Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Mathilde Bech

Stort byggeri får barberet etager fra

For snart to år siden besluttede jeg mig for at tænde den sidste cigaret, så snart krudtrøgen fra nytårsskytset var borte. Min søn var på vej, og han skulle ikke vokse op med en hostende og hakkende far, der lugtede kronisk af beverding.

Det gik forbavsende godt. Ind til det ikke gjorde længere. Jeg er tilbage på Lucky Strike, men heldigvis står et nyt år for døren, og det kalder traditionen tro på selvransagelse og nye forsæt om at optimere sit liv - måske særligt nu, hvor en lille ny mere er på vej.

Den refleksion gælder også fagligt. RisskovLIV har nu eksisteret i fire måneder, men da jeg først begav mig ud for at bedrive journalistik i min hjemstavn, afgav jeg en række løfter til jer om, hvordan dette nye lokalmedie skulle være.

Dem har jeg forsøgt at efterleve, men eksemplet med rygningen fra før viser, at jeg jo i hvert fald ikke er ufejlbarlig. Så måske trænger løfterne også til et nytårsforsæt.

Derfor: Synes du, RisskovLIV sørger for, at du har fingeren på den lokale puls, samtidig med at vi tager spadestikket dybere og kigger på de historier, der får betydning for dig og lokalområdet nu, i morgen og på sigt?

Formår vi at nuancere historierne, så verden ikke fremstår så sort-hvid og konfliktorienteret, eller går farverne tabt? -  Problemer er der nemlig nok af, men intentionen med RisskovLIV var også at levere løsningsorienteret og konstruktiv journalistik.

For der skal bygges bro på tværs af Grenåvej med de vigtigste historier om den lokale udvikling, erhvervs- og foreningslivet og de passionerede folk med noget på hjerte, der bor både i Vejlby og i Risskov.

For folket, for fanden, hvad skulle jeg stille op uden jer? - Min  vigtigste opgave er trods alt at skrive det, der fylder noget i jeres hverdag.

Mit vigtigste løfte er derfor også, at jeg altid vil lytte til jeres historier, ideer, input, ris og ros. Så brug mig, lyder opfordringen herfra. Min indbakke er altid åben på krkie@risskovliv.dk, og er en e-mail for omstændelig en affære, så kontakt mig endelig på Facebook i stedet.

Det var en lang, men vigtig smøre. Jeg har også forberedt en række artikler til dette nyhedsbrev, men jeg sparer dig for den lange introduktion for i stedet at ønske dig godt nytår.

Husk; hellere et brudt løfte end slet intet løfte, hvis man skal tro Mark Twain. På den front er ham og jeg på bølgelængde.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Erhvervsområde mellem Grenåvej og Agerbæksvej i Risskov. Foto: Axel Schütt

Kommunen vil skrumpe byggeri: Singhs byggeplaner kan blive halveret

Trods stor lokal modstand blev to omfattende byggeprojekter på Agerbæksvej vedtaget i september, og den pensionerede arkitekt og bygherre Sukhdev Singh Kailya arbejder nu på en tredje ny lokalplan.

Han har stemt dørklokker og indgået købsaftaler med en række grundejere på vejen, og i sit første skitseprojekt lagde Singh op til, at der skulle bygges i mellem tre til seks etager langs Agerbæksvej, Grenåvej og Asylvej.

Men den går tilsyneladende ikke. Forvaltningen i Aarhus Kommune har meddelt Singh, at der skal barberes flere etager af byggeprojektet, og det glæder Claus Rude, der er formand for en af de lokale grundejerforeninger.

- Vi kan jo se, at forvaltningen ret firkantet har fortalt Singh, at der ikke skal bygges højt på denne del af Agerbæksvej. Vi er selvfølgelig mest interesseret i, at der slet ikke kommer noget byggeri, men det er da klart et skridt i den rigtige retning, siger Claus Rude.

Du kan læse meget mere og se visualiseringerne af det måske kommende byggeri her.

