Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

(Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

1247 Risskov-borgere kan ikke tage fejl - kan borgmesteren?

Når du køber et hus i Risskov, skal man kunne vide, at nabohuset ikke bliver jævnet med jorden og erstattet af en klods af en etageejendom. Og når omfattende lokalplaner og store byggeprojekter bliver vedtaget i byrådet, skal der ikke være et efterslæb på alt fra infrastruktur, idrætsfaciliteter, skoler og daginstitutioner.

Det hele skal ses som, ja, en helhed.

Den helhedsplanlægning er der bare mange Risskov-borgere, der har svært ved at få øje på. Mindst 1.247.  Det er nemlig antallet af lokale underskrifter for en helhedsplan og imod fortætning, som Grundejerforeningen Vejlby Fed tirsdag middag kunne overdrage til Jacob Bundsgaard på borgmesterens eget kontor.

Han lyttede, men forbeholdt sig også retten til at være delvist uenig. Set med borgmesterens øjne er en helhedsplan måske ikke vejen frem, men han pegede på en række andre værktøjer fra værktøjskassen, som potentielt kan imødekomme underskriverne -  dem kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.

Men nu er borgmesteren ikke nogen enehersker. Et nyt byråd er på vej, og med det følger også et nyt Teknisk Udvalg. RisskovLIV har spurgt en række kommende medlemmer derfra, om de går ind for en helhedsplan for Risskov eller ej. Her har piben i skrivende stund en noget anden lyd end på borgmesterkontoret.

Sidst slutter vi af i en bus fyldt med gymnasieelever på vej til udklædningsfest på Risskov Gymnasium fredag. Den endte med at blive stoppet af adskillige patruljevogne fra den rigtige ordensmagt, for iblandt de festglade unge mennesker var der nogle, der havde taget udklædningen til for virkelighedstro et niveau.

God læsning. Husk, min indbakke altid er åben for læserhenvendelser på krkie@risskovliv.dk. Både for ros, men også hvis du mener, jeg hænger lidt i bremsen.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Fire bestyrelsesmedlemmer fra Grundejerforeningen Vejlby Fed overrakte tirsdag middag 1.247 underskrifter samt 200 kommentarer fra lokale imod fortætning og for en helhedsplan til borgmester Jacob Bundsgaard (S). Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Grundejerforening afleverede 1.247 underskrifter for en helhedsplan til Risskov: Her er borgmesterens svar

Repræsentanter for Grundejerforeningen Vejlby Fed talte med folkets røst, da de tirsdag overrakte borgmester Jacob Bundsgaard 1.247 underskrifter fra lokale, der alle ønsker en helhedsplan for Risskov.

- Hånden på hjertet, er det så en helhedsplan, der er brug for? lød responsen fra borgmesteren blandt andet.

Han så nemlig snarere, at man brugte en række andre metoder til at imødekomme underskrivernes ønsker.

Dem kan du læse mere om her.

Efterspørgslen på en helhedsplan til Risskov kan måles i 1.247 underskrifter fra lokale borgere. Tirsdag blev de præsenteret for borgmester Jacob Bundsgaard, som dog hellere vil se på andre løsninger.

- Jeg sanktionerer grundejerforeningens krav om en helhedsplan for Risskov, idet de skal stoppe Aarhus Byråds ekstreme og egenrådige byfortætning.

Sådan lød en af kommentarerne fra lokale Risskov-borgere, som Bent Hjorth, næstformand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, læste højt for borgmester Jacob Bundsgaard (S,) da han tirsdag middag blev overrakt i alt 1.247 underskrifter med tilkendegivelser om, at man ønsker en helhedsplan for området og er imod fortætning af bydelen.

Det skete på borgmesterkontoret, hvor Jacob Bundsgaard tog sig i alt 23 minutter og 45 sekunder til at lytte til de fire fremmødte bestyrelsesmedlemmer fra grundejerforeningens argumenter.

Budskabet blev leveret, følte Bent Hjorth på bagkant.

- Jeg følte, han var mere lydhør i dag, end han ville have været før valget. Vi fik overbragt et budskab om, at der i Risskov er et ønske om at få en helhedsplan. Indsamlingen er bundet op på forslaget til lokalplan ved Øjenlægens Hus, Nordre Strandvej 7, for det er et utroligt projekt, der sprænger både lokal- og kommuneplanen, siger Bent Hjorth og tilføjer:

- Derfor ønsker vi en helhedsplan. Folk skal vide, hvad de forholder sig til, når de køber et hus, og bliver der først givet grønt lys til byggeprojektet ved øjenlægen, er det ikke til at sige, hvad det næste bliver.

- Jeg tror ikke, man kan

Det konkrete projekt, hvor bygherre ønsker at opføre et byggeri i 2,5 etager med en bebyggelsesprocent på mellem 65-72 procent i det seneste udkast, RisskovLIV har set, kunne borgmesteren ikke forholde sig til.

Han havde dog en holdning til ønsket om en helhedsplan for Risskov, da RisskovLIV interviewede ham efter mødet.

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, hvad er din holdning til at lave en helhedsplan for Risskov?

- Jeg tror ikke, man kan lave en helhedsplan for Risskov, og jeg er lidt usikker på, om det egentlig er en helhedsplan, man efterspørger. Det er en besværlig, omfattende og ressourcekrævende proces, der tager flere år at gennemføre, men det er klart, at underskrifterne og argumenterne gjorde indtryk. Bekymringen er til at føle på.

Hvorfor er det så besværligt?

- Vi har kun kapaciteten til at lave mellem to og tre helhedsplaner hvert år. Derfor er det et værktøj, vi skal bruge med omtanke. Spørgsmålet er, om vi kan gøre noget andet, der går hurtigere, men som kan løse de samme udfordringer og give samme tryghed i bydelen.  Der er værktøjer i værktøjskassen, der kan det samme som en helhedsplan.

Klogt forslag

Hvilke værktøjer ser du, man kan bruge i stedet for en helhedsplan?

- Det kan være bevarende lokalplaner, der sætter en begrænsning på, hvilke forandringer man kan lave i Risskov. Jeg synes, der er mange gode og velfungerende huse, der er blevet raget ned for at bygge noget nyt og moderne, og det har også været medvirkende til, at området ændrer karakter. Det er måske sådanne værktøjer, man skal se nærmere på i stedet for så omfattende en proces som en helhedsplan.

Din partifælle, Steffen Wich (S,) foreslår, at man laver en udviklingsplan for i alt seks områder i Vejlby-Risskov. Når de er udarbejdet, mener han, at summen af de seks vil svare til en helhedsplan for hele 8240. Hvad tænker du om det forslag?

- Jeg tror, der er brug for et værktøj, der i omfang ligger mellem en helhedsplan og en konkret lokalplan. Jeg synes, hans forslag lyder klogt, men nu må det være op til den kommende rådmand og det nye Tekniske Udvalg at få inddraget lokalområdet, så man får indsamlet input til ønsker, drømme og kvaliteter, der skal bevares i Risskov.

Ingen jubeloptimister

Selvom borgmesterens svar måske ikke imødekommer ønsket om en helhedsplan, tager Bent Hjorth, næstformand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, positivt imod responsen.

- Jeg tror på ham, når han kommer med sit argument om, at det er ekstremt omfattende og ressourcekrævende at lave en helhedsplan. Kan han i stedet komme op med en anden løsning, som man kan have tillid til, og som står ved, er det en god ting, siger Bent Hjorth.

Næstformanden vil dog se forandringerne - blandt andet i forbindelse med forslaget til lokalplanen ved Øjenlægens Hus - med egne øjne, før han tror på det.

- Jeg tror, vores indsamling har rykket lidt, men vi er ikke jubeloptimister. Vi ved godt, at politikere siger ét og gør noget andet. Vi savner ordentlighed fra politikerne og modet til at sige nej, når en bygherre kommer med et overdimensioneret projekt, siger Bent Hjorth.

1.247 underskrifter samt 200 kommentarer fra lokale imod fortætning og for en helhedsplan er nu afleveret, men indsamlingen fortsætter. Det samme gør Grundejerforeningens kamp for mere helhedsplanlægning.

Den 13. januar afholdes der nemlig borgermøde på Strandskolen om fortætning i Risskov. Til tirsdagens møde med grundejerforeningen blev Jacob Bundsgaard inviteret, men borgmesteren kunne ikke garantere sin tilstedeværelse. Han understregede dog, at Socialdemokratiet ville være repræsenteret.

Skal Risskov have en helhedsplan? -  Hør de nye medlemmer af Teknisk Udvalgs bud

"Helhedsplaner" blev til lidt af et buzzword under valgkampen til kommunalvalget, og det har de nye byrådsmedlemmer ikke glemt - ikke endnu i hvert fald.

Spørger man en række af de kommende medlemmer af Teknisk Udvalg, er der stadig overvejende konsensus om, at der bør laves en helhedsplan for Risskov.

RisskovLIV har ringet til de kommende medlemmer af Teknisk Udvalg for at høre, om de er positivt stemte for at lave en helhedsplan for Risskov.

1.247 lokale Risskov-borgere har med deres underskrift til Grundejerforeningen Vejlby Fed tilkendegivet, at de ønsker en helhedsplan for området omkring Nordre Strandvej og op til Høje Risskov.

Men gør underskriftsindsamlingen indtryk, og er det kommende byråd åbne for at imødekomme de lokales ønske? -  Det har RisskovLIV spurgt en række kommende medlemmer af Teknisk Udvalg om.

RisskovLIV har forgæves forsøgt at få kontakt til den kommende rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (C,) samt kommende medlem af Teknisk Udvalg Liv Gro Jensen (SF). Efter flere henvendelser er det ikke lykkes.

Gert Bjerregaard - Venstre

 Foto: Axel Schütt

- Det gør et stort indtryk, når så mange borgere samles omkring så vigtig en ting. Jeg synes, vi bør lytte, og jeg ser frem til at kigge nærmere på muligheden for en helhedsplan med den kommende rådmand og det nye Tekniske Udvalg, siger Gert Bjerregaard.

- Jeg er positivt stemt over for at lave en helhedsplan for Risskov. Det er et af de områder, hvor der er blevet bygget mest i de seneste år, og vi kan se, at infrastruktur, idrætsfaciliteter, skoler og institutioner ikke følger med. Det er bekymrende, og det vil jeg lægge mig i selen for, at det nye byråd forholder sig til.

Laura Bryhl - Enhedslisten

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

- Jeg synes, initiativet er fedt, og en helhedsplan til Risskov er uden tvivl noget, jeg nu vil undersøge og se nærmere på. Jeg ser det som et udtryk for, at man som borger har været bekymret for udviklingen i sit lokalområde og derfor efterspørger en klar retning, siger Laura Bryhl.

- Jeg har svært ved at forholde mig til den konkrete udvikling i Risskov, men jeg er fortaler for flere helhedsplaner og i at inddrage borgere tidligt i processen med at udarbejde dem. De skaber en bedre sammenhæng, og jeg kan bedre lide tanken om helhedsorienteret byudvikling end pletvise byggeprojekter.

Jakob Søgaard Clausen - Dansk Folkeparti

Foto: Kim Haugaard

- Underskriftsindsamlingen sender et klart og tydeligt signal, og jeg og Dansk Folkeparti mener også, at vi skal være bedre til at lave planer for de enkelte områder. Jeg synes helt klart, man bør arbejde for en helhedsplan for Risskov, for det er et område, der på mange måder er ensartet, mens det også har dele, hvor der plads til byudvikling, siger Jakob Søgaard Clausen.

- Man kunne sagtens argumentere for, at der allerede burde være en helhedsplan, men det er svært at skrue tiden tilbage. Omvendt skal man også passe på med at sætte sin lid til, at en helhedsplan løser alt. I sidste ende er det byrådet, der skal træffe beslutningerne, så der ligger en opgave i at få det kommende byråd til at lytte mere til borgerne i de forskellige områder.

Metin Lindved Aydin - Radikale Venstre

Pressefoto

- 1.500 underskrifter gør indtryk. Det er mange og vidner om en stor indsats fra lokalområdet, og jeg synes helt bestemt, de skal have en helhedsplan. Kommuneplanen er ikke detaljeret nok, mens en helhedsplan sikrer, at et område udvikler sig, som man ønsker det. En helhedsplan er også i langt højere grad et dokument, som er blevet til i samarbejde mellem borgere og politikere, siger Metin Lindved Aydin.

- Det gælder for Risskov, men egentlig også for hvor som helst. Jeg synes, borgerinddragelsen skal vendes på hovedet, så borgerne bliver hørt, før projektudviklere og og embedsværket har investeret for meget tid, og projekterne nærmest allerede er færdigudviklede.

Steffen Wich - Socialdemokratiet

Foto: Kim Haugaard.

- Jeg går meget ind for at få mere helhedsplanlægning, men i stedet for at få en helhedsplan for Vejlby-Risskov, vil jeg hellere inddele området i seks områder, som alle bør få udarbejdet en udviklingsplan. Det drejer sig om Gl. Vejlby, Ellevang, Risskov, Høje Risskov, langs Lystrupvej og Skejby-området, siger Steffen Wich.

- Det skal ikke lyde som om, at jeg ikke går ind for helhedsplaner. Man kan bare se, at de nemt tager to år at udarbejde, og den tid synes jeg ikke, man har, mens en udviklingsplan er hurtigere og mere dynamisk. Det er ren semantik og skal ikke ses som hinandens modsætninger, for du kan sige, at man har helhedsplanen for hele området, når de seks udviklingsplaner er på plads.

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Bizar bustur før gymnasiefest: Politiet rykkede talstærkt ud for at stoppe 'bevæbnede' unge ved Grenåvej

Der var budt op til udklædningsfest på Risskov Gymnasium fredag, men det endte i det møde med lovens lange arm for en busfuld unge og festglade studerende.

For visse passagerer var måske klædt en kende for realistisk ud.

Det kan du læse mere om her.

Østjyllands Politi stoppede en flok festglade og uniformsklædte studerende fra Risskov Gymnasium fredag aften, fordi en buschauffør fejlagtigt troede, de bar ægte håndvåben.

Udklædningsfester er en fornøjelse, men de risikerer at køre af sporet, hvis kostumerne og rekvisitterne bliver for virkelighedstro. Det måtte en række studerende fra Risskov Gymnasium sande, da de drog med buslinje 1A fra Lystrup mod en våd festaften på læreanstalten.

Stemningen har sikkert været høj, promillen ligeså, for gymnasiefesten stod nemlig i uniformernes tegn og flere deltagere var udklædt som enten militær- eller politifolk og havde dertilhørende attrappistoler med sig. Det skriver Århus Stiftstidende.

Netop sådan en legetøjspistol spottede buschaufføren og forvekslede den med ægte, dødbringende stål, hvilket fik ham til at tilkalde politiet. De rykkede talstærkt op med adskillige patruljebiler, da bussen standsede ved Grenåvej. Her kunne ordensmagten heldigvis konstatere, at der var tale om dårlige efterligninger af ægte skydevåben.

Kritiske røster vil måske sige, at buschaufføren - set i en kontekst med en bus fyldt med udklædte og halv- til helt beduggede unge mennesker - overreagerede. Ifølge Østjyllands Politi var der dog intet sippet over manden bag rattets anmeldelse. Tværtimod.

- Han får ros af politiet, der siger, at han har handlet helt rigtigt. Chaufføren var lidt rystet, men okay, siger Bjarne Larsen, HR-chef hos Aarbus til Århus Stiftstidende.

- Vi ser jævnligt folk med knive og alt muligt andet. Vi har også haft folk i busserne med pistoler, og folk, der har truet med, at de har dem. Så der er et beredskab, der foreskriver at ringe 112.

Om mødet med ordensmagten lagde en dæmper på gemytterne eller skød festen i gang, melder historien intet om. Moralen er, at man skal være varsom med at vifte for meget med sine legetøjspistoler - og måske helst bare gemme dem helt væk i det offentlige rum.