Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Arkivfoto: Michael Bager

Pas på - Her er der flest fartbilister i Risskov

Hvem vælger at køre fra åstedet, når man lige har kørt en lille cyklist ned?

Jeg spørger, fordi det var det, der skete midt i november nær Veri Centret, da en flugtbilist slingrende i den forkerte side af vejen endte med at påkøre en dreng fra Risskov. Som drengens mor kunne berette på Facebook, slap han heldigvis fra sammenstødet uden større skader.

Desværre hører sådanne opslag om fartbilister med hjernen parkeret under armen og foden for tungt på speederen ikke til sjældenhederne, når man som jeg holder nøje øje med de lokale grupper på de sociale medier.

Dorthe Stamer Ørsted mistede eksempelvis sin kat til en fartbølle på Skolevangs Allé. Den blev jordet for øjnene af hende og familiens to små børn, og selv med ni liv stod den ikke til at redde.

Men som hun selv siger, var det trods alt kun en kat. Sæt nu, det havde været et barn eller en person, der i stedet var blevet torpederet. Derfor efterlyser hun tiltag nær Skolevangs Allé og Risskov Skole, hvor hun ofte oplever, at der er en tendens til at køre hurtigere, end politiet tillader.

Det bekræfter en aktindsigt i antallet af fartforseelser i Risskov fra Østjyllands Politi også. Det er ikke overraskende på Grenåvej, at flest fartsyndere går i de faste standeres fotofælde, men tallet er faktisk dalende.

Det lyder fænomenalt, var det ikke fordi, at der til gengæld er markant flere, der bliver tilsendt en bøde eller frataget kørekortet efter at være blevet blitzet på veje som Vestre Strandallé og Nordlandsvej. Du får hele overblikket over, hvilke veje i Vejlby-Risskov der er plaget af hastighedsproblemer, længere nede i første artikel.

Skulle du komme kørende forbi Sushimania langs Nordre Strandvej, vil du det næste stykke tid kunne se en kontrolseddel med to sure smileys i butiksruden.  Efter en anonym anmeldelse har Fødevarestyrelsens kontrollanter nemlig været på uanmeldt besøg for anden gang på få måneder - og har igen kunnet konstatere, at der ikke var orden i sagerne.

Har du noget, jeg skal kontrollere? Hvis ja, så kan jeg altid fanges på krkie@risskovliv.dk.

Tak fordi du læser med, og pas nu på med at have for meget fart på.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Familien Stamer Ørsted så deres kat blive påkørt af en fartbilist på Skolevangs Allé nær Risskov Skole. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Fartbilist kørte Dorthes kat over for øjnene af hendes børn

Sammen med sin mand og to børn skulle Dorthe Stamer Ørsted fodre sin kollegas kat på Skolevangs Allé, men turen endte på tragisk vis med at koste familiens egen kat livet.

For øjnene af to små børn blev den kørt ned af en fartbilist, som hurtigt kørte derfra uden at ænse ulykken. Det fik Dorthe Stamer Ørsted til at skrive følgende på Facebook:

"Til dig, der kom drønende ned ad Skolevangs Allé i dag ved 12-tiden: Du kørte vores kat ned foran øjnene på vores to små børn. Jeg håber i det mindste, du ville have stoppet op efterfølgende, hvis det havde drejet sig om et menneske."

Derfor efterlyser hun nu en indsats fra kommunens side, så det næste offer ikke bliver netop et barn eller en person. Det kan du læse mere om her.

Der bliver kørt stærkt visse steder i Risskov, og Dorthe Stamer Ørsteds kat måtte lade livet til en fartbilist på Skolevangs Allé nær Risskov Skole. Hun efterlyser derfor vejbump eller andre fartdæmpende indsatser på strækningen.

"Idiot!"

Det var Dorthe Stamer Ørsteds første reaktion, da en fartbilist på Skolevangs Allé kørte hendes kat ned lige for øjnene af hendes mand og to små børn.

- Min mand råber højt ad ham, men bilisten vælger at køre videre, selvom jeg er sikker på, at han bemærker det. Der er slet ikke nogen tvivl om, at det ikke var med vilje, men han kunne godt være stoppet. Det blev en lang og dyr dag, for katten var heller ikke helt død, fortæller Dorthe Stamer Ørsted om episoden, der fandt sted i sommer.

Indledningsvist kunne familien faktisk ikke finde den påkørte kat, der var sprunget for livet eller blevet kastet ind i en hæk efter sammenstødet med bilens kølerhjelm.

- Vi kunne ikke finde den, men kort efter skrev min nabo, at hun havde set katten, som så slemt tilredt ud. Da så vi de blodige fodspor ved kattelemmen i kælderen og fandt desværre katten helt flænset, siger Dorthe Stamer Ørsted.

