Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan ser Grenåvej i hvert fald ud i dag. Vi tør ikke garantere, alt er uændret om 10 år. Foto: Jens Thaysen

Sådan ser Vejlby-Risskov ud om 10 år

Vær velkommen, Herrens År, velkommen herhid.

Jeg missede årsskiftets skønsang og gik kold ved siden af min søn klokken 22.30, men jeg håber, I sprang ind i det nye år med et brag samt fem intakte fingre på hver hånd og et par uskadte øjne.

Dem får vi brug for i dette nyhedsbrev. Vi skuer nemlig fremad mod året, der netop har taget sin spæde start. I stedet for at spørge en sandsigerske, spejde mod himlen eller stikke en finger i jorden har vi bedt fremtidsforsker Jesper Bo Jensen om at komme med sit kvalificerede bud på, hvordan Vejlby-Risskov vil udvikle sig over det næste årti.

Han tror blandt andet, at fortætningen og mængden at store byggeprojekter i bydelen vil aftage. Det lyder som et relativt sikkert gæt, sådan som flere kandidater -  inklusiv Steffen Wich - gik til kommunalvalg og blev valgt ind med blandt andet mærkesager om at forbedre byudviklingen og borgerinddragelsen.

Nu er Steffen Wich officielt trådt ind i det nye byråd og deltager i denne måned i sit første byrådsmøde som Vejlby-Risskovs enlige repræsentant. I dette nyhedsbrev kan du læse, hvordan han vil forsøge at bevare sine værdier som medlem af at parti, der virkelig har været fortaler for at holde fut i fortætningen.

Du kan også høre mere om, hvordan 2022 måske bliver året, hvor vi kommer til at høre musik i Vejlby Risskov Hallen igen. Det er nemlig musikår i Aarhus. Hurra.

Music City Aarhus 2022 er et projekt, der er lidt svær at blive klog på, men forestil dig en light-udgave af kulturåret i 2017 kun dedikeret musikken. Folkene bag ville elske at bringe musikken tilbage til Vejlby Risskov Hallen, der lagde scene til en stjernerække af store verdensnavne særligt i 70'erne og 80'erne.

Du var der måske? Så du Slade, The Who, The Rolling Stones eller noget helt fjerde? Skriv endelig til mig på krkie@risskoliv.dk, hvis du gjorde. Opfordringen gælder også, hvis du har et tip eller forslag til noget, jeg bør kaste mig over her i 2022.

Velkommen, nytår, og velkommen her.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Jesper Bo Jensen kommer med sin forudsigelse om, hvordan bydelen vil udvikle sig det næste 10 år. Foto: Axel Schütt

Fremtidsforsker forudser: Sådan ser Vejlby-Risskov ud om 10 år

Vi holder os fra spåkoner og clairvoyante for i stedet at høre fremtidsforsker Jesper Bo Jensens bud på, hvordan Vejlby-Risskov vil se ud i 2032.

Han er overbevist om, at den omdiskuterede fortætning af bydelen er ovre for en årrække, men dermed ikke sagt, at der ikke stadig vil blive bygget.

Der skal nemlig også være plads til de mange nye børnefamilier, som vil præge området det næste årti.

- Jeg tror, fortætningen vil aftage, men jeg kunne godt forestille mig, at der ville blive givet tilladelse til at bygge mere på de enkelte matrikler, så der bliver bedre plads til de mange nye børnefamilier. Derfor får man måske alligevel en tættere bydel, fordi man nu får en tilgang frem for afgang af børn, siger Jesper Bo Jensen.

Du kan læse mere om hans bud på, hvordan Gamle Vejlbys fremtid og omdannelsen af Nordre Strandvej vil forme sig de kommende år her.

RisskovLIV har spurgt fremtidsforsker Jesper Bo Jensen om at komme med sit bud på, hvordan 8240 vil udvikle sig over det næste årti.

Jorden gik trods spådommene ikke under i 2012, og spørger man fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, kommer det heller ikke til at ske det næste årti.

Fremtiden kan man aldrig vide sig sikker på, men her kommer han i stedet med et kvalificeret bud på, hvordan Vejlby-Risskov vil udvikle sig over de kommende 10 år.

Befolkningen bliver yngre

Foto: Tim Kildeborg Jensen

-  Der sker det, at der bliver bygget mange huse til unge familier, så Risskov transformeres til at være mere et sted for yngre mennesker og deres børn. Det er babyboomer-generationens børn, der i høj grad begynder at få sine børn nu, så vi vil få flere rækkehuse at se, mens barnevogne og familier med små børn vil præge gadebilledet mere, siger Jesper Bo Jensen.

