Superliga og nyt stadion til Vejlby: VSK-formand er begejstret for ide til 70 millioner kroner
Forestil dig lige, at det er kampdag, og De Hvide fra Fredensvang spiller, men i stedet for at smide hele familien ind i Fiat’en for at tøffe rundt om Ceres Park i en uendelig jagt på en p-plads, tager du dem ved hånden og vandrer op til Vejlby Stadion.
Det lyder vildt, men AGF og Superliga-fodbold med 10.000 tilskuere på den gamle arena kan blive en realitet. For AGF skal sandsynligvis genhuses, når klubbens nye stadion skal bygges, og nu har Superliga-klubben foreslået Aarhus Kommune, at man i stedet bruger Vejlby Stadion som midlertidig hjemmebane.
Med den ide følger planene om at ombygge stadion og opføre nyt klubhus til en sum på omkring 70 millioner kroner. Det vækker ikke overraskende begejstring hos VSK Aarhus, som længe har næret det ønske.
Du kan læse meget mere om ideen for et nyt Vejlby Stadion her.
Et spartansk stadion beregnet til seriebold har også sin charme, men inden for en overskuelig årrække kan der stå su-su-superligabold med 10.000 tilskuere og stadionplatter på menuen på Vejlby Stadion.
Som Århus Stiftstidende først kunne berette, har AGF sendt et ideoplæg til Aarhus Kommune med planerne om at udbygge det aldrende stadion, så det århusianske Superliga-mandskab kan spille sine hjemmekampe der, mens klubbens nye hjemmebane bliver bygget i Kongelunden.
Prisen: Med et overslag vil det koste 70 millioner kroner at give Vejlby Stadion en makeover til at kunne genhuse AGF. Til gengæld vil der stå et topmoderne stadion og nyt klubhus klar til brug af VSK Aarhus og AGFs kvindehold, når klubbens herrer rykker tilbage til sine nye omgivelser i Kongelunden.
Derfor er Leif Gjørtz Christensen, formand for VSK Aarhus, begejstret for ideen.
- Det er meget enkelt. Kan vi efter udlån til AGF stå tilbage med et nyt stadion, et nyt klubhus og nye klubfaciliteter, så er jeg begejstret. For alternativet er enten, at disse ting ikke kommer, eller også har det meget lange udsigter, for jeg har ikke set meget, der pegede i retning af, at Aarhus Kommune ville finansiere endnu et nyt stadion i byen, siger Leif Gjørtz Christensen.
Retro-faciliteter
Det er ikke nogen nyudklækket plan, som AGFs ideoplæg til Aarhus Kommune er baseret på. VSK Aarhus har længe næret et ønske om et nyt stadion og et moderne klubhus og fik allerede i 2020 foretaget de økonomiske beregninger og visualiseret projektet, da klubbens nuværende faciliteter bedst kan beskrives med ordet "retro".
VIKs gamle klubhus ved Springcentret er eksempelvis stadig i brug, selvom det udvendigt ligner en murermestervilla med sine bedste dage langt bag sig. Indvendigt kræver det løbende renoveringer, og siden fusionen mellem VIK og Skovbakken har man gerne villet samle klubben under et nybygget tag.
- Der er et stort behov for at få klubben samlet, selvom du kan sige, at 70 millioner er en stor pris for at gøre det, siger Leif Gjørtz Christensen og fortsætter:
- Men samtidigt er vi også en vækstklub med 1.400 medlemmer i en bydel, der vokser og vokser. Med alt byggeriet, der foregår, forventer vi en vækste med et par hundrede medlemmer om året, og det er også værd at huske, at en fodboldklub er mere end bare træning. Der skal også være plads til nogle sociale rum, og det har vi svært ved at tilbyde vores medlemmer øjeblikket.
To fluer med ét smæk
Klask. Den lokale fodboldformand har flere argumenter gemt i ærmet, da projektet for både VSK og AGF vil være at slå to fluer med et smæk. Sammen med IF Lyseng driver de to klubber AGFs kvindehold, hvis førstehold træner og spiller sine hjemmekampe på Vejlby Stadion.
I øjeblikket gennemgår dansk kvindefodbold en gennemgribende professionalisering. Det er ubetinget godt, men betyder også, at kravene til Vejlby Stadion konstant bliver skærpet og stadig sværere at leve op til.
- Vi har jo blandet blod på, at vi vil forsøge at give kvindefodbolden et løft, men det betyder også, at vi skal have bedre faciliteter. Jeg tror simpelthen ikke, at vi kan holde AGFs kvinder her, hvis ikke der sker et løft, for det er bare et forvokset stadion til seriebold fra 1970'erne, som DBU nu stiller skærpede krav til, siger Leif Gjørtz Christensen.
Skal kommunen betale?
Det store spørgsmål er så, om Aarhus Kommune er klar til at påtage sig en del af regningen på de op mod 70 millioner. Både VSK Aarhus og AGF har tilkendegivet, at de er klar til at medfinansiere et moderne Vejlby Stadion med nye klubfaciliteter, men til Århus Stiftstidende fortæller projektdirektøren for Kongelunden, Alvaro Arriagada, at der ikke på stående fod er afsat penge til en genhusning af AGF.
- AGF har drøftet problematikken om en genhusning med den politiske styregruppe, men der er ikke forlods sat penge af til genhusning i den økonomiske ramme for stadionbyggeriet. Det betyder ikke, at døren er lukket, men der er ikke et oplagt sted at tage pengene fra, udtaler han til Århus Stiftstidende.
Men kommunen kan næsten ikke være andet bekendt, mener Leif Gjørtz Christensen.
- Jeg kender ikke andre kommuner, der ville bede klubberne om selv at opføre deres stadion, og ønsker man ligestilling mellem kvinde- og herrefodbold, giver det ingen mening, at man investerer store beløb i et nyt stadion i Kongelunden, mens kvinderne intet får, siger formanden for VSK Aarhus.
Men foreløbigt må han afvente en afklaring på, hvorvidt AGF skal genhuses eller ej.
Ikke fjernt fra virkeligheden
Ender det ikke med at blive tilfældet, efterlader det VSK Aarhus, hvor klubben er i dag - meget langt fra at kunne finansiere et nyt Vejlby Stadion på egen hånd.
Leif Gjørtz Christensen vurderer dog ikke, at tankerne om et nyt klubhus til omkring 30 millioner er ligeså fjerne, hvis Aarhus Kommune vil spille bold.
- Vi kan måske begynde at tænke på et nyt klubhus alligevel. Hvis kommunen stillede med 15 millioner, mens vi optog de resterende 15 millioner via et kommunalt lån, så kunne vi godt gå i gang. Det er gangbart, så så fjernt er det heller ikke, siger Leif Gjørtz Christensen.