Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kommer det næste store byggeri i din baghave?

Kom med et slag på tasken. I en årrække er der blevet bygget i vildskab i Vejlby-Risskov, så hvor mange byudviklere tror du, der står i kø for at igangsætte en ny lokalplansproces i bydelen lige nu?

Ikke én eneste. En aktindsigt viser faktisk, at forvaltningen i Aarhus Kommune ikke har modtaget en gyldig anmodning siden sommeren 2021. Det rejser nogle spørgsmål. Er luften ved at sive ud af bygge-ballonen, eller er den måske allerede piftet?

Til det sidste kan jeg svare, at nej, helt flad er den ikke blevet endnu, for der er adskillige lokalplaner på vej i forskellige stadier. Nogle er små, andre er større.

Fælles for dem alle er, at de i skala er langt fra at matche de omfattende byggerier, der eksempelvis skyder i vejret i Bindesbøll Byen, Risskov Brynet eller langs Nordlandsvej, og jeg tør næsten lægge hovedet på blokken og sige, at det er et fåtal af dem, der for alvor vil skabe røre i andedammen.

Du kan jo selv bedømme. I denne omgang artikler kan du i hvert fald danne dig et overblik over, hvor fremtidens byggepladser i Vejlby-Risskov opstår - og måske blive klogere på, om du selv er berørt.

Det har de fleste efterhånden været på den ene eller den anden måde af coronakrisen. Lige nu hoster min søn som en kæderygende KOL-patient, efter hans dagplejemor blev konstateret smittet forleden, og man har da også et indtryk af, at det er noget nær mission impossible at undgå smitte, hvis man arbejder som netop dagplejer, lærer eller pædagog i øjeblikket.

Personalet på DII Tornebakken i Vejlby er i hvert fald ikke gået fri, men selvom pædagogerne er faldet i sygesengen som fluer siden december, har de alligevel formået at skabe en tryg og god hverdag for institutionens børn.

For den indsats fik de torsdag en velfortjent anerkendelse, hvilket du kan læse mere om længere nede.

Spørgsmålet er så, om lokaljournalister går fri for smitte. Lige nu er jeg negativ, så jeg ser positivt på udsigterne til at skulle sende dig et skriv i næste uge. Har du en historie, du gerne vil have med eller et andet tip, så fang mig på krkie@risskovliv.dk.

Må vaccinen være med dig eller dit sygdomsforløb mildt.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Risskov Brynet er i dag ikke langt fra at stå færdigt, men der er flere lokalplaner på vej i Risskov. Foto: Axel Schütt

Otte lokalplaner er på vej: Her er fremtidens byggepladser i Risskov

På omkring fem år er Vejlby og Risskov vokset med cirka 7.000 boliger, men selvom den største vækstspurt måske er ved at aftage i bydelen, er der stadig plads til yderligere vokseværk.

Otte forslag til lokalplaner snøvler sig afsted og er på forskellige stadier af den ofte langtrukne planproces, og du får overblikket over de måske kommende byggeprojekter i denne artikel.

Otte nye lokalplaner er i øjeblikket på vej i Vejlby og Risskov. Du kan få overblikket over de måske kommende byggeprojekter her.

Med lov skal land bygges, og man må sige, at byrådet i Aarhus Kommune gennem det seneste årti har givet forskellige byudviklere lov til at bygge nyt i Vejlby og Risskov.

Som du kan læse her, vil de ni forskellige store igangværende byggeprojekter i bydelen ved eksempelvis Bindesbøll Byen, Risskov Brynet og Risskov Engby betyde, at Risskov vil være vokset med omkring 7.000 boliger på cirka fem år.

Men mættet er markedet tilsyneladende ikke. Nye bygherrer byder sig fortsat til, og i skrivende stund er der yderligere otte lokalplaner på vej.

I skala og omfang blegner de i forhold til en ny bydel som Risskov Brynet, der huser omkring 5.000 beboere, men de otte kommende lokalplaner ser ud til at gøre Risskov endnu 1.000 boliger rigere.

