Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kim Haugaard

Risskov-virksomhed er blevet politianmeldt

Så blev det alle dårlige gange tre for spisestedet Nordly ved Nordre Strandvej.

I slutningen af januar fik restauranten atter besøg af Fødevarestyrelsens kontrolmedarbejdere, som igen, igen kunne konstatere, at hygiejnen haltede, fordi rengøringen var mangelfuld.

Af kontrolrapporten fremgår det, at skidt og gamle produktrester på plader, fedtede belægninger og gullig og løbende væske på væggene var det syn, som mødte kontrollanterne i køkkenet.

Med det sure smiley-hattrick følger også en politianmeldelse af restauranten. Det kan betyde, at sagen er så kompliceret, at den nu skal efterforskes. Det kan også være udtryk for, at virksomheden ikke har betalt sin nu samlede bødesum på 12.500 kroner fra de sidste to kontrolbesøg, fordi man er uenig med Fødevarestyrelsens dom.

Det sidste er interessant. Problemet er bare, at restaurantens ejere ikke giver udtryk for hverken det ene eller det andet. For tredje gang nægter de at tage bladet fra munden, og det er lidt ærgerligt, da det kunne nuancere den sure suppedas, de er havnet i.

Tre nedadvendte ansigter i butiksruden er i hvert fald ikke noget, der øger incitamentet til at gå på opdagelse i restaurantens menukort. Til gengæld kan jeg måske give dig appetit på at lege opdagelsesrejsende i Vejlby-Risskov.

Vi kender alle til Mollerup Skov, Bellevue Strand og Egå Engsø, men vidste du eksempelvis, at du kan se jordens undergang bag handelsgymnasiet ved Vejlby Centervej?

Jeg gjorde ikke, men Annette fra foreningen Skjulte Steder guider dig i denne omgang til fem gemte perler i gadebilledet, som nemt undslipper selv det trænede øje.  Fælles for dem alle er, at de bærer på en historie om Vejlby-Risskov.

Begravet i fortiden er også bygherres ønske om at overskride kommuneplanens rammer ved Nordre Strandvej 7 -  måske bedre kendt som Øjenlægens Hus. Rådmand Steen Stavnsbo har sagt stop, men bygherre ventes at returnere med et revideret projekt, der burde kunne gennemføres som en ganske almindelig byggesag.

Og det er måske meget godt, hvis du er tilhænger af det stadig spirende byliv omkring Bellevuehallerne. Øjenlægens Hus skal nemlig bane vejen for, at det bliver mere attraktivt at banke en butik eller restaurant på benene i den sydlige del af Nordre Strandvej også.

Du skal have tak for din tid på en tirsdag.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Ud over takeaway er Nordly i Risskov også leveringsdygtig i sure smileys. Hele tre af slagsen i træk har det århusianske køkken nu indkasseret på grund af mangelfuld rengøring. Foto: Kim Haugaard

Kradser sure smileys ind i rekordtempo: Tre i træk resulterer nu i politianmeldelse af populært Risskov-madsted

Så er den gal igen.

Fødevarestyrelsen har igen givet Nordly ved Nordre Strandvej en dumpekarakter for dårlig hygiejne. Det har indkasseret restauranten sin tredje sure smiley samt en politianmeldelse.

Under det seneste kontrolbesøg kunne Fødevarestyrelsens medarbejdere blandt andet notere følgende:

- På stativ, hvor virksomheden opbevarer plader, ses der skidt og produktrester, som ikke er fra dagens produktion. På glaslågen af køleskabet ses der fedtede belægninger.

Men rengøringen har haltet på endnu flere punkter. Det kan du læse mere om her.

Nordly i Risskov har specialiseret sig i at levere mad ud af huset i den lidt højere ende rent kvalitetsmæssigt. Rengøringen i køkkenet kan dog ikke følge med ambitionsniveauet hos virksomheden, der netop har indkasseret sin tredje sure smiley i træk.

Restaurationen Nordly i Risskov har slet ikke held med at overbevise Fødevarestyrelsen om, at den trygt kan rette søgelyset andre steder hen.

Da Fødevarestyrelsen i oktober 2021 besøgte restauranten som en del af et ordinært kontrolbesøg blev der konstateret omfattende problemer med rengøringen i køkkenet såvel som risiko for forurening af fødevarer - hvad angår det sidste, hang der brune, dråbeformede fedtbelægninger fra et emfang og truede med at dryppe ned på en stegesektion.