Fortætningen bremser op

Grenåvej, byggeri, Risskov, Vejlby

- Byudviklingen kommer til at ændre sig. Der har været enormt meget diskussion omkring fortætning af blandt andet Risskov, og volumen, der bygges med, vil komme til at tynde ud. Fortalerne for fortætning fik sig en begmand og et ordentligt rap over fingrene ved valget, siger Jesper Bo Jensen.

- Jeg tror, fortætningen vil aftage, men jeg kunne godt forestille mig, at der ville blive givet tilladelse til at bygge mere på de enkelte matrikler, så der bliver bedre plads til de mange nye børnefamilier. Derfor får man måske alligevel en tættere bydel, fordi man nu får en tilgang frem for afgang af børn.

Nordre Strandvej får Strøg-karakter

Risskov, Nordre Strandvej

- Risskov bliver et større børnefamiliekvarter, men det bliver også et sted, hvor indbyggerne i højere grad arbejder hjemmefra. Skal man bo i Risskov, kræver det en høj indkomst, men det betyder også, at flere vil være i stand til at hjemmearbejde frem for at have et manuelt arbejde, siger Jesper Bo Jensen.

- Flere på hjemmekontoret vil betyde, at Cafe- og restaurantlivet bliver styrket, for flere holder til i Risskov i stedet for at tage til Aarhus. Det vil betyde, at der vil være stor interesse for at bygge mere ved Nordre Strandvej, som kan ende med at have Strøg-karakter. Jeg er ret sikker på, at Risskov bliver en bydel, hvor man kommer til at kunne handle ind endnu mere lokalt end nu.

Gammel Vejlby består -  men flere vil bygge nyt

Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

- Landsbyen, den gamle del af Vejlby og de bevaringsværdige bygninger, vil ikke blive revet ned, selvom der foregår meget byudvikling i kvarteret. Der er noget historik, der gør, at den vil blive bevaret, siger Jesper Bo Jensen.

- Men jeg tror, vi kommer til at se en tendens i 8240, hvor flere køber grunde, river de gamle huse ned for i stedet at opføre et nyt. Det kan betale sig.

Steffen Wich kunne i slutningen af marts sidste år afsløre, at han stillede op til kommunalvalget for Socialdemokratiet. Foto: Per Bille

Fra basketball-banen til byrådssalen: Wich står ved sine løfter - men er også en holdspiller

Steffen Wich har fem børn, 13 danske mesterskaber i basketball, et job i Kultur og Borgerservice gennem mere end to årtier samt et hav af bestyrelsesposter - og nu er han også officielt trådt ind som nyt medlem af byrådet i Aarhus Kommune.

Som han selv siger, har han svært ved at sidde stille både fysisk og mentalt, men han er stabil i drift, og nu satser han også på at være stabil i sin politik om bedre byudvikling og bedre idrætsfaciliteter.

- Jeg går ydmygt til opgaven og vil bruge noget tid på at lytte, når det nye byråd samles, for at høre, hvordan byggepolitikken ser ud til at tegne sig. Alt er jo dynamisk, også politik, men for mig handler det om, at jeg ikke skal lave om på de ting, jeg har sagt om byggeprojekter og udviklingsplaner, siger Steffen Wich.

Men han spiller også for Socialdemokratiet som en holdspiller og er klar til at bøje sig, hvis andres argumenter er bedre end egne.

Her kan du læse mere om den eneste lokale kandidat fra Vejlby-Risskov til at blive valgt ind i byrådet.

Steffen Wich blev som den eneste lokale kandidat fra Vejlby-Risskov valgt ind i Aarhus Byråd ved kommunalvalget i november. Han tror, at han med sin konstante jagt på forbedringer kan være med til at gøre byudviklingen bedre - men han er altså også en holdspiller.

- Steffen Wich, Socialdemokratiet, med 1.425 stemmer.

Der var ingen hævede arme eller store jubelscener fra hovedpersonen selv, da borgmester Jacob Bundsgaard (S) med sit navneopråb i rådhusets foyer kunne konstatere, at Steffen Wich fremover kunne kalde sig medlem af byrådet.

Reaktionen var næsten afmålt fra Wich. Dels fordi gravøl måske var mere passende end gjaldende champagnepropper set i lyset af socialdemokraternes miserable kommunalvalg, men også fordi, at han få minutter efter at være blevet valgt ind havde en tale at holde til et andet valg - nemlig repræsentantskabsvalget i Realdania.