Byggelarmen ser altså ikke ud til at skulle fortage sig foreløbig. Du får overblikket herunder:


Banke på-metoden på Agerbæksvej

Her ser du området, der kan ende med at danne rammen for en tredje lokalplan på Agerbæksvej. Foto: AART

Her er det mulige tredje store byggeprojekt, der ifølge flere beboere kan beskrives som Agerbæksvejs endeligt som villavej.

Aarhus Byråd vedtog i efteråret 2021 lokalplanerne 1125 og 1130 med plads til mere end 500 boliger og erhverv, og nu ønsker den pensionerede arkitekt Sukhdev Singh Kailya at fortsætte den lange mur af nybyggeri langs Grenåvej.

Efter at have stemt dørklokker hos en klynge husejere på hjørnet mellem Grenåvej, Asylvej og Agerbæksvej har han givet dem et købstilbud, som de ikke kunne modstå, og i stedet for de 14 villaer ønsker han i stedet at opføre omkring 200 boliger.

Men timingen er måske ikke helt med byudvikleren efter sidste års kommunalvalg. Som Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø, udtalte forleden til RisskovLIV,  ser han ikke positivt på bygherrens projekt i sin nuværende form.

Det kan du læse mere om her.

De sidste villaer kan forsvinde fra Vikærsvej

De sidste villaer på Vikærsvej står til at blive revet ned i forbindelse med denne lokalplan.

Den har for nyligt været igennem første høringsfase, men ender denne lokalplan med at blive vedtaget, vil de sidste villaer på Vikærsvej forsvinde med den.

Området omkring Vejlby Skole, Risskov Gymnasium og Vikærsvej har og er fortsat præget af adskillige store byggeprojekter, og nu har ejendomsudviklerne fra Brdr. Thybo indgået købsaftaler med ejerne af de få resterende villaer.

 I deres sted er det meningen, at 158 ungdomsboliger skal stå i mellem 4-7 etager, viser en aktindsigt i det seneste projektmateriale fra august sidste år.

Øjenlægens Øjebæ og kampen om Nordre Strandvej

Ejerne af Nordre Strandvej har siden 2014 forsøgt at få lavet en lokalplan for grunden.  Foto: Axel Schütt

Et meget lille byggeri, der havde store perspektiver i sig.

Af de i alt 78 høringssvar til dette forslag til lokalplan står det klart, at øjenlægen ved Nordre Strandvej 7 er en torn i øjet, og at arkitekturen til det planlagte byggeri bestående af seks lejligheder og erhverv i stuen såmænd er fornuftigt.

I stedet har frygten længe været, at en byggeprojekt, der sprænger rammerne her, vil danne præcedens og få flere lignede byggerier til at skyde op langs strandvejen.

Men som du kan læse her, har den nye rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo, sat sig igennem og meddelt bygherre, at der ikke gives dispensation til at bygge større, end kommuneplanen tillader.

Vejlby Vest får sig en helhedsplan

En arkitektkonkurrence med bud på fremtidens Nyringen og Næringen finder sted og ventes afgjort på den anden side af sommeren 2022.  Herefter skal beboerne i Alboa-afdelingen tage stilling til vinderprojektet.

Den almene boligorganisation Alboa samarbejder i øjeblikket med Aarhus Kommune om en helhedsplan for området omkring Næringen og Nyringen.

Alboa har et ønske om at rive 67 af de såkaldte "Atrium-huse" ned for i stedet at bygge dem op på ny, og det skulle gerne finansieres ved et frasalg af dele af området til private udviklere.

At finde plads til den nye bebyggelse samt åbne bydelen mere op for omverdenen er nu målet for en arkitektkonkurrence. Når en vinder er fundet, skal den lokale afdeling af Alboa i Vejlby Vest tage stilling til forslaget.

Fit og Sund skal lægge grund til nyt byggeri

Forslaget om at opføre adskillige rækkehuse på den grund, hvor Fit og Sund ligger i dag, er blevet mødt med stor modstand.

