Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

Olesya vågner op til en ond drøm hver morgen

Babymos, termotøj, telt, varmelampe, walkie talkie og førstehjælpskasse.

Det lyder som noget fra tjeklisten til en hyggelig telttur med familien, men virkeligheden er desværre en anden. I stedet er det nødhjælp, som Olesya Svystun fra Risskov og organisationen Bevar Ukraine i øjeblikket knokler for at samle ind til Ukraine.

Som så mange andre herboende ukrainere har hun haft svært ved at sove, siden Kreml gik helt gakgak i storhedsvanvid og sendte russiske styrker ind i hendes hjemland natten til torsdag. I skrivende stund er det ikke engang en uge siden, men for Olesya føles det som en evighed.

Dagene er lange, nyhederne fra Ukraine mange, men trods trætheden er trangen til at hjælpe sit land større. Derfor bruger Olesya, der er uddannet tandlæge og til dagligt underviser i oral radiologi på Københavns Universitet, nu al sin energi på at sortere og pakke kasse på kasse med humanitær nødhjælp.

28 paller står klar til at blive kørt fra Hasselager til Ukraine torsdag, men der er stadig behov for noget så banalt som babymos. Var det til sultne spædbørn, ville det være en tragedie i sig selv, men fra sine kolleger på hospitalerne i Kiev er meldingen, at det er til de mange sårede civile og soldater, som simpelthen er ude af stand til at tygge almindelig mad.

Krigens realiteter er ikke særligt rare at tygge på, men skulle du ligge ind med mad, medicin eller anden nødhjælp, kan du hjælpe ved at aflevere det ved Bevar Ukraines lager på adressen  Alstrup Allé 15, 8361 Hasselager.

Nemt er det ikke at lave en glidende overgang fra krigen i Ukraine til trygge rammer i Risskov, men her kan du også få indflydelse.

Mange lokale har længe efterspurgt mere helhedsplanlægning i bydelen, og i stedet for at vende det døve øre til, vil Teknik & Miljø-forvaltningen i Aarhus Kommune nu være lydhør over for borgernes ønsker for fremtidens Risskov - særligt området ved og omkring Nordre Strandvej.

Det sker først med en workshop, hvor forskellige ideer skal drøftes, men sidenhen er planen, at der også skal afholdes et borgermøde, så har du en stor vision for bydelen eller bare et helt konkret ønske om flere p-pladser, bedre skoleveje eller noget helt tredje, bør du få chancen for at ytre dem.

Mit stemmebånd er lidt mærket efter en omgang kold krig i min krop, corona, og på grund af smitten er denne omgang artikler lidt mindre, end jeg selv havde ønsket.

Jeg håber, I klarer den. Det gør jeg i hvert fald, og jeg er ude af min isolation igen torsdag og kan som altid fanges på enten krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

Tak for din læsning.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Olesya Svystun i den grå jakke og andre frivillige hjælper her Bevar Ukraine med at pakke og sortere humanitær nødhjælp ved et lager i Kolding.

Olesya fra Risskov samler nødhjælp ind til sit hjemland:  Der mangler babymos til de sårede som ikke kan tygge

Ukrainske Olesya Svystun med bopæl i Risskov kan ikke sidde og se apatisk til, mens Rusland invaderer hendes hjemland. Trangen til at hjælpe er for stor, og derfor bruger underviseren fra Københavns Universitet nu al sin energi på at indsamle humanitær nødhjælp.

Tøj er der nok af, men hendes kolleger på hospitalerne i Kiev fortæller hende løbende, hvordan der mangler medicin, batterier og børnemad til de mange sårede civile og soldater, som ikke længere kan spise normalt.

Endnu er hendes egne familiemedlemmer i Ukraine i sikkerhed, men situationen spidser hele tiden til, nødhjælpen bliver sværere at få frem, og hver morgen er det lidt som at vågne op til en ond drøm for Olesya.

Olesya Svystun fra Risskov knokler som frivillig for at få sendt humanitær nødhjælp til Ukraine, for som så mange andre herboende ukrainere kan hun ikke bare se til, mens venner og familie er i fare.

Olesya Svystun bor på Rolighedsvej i Risskov, men siden russiske styrker tidligt torsdag morgen krydsede den ukrainske grænse, har den herboende ukrainer haft svært ved at finde ro.

-  Det er frygteligt. Jeg griner næsten lidt ironisk over situationen, for vi er kun på syvendedagen af invasionen, men det føles som om, det er dag nummer 100. Der sker konstant noget, og det er svært at sidde stille, fortæller hun til RisskovLIV.

For når ens land og landsmænd er i fare, er det svært at se til. Rastløsheden bruger hun i stedet konstruktivt på at samle nødhjælp ind for organisationen Bevar Ukraine.

Tirsdag aften pakkede hun sammen med 20 andre frivillige 260 kasser med humanitær nødhjælp til ukrainske flygtninge på et lager i Hasselager. Torsdag køres nødhjælpen mod den ukrainske grænse.

