Få hele overblikket: Sådan udviklede en normal sidste skoledag sig til vold
Klædt ud som Tom Cruise i Top Gun-filmen og antiheltene fra Netflix-serien Papirhuset drog tre afgangselever den 21. juni 2021 om formiddagen afsted til en sidste skoledag på Strandskolen, der startede som så mange andre før sig med karamelkast og festlig stemning.
Der var dog intet normalt over de voldsepisoder, som trioen omkring middagstid samme dag tog del i og nu er blevet idømt betingede fængselsstraffe for.
- De får mig lagt ned og sparker mig i ryg, mave og på benene, mens jeg ligger med armene oppe om hovedet. De får hamret mit hoved ned i jorden. Så stopper de, og fire venner kommer løbende til og hjælper mig op, lød forklaringen i retten fra det ene offer.
Fra sit sæde på pressepladserne fulgte RisskovLIV begge retsmøder tæt, og her prøver vi at guide dig igennem det, der skulle have været en festdag, men endte i vold - og nu en plet på straffeattesten for de tre gerningsmænd.
Husker du stadig din sidste skoledag?
Det skal jo være en fejring og mindeværdig afskedsdag for afgangsklasserne, men for en række tidligere og nuværende elever på Strandskolen vil den 21. juni 2021 formentlig være mejslet ind i hukommelsen for det værre - vold.
To elever fra ottende klassetrin blev slået, sparket og trampet på, da de omkring middagstid blev overfaldet af tre afgangselever og en række ukendte gerningsmænd. Nu - mere end et halvt år efter - er der faldet dom i sagen.
De tre tiltalte teenagere blev torsdag formiddag kendt skyldige i vold efter straffelovens paragraf 244, som du måske kender under betegnelsen "simpel vold". I anklageskriftet var de sigtet for vold af særlig rå og brutal karakter, så torsdagens dom er en mildere, end hvad anklagemyndigheden gik efter.
Foruden en plet på straffeattesten blev to af de tiltalte dog idømt 60 dages betinget fængsel, mens den tredje fik en betinget fængselsstraf på 30 dage.
RisskovLIV var til stede under begge retsmøder ved byretten i Aarhus ved Vester Allé. Via udsagnene og forklaringerne fra tiltalte, ofre og vidner forsøger vi at give et overblik over, hvad der fandt sted - og måske fandt sted - på det, der skulle have været en festdag og et memorabelt farvel til Strandskolen.
Alt startede som sædvanligt
For lidt paradoksalt er der blevet sagt farvel til Strandskolen mange gange, siden folkeskolen blev indviet i 1969, og sidste skoledag den 21. juni sidste år begyndte som så mange andre sidste skoledage før.
Afgangseleverne startede dagen med at spise morgenmad, inden de ved formiddagstid drog over på Strandskolen bevæbnet med flødekarameller og barberskum, som det normalt er tilladt at sprøjte på de mindre elever indenfor et afgrænset græsareal. På grund af corona, var der dog ikke afsat et areal til det i 2021.
Traditionen tro var de ældste elever udklædte, og det tyder på, at kedeldragter i forskellige farver var det nye sort for de mandlige afgangselever på denne sidste skoledag. Videomaterialet fra dagen, der blev fremvist i retten, viste flere iført orange fængselsdragter, som vækker associationer om tøjet, indsatte er iført i amerikanske fængsler.
Det var dog ikke dem, der på denne sidste skoledag endte på kant med loven. To af de tiltalte var klædt ud som de forbryderiske antihelte fra Netflix-hitserien Papirhuset med røde heldragter og en Salvador Dali-maske. Den tredje tiltalte skulle med sin grønne heldragt og sorte solbriller forestille at være en af jagerpiloterne fra Tom Cruise-filmen Top Gun.
Det lyder heroisk, men det var handlingerne, der fulgte, ikke. Inddelt i grupper på fire gik de tiltalte rundt og kastede karameller til de mindre årgange, men i løbet af formiddagen erkendte to af de tre tiltalte, at de jagtede en 14-årig elev fra ottende klasse - uden held, da denne flygtede ud af et åbent vindue i sit klasseværelse.
Fanget blev han dog, da han atter satte fod på skolegangen. En større gruppe afgangselever overfaldt ham omkring middagstid, lagde ham ned og overdængede ham med slag og spark.
Så meget ved vi, men herefter begynder forklaringerne fra de tiltalte på anklagebænken at divergere fra hinanden.
Den "troværdige" forklaring
For spoler vi tiden mere end et halvt år frem til torsdag den 6. januar 2022 klokken 09.30, satte den første af de tiltalte, som vi nu omtaler som T1, sig i vidneskranken. Tom Cruise-kostumet var da skiftet ud med en Hugo Boss-sweatshirt, et par sorte jeans samt nogle Nike Air Jordan-sko.
Han fortalte, at han var kommet til, efter en gruppe afgangselever havde overfaldet den 14-årige elev. Samtidig erkendte han, at han havde kastet karameller på og sparket til ofret, som lå i fosterstilling med armene trukket op om ørerne for at beskytte sit ansigt.