Kritikpunkterne kostede takeaway-restauranten en bøde på 5000 kroner samt en advarsel om, at Fødevarestyrelsen ville dukke op igen inden for nær fremtid for at se, om forholdene var bragt i orden.

Sorte og fedtede belægninger

Godt en måned senere, 25. november 2021, kunne Fødevarestyrelsen ved et nyt kontrolbesøg konstatere, at det fortsat haltede med rengøringen i køkkenet. Ny bøde. Ny sur smiley.

Og tredje gang blev altså ikke lykkens gang for Nordly. Fødevarestyrelsens kontrollanter har igen aflagt besøg i slutningen af januar 2022, og her blev der nok engang konstateret en rengøringsstandard, som ikke hører hjemme i et professionelt køkken.

- Ved virksomhedens håndvask ses der sorte belægninger rundt i fuge ved vasken samt gullige, fedtede belægninger på holder til papirholder.

- På stativ, hvor virksomheden opbevarer plader, ses der skidt og produktrester, som ikke er fra dagens produktion. På glaslågen af køleskabet ses der fedtede belægninger.

- Indvendig i opvaskemaskinen ser der på kanten bagerst rødlige belægninger. På hængsler til køleskabet samt på gummifugen ses der produktrester, som ikke er fra dagens produktion.

- På væggen under vask i opvaskeafdelingen ses der gullige løber ned af væggen, skriver Fødevarestyrelsen blandt andet i sin rapport.

Den seneste kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen resulterede i ny kritik samt en politianmeldelse af Nordly.

Ifølge kontrolrapporten havde den medarbejder, som kontrollanterne traf på stedet, følgende bemærkning til rengøringsmanglerne:

- Det kan jeg godt se og vil gå videre med det til chefen.

Nordly bliver bragt i retten

Som konsekvens af, at restauranten på trods af gentagne løftede pegefingre ikke har formået at gøre ordentligt rent i produktionsarealerne, har Fødevarestyrelsen nu politianmeldt Nordly.

Politianmeldelsen kan betyde to ting, fortæller politikommissær Helle Fly fra Østjyllands Politi, uden dog at kunne forholde sig konkret til den sidste kontrol af Nordly.

Enten er restauranten uenig med Fødevarestyrelsens kontrol og har nægtet at betale den nu samlede bødesum på 12.500 kroner, eller også er overtrædelserne så grove, at det kræver en efterforskning.

Uanset om det er det ene eller det andet, vil udfaldet formentlig blive det samme for spisestedet. Nordly vil blive sigtet.

- Hvis virksomheden nægter at betale en bøde, kan Fødevarestyrelsen ikke rejse en sigtelse. I stedet er det os, der bringer sagen i retten, siger Helle Fly.

- Hvis det i stedet drejer sig om overtrædelsernes grovhed, vil vi typisk bruge kontrollanternes billeder og beskrivelser til at afhøre restauranten og lave en grundig rapport. Ønsker Fødevarestyrelsen derefter at gå videre med sagen, er det igen os, der sender den for retten.

Dårlige anmeldelser

Ud over Fødevarestyrelsen kæmper Nordly også med dårlige anmeldelser på trustpilot.dk, hvor kunder har mulighed for at give virksomheder ris og ros baseret på deres oplevelse.

Her har virksomheden 15 anmeldelser, hvoraf halvdelen lander i den ringeste kategori "dårlig". Til gengæld er der også en fjerdedel af anmelderne, som rangerer deres oplevelse med Nordly som "fremragende".

Århus Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Mads Vigsø Krigslund, medejer af Nordly, men han oplyser, at han ikke ønsker at udtale sig.


Foto: Skjulte Steder/Peter Nedergaard

Jordens undergang og street art: Her er fem skjulte steder i Vejlby-Risskov

Hvor godt kender du egentlig Vejlby og Risskov?

Det spørgsmål måtte jeg stille mig selv efter at have snakket med Annette Damgaard, der er grundlægger af foreningen “Skjulte Steder”.

Hun er bosat i Vejlby Vest og guider dig her til fem forskellige skjulte lokaliteter i bydelen, som er spækket med lokalhistorie.

Jeg kendte ikke én eneste, og medmindre du kender hver en krog og sprække i Vejlby-Risskov, vil du også blive klogere.

Medmindre du kender hver en afkrog af Vejlby og Risskov, guider grundlæggeren af foreningen Skjulte Steder dig her til fem næsten ukendte levn fra fortiden, som fortæller en historie om bydelen.

