Fæstningen skal være indbydende: Risskov Gymnasium vil bygge om for millioner
Risskov Gymnasium inviterer til musical én gang årligt, men ellers er det meget begrænset, hvor indbydende gymnasieskolen kan virke for både elever og lokalsamfund.
Det skal der gøres noget ved, og Risskov Gymnasium har nu skaffet sig fondsmidlerne til at gennemføre et millionprojekt, der skal ændre bygningens udseende og give lærere og elever muligheden for at bruge skolens udendørsarealer både under og efter skoledagen.
Risskov Gymnasium blev betegnet som "fremtidens gymnasium" ved indvielsen i 1969, men tiderne ændrer sig, behovene til undervisning og det gode gymnasieliv ligeså, så selvom arkitekturen har modstået tidens tand, er prædikatet ikke længere retvisende.
Derfor planlægger Risskov Gymnasium nu at bruge cirka seks millioner på et projekt, der skal sikre elever og lærere bedre udendørsarealer og åbne den rødfarvede læreanstalt mere op for lokalsamfundet.
- Arkitekturen er fantastisk, men bygningen lukker sig om sig selv. Derfor vil vi skabe bedre udendørsmiljøer til både undervisning og fritid, samtidig med at vi åbner mere op for lokalsamfundet, så beboerne i de nybyggede kollegier på Tranekærsvej eksempelvis kan gøre brug af den i weekenderne og om aftenen, fortæller rektor Gitte Horsbøl.
Helt konkret betyder det blandt andet, at indgangspartiet ved hovedindgangen, kendt som "Bastionen", skal gennemgå en større forvandling.
Som navnet antyder, ligner det i dag en fæstning, men fremover er idéen, at den skal åbnes op med en trappe ned til græsarealerne, der strækker sig mod Vejlby Centervej.
- Vi vil forbinde Bastionen med haven foran, så eleverne får flere muligheder for at komme ud i løbet af dagen. Planen med trappen er dels, at de skal kunne hænge ud, men den skal også kunne bruges til fremlæggelser og musikfremvisninger, fortæller Gitte Horsbøl.
Fondsmidler til at finansiere projekterne er på plads
Projektet finansieres af to millioner kroner fra Villum Fonden, mens arkitektfirmaet C. F. Møller efter input fra eleverne på Risskov Gymnasium skal skitsere trappen. Samtidig er Realdania klar til at donere 3,8 millioner kroner til at realisere elever og læreres ønske om mere brugbare udendørsarealer.
- Vi vil gerne lave nogle studieceller, hvor eleverne kan lave gruppearbejde. Et udekøkken har også været på tale, og så kigger vi generelt på nye måder at bruge naturen i undervisningen på, fortæller Gitte Horsbøl.
- Det er vigtigt, at vi rammer det, eleverne efterspørger, så vi har forsøgt at inddrage dem mest muligt og haft flere forløb i undervisningen. Det samme gælder lærerne, så de også får nogle områder, de kan bruge, for under coronakrisen har vi kunnet se, at det slet ikke var nogen dårlig ide med undervisning i det fri.
"Trappen" skal tegnes og i udbud
De tanker begyndte man dog allerede at tænke inden pandemien. I 2019 kastede Risskov Gymnasium sig ind i kampen for mere bæredygtighed og blev et såkaldt Grønt Gymnasium, der både på skoleskemaet og i reelle handlinger forsøger at få en grønnere profil.
I samme ombæring var det oplagt at gøre noget ved skolens egne udendørsarealer, fortæller Gitte Horsbøl.
- Mange elever pegede på, at en grøn gymnasieskole gerne måtte være et sted, hvor man faktisk fik lyst til at befinde sig udenfor, siger rektoren.
Desværre har coronakrisen forsinket projektet, men Gitte Horsbøl er håbefuld omkring udsigten til at kunne begynde arbejdet med trappen og de nye udendørsarealer næste år.
- Vi vil hellere gøre det rigtigt, end hurtigt, så vi mangler stadig at få mere input fra både elever og lærere, men efter planen skal tegningerne for trappen være færdige til efteråret, og så håber vi på at kunne sende den i udbud i dette kalenderår, siger hun.