lignende, så tror jeg, der opstår problemer.

- I øjeblikket kan to biler dårligt nok passere forbi hinanden, og trafikken bliver kun værre med fire lejligheder på vejen. Det bliver noget bøvl for skraldebiler og udrykningskøretøjer, siger Niels Christian Toppenberg.

Til venstre ses erhvervsdelen af Nordre Strandvej 74, hvor blandt andre Nonbo & Eland driver forretning. Man kan akkurat skimte boligdelen, som ses tydeligt på billedet til højre.  Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Sidste chance

Nu skal Byggeklageenheden vurdere sagen. Håndklædet har vejformanden endnu ikke smidt i ringen, men han tvivler på, at beboerne får mere held med klage nummer to, end de havde med klage nummer et.

- Det er sidste chance, men jeg tror ikke, vi ender med at få medhold. Hvis ikke der er brudt en lov, skal deres vurdering baseres på skøn, og der tror jeg, Byggeklageenheden ender med at give give Aarhus Kommune medhold.

- Det planlagte byggeri er ellers fint nok, men vi synes bare ikke, at det hører til på en villavej. Det er ikke hensigtsmæssigt, og det var ikke intentionen med det tillæg, som gør det muligt at bygge større på adresser langs Nordre Strandvej, siger Niels Christian Toppenberg, der frygter for, at byggefasen kommer til at volde store gener for beboerne på L.P. Bechs Vej.

Bygherren forsøger at tage hensyn til vejens beboere

Men den bekymring har bygherrerne fra Nonbo & Eland forsøgt at tage hensyn til, før første spadestik tages, fortæller ejendomsmægler Michael Nonbo.

- Vi har brugt otte uger på at ændre måden, bygningen skal opføres på, så det generer mindst muligt for beboerne på vejen, siger Michael Nonbo.

- I stedet for at lave byggeriet i store betonelementer, der ville genere meget, sørger vi for at bruger andre materialer, der kan holdes inde på selve grunden.

Det har krævet nogle nye beregninger, og ifølge Michael Nonbo er det årsagen til, at byggeriet ikke er gået i gang. Vejforeningens klager eller risikoen for opsættende virkning har ikke haft nogen betydning, og han forventer, at byggeriet vil begynde inden sommerferien, selvom det ikke er fastlagt.

- Klagesagerne har ikke haft nogen betydning. Vi er blevet orienteret om, at der har været klaget over Aarhus Kommunes byggetilladelse, men er ikke er bekendt med indholdet og har modtaget en besked fra Århus Kommune om, at klagen er afvist, da projektet holder sig indenfor rammerne, siger Michael Nonbo.

Få overblikket over både Vejlby og Risskov set fra oven. Foto: Jens Thaysen

Kan du genkende din by? - Se de flotte billeder af Vejlby-Risskov fra luften

Har du nogensinde set Vejlby-Risskov fra luften?

RisskovLIV har samlet de bedste dronebilleder fra området, og i dette galleri får du et udpluk af dem.

Har du nogensinde set Vejlby-Risskov fra luften? RisskovLIV har samlet de bedste dronebilleder fra området, og i dette galleri får du et udpluk af dem.

Jeg har bemærket, at historiske luftfotos af Vejlby-Risskov er et hit på de sociale medier.  Nu tester vi så, om billeder af bydelen set fra oven den dag i dag også vækker interesse.

Der er de klassiske pejlemærker som Risskov Gymnasium, Vejlby Kirke og Egå Engsø, mens det gamle psykiatriske hospital er og til stadighed bliver erstattet af Bindesbøll Byen. Generelt stjæler bydelens mange nye byggerier mere og mere blikfang.

RisskovLIV er en del af Jysk Fynske Medier, og vores fotografer har været i felten - eller mere præcist i luften - med droner for at dokumentere, hvordan postnummer 8240 ser ud fra luften.

Vejlby fra oven:

Dronefoto af Vejlby Kirke og den gamle del af Vejlby. Foto: Jens Thaysen
Vejlby Risskov Idrætsanlæg med Vejlby Risskov Hallen, Vejlby Stadion, Springhallen og boldbanerne. Foto: Jens Thaysen
Kantorparken set fra omkring Risskov Gymnasium og Vejlby Kirke. Foto: Jens Thaysen
Det nybyggede område "Skejbyen" langs Skejbyvej og modsat Kantorparken. Foto: Jens Thaysen
Parkeringspladsen ved Risskov Gymnasium og de nybyggede kollegieboliger, som Kollegiekontoret i disse år opfører, hvor IBM-bygningen tidligere lå. Foto: Jens Thaysen
Ellevang-kvarteret i Vejlby set oppefra. Foto: Jens Thaysen
Risskov Gymnasium i forgrunden og Skejbyen i baggrunden. Foto: Jens Thaysen
De nye kollegieboliger ved det tidligere IBM og Veri Parken længere ude i horisonten. Foto: Jens Thaysen

Risskov fra oven:

De tidligere lægeboliger, der for nyligt var til salg, samt Bindesbøll Byen, hvor psykiatrisk hospital plejede at ligge. Foto: Jens Thaysen
Skovparken-kvarteret langs Asylvej. Foto: Jens Thaysen
En god blanding mellem nybyggeri ved Bindesbøll Byen og de gamle hospitalsbygninger. Foto: Jens Thaysen
Bindesbøll Byen, Riis Skov, Aarhus Bugten og Aarhus Havn i det fjerne. Foto: Jens Thaysen
Området omkring Vestre Strandalle og Agerbæksvej, der står overfor en større omdannelse med mindst to nye lokalplaner i disse år. Foto: Jens Thaysen .


Det nybyggede kvarter omkring Arresøvej ved Lystrupvej, hvor Risskov Engpark og Risskov Engby i disse år opføres. Foto: Jens Thaysen
Box It på hjørnet mellem Lystrupvej og Sindalsvej med Egå Engsø i baggrunden. Foto: Jens Thaysen
Lystrupvej til venstre med det relativt nyopførte MT Højgaard-kontor ved Mosevej. Der er også en lokalplan på vej for boliger i det område. Foto: Jens Thaysen
Rundkørslen ved Lystrupvej, Viengevej og Sindalsvej. Foto: Jens Thaysen