Olesya fra Risskov samler nødhjælp ind til sit hjemland: Der mangler babymos til de sårede som ikke kan tygge
Ukrainske Olesya Svystun med bopæl i Risskov kan ikke sidde og se apatisk til, mens Rusland invaderer hendes hjemland. Trangen til at hjælpe er for stor, og derfor bruger underviseren fra Københavns Universitet nu al sin energi på at indsamle humanitær nødhjælp.
Tøj er der nok af, men hendes kolleger på hospitalerne i Kiev fortæller hende løbende, hvordan der mangler medicin, batterier og børnemad til de mange sårede civile og soldater, som ikke længere kan spise normalt.
Endnu er hendes egne familiemedlemmer i Ukraine i sikkerhed, men situationen spidser hele tiden til, nødhjælpen bliver sværere at få frem, og hver morgen er det lidt som at vågne op til en ond drøm for Olesya.
Olesya Svystun bor på Rolighedsvej i Risskov, men siden russiske styrker tidligt torsdag morgen krydsede den ukrainske grænse, har den herboende ukrainer haft svært ved at finde ro.
- Det er frygteligt. Jeg griner næsten lidt ironisk over situationen, for vi er kun på syvendedagen af invasionen, men det føles som om, det er dag nummer 100. Der sker konstant noget, og det er svært at sidde stille, fortæller hun til RisskovLIV.
For når ens land og landsmænd er i fare, er det svært at se til. Rastløsheden bruger hun i stedet konstruktivt på at samle nødhjælp ind for organisationen Bevar Ukraine.
Tirsdag aften pakkede hun sammen med 20 andre frivillige 260 kasser med humanitær nødhjælp til ukrainske flygtninge på et lager i Hasselager. Torsdag køres nødhjælpen mod den ukrainske grænse.
Langs den bugner lagrene ifølge Olesya Svystun med tøj og sko til de 660.000 ukrainere, der er drevet på flugt. Til gengæld er der et stort behov for medicin, børnemad og batterier, fortæller den tandlægeuddannede underviser på Københavns Universitet.
- Jeg er løbende i kontakt med mine venner, der arbejder på hospitalerne i Kiev som kirurger, og de siger, at der mangler forbindinger og mad, siger Olesya Svystun.
- Der er mange soldater og civile, som er sårede i hoved- og halsområdet og derfor ude af stand til at tygge. Derfor er der stort behov for noget så banalt som babymad til ernæring.
Må prioritere i nødhjælpen
Så har du opbygget et lager af babygrød, har en førstehjælpskasse i overskud eller en ekstra walkie talkie, som du aldrig får brugt, så modtager Bevar Ukraine det med kyshånd. For som kampene spidser til i Ukraine, er organisationen løbende nødsaget til at prioritere i nødhjælpen.
- Vi hører fra chaufførerne, at det bliver stadig sværere at få nødhjælpen frem. Der er efterhånden kontrolposter ved hver eneste by, så vi vil helst prioritere det mest nødvendige. Det er mad, medicin og hjælp til kampene, fortæller Olesya Svystun, som har i sinde at fortsætte indsamlingen, så længe der er behov for det - eller så længe, det er muligt.
Det gjorde hun også, da den russiske bjørn viste tænder for første gang og annekterede Krim-halvøen i 2014. Dengang var hun i chok, mens torsdagens invasion desværre ikke kom som en overraskelse for Olesya Svystun.
- Mange af os havde regnet med det, og selvom vi først var lammede, prøver vi nu at vænne os til det. Det er svært, og det er svært at forholde sig til. Det er som at vågne op til en ond drøm hver morgen, og der er mange ukrainere i Danmark, som nærmest ikke får sovet, fordi de følger nyhederne derfra natten igennem. Det påvirker dem virkelig, fortæller hun.
Familien er i sikkerhed - måske minus en fætter
Selv priser hun sig lykkelig for, at hendes familie i Ukraine hidtil har befundet sig i sikkerhed. Ved et lykketræf rejste Olesya Svystuns mor til Danmark for at hjælpe med at passe børnebørnene to uger inden, at larvefødderne fra russiske tanks først krydsede den ukrainske grænse.
Hendes far er fortsat i Ukraine, men minus en enkel fætter befinder han og resten af hendes slægt sig i den vestlige del af landet, hvor kamphandlingerne har været færre.
- Jeg har en enkel fætter, som er militær IT-medarbejder og befinder sig i den østlige del af landet. Ham har vi ikke haft kontakt til siden torsdag, men det er forhåbentligt fordi, han forsøger at beskytte sig selv, siger Olesya Svystun.
Sammen med Bevar Ukraine fortsætter hun med at samle ind, så længe det gavner og er muligt at få frem.
- Via vores chauffører og lagret, vi samarbejder med, forsøger vi løbende at danne os et overblik over situationen, men vi vil gøre alt, så længe det gavner, siger Olesya Svystun.
- Folk ringer stadig fra det østlige Ukraine og siger, at de er blevet afskåret fra nødhjælp, og de beder os om at se på mulighederne for at finde andre veje til at få det frem på, så vi vil fortsætte med at bruge vores energi på forhåbentligt at kunne gøre noget godt for dem.
Hvis du ønsker at donere til Bevar Ukraines indsamling, kan din nødhjælp afleveres på adressen Alstrup Allé 15, 8361 Hasselager. Der er åbent mellem 17-18.30 hver dag.