Langs den bugner lagrene ifølge Olesya Svystun med tøj og sko til de 660.000 ukrainere, der er drevet på flugt. Til gengæld er der et stort behov for medicin, børnemad og batterier, fortæller den tandlægeuddannede underviser på Københavns Universitet.

- Jeg er løbende i kontakt med mine venner, der arbejder på hospitalerne i Kiev som kirurger, og de siger, at der mangler forbindinger og mad, siger Olesya Svystun.

-  Der er mange soldater og civile, som er sårede i hoved- og halsområdet og derfor ude af stand til at tygge. Derfor er der stort behov for noget så banalt som babymad til ernæring.

Olesya Svystun bor til daglig i Risskov, men har stadig masser familie i Ukraine. Ser man bort fra en enkel fætter, som ikke er til at få kontakt med, er alle dog i sikkerhed endnu. Foto: Privatfoto

Må prioritere i nødhjælpen

Så har du opbygget et lager af babygrød, har en førstehjælpskasse i overskud eller en ekstra walkie talkie, som du aldrig får brugt, så modtager Bevar Ukraine det med kyshånd. For som kampene spidser til i Ukraine, er organisationen løbende nødsaget til at prioritere i nødhjælpen.

- Vi hører fra chaufførerne, at det bliver stadig sværere at få nødhjælpen frem. Der er efterhånden kontrolposter ved hver eneste by, så vi vil helst prioritere det mest nødvendige. Det er mad, medicin og hjælp til kampene, fortæller Olesya Svystun, som har i sinde at fortsætte indsamlingen, så længe der er behov for det -  eller så længe, det er muligt.

Det gjorde hun også, da den russiske bjørn viste tænder for første gang og annekterede Krim-halvøen i 2014. Dengang var hun i chok, mens torsdagens invasion desværre ikke kom som en overraskelse for Olesya Svystun.

- Mange af os havde regnet med det, og selvom vi først var lammede, prøver vi nu at vænne os til det. Det er svært, og det er svært at forholde sig til. Det er som at vågne op til en ond drøm hver morgen, og der er mange ukrainere i Danmark, som nærmest ikke får sovet, fordi de følger nyhederne derfra natten igennem. Det påvirker dem virkelig, fortæller hun.

Familien er i sikkerhed - måske minus en fætter

Selv priser hun sig lykkelig for, at hendes familie i Ukraine hidtil har befundet sig i sikkerhed. Ved et lykketræf rejste Olesya Svystuns mor til Danmark for at hjælpe med at passe børnebørnene to uger inden, at larvefødderne fra russiske tanks først krydsede den ukrainske grænse.

Hendes far er fortsat i Ukraine, men minus en enkel fætter befinder han og resten af hendes slægt sig i den vestlige del af landet, hvor kamphandlingerne har været færre.

- Jeg har en enkel fætter, som er militær IT-medarbejder og befinder sig i den østlige del af landet. Ham har vi ikke haft kontakt til siden torsdag, men det er forhåbentligt fordi, han forsøger at beskytte sig selv, siger Olesya Svystun.

Sammen med Bevar Ukraine fortsætter hun med at samle ind, så længe det gavner og er muligt at få frem.

- Via vores chauffører og lagret, vi samarbejder med, forsøger vi løbende at danne os et overblik over situationen, men vi vil gøre alt, så længe det gavner, siger Olesya Svystun.

- Folk ringer stadig fra det østlige Ukraine og siger, at de er blevet afskåret fra nødhjælp, og de beder os om at se på mulighederne for at finde andre veje til at få det frem på, så vi vil fortsætte med at bruge vores energi på forhåbentligt at kunne gøre noget godt for dem.

Hvis du ønsker at donere til Bevar Ukraines indsamling, kan din nødhjælp afleveres på adressen Alstrup Allé 15, 8361 Hasselager. Der er åbent mellem 17-18.30 hver dag.

Her et overbliksbillede fra Bevar Ukraines lager i Kolding, hvorfra en stor mængde nødhjælp forleden blev pakket. Foto: Bevar Ukraine
Helhedsplanlægningen, som så mange lokale gennem længere tid har sukket efter,  er nu på vej, efter Teknik & Miljø sammen med Grundejerforeningen Vejlby Fed er blevet enige om at drøfte ideerne til fremtidens Risskov. Foto: Axel Schütt

Aarhus Kommune vil have dit besyv med: Hvad er dine ønsker for fremtidens Risskov?

Det kan siges ganske simpelt: Der skal lægges en plan for fremtidens Risskov og særligt kvarteret omkring Nordre Strandvej.

Det står klart, efter at Grundejerforeningen Vejlby Fed og Teknik & Miljø-forvaltningen i Aarhus Kommune i samarbejde er blevet enige om at afholde en workshop, hvor ideer til Risskovs udvikling skal drøftes.

Og når de først er fældet ned på papir, er det meningen, at lokalbefolkningen skal inddrages ved et borgermøde.

