Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Annelene Petersen

Skal du prøve Danmarks bedste pizza i Risskov?

Risskov har haft en danmarksmester i taekwondo, en danmarksmester i kitesurfing samt en danmarksmester i skoleskak - for bare at nævne nogle få.

De får nu selskab på toppen af podiet af pizzabageren Sharif Marjan fra Melværk, som tidligere på ugen vandt to ud af tre mulige priser til danmarksmesterskaberne i pizzabagning til Foodexpo i Messecenter Herning.

Verden består af to typer mennesker. Dem, der godt kan lide ananas på pizza, og dem, der ikke kan fordrage det.

Hos Melværk i hjertet af Risskov Brynet er der noget for begge lejre, men skal du prøve en prisvindende pizza, er det enten deres gourmet-pizza eller deres dessert-pizza, du skal sætte tænderne i.

Hos Vejlby-Risskov Fællesråd viser man ikke for mange tænder. Målet er ifølge fællesrådsformand Poul Louring at være bindeled mellem bydelens borgere og Aarhus Kommune, når du og jeg står og efterspørger et nyt fortov, en cykelsti eller en tryggere skolevej.

Han erkender gerne, at du kan finde andre fællesråd i Aarhus Kommune, som er mere fremme i skoene eller ivrige efter at gå på barrikaderne, men han føler faktisk, at Vejlby-Risskov Fællesråd har den indflydelse, som foreningen bør have.

Men det er måske bare Poul Lourings temperament. Som fællesrådsformanden siger, er det personerne i foreningen, der tegner butikken, og han har intet behov for at markere sig selv eller sin person ved at kaste sig hovedkulds ind i den ene armlægning med kommunen efter den anden.

Hans kerneopgave er at hjælpe og servicere borgerne, og sådan vil det formentlig være, så længe han er formand.

Fra en mand, der nødigt vil promovere sig selv, til en omgang ananas i egen juice. Jeg har ikke været bleg for at skrive, når lokale spisesteder fik dårlige smileys efter kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Men nu gør vi noget, som de færreste andre medier gør: Skriver historien om, at den sure smiley nu er skiftet ud med en glad igen. Det er nemlig tilfældet for Sushimania ved Nordre Strandvej i Risskov.

RisskovLIV skal også rumme konstruktiv journalistik, så den historie er helt på sin plads. Vi bygger gerne op, når vi har revet ned - og samtidig sørger jeg for ikke at køre mig selv helt i sænk. Derfor holder jeg en uges ferie, men vender tilbage som torden og lynild før påske.

P.S. Jeg tjekker stadig min mail og telefon, så skriv eller ring på krkie@risskovliv.dk eller 20 90 62 77, hvis du har noget guf.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Sharif Marjan fra Melværk i Risskov vandt tidligere på ugen to priser til Pizza Champions Cup til Foodexpo i Messecenter Herning.

I Risskov kan du få Danmarks bedste pizza: Lokal pizzabager vinder to prestigefyldte priser

Du behøver ikke forlade Vejlby-Risskov, hvis du vil have pizza i høj klasse.

Sharif Marjan fra Melværk i Risskov Brynet blev tidligere på ugen kåret som Danmarks bedste pizzabager i kategorierne "Danmarks Bedste Gourmet Pizza" og "Danmarks Bedste Dessert Pizza" til Foodexpo i Messecenter Herning.

Det er særligt anerkendelsen, som betyder noget for Sharif Marjan, for Melværk har været en stor succes siden sin åbning i september sidste år.

Du behøver ikke forlade Vejlby-Risskov, hvis du vil have pizza i høj klasse. Sharif Marjan fra Melværk i Risskov Brynet blev tidligere på ugen kåret som Danmarks bedste pizzabager i kategorierne "Danmarks Bedste Gourmet Pizza" og "Danmarks Bedste Dessert Pizza" til Foodexpo i Messecenter Herning.

Det er de små ting, der skal gå op i en højere enhed, når man skal skabe en prisvindende pizza, men Sharif Marjan fra Melværk kender dem alle og har styr på dem ned til mindste detalje.

For han lever af at lave pizza i høj klasse, og sidste tirsdag gjorde han, hvad han har gjort så mange gange før og skabte to så gode pizzaer, at pizzabageren fra spisestedet i Risskov Brynet blev kåret som Danmarks bedste i hele to kategorier til Foodexpo i Messecenter Herning.

