Magtcentrum: 10 af byens mest magtfulde personer bor i Risskov
Hvem bestemmer i Aarhus?
Det gør folk fra Risskov i høj grad. For da Århus Stiftstidende for nyligt kårede de 50 mest magtfulde mennesker i Aarhus Kommune, var en halv snes af de udpegede på listen bosat i bydelen.
Her får du overblikket over de lokale erhvervsfolk, byudviklere, politikere og magtmennesker, der befinder sig i magtens maskinrum, når de store beslutninger omkring byens udvikling bliver truffet.
Med stor magt kommer stort ansvar, men hvem bærer det tunge ansvar for at drive udviklingen i Aarhus Kommune på deres skuldre?
Det satte Århus Stiftstidende sig for nyligt for at undersøge med den såkaldte "Magtliste." En liste, der indeholdt navnene på et halvt hundrede personer, som via deres position, netværk eller rigdom er med til at præge de beslutninger, der får indflydelse på din og min hverdag.
Den er vi dykket ned i. For hvor rigmandsghetto kunne være én betegnelse for Risskov, kunne magtcentrum være en anden. En halv snes af byens mest indflydelsesrige individer bor nemlig i bydelen.
De tæller både succesfulde erhvervsfolk og byudviklere med checkhæftet i orden, en folkelig corona-formidler såvel som byens borgmester, der flyttede til 8240 Risskov sidste forår.
De 10 lokale magtmennesker med adresse i Risskov finder du herunder.
49. Jens Stausholm
Han startede som reklamemand, men Jens Stausholm er i dag autodidakt entreprenør.
For 28 år siden startede han brochurevirksomheden World Media Group, men nu har han som medejer af Aarhus Lufthavn store planer om at udvide den til dobbelt størrelse.
Derudover er han godt i gang med at byudvikle i Aarhus, hvor han har købt et enormt område mellem Skejby og Tilst. Marienlyst, hedder det, og ambitionen er, at det i fremtiden skal lægge jord til en by med 14.000 mennesker.
42. Jacob Nybroe - ansvarshavende chefredaktør, Jyllands-Posten
Medierne har en magt i deres vinkling og sortering af de historier, der ender med at sætte dagsordenen for vores samtaler om spisebordet såvel som i byrådet.
Derfor er Jacob Nybroe som ansvarshavende for en af landets største aviser svær at se bort fra, da han tegner den overordnede linje for Jyllands-Postens redaktionelle indhold.
29. Lars Østergaard - ledende overlæge AUH
Den folkelige modpol til Allan Randrup gik fra relativt ukendthed til at være en af landets mest citerede personer takket være den allestedsnærværende udfordring, som vi kalder corona.
Gennem de seneste godt to år har han hjulpet du og jeg med at finde hoved og hale i alt fra vacciner til mutationer samt gode råd til, hvordan man bedst har skullet gebærde sig under krisen.
Få personers ord har haft ligeså meget vægt som Lars Østergaards, men forhåbentligt kommer vi til at se gradvist mindre og mindre til ham.
25. Carl Erik Skovgaard - advokat og partner hos DLA Piper
Carl Erik Skovgaard har en proppet kalender, for han deltager årligt i mere end 200 bestyrelsesmøder. Det er svært at undgå andet, når man sidder i 136 forskellige bestyrelser som tæller blandt andet Ild.Pizza, Via Biler og mange, mange flere virksomheder.
Det giver selvsagt advokaten og partneren i DLA Piper en enorm rækkevidde og et vidtspændende netværk
15. Henrik Lind - ejer af Lind Invest, stifter af Danske Commodities
Henrik Lind er rig, men der er ikke meget Joakim von And over forretningsmanden, der glædeligt deler ud af sin bugnende pengetank.
Stifteren af Danske Commodities fik prædikatet "mangemilliardær" efter salget af virksomheden i 2018, og siden har han blandt andet doneret en kvart milliard af egen formue som bidrag til AGF's stadiondrømme.
Lind er også kendt for at involvere sig i sociale projekter for psykisk syge og socialt udsatte.
11. Michael Holm - CEO og ejer af Systematic
I 1985 stiftede Michael Holm softwarevirksomheden Systematic.
37 år senere er han blandt Danmarks 100 rigeste personer og sidder i direktørstolen for et i dag stort internationalt foretagende, der tæller mere end 1.000 medarbejdere og ansatte i 11 lande.
Derudover er han også involveret i flere betydningsfulde bestyrelser såsom Dansk Industri, Moesgaard Museum og Købmand Herman Sallings Fond.
8. Olav de Linde - ejendomsmatador
Hvis land er lig med magt, må man sige, at Olav de Linde hører til i toppen af de helt tunge drenge.
Hans portefølje består nemlig af mere end 500.000 etagemeter, primært i Aarhus, der med et konservativt skøn er mindst otte milliarder kroner værd.
Står du og stirrer på en erhvervsejendom, er der gode chancer for, at der står "Olav de Linde" på skødet, og snart kommer der endnu et til i form af det 143 meter høje kontorprojekt Mindet, der trods stor modstand blev vedtaget i Aarhus Byråd 2021.
7. Lars Fournais - bestyrelsesformand for AGF
Hvor David Nielsen gennem en årrække har dirigeret AGF til bedre resultater på grønsværen, er det i høj grad bestyrelsesformand Lars Fournais, der som klubbens øverste ansvarlige har gjort byens hold til en overskudsgivende forretning.
Samtidig er han også en drivkraft i arbejdet for at skaffe AGF og Aarhus et nyt stadion, hvor han har kastet sig ind i Kongelundsprojektet.
6. Brian Bech Nielsen - rektor, Aarhus Universitet
Viden er et gode for en by som Aarhus, og det placerer universitetet - og dets rektor Brian Bech Nielsen - i en nøglerolle.
Med 8.000 ansatte, 38.000 studerende og et milliardbudget er Aarhus Universitet den motor, der sikrer højtuddannet arbejdskraft til de mange virksomheder, der af samme årsag finder Aarhus attraktiv.
Så desto bedre det går Aarhus Universitet, jo bedre går det byen.
1. Jacob Bundsgaard - borgmester i Aarhus Kommune
Jacob Bundsgaard flyttede til Risskov i foråret 2021, men hvor han er forholdsvist ny i bydelen, har han efterhånden arbejdet sig op til det, man i gamle dage ville have kaldt en bykonge.
Selvom han gik tilbage til sidste års kommunalvalg, hvor han også fik sig en gedigen baghåndslussing af de lokale vælgere ved Vejlby-Risskovs tre valgsteder, sidder han stadig trygt i sadlen.
Som borgmester for Jyllands hovedstad og en post som bestyrelsesformand for Danmarks største havn har han opbygget et kolossalt netværk her i byen såvel som på Christiansborg og dybt ind i regeringen.
Det sætter ham i en position, hvor han kan bringe forskellige mennesker - og forskellige interesser - sammen om løsninger, der kan gavne byen.