En workshop mellem repræsentanter fra Grundejerforeningen Vejlby Fed og Teknik & Miljø skal danne rammerne for, hvordan området omkring Nordre Strandvej skal udvikles fremover. På sigt ventes borgernes ønsker til fremtidens input også at blive hørt til et borgermøde på Strandskolen.

Ville du ønske, at butikslivet blev spredt mere ud langs Nordre Strandvej, at der blev etableret flere p-pladser langs vejen, trafiksikkerheden på skolevejene tjekket på ny eller noget helt fjerde?

Hvis ja, så kan du måske få dit ønske opfyldt i en ikke så fjern fremtid.

For i samarbejde med Grundejerforeningen Vejlby Fed vil Teknik & Miljø-forvaltningen i Aarhus Kommune nemlig holde en workshop, hvor målet er at høre, hvad borgerne ønsker sig i forhold til udviklingen af kvarteret ved og nær Nordre Strandvej.

- Vi har tilbudt at lave en workshop for at se, hvilken form for helhedsplanlægning borgerne i området ønsker sig. Hvordan vil de gerne have, at bydelen udvikler sig? - Når den workshop er holdt, ser vi på, hvad der kan lade sig gøre rent planlægningsmæssigt, og hvad der ikke kan, fortæller Eva Møller Sørensen, planchef i Aarhus Kommune.

Indledningsvist vil du ikke være inviteret. Workshoppen sker i samspil mellem Grundejerforeningen Vejlby Fed og Aarhus Kommune, men på sigt er tanken, at lokale skal præsenteres for ideerne og kunne komme med input til dem ved et borgermøde.

- Først drøfter vi emnerne for en mulig plan for kvarteret ved workshoppen. Borgermødet vil først blive afholdt, når vi har noget reelt, borgerne skal præsenteres for og inddrages i, siger Eva Møller Sørensen.

En længe ventet udvikling af mange

Helhedsplan. Udviklingsplan. Visionsplan. Kært barn har mange navne, for helhedsplanlægning kommer i mange afstøbninger, og det er endnu ikke til at sige, hvad processen med workshop og et efterfølgende borgermøde munder ud i.

Men fra mange borgere i Risskov har der længe været et ønske om en mere klar retning for udviklingen i bydelen.

I starten af december modtog borgmester Jacob Bundsgaard (S) eksempelvis 1.247 underskrifter fra lokale, som var imod fortætningen af bydelen og ønskede mere helhedsplanlægning.

Bent Hjort, næstformand i Grundejerforeningen Vejlby Fed, kunne den 7. december personligt overdrage 1.247 underskrifter til borgmesteren.

Dengang var frygten fra grundejerforeningerne blandt andet, at byggeprojektet for Nordre Strandvej 7 - bedre kendt som Øjenlægens Hus - skulle blive så massivt, at det ville danne præcedens for flere store og lignende byggerier langs Nordre Strandvej.

Men siden har rådmanden for Teknik & Miljø, Steen Stavnsbo (K,) beordret bygherren til at holde sig byggeri indenfor rammerne af de eksisterende lokalplaner.

Med den bekymring borte, hvilken udvikling ønsker Grundejerforeningen Vejlby Fed sig egentlig så for den nedre del af Risskov?

Forening har sine forslag - men efterspørger også dine

Det spørgsmål stiller formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed, Øjvind Serup, nu også sig selv og lokale i Risskov.

- Vi skal have lavet en realistisk plan for udviklingen i denne del af Risskov, og nu skal vi have lavet en dagsorden til workshoppen, men vi skal først finde ud af, hvilke ben vi står på, siger Øjvind Serup.

Allerede nu har han dog et konkret bud på noget, som kan drøftes med Aarhus Kommune og som på sigt kan debatteres på et borgermøde.

- Det kan være, vi skal give større byggemulighed på mere af strækningen langs Nordre Strandvej, så vi får bredt butikslivet endnu mere ud, siger Øjvind Serup.

-  Det er godt på vej for den sydlige del af Nordre Strandvej, men måske skal vi også se på muligheden for at gøre det længere nordpå ud mod Åkrogen Strand.

I øjeblikket arbejder forvaltningen på at give grundejerne langs den sydlige del af Nordre Strandvej mulighed for at bygge butikker magen til dem, der ligger nær Bellevuehallen.Ved workshoppen vil Grundejerforeningen Vejlby Fed og Teknik & Miljø gerne se nærmere på, om grundejerne nord for Nordre Strandvej 124 også skal have samme vilkår.Foto: Aarhus Kommune

Samtidig ser han også infrastruktur og trafikforhold som værende noget, der kan ses nærmere på, og så er han og resten af de ansvarlige for workshoppen meget modtagelige for input fra dig og mig og andre lokale, der gerne vil præge bydelens udvikling.

- Vi vil hjertens gerne have input fra folk, der bor i området. Alle er velkomne, og det er helt og aldeles ligegyldigt, om du er medlem af Grundejerforeningen Vejlby Fed eller ej, understreger formanden.