- Det var en god følelse at vinde. Jeg har haft mange lange dage til klokken to eller tre om natten, hvor jeg har leget med dejen eller forsøgt at udvikle på vores pizzaer, men når vi nu vinder, føles det okay at have brugt den tid, siger Sharif Marjan til RisskovLIV.

At det har været en tidsmæssig god investering, har Sharif og ægtefællen Nadia Marjan nu to massive pokaler som bevis på. "Danmarks Bedste Gourmet Pizza" står der på den ene, "Danmarks Bedste Dessert Pizza" står der på den anden.

Melværks prisvindende pizzaer

Hvis du vil prøve enten "Årets Bedste Gourmet Pizza" eller "Årets Bedste Dessert Pizza,"  skal du bestille:

"Italian Balls" -  der består af Fior di latte - gule tomater - arancini - trøffelmayo - bøgehatte - parmasan - timian.

"Go Nuts" -  der består af mascarpone - pistaciecreme - pistacieis - ristede pistacier.

Nadia Marjan er ikke i tvivl om, hvad opskriften på ægtefællens nu prisvindende pizzaer er.

- Vi laver Pizza á la Napoletana, og vores kombinationer er ikke noget, man har set før i Aarhus. Vi går heller ikke på kompromis med kvaliteten og bruger gerne de dyreste og bedste ingredienser, og så har vi bare et ekstraordinært personale også, siger Nadia Marjan.

Anerkendelsen betyder meget

En professionel jury bestående af blandt andre Michael Arvblom, tidligere verdensmester i pizzabagning, var enige om, at den kombination var titlerne som Danmarks bedste pizzaer værdig. Den anerkendelse betyder alverden for Sharif og Nadia Marjan.

- Vi har lagt meget arbejde i restauranten og forsøger hele tiden at udvikle os og blive endnu bedre. Derfor er det særligt på et personligt plan, at priserne betyder noget, selvom omtalen kan betyde, at endnu flere hører om os, siger Nadia Marjan.

Gæster er ellers ikke et sjældent syn på restauranten i hjertet af Risskov Brynet. Siden ægteparret fik sin specialimporterede stenovn bakset på plads og for første gang slog dørene op den 17. september sidste år, er det vrimlet ind med dem.

- Det går altid godt. Siden åbningen har vi fået masser af stamgæster, som gerne reklamerer for os. Selv januar og februar, der plejer at være stille måneder i branchen, har været travle.

- Kigger vi på den kommende uge, er alle borde booket to gange hver aften, så hold da op, der er gang i den, siger Nadia Marjan.

Risskov Brynet er et unikt sted at drive forretning

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Den betyder også meget for et spisested, men Risskov Brynet har vist sig at være perfekt. Planen var altid at lave et lokalt samlingssted for den nye bydels knap 5.000 indbyggere.

De har taget godt imod Melværk, som har mange lokale stamgæster, men pizza-glade gæster kommer nu også valfartende fra både Kolding og Esbjerg for at prøve Pizza á la Napoletana i Vejlby.

- Vi er blevet positivt overraskede over, hvor hurtigt nyheden om Melværk har bredt sig. Det er helt perfekt at ligge her, og vi synes, det er anderledes og unikt, så det kunne ikke være bedre, siger Sharif Marjan.

For forretningen går strygende, og der bliver langet massevis af pizzaer over disken. Derfor overvejer ægteparret nu også at udvide lokalerne.

- Vi kigger på muligheden for at overtage de tilstødende lokaler og rive væggen ned, så vi får plads til flere gæster. En takeaway og en flot bistro også er noget, vi håber på at kunne åbne på sigt, siger Nadia Marjan.

Det er dog ikke sikkert, vi får Melværk at se til et titelforsvar på dansk jord. Lidt blod på tanden må man godt få, nu hvor Sharif Marjan er blevet kåret som Danmarks bedste pizzabager i to kategorier, så hvorfor ikke tage næste skridt og kæmpe om international prestige?

- Det kunne sagtens være, at jeg ville stille op i internationale konkurrencer. Man ved aldrig, men det er måske næste skridt, siger Sharif Marjan.

78-årige Poul Louring er formand for Vejlby-Risskov Fællesråd. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Meget er bundet op på fællesrådsformanden Poul: Vi har indflydelse - men nogle synes, vi skulle gøre mere

Savner du en indgang til Aarhus Kommune, fordi der mangler cykelstier, fortove eller lysreguleringer et sted nær dig, så står formand Poul Louring og Vejlby-Risskov Fællesråd klar til at hjælpe dig på rette vej.