Du behøver ikke sætte til søs som en anden Christopher Colombus eller Vasco da Gama for at kunne kalde dig opdagelsesrejsende. Snør blot vandreskoene, træd ud af hoveddøren og gå på opdagelse i Vejlby-Risskov, for der er masser skjulte perler at se i gadebilledet for de indviede.

For hvor du ikke finder meget uudforsket jord tilbage i Riis Skov, ved Bellevue Strand eller Egå Engsø, er der mange lønlige levn og detaljer tilbage at kortlægge i Risskov.

Det har Annette Damgaard forsøgt. Hun er bosat i Vejlby Vest og har grundlagt foreningen Skjulte Steder, der har gjort det til sin opgave at opdage steder med skjult potentiale, som du og jeg sikkert har overset i dagligdagens travle trummerum.

Hun har været så så venlig at guide dig til fem noget nær ukendte steder i Vejlby-Risskov, som du kunne gøre en tur ud af at besøge.

Foreningen "Skjulte Steder"

Alle byer har nogle håndplukkede lokaliteter, der er sat i centrum som noget ganske særligt, der gør byen et besøg værd. Seværdighederne og de pompøse højborge er byens ansigt udadtil og sammen med de officielle bygninger og butiksgaderne skaber de byens udadvendte facade. Går man bag om facaden, vil man opdage steder med en gemt fortælling eller måske et skjult potentiale for nye, gentænkte kulturelle eller arkitektoniske tiltag.

De intime og gemte miljøer er interessante, fordi de viser byens historiemættede bagside. Byens intimsfære er med til at afsløre, hvordan borgerne lever og agerer, da mange af de skjulte steder er kulisser for hverdagens liv og virke. Her går man bag om den formelle, officielle og tjenstlige facade og ind i feltet, hvor det offentlige møder det private.

Verdens undergang udspiller sig i Vejlby

Foto: Skjulte Steder

Hvem havde troet, at det var bag HHX Aarhus Handelsgymnasium ved Vejlby Centervej, at man kunne se jordens undergang udspille?

Her finder du nemlig en skjult vandkunst af Hanne Keis og skulptur af Bjørn Nørgaard med det dommedagsklingende navn "Apokalypsen".

Motiverne på skulpturens syv sider er nemlig inspireret af Johannes' Åbenbaring, og skulle du have glemt din kristendomskundskab, er det sidste skrift i Det Nye Testamente, hvor skriftets forfatter får åbenbaret de katastrofale begivenheder, der leder til dommedag.

De sindslidendes skriblerier i Bindesbøll Byens gamle mursten

Foto: Peter Nedergaard

Siden den første patient blev indlagt den 1. september 1852 på Jydske Asyl og frem til helbredsanstaltens nedlæggelse i 2018 har flere tusinde sindslidende gjort ophold indenfor hospitalets mure.

Det ses også på visse af murstenene i den gamle bygning, hvor du finder tidligere patienters indgraveringer og skriblerier, fra mens de hvileløst har vandret rundt i gårdanlægget og ventet på at blive udskrevet.

Frem med forstørrelsesglasset, for man skal lede, før man kan finde dem.

Kollektivernes tid ses stadig i Vejlby Vest

Foto: Skjulte Steder

Street art er et sjældent syn i Vejlby og Risskovs villakvarterer, men mellem betonblokkene i Vejlby Vest, Nyringen og Næringen, har de eksisteret længe før, at kunstformen blev cool.

Det var i begyndelsen at 1970'erne, at Vejlby Vest skød i vejret. Hvor det i dag bærer både Aarhus Kommunes og Indenrigsministeriets prædikat som udsat boligområde, husede det dengang adskillige kollektiver.

I den tidsånd blev kvarteret udsmykket med flere gavlmalerier, som stadig pryder bydelen den dag i dag - omend de efterhånden godt kunne bruge et frisk strejf maling.   

Graffiti i skellet mellem Vejlby og Aarhus

Foto: Skjulte Steder

Aarhus Kommune har tilsyneladende vurderet, at det var syndigt at udsmykke de ellers grå og intetsigende tunneller, der binder bydelen sammen. Omkring Oasen Grillbar er flere årtiers graffiti-malerier eksempelvis blevet dækket til og sidenhen spraymalet på ny med en ungersvends uinspirerede fallos-symbol.