Forvaltningen i Aarhus Kommune har i skarpe vendinger opfordret byudvikleren Sukhdev Singh Kailya til at barbere sit byggeprojekt på Agerbæksvej ned til stor glæde for den lokale grundejerformand.

Intet er sikkert, før byrådet i Aarhus Kommune i sidste ende skal tage stilling til en eventuel lokalplan, men i øjeblikket tyder det på, at projektudvikleren Sukhdev Singh Kailya - bedre kendt som Singh -  skal indstille sig på, at hans byggeplaner på Agerbæksvej bliver beskåret.

I et referat fra sidste møde mellem Singh og forvaltningen i Aarhus Kommune fremgår det, at områdechefen for Plan og Byggeri, Eva Møller Sørensen, har fortalt projektudvikleren, at der maksimalt må bygges i to etager langs Agerbæksvej samt tre til fire langs Grenåvej.

I sit første skitseprojekt havde Singh ellers lagt op til, at der skulle bygges i seks etager langs den trafikerede indfaldsvej og op til fem ud mod Agerbæksvej, mens der mellem karreerne skulle opføres en række townhouses. Den byggedrøm bliver næppe en realitet, selvom forvaltningens retningslinjer ikke er bindende.

- Udformningen af ny bebyggelse i området er stadig åben helt frem til byrådets endelige vedtagelse af en lokalplan, men vi har en forventning om, at projektudviklerne retter sig efter de retningslinjer, som findes i kommuneplanen, og som vi giver dem, fortæller Lene Damgaard, der er byplanlægger og projektansvarlig fra Aarhus Kommune på Singhs forslag til lokalplan.

- Projektudviklerens arkitekter bidrager ofte med nye ideer, så der venter stadig flere møder og flere skitseforslag.

Sådan så det første skitseprojekt ud, som Singh og projektudviklerne sendt ind til forvaltningen. Tallene angiver det ønskede antal etager i hver blok. Foto: Aart

Det tredje byggeri

To store lokalplaner på Agerbæksvej med omkring 600 boliger i tre til seks etager blev trods store protester og et ukarakteristisk højt antal indsigelser vedtaget af byrådet i september.  Allerede dengang stod det klart, at et tredje stort byggeprojekt var under opsejling.

Singh, der selv ejer huset på Asylvej 1, har nemlig stemt dørklokker og sikret sig købsaftaler på en klynge bestående af de 12 omkringliggende villamatrikler. Bygherrens første skitseprojekt indsendt til Aarhus Kommune viste, at han håbede på at opføre omkring 125 boliger i deres sted.

Området afgrænset med hvidt viser den klynge af boliger og småerhverv, som byudvikleren Singh har købsaftaler på plads for. Foto: Aart

Nu har forvaltningen lagt op til, at der skal barberes etager af projektet. Byggeriet ser ud til at skrumpe, og det glæder formanden for Grundejerforeningen 8 A-O, Claus Rude.

- Vi kan jo se, at forvaltningen ret firkantet har fortalt Singh, at der ikke skal bygges højt på denne del af Agerbæksvej. Vi er selvfølgelig mest interesseret i, at der slet ikke kommer noget byggeri, men det er da klart et skridt i den rigtige retning, siger Claus Rude.

Forbavsende positiv

Han har tidligere siddet i følgegrupperne til de to andre lokalplaner, der endte med at blive vedtaget. De processer efterlod ham frustreret og følende magtesløs, fordi følgegrupperne med Claus Rudes ord ikke fik flyttet så meget som et komma i byggeplanerne.

Anderledes lydhør føler han, at forvaltningen er i forbindelse med det tredje store byggeprojekt på vejen.

- Vi har forhåbninger om, at det nye byråd bliver mere lydhøre, men vi har været forbavsende positive over for processen med denne lokalplan. Nu må vi se, om det påvirker resultatet, men vi har fået lov til at komme med nogle indspark, og man må sige, at forvaltningen har været lyttende, siger Claus Rude.

Men lutter tilfreds er han ikke. Han efterlyser fortsat en trafiktælling på Agerbæksvej, der tager højde for den stærkt øgede trafik, som op mod 700 nye boliger fra de tre lokalplaner utvivlsomt vil medføre på villavejen.