Du kan ikke forvente, at fællesrådet kan løse alt, for Aarhus Kommune kan være tung at danse med. Ikke desto mindre er fællesrådet i nogen grad med til at skubbe til udviklingen i bydelen.

Nogle ville måske mene, at Vejlby-Risskov Fællesråd burde gøre mere eller gøre sig mere synlige.

Men der er altså grænser for, hvor meget Poul Louring og Vejlby-Risskov Fællesråd ønsker at føre sig frem, og foreningen er i høj grad tegnet af menneskene, der driver den.

- Fællesrådets betydning er meget afhængig af medlemmerne og deres evne
til at markedsføre foreningen og gå ind i forskellige sager. Jeg er kun
formand, fordi ingen andre ville være det, og det gør også, at jeg ikke
har vilde ambitioner om at skulle markere mig selv, siger Poul Louring.

Fællesrådet i i Vejlby-Risskov er dit talerør ind til kommunen, men der er grænser for, hvad det kan udrette, fortæller formand Poul Louring. Sammen med fællesrådet kan han skubbe ting udviklingen i den rigtige retning, men mængden af indflydelse afhænger af personerne, der tegner butikken.

Hvorfor etablerer man ikke en cykelsti på Hørgaardsvej,  hvordan skal helhedsplanen i Vejlby Vest udformes, og hvad har Aarhus Kommune egentlig i sinde at stille op med institutioner, skoler og idrætsanlæg, nu hvor det ene store byggeprojekt efter det andet skyder op i bydelen?

Det er nogle af de spørgsmål og sager, som fællesrådet i Vejlby Risskov bliver sat til at tage stilling til efter henvendelse fra enten borgerne i bydelen eller forvaltningen.

I Aarhus Kommune er der omkring 35 fællesråd, som er drevet af frivillige kræfter, og de er vidt forskellige fra hinanden, fortæller Poul Louring.

RisskovLIV har stillet ham en række spørgsmål, så du kan blive klogere på dit lokale fællesråd - og hvordan du bruger det.

Men du bør nok indstille dig på, at det ikke kan udrette underværker hele tiden.

Hvad er et fællesråd, og hvem er med i det?

Kort fortalt er fællesrådet en forening, der blev dannet for at sørge for, at forstæderne også blev hørt inde på rådhusets bonede gulve. Det skete i takt med, at Aarhus Kommune voksede og landkommunerne blev indlemmet.

- Vi er et forsøg på at demokratisere kommunen, så der er bedre kontakt mellem privatpersoner i Vejlby-Risskov og kommunen. Du kan sige, vi er en form for mellemmand, der er ment som støtte og support til borgeren, når de skal have fat i den store kommune, siger Poul Louring.

Han er formand for et fællesråd, der består af 25 foreninger. Det kan være forskelligt fra fællesråd til fællesråd, om det består af foreninger eller privatpersoner. 

- Nogle steder har man personlige medlemmer, men det har vi ikke. I stedet er folkeskolerne i området repræsenteret sammen med en række virksomheder og idrætsforeningerne, siger Poul Louring.

Hvad laver fællesrådet, og hvad er formålet?

Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Savner du et fortov på din søns rute til skole, eller forstår du ikke, hvorfor der ingen cykelsti er på dele af Vejlby Centervej?

Så ville det give god mening at kontakte Poul Louring med din ønske eller bekymring. Det er nemlig særligt infrastrukturen - eller mangel på samme - som fællesrådet kan hjælpe med at forbedre.

- Som formand er jeg den, du kan henvende dig til, hvis du eksempelvis gerne vil have begrænset hastigheden på din vej eller mener, der mangler et fortov

Det har en række beboere ved Stationsgade nær Riis Skov gjort, fordi de i hverdagene oplever problemer med tusindvis af cyklister og pendlere, der parkerer ved p-pladsen nær skoven.

- Nu har vi haft en række møder med beboerne og haft kommunens folk på besøg, men sagen er stadig verserende. Det er tit noget nær uløselige problemer, vi står med, for man vil gerne give cyklisterne en god cykeltur til byen, men samtidig skal beboerne på Stationsgade ikke frygte for deres liv, når de forlader hjemmet, siger Poul Louring.