Derfor blev det kun til et kort interview med undertegnede, hvori han udtrykte sin taknemmelighed til alle de 1.425 århusianere, der havde stemt personligt på ham. Så tøffede han videre. At sidde stille og hvile på laurbærrene er en by i Rusland for ham.

- Jeg er kendetegnet af noget modsatrettet i, at jeg ikke kan sidde stille hverken fysisk eller mentalt, men alligevel er jeg også super stabil. Jeg skifter ikke vejbane konstant hverken privat eller professionelt, og det kan man se med mine 40 år i Risskov og 40 år i Bakken Bears. Jeg er stabil i drift, men skal hele tiden have noget, jeg kan arbejde med at forbedre, siger Steffen Wich.

Kender alt til kvarteret

Han er ikke fra Sjælland. Han er fra Nørrebro, men efter at have boet mere end 40 år på begge sider af Grenåvej, kan man vel knap kalde ham eksilkøbenhavner længere.

Familien Wich slog sig nemlig ned på Kanehaven i Vejlby, da Steffen var 13 år. Derfor har han også med egne øjne set de udviklingshop, bydelen har taget.

- Udviklingen i Risskov har ikke været lineær. Den er kommet i voldsomme hop. Nu ser vi mange store byggerier, og vi slipper en smule af vores dna, når vi eksempelvis omdanner det gamle psykiatriske hospital. Den mentale forskel på, om man boede på højre eller venstre side af Grenåvej er måske også skrumpet, siger Steffen Wich.

- Dengang var der en sunny side og en sorry side, men jeg voksede op i Kanehavens forstadskrampe med I-landsproblemer, hvor man nærmest selv skulle finde på problemerne.

Med øje for konstant udvikling

Og dog. 20-årige Steffen Wich stødte på et ganske reelt problem, da korsbåndet sagde knæk i det ene knæ. Da bristede drømmen om en karriere som basketballspiller.

Han er barn af to tidligere danske landsholdsspillere, blev efter eget udsagn undfanget under en basketballtur til Jugoslavien og blev næsten født på en basketballbane. Hans liv drejede sig om basketball, som når den orange Spalding-bold roterer på en pegefinger.

Sagt på godt jysk var skaden derfor:

- Træls. Så skulle jeg ligesom beslutte mig for, om jeg ville fokusere på studier eller gå trænervejen i stedet. Jeg valgte så det sidste, men du kan måske kalde det klubudvikler i stedet, for sådan startede den lange march fra Hal 3 i Skovbakken til Champions League, siger Steffen Wich.

Det var i 1993. I 2021 havde han vundet 13 mesterskaber og syv pokaltitler med Bakken Bears, men succes er ikke for alvor noget, han dvæler ved -  medmindre han skjuler det godt.

- Det er stadig ikke for alvor gået op for mig, at jeg måske er god til det, jeg laver. Jeg har altid været glad for at vinde, men mit drive har altid været at udvikle sig, selv når vi fik tæsk. Uanset om vi vandt eller tabte, gik der ikke tre minutter efter en kamp, før Piloz (Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears, red.) og jeg planlagde, hvordan vi kunne videreudvikle os, fortæller Steffen Wich.

Steffen Wich, Head Coach for Bakken Bears i en sejrssikker t-shirt. Bakken Bears vandt sit femte danske mesterskab i streg torsdag den 27. maj 2021.  Forinden havde Steffen Wich meddelt, at han stoppede som head coach for at gå ind i lokalpolitik. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)

Kender systemet indefra

Det er også med den konstante jagt på forbedringer, at han har holdt sig beskæftiget med diverse bestyrelsesposter i blandt andet Vejlby Risskov Hallen, IK Skovbakken, Bakken Bears, Vejlby-Risskov Fællesråd og Aarhus Idrætsfond - for blot at nævne nogle.

Det vil også være hans tilgang til kommunalpolitikken, hvor han nu er blevet medlem af Teknisk Udvalg samt Økonomiudvalget. Som mangeårig ansat i Kultur og Borgerservice tror Steffen Wich, at han har noget ballast, der kan bruges til det bedre.

- Efter mere end 20 år i kommunen kan man sige, at jeg kender systemet godt indefra. Det er et vanskeligt system sagt på en positiv måde, for det er Danmarks næststørste arbejdsplads, men i stedet for at brokke mig over politikerne, valgte jeg at sige, at min erfaring og indsigt måske kunne være med til at bidrage med noget, siger Steffen Wich, der under valgkampen skiltede med, at han gik ind for byudvikling med mere helhedsplanlægning, borgerinddragelse og bedre samt flere idrætsfaciliteter.