Sæt nu det var et barn i stedet

Selvom en dyrlæge forsøgte at lappe den, stod katten ikke til at redde, og den måtte aflives. 14.000 kroner kostede det, men for Dorthe Stamer Ørsted var det sværere at forlige sig med, at det i stedet kunne have været et barn, der var blevet kørt ned.

Det fik hende til at fare til tasterne og skrive følgende på den lokale Facebook-side:

"Til dig, der kom drønende ned ad Skolevangs Allé i dag ved 12-tiden: Du kørte vores kat ned foran øjnene på vores to små børn. Jeg håber i det mindste, du ville have stoppet op efterfølgende, hvis det havde drejet sig om et menneske."

Håbet var, at kattens banemand ville få en dårlig smag i munden og måske få ham og andre til at tænke sig en ekstra gang om, næste gang de kommer fræsende med for høj fart på Skolevangs Allé og nær rundkørslen ved Risskov Skole.

- Jeg har to børn på fire og seks, og så kan det godt være, jeg er pylret, men jeg lader dem ikke gå alene på Skolevangs Allé. Folk kører stærkt, og der går mange børn i skole i området, så man gruer lidt for, om der sker noget endnu værre. Det her drejede sig trods alt kun om en kat, men sæt nu, hvis det havde været et barn, siger Dorthe Stamer Ørsted.

Efterlyser simple løsninger

Som RisskovLIV tidligere har beskrevet, er hun ikke ene om at dele den bekymring. Lasse Nyrup, der er medlem af skolebestyrelsen på Risskov Skole, har med egne øjne set fire påkørsler i rundkørslen omkring myldretid ved skolestart.

Han er af den overbevisning, at en række små tiltag kunne gøre en verden til forskel for skolebørnenes trafiksikkerhed, og spørger man Dorthe Stamer Ørsted, efterlyser hun også ganske simple løsninger som flere vejbump eller chikaner.

- Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor man ikke sætter vejbump op på Skolevangs Allé. Jeg skal ikke kunne sige, om det er på grund af busser, men der er bump på Vestre Strandallé, og der kører folk også stærkt, siger Dorthe Stamer Ørsted.

Busruter udgør en udfordring

Netop Bus 6A's rute på strækningen kunne være forklaringen på, at der ikke er hverken vejbump eller chikaner på den øvre del af Skolevangs Allé. Det forklarer Lise Guldager Hoppe, der er ingeniør og projektansvarlig ved Teknik & Miljø i Aarhus Kommune.

- Vi har nogle udfordringer, når der skal tages modsatrettede hensyn, for buschauffører kan ikke humpe over mange bump om dagen rent arbejdsmiljømæssigt, siger Lise Guldager Hoppe og tilføjer:

- Der er måder, man kan omgå det på med andre former for vejbump, men det er klart, at vil man lave noget uden påvirkning på busser, vil det også forringe effekten på biler.

Men hun understreger, at behovet for vejbump er noget, forvaltningen løbende holder øje med. Samtidig opfordrer hun Dorthe Stamer Ørsted og andre borgere til at rette henvendelse enten direkte til Aarhus Kommune eller via Vejlby-Risskov Fællesråd, hvis man ønsker muligheden for et vejbump på Skolevangs Allé undersøgt.

- Hvis vi bliver gjort opmærksomme på en problemstrækning, kan vi lave en trafikmåling for at se, om behovet for et vejbump er der. Det er meget muligt, at man kunne lave et på Skolevangs Allé, hvis vi oplever, at der er udfordringer med farten, siger Lise Guldager Hoppe.

Ønsker du en fartdæmpning på en vej nær dig? Her kan du gøre forvaltningen opmærksom på dit ønske og læse mere om, hvilke kriterier kommunen kigger på, når de vurderer, om der skal sættes vejbump, chikaner eller lignende op.

Mange bilister kører fortsat for stærkt på Grenåvej, men stærekasserne fangede markant færre fartsyndere sidste år end i 2020. Arkivfoto: Axel Schütt

Se kortet: Her bliver der uddelt flest fartbøder i Risskov

Færre får klip i kørekortet eller bliver tilsendt bøder efter at have kørt for stærkt på Grenåvej, hvor de såkaldte stærekasser gennem en årrække har blitzet et stort antal fartbilister.

Det lyder som en sejr for trafiksikkerheden, men det er det i praksis ikke.

- Det behøver ikke være udtryk for, at folk kører mindre stærkt. Jeg tror snarere, det viser, at folk efterhånden ved, at fartstanderne står der, sænker farten og så kører for stærkt igen bagefter, siger Laust Jakobsen, der er specialkonsulent hos Østjyllands Politi.

Samtidig viser en aktindsigt fra netop Østjyllands Politi, at flere bilister i stedet bliver snuppet i at køre for stærkt på en række andre veje i Vejlby og Risskov.

