Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Ritzau/Scanpix

10 af Aarhus' mest magtfulde personer bor i Risskov

"Uindskrænket magt" skriger den onde kejser, der på dette tidspunkt af Star Wars: Return of The Jedi-filmen ligner en runken rosin, mens han griller Darth Vader med lynene fra sine stød-fingre.

Det tror jeg ikke, at borgmester Jacob Bundsgaard kan. Han er heller ikke ond, synderligt gammel eller i besiddelse af ubegrænset indflydelse, men magt har han trods alt masser af efter et årti som bykonge af Aarhus.

Nok til at Århus Stiftstidende i forbindelse med sin Magtliste over de 50 mest magtfulde århusianere kårede Kaptajn Bundsgaard til numero uno. Listen ser vi nærmere på i denne ombæring.

Bundsgaard bor nemlig i Risskov nu. Det er ret nyt, men det vidste du måske allerede. Jeg blev bekendt med det i juli, men borgmesterens kontor ville ikke endeligt bekræfte det. I nyere tid har borgmesteren dog fortalt åbent om det i interviews.

Men vidste du til gengæld, at mindst ni andre af byens mest indflydelsesrige og magtfulde mennesker også bor i Risskov?

Der er alt fra rektorer til multimilliardærer til corona-eksperter og byudviklere, som alle er med til at præge, hvordan fremtidens Aarhus kommer til at se ud.  Du får overblikket over den lokale magtelite i denne samling artikler.

Samtidigt skuer vi fremad og besvarer en læserhenvendelse. Vedkommende havde hæftet sig ved, at to bygninger med front mod Grenåvej - Risskov Kontor-Forsyning og nabogrunden - var blevet jævnet. Hvad kommer der så  i deres sted?

Det korte svar er boliger, og du får syn for sagen i nyhedsbrevets anden artikel, for lad os bare sige, at fronten mod Grenåvej får sig en noget anden fremtoning i fremtiden. På sigt er det også planen, at den markante motorcykelforretning Cap's skal erstattes af boligbyggeri.

Hos Nordly skal tre sure smiley-ansigter erstattes med en glad. Efter at være blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsen har ejerne undskyldt og lukket Risskov-restauranten på ubestemt tid.  Udmeldingen er, at man ikke åbner igen, før man atter kan garantere en glad smiley.

Har du en historie, der får dine mundvige til at vende enten op- eller nedad, er du altid velkommen til at kontakte mig på krkie@risskovliv.dk.

God weekend, og may the force be with you.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Borgmester jacob Bundsgaard (S) topper Århus Stiftstidendes liste over de mest magtfulde personer i Aarhus.  (Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix)

Magtcentrum: 10 af byens mest magtfulde personer bor i Risskov

Hvem bestemmer i Aarhus?

Det gør folk fra Risskov i høj grad. For da Århus Stiftstidende for nyligt kårede de 50 mest magtfulde mennesker i Aarhus Kommune, var en halv snes af de udpegede på listen bosat i bydelen.

Her får du overblikket over de lokale erhvervsfolk, byudviklere, politikere og magtmennesker, der befinder sig i magtens maskinrum, når de store beslutninger omkring byens udvikling bliver truffet.

Adskillige af Aarhus' mest magtfulde mennesker bor i Risskov. Fra borgmestre til erhvervsmoguler til sundhedsfaglige eksperter. Du får overblikket her.

Med stor magt kommer stort ansvar, men hvem bærer det tunge ansvar for at drive udviklingen i Aarhus Kommune på deres skuldre?

Det satte Århus Stiftstidende sig for nyligt for at undersøge med den såkaldte "Magtliste." En liste, der indeholdt navnene på et halvt hundrede personer, som via deres position, netværk eller rigdom er med til at præge de beslutninger, der får indflydelse på din og min hverdag.

Den er vi dykket ned i. For hvor rigmandsghetto kunne være én betegnelse for Risskov, kunne magtcentrum være en anden. En halv snes af byens mest indflydelsesrige individer bor nemlig i bydelen.

De tæller både succesfulde erhvervsfolk og byudviklere med checkhæftet i orden, en  folkelig corona-formidler såvel som byens borgmester, der flyttede til 8240 Risskov sidste forår.

Du kan læse Århus Stiftstidendes liste over de 50 mest magtfulde århusianere her.

De 10 lokale magtmennesker med adresse i Risskov finder du herunder.

49. Jens Stausholm

Foto: Michael Svenningsen

Han startede som reklamemand, men Jens Stausholm er i dag autodidakt entreprenør.

For 28 år siden startede han brochurevirksomheden World Media Group, men nu har han som medejer af Aarhus Lufthavn store planer om at udvide den til dobbelt størrelse.