Anklager Ann Charlott Sørensen ville vide, hvor hårdt der blev sparket:
- Hvis det nu var en fodbold, der blev sparket til, var det så sådan, at den ville være røget ad helvede til?
- Nej, ikke så hårdt. Det ville mere svare til en aflevering, forklarede T1.
Han placerede også de to andre tiltalte, som han beskrev som klassekammerater snarere end nære venner, ved episoden sammen med en række ukendte gerningsmænd. Den ene skulle have slået ofret med flad hånd, mens den anden skulle have sparket til den hjælpeløse elev fra 8. klasse.
Anklager Ann Charlott Sørensen beskrev under sin procedure denne vidneforklaring som troværdig. Sådan betragtede hun ikke forklaringerne fra de to andre unge mænd på anklagebænken.
Med adrenalinen pumpende
De beskrev sig selv som bedste venner og nægtede begge tiltalen om vold af særlig rå, grov eller brutal karakter. T2, der af ofret blev beskrevet som lavbenet, fortalte, at han havde været travlt optaget med at uddele ekstra karameller til sine yngre familiemedlemmer, da han hørte optøjer på gangen.
Han beskrev, at han med adrenalinen pumpende var løbet til episoden og havde smurt barberskum på ofret, der lå forsvarsløst på gulvet. Med henvisning til sit høje adrenalinniveau var det ellers forsvindende lidt, tiltalte kunne huske om episoden og hvem, der ellers måtte have deltaget i overfaldet.
T3 nægtede helt at have været til stede, selvom T1 havde beskrevet ham som en deltagende part i overfaldet - og selvom han, adspurgt ledende af anklager, erkendte, at han havde et "lille horn i siden" på ofret.
Hamret hovedet i gulvet
Ofret selv fortalte åbent, at han havde været flabet over for særligt T1, men han mente ikke at have noget udestående med T3.
Forurettede var dog ikke i tvivl om, at T3 - sammen med de to andre drenge på anklagebænken - havde deltaget i overfaldet. Et overfald, som han beskrev således:
- De får mig lagt ned og sparker mig i ryg, mave og på benene, mens jeg ligger med armene oppe om hovedet. De får hamret mit hoved ned i jorden. Så stopper de, og fire venner kommer løbende til og hjælper mig op, lød forklaringen i retten fra ofret.
En af disse kammerater, der også afgav vidneforklaring i retten, beskrev ofrets tilstand efter overfaldet sådan:
- Han virkede ikke til at være til stede mentalt. Han rejser sig op, men siger ikke rigtig noget. Han så mærkelig ud og var kridhvid i ansigtet.
Video viste det andet overfald
Tilbage på Strandskolen den 21. juni 2021 stoppede det første overfald ifølge flere vidneforklaringer brat, fordi en lærer var på vej, hvilket fik de tiltalte og flere medgerningsmænd til at stikke afsted i forskellige retninger.
Når man løber væk, fordi en autoritetsperson er på vej, fristes man til at tro, at de involverede i overfaldet godt kunne se, at de havde gang i noget uacceptabelt. Alligevel fandt endnu et overfald sted kort tid efter.
Offer nummer to, endnu en elev fra 8. klasse, forsøgte ellers at klynge sig desperat til benet på et bord, men blev af en gruppe afgangselever iklædt kedeldragter i forskellige nuancer revet op og slæbt gennem skolens korridorer, smidt på jorden i skolegården og sparket og slået og trampet på adskillige gange.
Det ved vi, fordi en videoptagelse på omkring 30 sekunder viste hændelsesforløbet på den første retsdag. Den er uden lyd og giver et indtryk af inderlig stilhed midt i det tumultarisk filmede kaos, men der skulle angiveligt have været buldrende musik på gangene, mens ofret blev slæbt ud.
"Puffede" til ofrets hoved med foden
Sidste uge i retten kunne alle tre tiltalte udpege sig selv på videooptagelsen. Ifølge T1 var det T3, der efter første overfald foreslog, at nu skulle offer nummer to "også have en tur".
Hverken T2 eller T3 kunne erindre, at de havde været med til at planlægge dagens andet overfald.
T1 krøb til korset og erkendte, at han havde sparket ofret i siden med "ret stor kraft" to gange efterfulgt af to tramp uden.
T2 nægtede sig atter skyldig, men erkendte, at han havde dasket det liggende offer i ryggen med flad hånd.
T3 erkendte sig skyldig i at have "puffet" til ofrets hoved med sin fod.
- Jeg går op til hans hoved og puffer to til tre gange til ham med benet. Jeg synes ikke, jeg sparker. Jeg synes, det tog overhånd, men jeg vidste også godt, at det ikke gjorde ondt på ham, fortalte T3 og tilføjede:
- Selvom jeg bare synes, jeg puffede til ham, skulle jeg aldrig have rørt ham overhovedet. Det var ment som jokes og noget internt med ham, og vi trak ham forbi fire-fem lærere. Det var først efter, man tænkte, at det ikke var rart for ham.