Her får du overblikket over, hvor du, børnene eller børnebørnene måske skal være ekstra påpasselig, fordi farten er for høj.

Færre bilister bliver taget i at køre for hurtigt på Grenåvej, men flere bliver taget af fotofælden på blandt andet skolevejen Vestre Strandallé. Du kan se oversigten over, hvor flest fartforseelser finder sted i Risskov, her.

Blitz, bøde, blitz, bøde, blitz, bøde.

Vejdirektoratets faste fartmålere på Grenåvej har været en regulær guldgrube i bødepenge for statskassen gennem de seneste år, og på papiret har de også haft held med at få bilister til at lette foden fra speederen på strækningen omkring lyskrydset ved Lystrupvej.

I 2021 kørte kun 563 i fotofælden, hvilket er mere end en halvering af de 1156 bilister, der gav den for meget gas på strækningen året før. Det viser en aktindsigt fra Østjyllands Politi med antallet af hastighedsforseelser registreret i Risskov.

De såkaldte stærekasser lyder til at være en succes, men ifølge specialkonsulent Laust Jakobsen fra Østjyllands Politi er det dalende antal fartbøller ikke nødvendigvis lig med en sejr for trafiksikkerheden i Risskov.

- Det behøver ikke være udtryk for, at folk kører mindre stærkt. Jeg tror snarere, det viser, at folk efterhånden ved, at fartstanderne står der, sænker farten og så kører for stærkt igen bagefter, siger Laust Jakobsen.

Flere folk kører i fælden på andre veje nu

For ser man på den samlede sum over lovovertrædelser foretaget bag rattet i en bil i Risskov, er der ikke sket nogen signifikant ændring. 1534 bilister blev taget i at køre for stærkt i bydelen tilbage i 2020. Sidste år var tallet faldet med sølle 33 til 1501.

I stedet for at fange folk i at køre for hurtigt på Grenåvej, fanger Østjyllands Politis automatiske fartmålinger, ATK, nu i stigende grad bilister i at køre for hurtigt på veje som Sindalsvej, Asylvej og Vestre Strandallé.

- På Sindalsvej holder vi meget synligt, fordi vi kunne se, at der var en fartproblematik på vejen. På Asylvej tog vi hele 60 bilister i at køre for stærkt på en dag, hvilket har fået os til at foretage markant flere målinger på vejen i 2021, siger Laust Jakobsen og tilføjer:

- På Vestre Strandallé holdt vi 10 gange i 2021, hvilket er højt, men det skyldes, at der hver gang bliver taget mange i at køre for hurtigt. Vi prøver at koncentrere os om steder, hvor folk ikke har forstået, at de skal køre langsommere.

Kan ikke være alle steder på én gang

Fordelen ved en fotovogn frem for en stærekasse er, at den kan flyttes rundt alt efter, hvor bilisterne har en hang til at køre for stærkt. Men Østjyllands Politis otte fotovogne kan ikke være alle steder på én gang, og derfor bliver man ifølge Laust Jakobsen nødt til at fokusere indsatsen.

- Vi befinder os tit på det, der betegnes som skoleveje, og det vil typisk være, når der er myldretid ved folkeskolerne, siger Laust Jakobsen.

- Vores hensigt er jo at få hastigheden ned, så vi undgår uheld med personskader og materielskader, men færdselsuheld sker spredt, og derfor forsøger vi at befinde os de steder, hvor uheldene virkelig kan ses på statistikken.

Oplysningskampagner virker

For alene det at være synlig i gadebilledet, så bilisterne ser de hvide fotovogne, har en fartdæmpende effekt, fortæller Laust Jakobsen. Derfor virker fartkontrollerne også, men der skal måles meget, hvis man eksempelvis skal nedbringe farten i en bydel som Risskov.

Og så skal ATK-målingerne måske suppleres af noget så simpelt som mere skiltning.

- På en strækning af motorvejen mod Randers skilter vi med, at der er fartmåling, og når de konstaterer, at der er tiltag, sker der gradvist en vaneændring. Det er nemmere at gøre inde i byen eller et sted som Risskov, hvor det ofte er de samme lokale, der kommer kørende, siger Laust Jakobsen.

Derudover er der det klassiske løsningsforslag med kampagner imod for høj fart. Det kan være et langt og sejt træk, men Laust Jakobsen mener, at de virker.

- Man kan se, at kampagnerne imod spritbilisme har haft en effekt. Førhen var det mere acceptabelt at tage en spritter, men folk anmelder det i højere grad nu end tidligere, siger Laust Jakobsen.

Han opfordrer alle lokale til at bestille en hastighedskontrol, hvis de oplever, at farten er for høj på en vej eller strækning i Vejlby og Risskov.

Du kan bestille en fartkontrol her.