Men der hvor de gamle marker i Vejlby plejede at møde Aarhus-markerne i Vorrevangen, ved stien, der går igennem tunnellen ved Nydamsvej, kan du stadig noget old school graffiti. 

Gl. Vejlby består i miniformat i kælderrum

Foto: Skjulte Steder

Før kommunesammenlægningen i 1970 syntes Vejlby-Risskov Sogneråd, der var domineret af konservative Risskov-borgere, at landsbyen i Gl. Vejlby var det ideelle sted at banke storcentre og butikker op. Derfor blev de gamle gårde gradvist opkøbt og revet ned.

Miljøet gik i "brok," som mange borgere i Vejlby siden har sagt med vemod om rydningen af bydelens gamle huse, og det førte i starten af 90'erne til, at en femkløver med klisterhjerne og snilde fingre slog sig sammen om at bygge en model af Gl. Vejlby.

Takket være dem kan du i dag finde en model af fordums Vejlby i skala 1:100 i et kælderrum til Lokalcenter Vejlby. 

Byggeprojektet ved Risskov Øjenklinik kommer ikke til at overskride kommuneplanens rammer, men det vil fortsat bane vejen for flere butikker på den sydlige del af Nordre Strandvej.  Foto: Axel Schütt

'Risskov Øjenklinik' skal bane vejen for flere butikker på den sidste del af Nordre Strandvej

I et interview med RisskovLIV satte rådmanden for Teknik & Miljø, Steen Stavnsbo, for nyligt foden i jorden og sendte en klar besked til bygherren på det omstridte byggeprojekt ved Risskov Øjenklinik.

“Du får ikke lov til at overskride kommuneplanen,” lød meddelelsen.

Men der er stadig planer om at bygge et mindre og revideret projekt, hvilket meget vel kan bane vejen for, at denne del af Nordre Strandvej får flere restauranter og butikker..

Som Øjvind Serup, formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed, siger:

- Selv Øjenlægens Hus plejede jo at være en bar eller et cafeteria, så det ville kun være dejligt at få mere af det tilbage, siger Øjvind Serup

Du får forklaringen på, hvordan byggeprojektet ved Risskov Øjenklinik kan gavne bylivet, her.

Aarhus Kommune vil give grundejerne på den sydlige del af Nordre Strandvej samme mulighed for at bygge større butikker og erhverv, som man har omkring eksempelvis Bellevuehallerne. Det er en proces, der går hånd i hånd med det omdiskuterede byggeprojekt ved Risskov Øjenklinik.

Er du den heldige ejer af Nordre Strandvej 46, må du bygge en restaurant eller en butik med en bebyggelsesprocent på 45. Bor du derimod en kilometer længere sydpå på Nordre Strandvej 7, må dit hus eller lille gesjæft ikke overskride 25 procent af din grunds samlede areal.

Lyder det fair?

Næ. Derfor arbejder Aarhus Kommune på at sikre lige vilkår for alle grundejere langs strandvejen i Risskov, så grundlaget for at bygge flere butikker og restaurationer på hele strækningen bliver ens.

Det er en proces, der nu har været flere år undervejs. Efter at have fået en opadvendt tommelfinger fra lokale til et borgermøde på Strandskolen i 2018, besluttede byrådet i Aarhus Kommune at gøre det muligt at bygge større forretninger på de grunde, der ligger i første parket til Nordre Strandvej -  med andre ord ville man omdanne strækningen til det, man på "kommune-sprog" kalder et bydelscenter.

Det er derfor, du gennem en årrække har kunnet følge et blomstrende byliv med flere nye butikker og restauranter særligt omkring Bellevuehallerne og krydset for foden af Vestre Strandallé.

Men man satte en usynlig grænse for retten til at bygge tilsvarende fra Fortevej og sydpå, fordi man afventede, hvad der ville ske med det omdiskuterede lokalplansforslag ved Risskov Øjenklinik.

Her ser du strækningen og grundene, som man i forbindelse med byggeprojektet ved Risskov Øjenklinik vil give samme vilkår som længere nordpå ad Nordre Strandvej. Foto: Aarhus Kommune

En gammel lokalplan skal af vejen

For selv i dag er det en indsats, der hænger uløseligt sammen med det omstridte byggeprojekt ved den øjebæ, der lægger hus til Risskov Øjenklinik på Nordre Strandvej 7.