På mere generelt plan er Poul Louring og Vejlby-Risskov Fællesråd også modstandere af den fortætning, som området gennem en årrække har gennemgået. Det er dog ikke noget erklæret mål at bekæmpe den.

- Vi har ikke et decideret mål, vi forfølger. I øjeblikket arbejder vi dog imod fortætning, for selvom det kan være en fin idé, er det blevet for meget, og det kan nogle gange virke som om, at det kun handler om at overføre borgernes penge til bygherrernes lommer, siger Poul Louring.

Er fællesrådet repræsentativt for befolkningen?

En vælgerlussing. Sådan en fik borgmester Jacob Bundsgaard (S) sig ifølge Poul Louring ved kommunalvalget sidste år, og spørger man fællesrådsformanden, skyldes det de seneste års fortætningspolitik.

Efter valgresultatet har borgmesteren sagt, at borgerinddragelsen skulle styrkes sammen med fællesrådende. Der er dog et krav. Fællesrådene skal være mere repræsentative.

Men er Vejlby-Risskov Fællesråd det?

- Jeg synes, det er et absurd krav. Socialdemokratiet er heller ikke repræsentative, men de taler trygt og roligt på alle folks vegne, men nej, vi er hovedsageligt en forsamling ældre mænd, siger Poul Louring.

Dermed ikke sagt, at fællesrådsformanden ikke gerne ville se en mere broget skare til foreningens bestyrelsesmøder.

- Jo mere forskelligartethed, des bedre. Jeg har det rigtig fint med unge mennesker og ville gerne have flere med i fællesrådet, men jeg kan godt se, hvordan unge mennesker med børn har svært ved at finde tiden til frivilligt arbejde.

Hvad er fællesrådets største udfordring, og hvad kunne man gøre anderledes?

Risskov Brynet i morgenlys Foto: Axel Schütt

Poul Louring mener ikke, at Vejlby-Risskov Fællesråd har nogen uoverkommelige udfordringer. Den 78-årige formand erkender dog gerne, at fællesrådet kunne få mere indflydelse med en anden frontperson, der var mere fremme i skoene eller havde større vilje til at gå på barrikaderne.

- Jeg er ikke sikker på, at vi skal have mere indflydelse, men det er der helt sikkert andre, der synes. Der er også dem, der synes, at vi som fællesråd skulle gøre mere, men det er altså relativt begrænset indflydelse, vi har, siger Poul Louring.

- Vi kan hjælpe borgerne med at mobilisere sig med naboerne og tage kontakt til kommunen, hvis de har et problem, men ellers mener jeg i praksis ikke, at vi har nogen indflydelse.

Som han siger, afhænger fællesrådets indflydelse også af personerne, der tegner foreningen.

- Fællesrådets betydning er meget afhængig af medlemmerne og deres evne til at markedsføre foreningen og gå ind i forskellige sager. Jeg er kun formand, fordi ingen andre ville være det, og det gør også, at jeg ikke har vilde ambitioner om at skulle markere mig selv. Det kan måske betegne som en svaghed, siger Poul Louring.

Skulle han sætte en finger på, hvad fællesrådet kunne gøre anderledes, er svaret også ganske kontant:

- Man kunne vælge en anden formand, der havde mere kampgejst end mig, for foreningen kunne god trænge til at blive peppet lidt op. Det bliver nemmere, hvis man har krudt i røven flere timer på et døgn end mig, siger Poul Louring.

Hvornår og hvordan bruger du fællesrådet?

Det kan lyde demotiverende, hvis du som læser sad og overvejede at rette henvendelse til Vejlby-Risskov Fællesråd. Men ifølge Poul Louring er foreningen også medvirkende til at skabe forandring, selvom det kan være en lang og træg proces.

- Jeg synes hele tiden, at vi er med til at skubbe til forandringer i området, men det kan sagtens tage lang tid. Sammen med Grundejerforeningen Vejlby Fed har vi længe argumenteret for en lysregulering nær REMA 1000 ved Nordre Strandvej, og nu har kommunen kigget på forholdene og vurderet, at den ville være berettiget, siger Poul Louring.

På samme måde blev der også etableret en cykelsti langs Asylvej i forbindelse med byggeriet ved Bindesbøll Byen, hvilket længe havde været ønsket af lokale. Så det kan betale sig.