Så må tiden vise, om det var valgflæsk.

Man er nødt til at stå ved sine standpunkter

Steffen Wich, du valgte at stille op for Socialdemokratiet. Hvorfor?

- Jeg er socialdemokrat. Det kan man ikke lave om på. Sådan har jeg altid været, og det kan ikke være anderledes.

Du har gjort bedre byudvikling med eksempelvis flere udviklingsplaner til en mærkesag. Socialdemokratiet har været med til at vedtage mange af de byggeprojekter, som har splittet befolkningen. Hvordan ser du dig selv være en del af det?

- Det er jo det store og spændende spørgsmål. Jeg går ydmygt til opgaven og vil bruge noget tid på at lytte, når det nye byråd samles, for at høre, hvordan byggepolitikken ser ud til at tegne sig. Alt er jo dynamisk, også politik, men for mig handler det om, at jeg ikke skal lave om på de ting, jeg har sagt om byggeprojekter og udviklingsplaner.

Heller ikke, hvis der bliver sagt kæft, trit og retning fra den lokale partitop?

- Det er den anden side af spillet, og det skal jeg se. Er deres argumenter bedre end mine, eller er der nogle punkter, hvor jeg bliver klogere, så er det jo et holdspil. Men under valgkampen var der mange kandidater, der ønskede at ændre på byudviklingen, så det gælder store dele af byrådet.

Vejen er belagt med lokalpolitikere, der havde gode intentioner, da de blev valgt ind. Bliver du klogere?

- Jeg bliver helt sikkert klogere, men jeg hører dig også spørge om, hvorvidt man kan holde fast på sine værdier og standpunkter. Det er man nødt til, for det er det vigtigste, og det der gør, at man på sigt kan være med til at ændre noget.

Steffen Wich, Socialdemokratiet holdt valgmøde om Risskov i Vejlby Risskov hallen.

Lover at lytte

Med sit sæde i Økonomiudvalget forventer Steffen Wich at få stor indsigt i, hvordan Aarhus Kommune bliver drevet. Teknisk Udvalg betragter han som en brændende platform både før, under og efter valgkampen.

Risskov Bibliotek ser han som et sted, hvor han kan møde dig i øjenhøjde - selvom du nok skal bøje nakken bagover, for han er en høj mand.

- Jeg kommer til at sidde på Risskov Bibliotek en dag hver fjerde uge, så folk kan komme forbi og drøfte, hvad der sker.  Det kan være krævende at skrive til fællesrådet eller skrive en høring til kommunen, så vi skal have gang i nærdemokratiet med mere forbindelse i øjenhøjde, siger Steffen Wich og afslutter:

- Jeg vil gerne høre, hvad borgere, skoler, institutioner og erhvervene har at sige, så jeg kan se, om der er benspænd, der skal fjernes, så vi kan få ting udviklet eller afgjort hurtigt. jeg lover at være der til at lytte og tage tingene med til kommunen for at finde ud af, hvordan man kan rykke noget, hvis man kan rykke noget, siger Steffen Wich.

Mick Jagger og The Rollings Stones gav for anden gang koncert i Vejlby Risskov Hallen i 1973, hvor dette billede er fra. Foto: Jens-Christian Søgaard via Aarhus Billeders Creative Commons Navngivelse-licens

Vender musikken tilbage til Vejlby Risskov Hallen i 2022?

Den sidste store koncert i Vejlby Risskov Hallen blev afviklet i 1994, men nu står der “2022” på kalenderen, og det er blevet udråbt til musikår i Aarhus.

Med Music City Aarhus 2022 vil man fejre både fortidens, nutidens og fremtidens musikscene i byen. Det er svært at gøre uden at kigge mod Vejlby Risskov Hallen, hvis træbænke og sportsgulv blev brugt som spillested for nogle af verdens største rockikoner gennem tiden.

Derfor håber folkene bag Music City Aarhus også på, at musikken i år atter vil runge i Hal 1, som ellers ikke ligefrem var kendt for sin gode akustik.

- Jeg har selv været til nogle bemærkelsesværdige koncerter i Vejlby Risskov Hallen, og vi snakkede tidligt om, at det kunne være fedt at få musik tilbage dertil i anledning af Music City Aarhus på grund af stedets historie, siger Jesper Mardahl, sekretariatsleder for Music City Aarhus 2022.

Direktøren for Vejlby Risskov Hallen, Lars Felby, har rundt regnet selv set omkring 200 koncerter på stedet - og han vil ikke udelukke endnu en, selvom det er nemmere sagt, end gjort.