Derudover er han godt i gang med at byudvikle i Aarhus, hvor han har købt et enormt område mellem Skejby og Tilst. Marienlyst, hedder det, og ambitionen er, at det i fremtiden skal lægge jord til en by med 14.000 mennesker.  

42. Jacob Nybroe - ansvarshavende chefredaktør, Jyllands-Posten

Foto: Pressefoto

Medierne har en magt i deres vinkling og sortering af de historier, der ender med at sætte dagsordenen for vores samtaler om spisebordet såvel som i byrådet.

Derfor er Jacob Nybroe som ansvarshavende for en af landets største aviser svær at se bort fra, da han tegner den overordnede linje for Jyllands-Postens redaktionelle indhold.

29. Lars Østergaard - ledende overlæge AUH

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Den folkelige modpol til Allan Randrup gik fra relativt ukendthed til at være en af landets mest citerede personer takket være den allestedsnærværende udfordring, som vi kalder corona.

Gennem de seneste godt to år har han hjulpet du og jeg med at finde hoved og hale i alt fra vacciner til mutationer samt gode råd til, hvordan man bedst har skullet gebærde sig under krisen.

Få personers ord har haft ligeså meget vægt som Lars Østergaards, men forhåbentligt kommer vi til at se gradvist mindre og mindre til ham.

25. Carl Erik Skovgaard - advokat og partner hos DLA Piper

Foto: DLA Piper

Carl Erik Skovgaard har en proppet kalender, for han deltager årligt i mere end 200 bestyrelsesmøder. Det er svært at undgå andet, når man sidder i 136 forskellige bestyrelser som tæller blandt andet Ild.Pizza, Via Biler og mange, mange flere virksomheder.

Det giver selvsagt advokaten og partneren i DLA Piper en enorm rækkevidde og et vidtspændende netværk

15. Henrik Lind - ejer af Lind Invest, stifter af Danske Commodities

Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Henrik Lind er rig, men der er ikke meget Joakim von And over forretningsmanden, der glædeligt deler ud af sin bugnende pengetank.

Stifteren af Danske Commodities fik prædikatet "mangemilliardær" efter salget af virksomheden i 2018, og siden har han blandt andet doneret en kvart milliard af egen formue som bidrag til AGF's stadiondrømme.

Lind er også kendt for at involvere sig i sociale projekter for psykisk syge og socialt udsatte.

11. Michael Holm - CEO og ejer af Systematic

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I 1985 stiftede Michael Holm softwarevirksomheden Systematic.

37 år senere er han blandt Danmarks 100 rigeste personer og sidder i direktørstolen for et i dag stort internationalt foretagende, der tæller mere end 1.000 medarbejdere og ansatte i 11 lande.

Derudover er han også involveret i flere betydningsfulde bestyrelser såsom Dansk Industri, Moesgaard Museum og Købmand Herman Sallings Fond.

8. Olav de Linde - ejendomsmatador

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hvis land er lig med magt, må man sige, at Olav de Linde hører til i toppen af de helt tunge drenge.

Hans portefølje består nemlig af mere end 500.000 etagemeter, primært i Aarhus, der med et konservativt skøn er mindst otte milliarder kroner værd.

Står du og stirrer på en erhvervsejendom, er der gode chancer for, at der står "Olav de Linde" på skødet, og snart kommer der endnu et til i form af det 143 meter høje kontorprojekt Mindet, der trods stor modstand blev vedtaget i Aarhus Byråd 2021.

7. Lars Fournais - bestyrelsesformand for AGF

Foto: Axel Schütt/Scanpix 2016

Hvor David Nielsen gennem en årrække har dirigeret AGF til bedre resultater på grønsværen, er det i høj grad bestyrelsesformand Lars Fournais, der som klubbens øverste ansvarlige har gjort byens hold til en overskudsgivende forretning.

 Samtidig er han også en drivkraft i arbejdet for at skaffe AGF og Aarhus et nyt stadion, hvor han har kastet sig ind i Kongelundsprojektet. 

6. Brian Bech Nielsen - rektor, Aarhus Universitet

Foto: Flemming Krogh

Viden er et gode for en by som Aarhus, og det placerer universitetet - og dets rektor Brian Bech Nielsen - i en nøglerolle.

Med 8.000 ansatte, 38.000 studerende og et milliardbudget er Aarhus Universitet den motor, der sikrer højtuddannet arbejdskraft til de mange virksomheder, der af samme årsag finder Aarhus attraktiv.

Så desto bedre det går Aarhus Universitet, jo bedre går det byen. 