- Skriv til mig, hvis man har et ønske til kommunen, så forsøger jeg at finde ud af, om det er en fiks ide eller noget reelt, som kommunen kan gøre noget ved. Vi har en lang liste med borgerønsker, som vi præsenterer kommunen for, og selvom det langtfra er alle, der bliver krydset af, så er der altså nogen, der bliver, siger Poul Louring.

Så har du et ønske eller behov for hjælp med kontakten til kommunen, så kan du altid får Vejlby-Risskov Fællesråd til at se på sagen ved at kontakte formand Poul Louring på Poul@louring.dk.

Sushimania i Risskov har fået sin glade smiley tilbage efter to kontrolbesøg i træk, som resulterede i sure smileys.  Foto: Jens Thaysen

Ingen sure miner her: Udskældt Risskov-restaurant har fået styr på sagerne

Den dårlige stime er brudt.

Sushimania på Nordre Strandvej i Risskov fik to sure smileys og bøder i træk efter besøg fra Fødevarestyrelsen, men nu er der atter kommet orden i sagerne.

Den glade smiley er tilbage i forruden, og sushi-restauranten har nu kontrollanternes ord for, at de har oppet sin egenkontrol og kun skilter med bæredygtig fisk, når det er bæredygtig fisk, der er på køl.

Efter at have modtaget to bøder og to sure smileys i træk efter kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen, har Sushimania-restauranten ved Nordre Strandvej atter fået styr på egenkontrollen og temperaturerne for fødevarerne på køl.

Smilet er atter tilbage i Sushimania Risskov ved Nordre Strandvej, for efter at modtaget to sure smileys i kølvandet på besøg fra Fødevarestyrelsens rejsehold, hænger der nu igen et glad ansigt på kontrolrapporten i restaurantens forrude.

Det var særligt temperaturerne, som den rå fisk blev opbevaret under, samt restaurantens mangelfulde egenkontrol, der fik Fødevarestyrelsen til at give Risskov-restauranten en række påbud. Foruden de sure smileys kostede det også Sushimania en bøde på 5.000 kroner, der skulle betales ved kasse 1.

Men nu har Fødevarestyrelsen konstateret, at begge forhold er bragt i orden.

- Jeg må indrømme, at de sure smileys gav en ridse i stoltheden for mig og mine ansatte, da vi går meget op i butikkerne.

-  Men vi fik besøg af hele fire kontrollanter fra Fødevarestyrelsen, da de nu gav os den glade smiley tilbage, og det bekræfter os i, at vi har fået styr på tingene, skriver Jesper L. Jensen, talsmand for Sushimania, i et svar til RisskovLIV.

Ny elektronisk måler skal sikre restaurantens egenkontrol

Ifølge talsmanden har restauranten blandt andet anskaffet sig elektroniske pH-målere for at sikre en mere præcis egenkontrol af fødevarerne. For ved det seneste sure smiley-besøg noterede Fødevarestyrelsen sig, at restaurantens sushikok ikke anede, hvordan han brugte deres daværende pH-strips.

-  Vi har rettet op på vores tekniske mangler ved at skaffe den samme elektroniske pH-måler, som Fødevarestyrelsen render rundt med. Vi har faktisk brugt pH-strips i mere end ti år uden problemer, men nu bruger vi dem kun, hvis de elektroniske målere svigter, skriver Jesper L. Jensen, der understreger, at man også har bragt et andet påbud omkring forkert vareanmærkning i orden.

Ved forrige kontrolbesøg indkasserede Sushimania nemlig også en bøde for at skilte med, at alle spisestedets fisk var fanget bæredygtigt. Det viste sig bare ikke at stemme overens med virkeligheden, viste Fødevarestyrelsens gennemgang.

Om det er bæredygtig fisk kan variere

Fremover vil restaurantens gæster dog blive informeret om, hvorvidt det er bæredygtig fisk eller ej, de køber.

- Lige nu er vores fisk helt bæredygtige igen, men det kan være svært at skaffe visse varer ude i verden i denne svære tid. Det kan variere fra den ene dag til den anden, men hvis vi kun er 90 procent bæredygtige, så fjerner vi vores skiltning, skriver Jesper L. Jensen, der fortæller, at de to sure smileys ikke har skræmt kunderne væk.

- Vi har på intet tidspunkt fået en anmærkning eller sur smiley, som skyldes hygiejne. Vi har styr på vores sushi, og det ved vores kunder heldigvis godt.