Som RisskovLIV for nyligt kunne beskrive her, har rådmand for Teknik & Miljø, Steen Stavnsbo, sendt bygherren tilbage til tegnebrættet med en klar besked om, at byggeriet skulle skrumpes, så det overholder kommuneplanens rammer. Det indebærer blandt andet, at man holder sig til en bebyggelsesprocent på 45 og en højde på 8,5 meter.

Men på grund af en gammel lokalplan fra 1967 må hverken bygherren ved Øjenlægens Hus, naboerne dertil eller nogle andre grundejere langs Nordre Strandvej på strækningen mellem Fortevej og Rolighedsvej lige nu bygge med en højere procent end 25.

Nørde-fakta

  • Bebyggelsesprocenten er en betegnelse for, hvor stor en procentdel af en grund bebyggelsen maksimalt må udgøre.
  • Efter at have afholdt et borgermøde året inden besluttede byrådet i Aarhus Kommune i 2019 at ændre en del af lokalplanerne, der vedrører grundene langs Nordre Strandvej, ved blandt andet at hæve bebyggelsesprocenten til 45 %. Det skulle bane vejen for mere byliv og flere butikker langs vejen.
  • Man ventede dog med ændringen på den sidste del af Nordre Strandvej mellem Fortevej og Rolighedsvej for at se, om forslaget til lokalplan ved Risskov Øjenklinik ville komme til at ændre markant på, hvad man måtte bygge her.
  • Det er ikke længere relevant, da bygherren har fået besked på at holde sig til kommuneplanens rammer og en bebyggelsesprocent på 45 %.
  • Men det må han ikke engang lige nu. På den del af Nordre Strandvej, der ligger mellem Fortevej og Rolighedsvej, er den gamle lokalplan stadig gældende, fordi man skulle tage stilling til udfaldet af lokalplanen for Risskov Øjenklinik. Her må man kun bygge med en bebyggelsesprocent på 25 % i skrivende stund.
  • Derfor kræver det, at byrådet i Aarhus Kommune atter går ind og aflyser en del af den gamle lokalplan, så grundejerne på denne del af Nordre Strandvej får samme vilkår som dem, der har en grund længere nordpå. Det skal fortsat ske i forbindelse med byggeprojektet ved Risskov Øjenklinik.
  • Det er vigtigt at understrege, at den øgede bebyggelsesprocent som udgangspunkt kun vedrører de grunde, der ligger direkte ud til Nordre Strandvej. Samtidig er der også en begrænsning for, hvor store butikker man må bygge på disse grunde. Eksempelvis må grundstørrelsen ikke overstige 1.500 kvadratmeter, mens butikkerne ikke må overstige 400 kvadratmeter.

Risskov Øjenklinik spiller vigtig rolle

Det siger næsten sig selv, at det derfor er mindre attraktivt at realisere sin butiksdrøm på denne del af Nordre Strandvej. Det er også årsagen til, at Aarhus Kommune nu vil sikre de sidste grundejere på strækningen samme vilkår som resten af vejen.

Til det er byggeplanerne ved Risskov Øjenklinik stadig essentielle. For når bygherren er klar med et revideret projekt, og spaden næsten klar til at blive stukket i jorden, skal Aarhus Byråd på banen. Da skal de nemlig ophæve en bid af den gamle lokalplan, der forhindrer ham og andre grundejere på denne del af Nordre Strandvej i at bygge større end 25 procent.

Bliver det som ventet vedtaget, vil bygningen ved Risskov Øjenklinik blive større end i dag, men den vil stadig holde sig inden for kommuneplanens rammer. Så længe det er tilfældet, er det en positiv udvikling for området, mener Øjvind Serup, formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed.

Tilbage til fordums butiksliv

For selvom han og foreningen om nogen har opponeret imod de forhenværende byggeplaner for Risskov Øjenklinik, ser han de kommende ændringer som et fremskridt, der bringer os tættere på tidligere tiders butiksliv ved Nordre Strandvej.

- Det er fint. Der har altid været flere butikker på Nordre Strandvej, og der var engang, hvor der lå flere slagtere, grønthandlere og andet, før centrene kom og fik dem til at forsvinde. Selv Øjenlægens Hus plejede jo at være en bar eller et cafeteria, så det ville kun være dejligt at få mere af det tilbage, siger Øjvind Serup og slutter af med en indskudt bemærkning:

- Så længe man husker at lave et passende antal parkeringspladser til de kommende butikker langs Nordre Strandvej.