Processen ser ud til at fortsætte

Håbet er, at en sådan trafikmåling kan få forvaltningen og politikerne i Aarhus Kommune til helt at trække i nødbremsen og sætte en stopper for Singhs forslag til lokalplan. Imidlertid fortsætter arbejdet med lokalplansprocessen, for byudvikleren har ikke fået kolde fødder trods forvaltningens opfordring om at barbere flere etager fra.

- Jeg synes, projektudvikleren har reageret positivt på vores retningslinjer, men de er lidt bekymrede over økonomien i projektet. Vi har dog planlagt et møde i januar, så det tyder på, at de gerne vil fortsætte lokalplansprocessen, siger Lene Damgaard.

Ved det seneste møde mellem forvaltningen og projektudvikleren var der også bred enighed om at arbejde videre med et byggeri inspireret af en gammel, dansk byggeskik - længehuse.

- Det er positivt, fordi det er med til at give projektet sin egen identitet. Bebyggelsen i det nye område må gerne have en sammenhæng med den bebyggelse, der kommer i de to nye lokalplanområder mod nord og med de eksisterende rækkehuse og villaer, men samtidig skal kommende beboere også have et sted, der er deres og har sin egen identitet, siger Lene Damgaard.

RisskovLIV har forsøgt at kontakte Sukhdev Singh Kailya for at få en kommentar til de foreløbige ændringer i projektet. Det har dog ikke været muligt at få kontakt til den pensionerede arkitekt, der til daglig bor i norske Tromsø.

Denne skitse viser, hvordan projektet kan komme til at se ud. Ved seneste møde mellem Singh og forvaltningen var der bred enighed om, at man skulle arbejde videre med et byggeri i karréstruktur koblet med længehusstruktur.Foto: Aart
Det bliver to- og treværelses lejligheder, der i 2022 er færdigbygget i Risskov. Foto: Koncenton

Efterspørgslen er enorm: Ejendomsinvestorer bygger 122 nye seniorboliger i Risskov

Befolkningen bliver ældre, og investeringer i det grå guld kan vise sig at blive et nyt klondyke over de kommende år, for efterspørgslen på eksempelvis seniorboliger er stor.

Det mærker man hos den århusianske ejendomsinvestor Koncenton, der nu er gået i gang med at opføre et bofællesskab for ældre med fællesrum, fælleshaver og eget orangeri ved Risskov Engby.

For selvom man så småt er begyndt at blive gammel, behøver man ikke sidde alene og tælle sine grå hår. Derfor hilser Ældre Sagen i Aarhus byggeriet af de 122 nye seniorboliger velkommen.

- Jeg synes, det er en positiv udvikling, for der er mange ældre, der har en tendens til at blive ensomme med alderen. Ens omgangskreds begynder at tynde ud, og derfor kan det være godt at flytte ind i sådan et bofællesskab, siger Keld Skaaning, formand for Ældre Sagen Aarhus Midt.

Du kan læse mere om de nye seniorboliger her.

Århusianske Koncenton opfører 122 ældreboliger ved Risskov Engby langs Lystrupvej. Ældre Sagen hilser det nye boligfællesskab velkommen.

Der er penge i det grå guld, for alle demografiske pejlemærker viser, at vi får et ældreboom over de kommende år. Derfor investerer århusianske Koncenton nu 250 millioner kroner på at opføre 122 seniorboliger ved Risskov Engby, der i disse år opstår på den ene side af Lystrupvej.

- Vi opfører ejendomme i de byer, vi kalder vækstbyer, og man kan se, at befolkningstallene i Aarhus fortsat vil vokse. Samtidig kan vi se, at den største stigning bliver for borgere, som er over 67 år. Det er den vej, demografien går, og vores analyser viser, at der vil være efterspørgsel på seniorboliger, siger administrerende direktør for Koncenton, Peter Krogsgaard Jørgensen.

