Rådmand skyder Singh-projekt i stykker: - Det byggeri går ikke i et villakvarter
- Det er på et område i et velfungerende villakvarter i Risskov, så det er ikke et hensigtsmæssigt greb, man har forsøgt sig med her.
Sådan lyder udmeldingen fra den nye rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo, omkring det tredje store byggeprojekt på Agerbæksvej.
To lokalplaner blev for nyligt vedtaget på vejen, og i slipstrømmen på dem har byudvikleren Singh et ønske om at rive 13 villamatrikler ned for at erstatte dem med etageboliger.
Men han kommer ikke langt med sit projekt, sådan som det ser ud i dag. Det slår Stavnsbo fast i denne artikel.
Byudvikleren Singh Sukhdev Kailya kan skyde en hvid pind efter at få sit nuværende byggeprojekt på Agerbæksvej realiseret, for den nytiltrådte rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (C,) ser ikke positivt på de fremlagte planer.
- Jeg synes ikke, at det er det rigtige at opkøbe en række villaer på dette stykke i Høje Risskov og omdanne dem til etageboliger. Jeg ser ikke positivt på det projekt, der er fremlagt i øjeblikket, fortæller Steen Stavnsbo til RisskovLIV.
Singhs metier har været netop opkøb af villaer flere steder i Aarhus. På Agerbæksvej har den pensionerede arkitekt stemt dørklokker og sikret sig købsaftaler med ejerne af en klynge på i alt 13 villamatrikler.
I sit seneste skitseudspil til Aarhus Kommune har byudvikleren præsenteret forvaltningen for et forslag, hvor der bygges to karreer med etageboliger i mellem to til fire etager plus en udnyttet tagterrasse - hvilket i praksis regnes for en etage ekstra.
Men rådmanden sender nu et klart signal om, at det er en ommer.
- Det er på et område i et velfungerende villakvarter i Risskov, så det er ikke et hensigtsmæssigt greb, man har forsøgt sig med her. Med mine udtalelser udstikker jeg nu en retning om, at det ikke er nogen særlig god idé, og det skal vi så have oversat, men du kan nok høre, hvad jeg siger mellem linjerne, siger Steen Stavnsbo.
Rådmanden kan ikke godkende det nuværende projekt
Steen Stavnbo, kan du give bygherren et nej?
- Ja, det vil jeg tro.
Har du givet ham et nej?
- Svaret på dit spørgsmål er, at jeg godt kan give ham et nej, og lige nu siger jeg til dig, at jeg ikke kan se det projekt for mig, som er blevet præsenteret. Nu skal bygherre mødes med forvaltningen og få den besked om, at vi ikke kan se det projekt for os. Så må vi tage den derfra, men min grundholdning er, at der skal være nogle særlige omstændigheder, før vi tillader byudvikling af den karat i et villakvarter.
Dermed ikke sagt, at området med de 13 villamatrikler klemt ind mellem Grenåvej, Asylvej og Agerbæksvej ikke kan ændre sig. Singh har sikret sig købsoptioner på villaerne, og det må man til en vis grad respektere, understreger rådmanden.
- Der er nogle processer, der skal respekteres. Vi har en bygherre, der har købsoptioner på disse villaer, så nu skal vi have en snak om, hvad der i stedet kan ske. Kan han leje dem ud, modernisere husene eller komme med et andet projekt, som vi så kan tage stilling til?
Sender et klart signal til byudviklere
Kunne man lave rækkehuse eller dobbelthuse i stedet?
- Måske, siger Steen Stavnsbo, men det afhænger af, hvad der ellers er i området. Men fremover skal husejere i et villakvarter som udgangspunkt ikke få morgenkaffen galt i halsen over nyheden om, at genboerne har solgt deres boliger - og at de nu erstattes af et etagebyggeri.
- Det skal ikke være hundens hale, der vifter med hunden, så andre skal ikke komme og presse en anden retning ind på et område, end hvad vi ønsker. Det har ikke nogen gang på jorden, og det er vigtigt at signalere til de mennesker, der går og opkøber jord, siger Steen Stavnsbo.
Han ser dog også tilfælde, hvor man godt kan se imellem fingre med det. Nogen steder giver det måske endda mening, hvis processen foregår under ordnede forhold og borgerinddragelsen god.
Visse steder kan det give mening
Vikærsvej i Vejlby kunne være sådan et sted. Her ønsker Brdr. Thybo at omdanne de få resterende villaer, der ligger fuldstændigt omsluttet af etagebyggeri, til omkring 100 studieboliger.
- Der er tale om et område, der efterhånden har mere karakter af etagebyggeri end villakvarter, så der kunne jeg bedre se det greb blive brugt, siger Steen Stavnsbo og fortsætter:
- Men man skal selvfølgelig stadig spørge naboerne, hvad de synes, men typologien er anderledes her og i en stor radius rundt om.
Retningslinjerne skal ned på skrift
Steen Stavnsbo er altså ikke imod byudvikling, men han foretrækker den gode og meningsfyldte af slagsen.
Snakker man med forvaltningens byplanlæggere, der er ansvarlige for de forskellige forslag til lokalplaner, vil de sige, at de altid holder et vågent øje med den retning, som rådmanden udstikker.
Nu har styrmanden sat en meget klar kurs, der signalerer, at etageboliger i et villakvarter ikke er noget, man ser positivt på fra rådmandens side. I øjeblikket er det dog noget, som Steen Stavnsbo og forvaltningen skal tage stilling til fra lokalplansforslag til lokalplansforslag, men det kan måske ændre sig på sigt.
- Nu har jeg udtrykt min holdning, og jeg gribe det an fra sag til sag, men jeg har spurgt min forvaltning om, hvorvidt vi kan sende nogle mere konkrete retningslinjer ud. Vi skal se på, om vi kan formulere noget omkring omdannelse af villakvarterer og villaer, siger Steen Stavnsbo.