1. Jacob Bundsgaard - borgmester i Aarhus Kommune

Foto: Axel Schütt

Jacob Bundsgaard flyttede til Risskov i foråret 2021, men hvor han er forholdsvist ny i bydelen, har han efterhånden arbejdet sig op til det, man i gamle dage ville have kaldt en bykonge.

Selvom han gik tilbage til sidste års kommunalvalg, hvor han også fik sig en gedigen baghåndslussing af de lokale vælgere ved Vejlby-Risskovs tre valgsteder, sidder han stadig trygt i sadlen.

Som borgmester for Jyllands hovedstad og en post som bestyrelsesformand for Danmarks største havn har han opbygget et kolossalt netværk her i byen såvel som på Christiansborg og dybt ind i regeringen.

Det sætter ham i en position, hvor han kan bringe forskellige mennesker - og forskellige interesser - sammen om løsninger, der kan gavne byen.

Cap's Harley-Davidson Aarhus og området omkring vil over de kommende år bliver omdannet til boligområde som en del af lokalplanen for Risskov Engby.  Foto: Jens Thaysen

Fremtidens facade mod Grenåvej: Sådan kommer området nær ikonisk Risskov-forretning til at se ud fremover

Hvad kommer der til at ligge langs Grenåvej, hvor Risskov Kontor-Forsyning og en mekaniker plejede at ligge?

Det spørgsmål stillede en læser. Svaret er, at den nu øde plet fremover skal huse et boligbyggeri med lejligheder i forskellige størrelser.

Det er virksomheden Chris-Invest, der også ejer den ikoniske bygning med motorcykelforretningen Cap’s, som står bag byggeprojektet.

På sigt skal motorcykel-mekkaet også nedrives, så facaden ud mod denne strækning af Grenåvej kommer til at ændre sig markant over de kommende år.

Facaden ud mod Grenåvej nær motorcykelforretningen Cap's kommer til at ændre sig betydeligt over de kommende år, når nyt boligbyggeri skyder op i stedet for en række gamle erhvervsbygninger.

Grønt lys. Du træder på speederen og kører over krydset for foden af Grenåvej og Lystrupvej. Ruten ind mod byen har du kørt en million gange før, og vanen tro passerer du på højre hånd først Lagkagehuset, Risskov Autoværksted og så Risskov Kontor-Forsy... Næ' hov, Risskov Kontor-Forsyning er væk.

Tilbage ligger der et... hul. Sammen med nabohuset er bygningen nemlig blevet jævnet med jorden. Tilbage er et tomrum.

Men det bliver der ikke ved med. Fronten mod Grenåvej kommer til at tage sig markant anderledes ud i fremtiden, for i de nu nedrevne erhvervsbygningers sted vil det fremover være et større boligbyggeri, der udgør facaden mod den store indfaldsvej.

Det fortæller Peder Næsborg, direktør for virksomheden Chris-Invest, der står bag byggeprojektet.

-  Det er endnu ikke helt fastlagt, hvornår vi går i jorden, men det sker formentlig i foråret. Vi skal lave et boligbyggeri med 82 lejligheder i forskellig størrelse. De øverste vil være ret store, men ellers veksler de mellem en størrelse på godt 70 til 90 kvadratmeter, siger Peder Næsborg.

Sådan ser visualiseringerne af det kommende byggeri set fra Grenåvej ud. De er stadig foreløbige, så ændringer kan forekomme. Foto: Risskov Enghave AS

Uvist tidsramme

Det er nyt, at Risskov Kontor-Forsyning og mekanikerbiksen er borte, men der er intet nyt ved byggeplanerne for grundene. De er nemlig en del af lokalplanen for Risskov Engby med et enormt areal svarende til 21 fodboldbaner mellem Arresøvej og Grenåvej, som blev vedtaget af byrådet i Aarhus Kommune i 2020.

Omkring den ikoniske motorcykelforretning Cap's Harley-Davidson Aarhus er det første nabobyggeri færdigbygget, men Peder Næsborg kan endnu ikke komme med en endelig tidshorisont for byggeriet helt ud mod Grenåvej.

- Vi bliver snart klogere på det, men vi ved faktisk ikke helt, hvornår byggeriet kan stå færdigt. Man har ikke helt styr på, hvor lang tid det tager at levere betonelementer, for det kan vare alt mellem fem og elleve måneder.  Det skyldes måske pandemien, eller også skyldes det, at der bare bygges meget, siger Peder Næsborg.

Næste stop: Motorcykelforretningen

Boligbyggeriet er Chris-Invests første, men ikke sidste byggeprojekt i Risskov Engby.

Firmaet, der ejes af pårørende til den afdøde millionær og stifter af spillestedet Train, Chris Anker-Petersen, ejer også den iøjnefaldende bygning, der i dag huser Cap's Harley-Davidson-forretningen.