De første pæle til fundamentet er banket i jorden, men når byggeriet efter planen står klar i løbet af de kommende år, er det ikke meningen, at de kommende beboere skal sidde alene i deres spritnye lejligheder og se TV 2 Charlie dagen lang  - medmindre de foretrækker det.

Der er nemlig tale om et bofællesskab for ældre, fortæller Peter Krogsgaard Jørgensen.

- Vi kan se, at mange ældre frygter den ensomhed, der kan følge med alderen. Derfor er disse boliger centreret om fællesskabet med fællesrum, fælleshaver og et orangeri, så beboerne får rammerne til at lave noget i samvær med hinanden, siger Peter Krogsgaard Jørgensen.

En positiv udvikling

Ifølge Ældre Sagen lider flere end 55.000 danskere over 65 år i dag af ensomhed i en sådan grad, at det påvirker deres hverdag. Derfor hilser formanden for Ældre Sagen Aarhus Midt, Keld Skaaning, der selv bor i Vejlby, det nye byggeri af bofællesskabet glædeligt velkommen.

- Jeg synes, det er en positiv udvikling, for der er mange ældre, der har en tendens til at blive ensomme med alderen. Ens omgangskreds begynder at tynde ud, og derfor kan det være godt at flytte ind i sådan et bofællesskab, siger Keld Skaaning.

Han peger på Generationernes Hus på Aarhus Ø som et spændende projekt, der også er målrettet seniorer. Samtidig oplever lokalformanden for Ældre Sagen, at der er flere ældre, som viser interesse for at forlade sit mangeårige hjem for et seniorbofællesskab.

- Vores indtryk i Ældre Sagen er, at der er flere af disse projekter på vej, og jeg ved, at der er flere, der udviser interesse for at flytte i dem. Det hører jeg fra flere sider, siger Keld Skaaning.

Klar i 2023

Det mærker man også hos Koncenton. Virksomhedens første forsøg med at opføre et seniorbofællesskab i Albertslund stod færdigt i år. Da havde flere end 400 skrevet sig på venteliste til de 82 boliger.

Størstedelen var lokale, fortæller Peter Krogsgaard Jørgensen.

- I Albertslund så vi mange lokale, som slog til og rykkede ind, og vi tror, det samme gør sig gældende i Aarhus og Risskov. Man vil gerne blive i det nærmiljø, man kender, men det er måske særligt omgangskredsen og børnebørnene, der trækker, snarere end haven og det store parcelhus, siger Peter Krogsgaard Jørgensen.

Det nye bofællesskab i Risskov Engby ventes at stå klart i løbet af 2023 og vil være en blanding af to- og treværelses lejligheder.

Som en del af udviklingsplanen for Vejlby Risskov Idrætsanlæg er det meningen, at bevægelsesramblaen foran Vejlby Risskov Hallen skal have en kærlig hånd. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Ny fodboldbane og padel tennis-bane: Skovbakken tager stort skrid mod nyt bevægelsesmekka

Idræt er godt for både krop og sjæl, men den er blevet sværere at dyrke i både hold og hal under coronakrisen.

Heldigvis uddelte Kultur og Borgerservice en tidlig julegave på 125.000 til IK Skovbakken, Vejlby Risskov Hallen og Idrætshøjskolen Aarhus til at forny og forbedre udendørsaktiviteterne på Rolf Haugstrups Plads.

- Vi er utroligt glade for, at Aarhus Kommune viser sin gode vilje og støtter op om projektet, og vi tre initiativtagere er selvfølgelig også positive efter at spæde til. Det skal lykkes, så vi kan få løftet faciliteterne for de mange nye borgere, der flytter til bydelen i disse år, siger Flemming Vinther Jensen, der er hovedbestyrelsesmedlem og medlem af forretningsudvalget i IK Skovbakken.

Der er dog behov for flere midler, før det nye bevægelsesmekka kan blive en realitet, men ambitionen er også at lave hele 10 tiltag som eksempelvis en street padel tennisbane - og meget andet, som du kan læse mere om her.

Kultur og Borgerservice har uddelt 125.000 kroner til etableringen af et nyt bevægelsesmekka ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg.