Mange steder i Aarhus Kommune sukker man efter flere rækkehuse, men på hjørnet mellem Ådalsvej og Grenåvej er Tækker Groups planer om at bygge cirka 14 blevet mødt med massiv modstand og 61 borgerindsigelser under den første høringsfase.

Det er særligt byggehøjden og bebyggelsesprocenten, der har givet grobund til en tvist. Den nuværende lokalplan tillader et byggeri i 8,5 meter og med en bebyggelsesprocent på 30.

Det nuværende projekt vil overskride højden med en meter og være mere end den dobbelte bebyggelsesprocent.

Hørgården skal huse flere seniorer

Det er Aarhus Kommune og Sundhed og Omsorg, der har sat lokalplansarbejdet ved Plejehjemmet Hørgården i værk.

Aarhus Kommune burde have en ny lokalplan for udvidelsen af Plejehjemmet Hørgården klar lige om hjørnet.

Sundhed og Omsorg vil gerne bygge 27 nye plejeboliger i forlængelse af det nuværende plejehjem og lokalcenter, og samtidig skal beboerne ikke snydes for noget smukt at se på.

Derfor ønsker man som en del af lokalplansprocessen at skabe et rekreativt område rundt om regnvandsbassinet i den nordlige del af området.

Langs Lystrupvej er der flere lokalplaner undervejs

På sigt skal motorcykelforretningen Cap's Harley Davidson Aarhus også jævnes med jorden og omdannes til boliger, men der er flere lokalplaner på vej langs Lystrupvej, der har strækker sig i baggrunden. Foto: Jens Thaysen

Bygningerne i de vedtagne lokalplaner for Risskov Engby og Risskov Engpark skyder raskt op i disse år, men området omkring Lystrupvej er udpeget særligt til byudvikling, og den ser ikke ud til at stoppe foreløbigt.

I området omkring Latyrusvej, hvor Jakobs Tømrerfirma blandt andet ligger, ønsker en byudvikler at opføre omkring 270 boliger, 1.500 kvadratmeter erhverv samt en ny daginstitution.

Første høringsfase er overstået, og det er nu op til Magistraten og Aarhus Byråd at tage stilling til lokalplanforslaget, inden den sendes i endnu en høring -  efter planen til foråret 2022.

 

Skydebanen kan få boliger som nabo

MT Højgaard har opført en stor kontorbygning på hjørnet mellem Lystrupvej og Viengevej ved rundkørslen, men håber på at kunne fortsætte byggeriet med en blanding mellem bolig og erhverv.

MT Højgaard har for nyligt banket kontorhuset Engsøhus op ved rundkørslen mellem Lystrupvej og Viengevej, og nu planlægger byggefirmaet at fortsætte med endnu et projekt umiddelbart bag det nye domicil og Stark ved Mosevej.

Denne lokalplan er endnu i et tidligt stadie, men udviklers ønske er at opføre både erhverv og boliger. En aktindsigt viser bare, at der er et muligt problem med støjgener fra Vejlby Risskovs Skydelaugs skydebane på Mosevej, der skal løses.

Noget skal der gøres for at dæmpe støjen, men om der skal anlægges støjdæmpende foranstaltninger eller måske genhuses nogle lerdue-skydende skytter er stadig under luppen.

I tusmørket aftenen forinden havde Sarah Leonhardt Husted (th) og forældrerådet til DII Tornebakken forberedt en anerkendelse af personaletes hårde arbejde under coronakrisen. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Pressede pædagoger fik velfortjent hyldest fra forældre: - Tak for indsatsen under corona


Ordet “corona” har ikke måttet fylde for meget i børnenes hverdag i DII Tornebakken i Vejlby, men for institutionens personale har pandemien været til at mærke både på arbejdspresset og helbredet.

Det har holdt hårdt, men alligevel har de ansatte formået at få det hele til at hænge sammen trods et stort smittepres siden december

For den indsats fortjente de en anerkendelse, og den kom torsdag morgen med en fin gestus fra børn såvel som forældre.