De har en lejekontrakt frem til medio 2025, men RisskovLIV har tidligere beskrevet, hvordan indehaverne af motorcykelforhandleren leder med det lange lys efter en ny lokation udenfor Aarhus Kommune.

De har en bagkant, men uanset om det sker før eller i 2025, ligger planerne for bygningen ifølge direktør for Chris-Invest, Peder Næsborg, allerede fast. Nedbrydningskuglen skal i gang igen.

- Vores tanker er, at der skal bygges boliger i stedet for Cap's, siger Peder Næsborg.

Han tror til gengæld, at Risskov Autoværksted og Lagkagehuset er fredet. I hvert fald foreløbigt.

- Bageren og autoværkstedet er i henhold til lokalplanen udlagt som erhvervsområde, så det bliver ikke til boliger.  Jeg tror til gengæld, at der tilknyttet flere byggeretsmeter til grundene, end der er brugt i dag, så flytter nogen, kunne man godt forestille sig, at der kom noget større erhverv i deres sted, fortæller direktøren.

Nordly

- Undskyld vi har svigtet! Risskov spisested lukker efter tre sure smileyer i træk

Nordly har valgt at dreje nøglen om på ubestemt tid.

"Undskyld vi har svigtet Jer! Vi har fejlet og det er vi rigtig kede af. 3 sure smileyer fra fødevarestyrelsen i træk, kan ikke undskyldes nok over for alle. Dette er ikke sådan vi ønsker at drive forretning, og derfor lukker vi Nordly ned for en periode, dags dato," lyder det blandt andet fra ejerne af spisestedet på Nordre Strandvej.

Tidligere på ugen kom det frem, at restauranten var blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsen efter at have indkasseret sin tredje sure smiley under et kontrolbesøg i slutningen af januar.

Det lyder dog ikke til, at vi har set det sidste til Nordly.

De seneste tre besøg fra Fødevarestyrelsen har resulteret i sure smileyer, bøder og en politianmeldelse til Nordly på Nordre Strandvej i Risskov. Manglende rengøring har blandt andet resulteret i skimmellignende plamager og kødsaft i køleskabets bund.

RISSKOV: Tre sure smileyer, tre bøder og en politianmeldelse i løbet af bare tre måneder var mere end det populære Risskov-spisested Nordly vil lægge navn til.

Derfor har Nordly besluttet at lukke, oplyser spisestedet på Facebook.

"Undskyld vi har svigtet Jer! Vi har fejlet og det er vi rigtig kede af. 3 sure smileyer fra fødevarestyrelsen i træk, kan ikke undskyldes nok over for alle. Dette er ikke sådan vi ønsker at drive forretning, og derfor lukker vi Nordly ned for en periode, dags dato,"  hedder det blandt andet i meddelelsen.

Nordlys plan er, at stede skal renoveres og de fejl vi har begået, skal rettes op. Først når der er sket genåbner stedet.

"Vi åbner ikke op igen før, at vi ved, at der med sikkerhed kan gives en glad smiley igen. Vi vil takke alle, som har støttet os igennem de sidste mange år," skriver Nordly videre i Facebook-opdateringen.

Århus Stiftstidende og RisskovLIV har forgæves forsøgt at få en kommentar til lukningen fra medejer Mads Vigsø Krigslund, men han ønsker ikke at udtale sig. I stedet henviser han til opslaget på Nordlys Facebook-side.

I forbindelse med Fødevarestyrelsens tre seneste kontroller på Nordly, har der været store mangler på rengøringen og besøgene har resulteret i sure smileyer og bøder på grund af skimmellignende plamager, kødsaft i køleskabets bund, skidt og produktrester, som ikke var fra dagens produktion.

Bøde på bøde på bøde

Det kunne Fødevarestyrelsens medarbejdere konstatere, da bødeblokken først blev luftet efter et kontrolbesøg i oktober sidste år.

Meget bedre var det ikke blevet, da kontrollanterne aflagde restauranten endnu et visit en måned senere. De fandt nemlig, at hygiejnen stadig haltede, da der blev fundet gamle produktrester i bunden af både køler til kød og grønt. Samtidig var virksomhedens vaskemaskine tilsyneladende også gået i udu og fyldt med kødrester.

Det medførte endnu en bøde, så restauranten ved årsskiftet havde oparbejdet en samlet bødesum på 12.500 kroner.

Tredje gang blev som bekendt heller ikke lykkens gang for Nordly, for i slutningen af januar kunne Fødevarestyrelsen igen notere sig, at hygiejnen ikke var et spisested værdigt. I forbindelse med tredje sure smiley og bøde faldt der også en politianmeldelse af restauranten, som altså nu har valgt at dreje nøglen om på ubestemt tid.