Det kan du læse mere om her.

I anledning af Music City Aarhus 2022 er der interesse i at få musikken tilbage til Vejlby Risskov Hallen, hvis ledelse ikke er afvisende over for ideen. Det kræver bare, at en koncertarrangør byder sig til.

Legendernes tid er ovre i Vejlby Risskov Hallen, så du kommer næppe til at se en møllehjulssvingende Pete Townshend i kedeldragt eller Mick Jagger i fuldt firspring på scenen igen.

Men 2022 kan blive året, hvor der atter afholdes koncerter i Hal 1. Det nye år er nemlig blevet udråbt til musikår med projektet Music City Aarhus 2022, der skal fejre både for- og fremtidens musikscene i byen.

Skuer man først tilbage i tiden, er det svært at se bort fra Vejlby Risskov Hallen, der gennem 1970’erne og 80’erne lagde scene til det ene verdensnavn efter det andet.

- Jeg har selv været til nogle bemærkelsesværdige koncerter i Vejlby Risskov Hallen, og vi snakkede tidligt om, at det kunne være fedt at få musik tilbage dertil i anledning af Music City Aarhus på grund af stedets historie, siger Jesper Mardahl, sekretariatsleder for Music City Aarhus 2022.

Interessen er der

Han så sin første koncert i Vejlby Risskov Hallen tilbage i 1974, men før det kan gentage sig, kræver det, at en koncertarrangør ser sit snit til at gøre sportshallen til et spillested på ny.

Jesper Mardahl og sekretariatet bag Music City Aarhus har fået en millionbevilling fra Aarhus Kommune samt en række fondsmidler, som foreninger og arrangører kan søge penge fra til at stable koncerter og andre arrangementer på benene.

- Projektgruppen kan ikke gå ud og sige, at nu skal der være en koncert i Risskov, Egå eller Malling. Det kræver, at nogen har lyst til at lave noget disse steder, men vi ville fortælle den fantastiske fortælling, hjælpe med at koble samarbejdspartnere sammen, og så er der selvfølgelig puljemidlerne, som kan søges, siger Jesper Mardahl.

Uden at nævne nogle navne kan sekretariatslederen dog afsløre, at der har været interesse i at bringe musikken tilbage til idrætsanlægget.

- Der har været en dialog, og vi har fået henvendelser fra nogle, der udtrykte interesse i at lave noget i Vejlby Risskov Hallen, men i øjeblikket kan jeg ikke garantere, at der kommer musik i hallen igen, siger Jesper Mardahl.

- Jeg har hørt arrangører fortælle, at det kunne være fedt, men der er simpelthen steder, der er mere egnede kapacitetsmæssigt.

Plads til 2.250

For i Vejlby Risskov Hallens storhedstid som spillested kunne der være 4.000 publikummer, når eksempelvis Slade gik på scenen. I dag ville man maksimalt få tilladelse til at lukke 2.250 ind på grund af andre mere strikse regler til blandt andet flugtveje i tilfælde af brand, fortæller Lars Felby, direktør for Vejlby Risskov Hallen.

Desuden tjener hallen i dag sit oprindelige formål som sportshal for forskellige idrætsgrene samt hjemmebane for Bakken Bears.

Som Lars Felby siger: Ligner det en sportshal, og lugter det som en sportshal, så er det nok fordi, det er en sportshal. Derfor ville der også følge en række praktiske udfordringer med, skulle man atter omdanne Vejlby Risskov Hallen til et spillested på ny.

Dermed ikke sagt, at direktøren er afvisende over for ideen eller ikke tror, det kunne lade sig gøre.

- Vi har haft 500-600 mennesker til lukkede arrangementer i nyere tid, og skulle en ny koncert være i en størrelsesorden, som kan passes i i rammerne, så kunne man måske godt lave noget, siger Lars Felby og fortsætter:

- Skal der laves for meget om i forbindelse med en mulig koncert, er det måske ikke så spændende, men lad mig høre fra Music City Aarhus eller en arrangør, så ser vi på det, for måske kan man tilrette sig orkestret.

Med et slag på tasken tror Lars Felby, at han har oplevet omkring 200 koncerter i Vejlby Risskov Hallen, hvor han har set en kavalkade af store rockorkestre. Dem er han dog bevidst om, at man ikke får igen.

- I gamle dage tjente de deres penge på pladesalg, mens kunstnerne i dag lever af billetsalget. Det er en hæmsko. Jeg er ikke i tvivl om, at man stadig kunne komme her og se en koncert, men de helt store navne lokker vi ikke hertil længere, siger Lars Felby.