Idræt i det fri blev det nye sort under coronakrisen, og Vejlby Risskov Idrætsanlæg er nu kommet et kraftspring tættere på at kunne kunne stille et endnu bedre og endnu større bevægelsesmekka til rådighed for dig og mig på Rolf Haugstrups Plads foran Vejlby Risskov Hallen.

I en tidlig julegave har Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune nemlig uddelt et beløb på 125.000 kroner til en ansøgergruppe bestående af IK Skovbakken, Vejlby Risskov Hallen og Idrætshøjskolen Aarhus. Et beløb, som skal gå til at forbedre og udvide faciliteterne på det, du måske kender som bevægelsesramblaen.

- Vi har en skitseplan for projektet, hvori vi har indtænkt forskellige muligheder for bevægelse og inddragelse af mennesker i alle aldre, så alle kan komme forbi og få sig en oplevelse på pladsen, siger Flemming Vinther Jensen, der er hovedbestyrelsesmedlem og medlem af forretningsudvalget i IK Skovbakken.

Det er på området mellem Vejlby Risskov Idrætscenter, Vejlby Risskov Hallen og Vejlby Stadion, at de i alt 375.000 kroner fra Kultur og Borgerservice skal bruges på at forbedre og forny den eksisterende bevægelsesrambla.Foto: Google Earth

Penge til ti tiltag

Efter planen skal pengene bruges på 10 forskellige tiltag som eksempelvis en street padel tennis-bane, en ny basketball-bane og en ny fodboldbane. Det er en blanding af nye faciliteter og renovering af de eksisterende, fortæller Flemming Vinther Jensen.

- Vi har en relativt ny outdoor-afdeling, som allerede tæller omkring 100 medlemmer, så vi kan se, at der er stort behov for udendørsaktiviteter. Samtidig har vi nogle faciliteter, der trænger til en kærlig hånd. Underlaget på basketball-banen er ved at smuldre væk, og multibanen er efterhånden godt brugt, siger han.

Her kan du se faciliteterne, som det nye og forbedrede bevægelsesmekka efter planen skal have - og hvad ansøgerne forventer, det vil koste.

Men selvom 125.000 kroner luner i en ellers kold tid, så er bevægelsesmekkaet stadig et stykke vej fra at blive realiseret. Tilbage i august modtog ansøgergruppen yderligere en bevilling fra Kultur og Borgerservice på 250.000 kroner, men med et forventet budget på en million kroner er man ikke i mål endnu.

Mange nye borgere

Men Flemming Vinther Jensen tror fuldt og fast på, at man kommer det.

- Vi er utroligt glade for, at Aarhus Kommune viser sin gode vilje og støtter op om projektet, og vi tre initiativtagere er selvfølgelig også positive efter at spæde til. Det skal lykkes, så vi kan få løftet faciliteterne for de mange nye borgere, der flytter til bydelen i disse år, siger Flemming Vinther Jensen.

IK Skovbakken, Vejlby Risskov Hallen og Idrætshøjskolen Aarhus er hver klar til at stille med en egenfinansiering på 100.000 kroner. Det efterlader et tomrum på knap 300.000 kroner på kistebunden, som skal søges fra fonde.

- Jeg mener helt sikkert, at det er realistisk, og vi har en tidshorisont på en tre til fire år, siger Flemming Vinther Jensen.

Speederen i bund

Måske særligt, fordi projektet er en del af udviklingsplanen for hele Vejlby Risskov Idrætsanlæg, der blev præsenteret i august - og som du kan læse mere om her.

Det burde gøre arbejdet med at søge midler fra fonde nemmere, hvis man skal tro talsmanden for arbejdsgruppen bag udviklingsplanen, Steffen Wich, der dengang udtalte følgende:

- Det vigtige er, at vi nu har en udviklingsplan, der skitserer de enkelte projekter. Skal de lykkes, er det stadig idrætsforeningerne selv, der skal have speederen i bund, men når de søger penge fra fonde, har man nu fået en blåstempling fra Aarhus Kommune.