"Det var et overfald"
"Rart" indgik i hvert fald ikke i det ordvalg, som det andet offer med det blonde hår og posede bukser i retten brugte til at beskrive episoden.
Efter at have hørt, at hans gode kammerat, det første offer, havde fået bank på gangen, havde det andet offer søgt tilflugt i sit klasseværelse. Her stod han med en Sundae-is fra McDonald's på Grenåvej, da de tre tiltalte og en fjerde gerningsmand - efter ofrets udsagn - kom ind i klassen, smadrede isbægret ud af hånden på ham, væltede ham omkuld og trak ham ud af klassen for øjnene af klasselæreren.
- På vej gennem gangen får jeg at vide af den fjerde gerningsmand, at de dræber mig, hvis jeg rører mig mere. Han siger, at han har en kniv, forklarede ofret, der også påstod, at T3 havde sagt, at "han ikke skulle fucke med ham".
I skolegården forklarede ofret, at han blev "klasket" ned i jorden. Under episoden blev han efter egen vurdering udsat for 30 spark fra de tre tiltalte, hvilket skulle have efterladt en række blå mærker på benene.
- Det var virkelig groft. Det var et overfald, og det gjorde virkelig ondt. Lærerne gjorde intet, og det var ikke rigtigt, da skolelederen efterfølgende i medierne omtalte det som "knubs," forklarede ofret.
Under deres procedure argumenterede de tre forsvarsadvokater dog for, at at man ikke på videoen kunne se ofret blive tildelt de 30 spark.
- Ofrets udsagn er ikke særligt troværdigt. Hvis man får 30 hårde spark, så er man en grøntsag bagefter, og så må der være omfattende skader. Her var der ikke skyggen af skader, sagde Thomas Kaehne Ghiladi, der repræsenterede T2, blandt andet under sin procedure.
En fjerde gerningsmand stod bag et tredje overfald
Allerede den 21. juni sidste år herskede der dog ingen tvivl om, at det første af de de to ofre blev udsat for noget voldsomt, da han flækkede en tand og led skade på en række andre tænder. Spørgsmålet var bare, om det var de tre tiltalte eller en helt fjerde gerningsmand, der forårsagede det.
Efter at have fået tæv på gulvet havde han efter eget udsagn låst sig inde i sin klasse, men da en klassekammerat låste døren op, fordi "hun gerne ville have en normal sidste skoledag," hoppede ofret ud af klasselokalet af frygt for at få et lag tæsk mere.
Det skete simultant med dagens anden voldsepisode, så fra sit helle ved vinduet kunne han se sin kammerat få tæsk i skolegården. Kortvarigt, for pludselig blev han blændet, da en fjerde og ukendt gerningsmand bagfra slog ham i ansigtet og tværede barberskum ud i hovedet på ham.
Først da, da han med svidende øjne kravlede ind i sin klasse igen, mærkede han en skarp smerte fra munden.
Tvivl om tandskaden
- Jeg mærker det først efter, jeg har fået tørret barberskummet væk fra øjnene. Men jeg ved ikke, hvornår det er sket, forklarede offeret i retten. Hans to klassekammerater, der vidnede, kunne begge berette, at der efter dette tredje overfald løb blod ud af munden på ofret.
Man kan ikke være to steder på én gang. De tre tiltalte var i gang med at overfalde offer nummer to, da den første forurettede blev slået bagfra og begyndte at bløde fra munden.
Derfor argumenterede forsvarsadvokaterne i retten for, at man ikke uden tvivl kunne bevise, at de tre tiltalte var skyld i tandskaden. Forsvaret hæftede sig også ved, at ofret i afhøringsrapporten havde fortalt politiet, at det var efter slaget fra den fjerde og ukendte gerningsmand, at der skete et brud på tanden.
Efterspillet
Det startede som en normal sidste skoledag. Sådan sluttede det ikke. Vi har nu rettens ord for, at de to ofre blev udsat for vold, omend det ikke var efter straffelovens grove voldsparagraf.
Den mildere straf skyldes, at anklagemyndigheden ikke havde held med at overbevise dommeren og de to domsmænd om, at de tre tiltalte var skyld i det første offers flækkede tand.
For de tre gerningsmænd gælder det nu, at de skal holde sig fra kriminalitet de næste 12 måneder. Sker det ikke, bliver fængselsdommene effektueret. Samtidig skal deres sag behandles af Ungdomskriminalitetsnævnet, der skal vurdere, om det er nødvendigt at skride ind med sociale foranstaltninger.
Foreløbigt er der sat punktum for voldsepisoderne, der fandt sted på sidste skoledag på Strandskolen. Det har været en sag, der har vakt opsigt i lokalområdet og affødt mange kommentarer på de sociale medier, hvor der særligt har været undren og forargelse over, at volden kunne finde sted uden skoleledelsens eller en lærers indgriben.