Personalet ved daginstitutionen DII Tornebakken fik velfortjent tak for deres hårde arbejde under coronakrisen.

"Tak for indsatsen under corona".

Det var det fælles budskab på de mange tegninger fra institutionens børn, som personalet på DII Tornebakken mødte ind til torsdag morgen.

For særligt siden december har smitten spredt sig som en steppebrand blandt børn såvel som de ansatte på stedet, men til trods for de hårde vilkår har personalet formået at skabe en tryg hverdag for børnene.

Og for det arbejde fortjente pædagogerne anerkendelse.

- Vi er så taknemmelige for den indsats, som pædagogerne har lagt. Institutionen har været hårdt ramt af corona, men ved på daglig basis at ændre på arbejdsplanen har de formået at få det hele til at hænge sammen og skabe en tryg hverdag for børnene, fortæller Sarah Leonhardt Husted, der sammen med resten af forældrerådet havde taget initiativ til den gode gestus.

Forældrene har kun set øjebliksbilleder af den pressede hverdag, når de afleverede og hentede sine børn, men de har ikke været blinde for den store indsats, som pædagogerne har lagt. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Med pynten på hegnet og de mange tak-beskeder fulgte også en plade chokolade til personalets eftermiddagskaffe - måske fordi det har lignet, at et skud sukker har været tiltrængt.

- Vi har jo godt kunnet mærke, at personalet har set lidt  trætte ud, men samtidig har de ikke ladet børnene mærke det. Efterhånden har hele personalegruppen været smittet på skift, så det er vildt, hvordan de har fået det til at fungere, så vi hver dag har kunnet hente glade og tilfredse børn, fortæller Sarah Leonhardt Husted.

Afklippede hæle og huggede tæer

- Tusind tak for den søde gestus. Vi blev helt rørt af det, sagde pædagog Lise Mahon, da en forælder afleverede sin lille purk torsdag morgen.

- Selv tak. Det er os, der er rørt over jeres gode arbejde, lød responsen.

Og det betyder noget, at det ikke er gået ubemærket hen, fortæller Lise Mahon.

- Når man løber spidsrod, kan det godt være svært at fornemme, om det faktisk er synligt, at vi gør vores absolut bedste. Det kan jo være svært for forældrene at vide, hvad vores vilkår er, for de ser jo oftest kun øjebliksbilleder. Derfor betyder den her anerkendelse rigtig meget.

For krisen har været et langt og sejt træk. Arbejdspresset har kun været tiltagende i takt med, at smittetrykket i samfundet er intensiveret før og efter årsskiftet.  Så sent som i sidste uge var Lise Mahon som så mange af sine kolleger før sig sygemeldt med corona.

-  Vi har måttet klippe en hæl og hugge en tå, så alle har været nødt til at give sig lidt ekstra. Det har stillet store krav til vores samarbejdsevner og lederskabet, siger Lise Mahon.

Havde været svært uden forældrenes hjælp

Til gengæld er de ansatte ved DII Tornebakken nu bedre rustet til at knokle på, hvis det skulle vise sig, at coronapandemiens sidste kapitel ikke er skrevet endnu.

-  Vi er blevet mere fleksible og har tillagt os nye strategier til at få det hele til at hænge sammen. På den måde har det været en god, men meget hård ryste sammen-øvelse for personalet, siger Lise Mahon.

Samtidig sender hun også en tak tilbage til forældregruppen, som har gjort sit for at aflaste på bedst mulig vis.  Som daginstitution kan man ikke opfordre folk til at holde deres børn hjemme, men det har heller ikke været nødvendigt.

- Sådan skal det selvfølgelig heller ikke være, men forældrene har været meget hensynsfulde. Der er mange, der har holdt deres børn hjemme nogle dage eller sørget for at hente dem tidligere, mens andre har valgt at arbejde hjemmefra, siger Lise Mahon.

DII Tornebakken rummer både en vuggestue og en børnehave, men har i store perioder været nødt til at dele børn og personale op under coronakrisen. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye