Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Valget er ovre: Sådan stemte Vejlby-Risskov

Krydset er sat, kommunalvalget ovre, og I kan klappe jer selv på skulderen, for der skulle tilsyneladende mere end en opblussende coronasituation til for at holde jer fra stemmeurnerne.

Faktisk får man næsten sympati med de valgtilforordnede i særligt Bellevuehallen og Ellevang. De har næppe haft tid til at spise valgflæsk, for de må have haft ekstraordinært travlt med at tælle stemmesedler, sådan som I har krydset løs langt over landsgennemsnittet.

Det siger meget om jer, men det vidner måske også om et ønske om forandring. For nok er Jacob Bundsgaard (S) atter borgmester, mens Socialdemokratiet stadig er det største parti ved de to valgsteder i Vejlby, men tilbagegangen er til at spore – og den svier måske særligt i Risskov, hvor et nyt parti kan krone sig selv som det største.

Du kan sikkert selv gætte hvem, men uanset hvad får du oversigten over stemmefordelingen i Vejlby-Risskov i dette nyhedsbrev, hvor vi også ser nærmere på de største lokale stemmeslugere. Steffen Wich (S), der blandt andet kæmper for flere helhedsplaner og bedre idrætsfaciliteter, bliver den eneste lokale stemme i det nye byråd, for vi kan godt afsløre, at de lokale kandidater havde mere modvind end medvind i stemmesejlene.

Kæmper du for noget, og er det noget, du gerne vil have mig til at skrive om? Jeg er klar til at vinke farvel til kommunalvalget og kaste mig over nye sager, så skriv til mig, hvis I har noget på hjerte eller på sinde. Det kan I gøre på krkie@risskovliv.dk.

God læselyst og god vind til Wich i byrådet.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Steffen Wich, Socialdemokratiet holder valgmøde om Risskov i Vejlby Risskov hallen

Wich blev den store vinder: Sådan gik det kandidaterne fra Vejlby-Risskov til kommunalvalget

Lad os bare sige, at det gik dårligt, hvis man havde håbet på at se mange lokale kandidater fra Vejlby-Risskov i byrådet.

Flere var snublende tæt på, men Steffen Wich (S) blev den eneste til at nå over målstregen.

Steffen Wich (S) blev den eneste lokale kandidat fra Vejlby-Risskov, der blev valgt ind i byrådet i Aarhus Kommune ved tirsdagens Kommunalvalg. Flere andre var dog tæt på.

De vilde jubelscener udeblev på Aarhus Rådhus, men Steffen Wich er vant til at vinde som mangeårig succestræner for Bakken Bears, og nu har hans opstilling til byrådet i Aarhus Kommune også vist sig at være en vindersag.

Trods en placering som nummer 18 på Socialdemokratiets kandidatliste skifter han nu for alvor basketballbanen ud med rådhusets bonede gulve efter et brag af et kommunalvalg med 1.425 personlige stemmer.

- Det er jo imponerende, hvordan så mange mennesker har valgt at bakke mig op. Særligt set i lyset af det hårde valg, som Socialdemokratiet lige har haft, lyder reaktionen fra Steffen Wich kort efter, at borgmesteren og partifællen Jacob Bundsgaard havde opremset det nye byråd.

Han debuterer dermed i lokalpolitik, men banen er kridtet op, og han ved godt, hvad han skal kaste sig over.

- Det skal ikke handle om mig, men jeg tror, vælgerne ved, at jeg favner bredt og vil se handling. Jeg har en profil bygget op om byudvikling og idræt, så nu skal der arbejdes for helhedsplaner og idrætsfaciliteter, sundhed og børnene, siger Steffen Wich.

Af de i alt 14 lokale kandidater fra Vejlby-Risskov er han den eneste, der er blevet valgt ind.

Viggo Jonasen må sige farvel til byrådet trods flot valg

For flere andre var det et 'lige-ved-og-næsten-valg'. Radikale Venstres Mattias Agger var blevet valgt ind, havde partiet fået et fjerde mandat.

Enhedslisten fik ligeledes tre mandater, men Viggo Jonasen må vinke farvel til sit sæde i byrådet, selvom han var den tredjestørste stemmesluger for partiet.  Det skyldes, at Enhedslisten stiller op som partiliste, og derfor gik pladsen i stedet til Thure Hastrup.

- Jeg er fortsat fortaler for partilisten. Mit problem har været, at flertallet i partiet har set sig sure på mig, så jeg er havnet så langt nede på kandidatlisten, siger Viggo Jonasen.

Han har længe været en stor opponent imod fortætningen og byudviklingen i Vejlby-Risskov. Derfor havde han også håbet på endnu flere personlige stemmer

- Jeg vidste jo allerede i går, at jeg ikke var valgt ind, men jeg havde forventet at få flere stemmer. Jeg troede, vreden i Risskov var større og havde materialiseret sig i flere stemmer, siger Viggo Jonasen, der dog stadig kan bryste sig af at have fået 919 personlige stemmer mod 249 ved valget i 2017.

Byrådet gik ikke - nu sigtes der efter Folketinget

Sure miner var ikke til at spore hos Heidi Printzen (C), selvom formanden for skolebestyrelsen på Strandskolen ikke blev valgt ind. Hun kunne kun glæde sig over Det Konservative Folkepartis massive fremgang til fem mandater i byrådet.

- Det er første gang, jeg har ført valgkamp, og jeg er vildt taknemmelig for de 749, der har sat deres stemme på mig. Jeg er vant til at sidde på den ene side af bordet i skolebestyrelsen og ville have elsket at prøve kræfter med den anden, så man kunne kæmpe for bedre skoleveje og skoler for børnene, siger Heidi Printzen og fortsætter:

- Men jeg under hver af mine partifæller deres plads i byrådet, og jeg er sikker på, at jeg kommer til at kunne byde ind med input til byrådsgruppen, siger Heidi Printzen.

Hun vender i første omgang tilbage til skolebestyrelsen, men det behøver bestemt ikke være sidste gang, du finder hendes navn på stemmesedlen. Hun overvejer nemlig at stille op til næste Folketingsvalg.

Sådan gik det de lokale kandidater til kommunalvalget

Steffen Wich (S) - 1.425 personlige stemmer

Viggo Jonasen (Ø) - 919 personlige stemmer

Mattias Agger (R) - 994 personlige stemmer

Louise Louring (V) - 988 personlige stemmer

Frederik Aagaard Sørensen - 775 personlige stemmer

Heidi Printzen (C) - 749 personlige stemmer

Jacob Sonne (V) - 489 personlige stemmer

Johnny Willum (V) - 313 personlige stemmer

Jes Halfdan (D) - 290 personlige stemmer

Henri Schumann (C) - 104

Gunvor Ganer Krejberg (SF) - 72 personlige stemmer

Yvonne Jakobsen (Ø) - 72 personlige stemmer

Nuka Hove (SF) - 56 personlige stemmer

Niels Teglskov (SF) - 36

Steen Stavnsbo og Det Konservative Folkeparti blev den helt store højdespringer ved alle tre valgsteder i Vejlby-Risskov. Foto: Jens Thaysen

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

Naboer. Uanset om man kan lide dem eller ej, så stemmer de typisk også til Kommunalvalget.

Her kan du se, om du skal ryste på hovedet eller bifalde deres valg ved stemmeurnerne tirsdag.

Socialdemokratiet oplever tilbagegang ved alle tre valgsteder i Vejlby-Risskov, mens særligt et parti buldrer frem.

Jacob Bundsgaard (S) kan iføre sig borgmesterkæden på ny, men vælgerne i Vejlby-Risskov har tildelt Socialdemokratiet en syngende lussing. Ligesom i resten af Aarhus oplever partiet stor tilbagegang ved alle tre valgsteder i bydelen.

Til gengæld er Det Konservative Folkeparti anført af Steen Stavnsbo buldret frem båret på de landspolitiske vinde i en sådan grad, at partiet nu kan kalde sig det største i Risskov - og det næststørste i Vejlby.

Det Konservative Folkeparti var spået et kanon kommunalvalg, og på mange måder har I stemt ganske forudsigeligt. Venstre går tilbage sammen med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, mens særligt Socialistisk Folkeparti har suget stemmer til sig fra Socialdemokratiet.

Generelt har I været ivrige efter at stemme - særligt ved Bellevuehallerne. Næsten 82 procent af de stemmeberettigede satte her sit kryds mod et landsgennemsnit på 67,2 procent. Også ved Ellevangskolen var valgdeltagelsen højere, mens det faktisk lå en kende under snittet ved Vejlby-Risskov Hallen.

Herunder ser vi nærmere på, hvordan de i alt 19.668 stemmer fordelte sig på valgstederne i Vejlby-Risskov.

Stemmefordelingen ved Bellevuehallerne

Risskov var historisk set en konservativ højborg, og efter tirsdagens valg er fundamentet lagt til en ny. Da I stod i stemmeboksene ved Bellevuehallen, valgte mere end hver fjerde af jer nemlig at stemme på den grønne partifarve.

Det Konservative Folkeparti katapulterer dermed sig selv fra at være det tredjestørste parti i 2017 til nu at kunne krone sig selv som det største i Risskov -  med en massiv fremgang på 1.130 stemmer.

En stor andel af det stemmetal er flået fra Venstre og Liberal Alliance, der begge må se sig decimeret sammen med Socialdemokratiet, der er det parti med størst tilbagegang ved Bellevuehallerne.

11,3 procent af "sossernes" vælgere fra sidste kommunalvalg har fundet et andet politisk ståsted nu, og meget tyder på, at størstedelen er smuttet enten til Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen herunder:
https://datawrapper.dwcdn.net/1k8TV/2/

Stemmefordelingen ved Ellevang

Socialdemokratiet forbliver det største parti i Ellevang med en stor margen, men der er stadig grund til at rynke på panden for Jacob Bundsgaard, da partiet går otte procentpoint tilbage ved dette valgsted.

Også her bliver Steen Stavnsbo & Co. den helt store højdespringer og overhaler sine borgerlige fæller fra Venstre, der blot bliver det fjerdestørste parti efter en fintælling af stemmerne på Ellevangskolen.

Majoriteten i området sætter dog deres kryds til venstre på det politisk spekter, og her stiger Socialistisk Folkeparti også i graderne og kan de næste fire år kalde sig det næststørste parti i Ellevang, mens Dansk Folkeparti og Alternativet må se vælgerne strømme væk.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen herunder:
Stemmefordelingen ved Vejlby-Risskov Hallen

Med fare for at lyde som en pladeafspiller, der er gået i hak, så tegner der sig samme billede af stemmefordelingen ved Vejlby-Risskovs tredje og sidste stemmested.

Vejlby stemmer overvejende rødt, og selvom socialdemokraterne går tilbage, får de stadig knap hver tredje stemme, mens særligt Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti oplever mere opbakning end ved sidste kommunalvalg.

Radikale Venstre rager også rigtig mange stemmer til sig - og mere ved dette stemmested end i Ellevang og Risskov. Det samme gør sig gældende for Enhedslisten, der ligger sig lige i slipstrømmen på de konservative som det fjerdestørste parti.

Det er til gengæld forsvindende få, der stemmer på Dansk Folkeparti. Det gavner til ingens overraskelse Nye Borgerlige, der generelt er mere populære ved de to stemmesteder i Vejlby end det ene i Risskov.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen herunder:
https://datawrapper.dwcdn.net/L5Cat/1/