SushiMania ved Nordre Strandvej har fået to indskærpelser samt en ny bøde efter Fødevarestyrelsens kontrolbesøg den 2. februar. Foto: Jens Thaysen

Råt for usødet: Risskov-restaurant får på kort tid sin anden sure smiley og endnu en bøde

Sushimania i Risskov har nu fået to bøder og to sure smileys på under to måneder, efter Fødevarestyrelsen i starten af februar reagerede på en anonym anmeldelse af restaurantkæden.

Heldigvis er de hygiejnemæssige problemer blevet bragt i orden efter første kontrolbesøg, men i mellemtiden er nye opstået.

Det kan du læse mere om her.

Sushimania ved Nordre Strandvej har for anden gang på kort tid haft besøg af Fødevarestyrelsen efter en anonym anmeldelse. Igen blev der fundet mangler nok til, at kontrollanterne kunne udskrive en bøde og kvittere med endnu en sur smiley.

Kolde ris og rå fisk kan være en god kulinarisk kombination, men Fødevarestyrelsen har efter sit seneste kontrolbesøg kvitteret med sin anden sure smiley og endnu en bøde til Sushimania i Risskov.

Kort før jul kunne kontrollanterne konstatere, at den rå fisk i køledisken målte 5,1 grader - væsentligt mere end de 2 grader, der som udgangspunkt er det tilladte for den type råvarer. Derfor blev Sushimania pålagt en bøde på 5.000 kroner, der skulle betales ved kasse ét.

Men efter en anonym anmeldelse aflagde Fødevarestyrelsens medarbejdere nyt visit onsdag den 2. februar, og igen blev konsekvensen, at restauranten beliggende på Nordre Strandvej  fik endnu en smiley med nedadvendte mundvige.

Løst oversat betyder sushi "sur-smagning," men hos Sushimania Risskov sidder man ikke tilbage med en sur smag i munden efter Fødevarestyrelsens sidste besøg.

- Det er selvfølgelig meget beklageligt at modtage endnu en sur smiley, for angående den første sure smiley blev der faktisk rettet op på det allerede samme dag. Vi håber snart, de kommer på besøg igen, så vi kan modtage en god og glad smiley igen, som vi altid har haft, skriver Jesper L. Jensen, der er talsmand for Sushimania, i et skriftligt svar til RisskovLIV.

For upræcist

Ved andet besøg kunne kontrollanterne ganske rigtigt bekræfte, at forholdet med de forhøjede temperaturer var bragt i orden. Til gengæld viste det sig, at restaurantens egenkontrol af fødevarernes pH-værdi - en indikator på bakteriers udvikling - var mangelfuld.

- Manager i restauranten forklarer, at der altid noteres pH 4,5 i egenkontrolprogrammet, da det er svært at aflæse deres pH-strips korrekt. Samt at når pH er mellem 4 og 5, noteres der pH 4,5, lyder det i kontrolrapporten.

Det er for upræcist, indskærper Fødevarestyrelsen, der derfor har påbudt Sushimania i Risskov yderligere to kontrolbesøg.

Samtidig blev der sået tvivl om virksomhedens kontrol af sine sushiris. Ifølge restaurantens manager står kokken for at producere disse og måle deres pH-værdi før åbning, men den påstand valgte kontrollanterne at trykprøve.

- Ved henvendelse til kokken er der ikke sammenhæng med det oplyste, da kokken hverken ved hvor disse pH-strips opbevares samt kender til at bruge dem, står det i kontrolrapporten.

Sushimania har fået besked på, at der skal rettes op på restaurantens procedurer for egenkontrol af fødevarererne. Den nye bøde er for at fejlagtigt at skilte med, at man sælger fisk fanget på bæredygtig vis.  Foto: Jens Thaysen

Problemer flere steder

Men ifølge talsmanden for Sushimania skyldes det en misforståelse. Forklaringen lyder, at den udenlandske sushi-kok blev overordentligt konfus ved Fødevarestyrelsens besøg.

- Egenkontrol laves i samarbejde med kokken og ekspedienterne, da det er skrevet på dansk på en Ipad. Da han var ny og lige kommet til landet, gik han lidt i panik og kunne ikke huske, hvor de pH-strips var. Det er der nu styr på, garanterer Jesper L. Jensen, der samtidig beklager, at man fejlagtigt har reklameret med, at en række af restaurantens fisk skulle være fanget bæredygtigt.

Det kunne kontrollanterne ikke finde dokumentation for. Derfor fik Sushimania endnu en bøde. "Et rap over nallerne til hele kæden" beskriver talsmanden det som, for det er ikke kun i Risskov-restauranten, at Fødevarestyrelsens rejsehold har haft bødeblokken fremme.

Kædens restauranter i Kolding, Skanderborg og Randers skal også have en sur smiley hængende i ruden det kommende stykke tid efter besøg fra Fødevarestyrelsen den 2. februar.