Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Hvor sætter du dit kryds på tirsdag?

Hvis folketingsvalget er demokratiets store festdag, så føles det forestående kommunalvalg måske lidt som at være inviteret til receptionen - og kun receptionen.

Valgdeltagelsen viser, at det er sværere at få vælgerne op af sofaerne og hen til stemmeurnerne. Det er egentlig lidt paradoksalt, når det er nu, man kan få indflydelse på det, der betyder noget i din hverdag - byudvikling, børnepasning, folkeskole, ældrepleje og klimatilpasning.

Jeg tror nu også, at I, mine læsere, er så engagerede i Vejlby-Risskov, at I stemmer. I har måske også allerede besluttet, hvor I sætter jeres kryds, men hvis ikke, kommer der lidt hjælp til selvhjælp i dette nyhedsbrev.

Jeg har nemlig spurgt seks af de lokale kandidater, hvilken problemstilling i bydelen de helst vil løse, hvis de bliver valgt ind i byrådet.

Måske sætter du dit kryds hos en helt anden kandidat eller parti, end ved sidste valg. Jeg har nemlig snakket med kommunalvalgsforsker Roger Buch om politikerlede og om, hvordan byudviklingen gennem den seneste valgperiode kan blive en joker til tirsdagens valg.

Nogle vælgere har fået nok, og jeg vil gerne vædde min førstefødte på, at det kan rykke en god portion stemmer i Vejlby-Risskov, selvom jeg ikke er nogen politisk besserwizzer.

Stemmer du radikalt anderledes denne gang, og har du lyst til at sætte ord på hvorfor? Eller har du en anden god valghistorie, jeg bør dække? - Så hiv fat i mig på krkie@risskovliv.dk eller find mig på Facebook.

Godt valg og husk godt med flæsk.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist

Hvad er den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov? - Her giver de lokale kandidater sit bud

Måske ved du allerede, hvor du sætter dit kryds på tirsdag. Måske er du fortsat i tvivl.

Her får du i hvert fald overblikket over, hvilken udfordring en række lokale kandidater fra Vejlby-Risskov helst vil løse, hvis de bliver valgt ind i byrådet.

RisskovLIV har spurgt en række lokale kandidater, hvad de ser som den største udfordring, der skal løses i Vejlby-Risskov.

Hvis ikke du allerede har brevstemt, er det tirsdag den 16. november, at krydset til kommunalvalget skal sættes.

Måske er du fortsat i tvivl om hvilket parti eller hvilken kandidat, der skal have din stemme. Derfor giver RisskovLIV dig her overblikket over de lokale kandidater fra 8240, for den lokale forankring og kendskab spiller en rolle, når vi står i stemmeboksen. Det fortæller Roger Buch, der er kommunalvalgsforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Folk stemmer på lokale kandidater. Det er ikke det, der er mest afgørende, men geografien er vigtig for os. Det betyder noget at stemme på en person, der bor, hvor man selv bor, siger Roger Buch.

Derfor forsøger vi i artiklen at sikre så bred en repræsentation som muligt med lokale kandidater fra så mange partier som muligt, men Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance har eksempelvis ikke nogle kandidater bosat eller opstillet i Vejlby-Risskov. Socialistisk Folkeparti har to i form af Niels Teglskov og Gunvor Ganer Krejberg, men det har ikke været muligt at få fat i dem før artiklens deadline.

De seks lokale kandidater har fået det samme spørgsmål:

Hvad er i dine øjne den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov?

Du kan læse deres svar herunder:






Steffen Wich - Socialdemokratiet

- Vi trænger til mere medborgerskab omkring helhedsplaner for hele området, så vi i fællesskab kan få ryddet op i den manglende infrastruktur, der hersker med nye lokalplaner. Vi bliver nødt til at se på Vejlby-Risskov som en helhed, for når der bygges, kommer vi ikke hele paletten rundt.

- Vi kan eksempelvis se på Viby, hvor man har en helhedsplan, og her er der nu mange borgere og fællesråd som stopper op og siger, at der ikke må bygges mere end tre etager. Det er deres take, men sådan en mulighed har vi ikke haft. Med en helhedsplan ville vi også få en drøftelse om, hvad området kan klare: Hvor mange mennesker? Hvad kan vejnettet klare, skolerne og idrætsfaciliteterne?  Kan vi bare blive ved med at bygge, hvad er fornuftigt, og hvordan er kvaliteten?

Mattias Agger - De Radikale

Vi bliver nødt til at sørge for, at uddannelse, institutioner og fritidsaktiviteter kan følge med byggeriet. Jeg bor selv i Risskov Brynet, og der er visse ting, som godt kunne være bedre, og der er generelt nogle byggerier i området, der er blevet for tætte, så der ikke er meget lys eller luft.

- Jeg synes ikke, der er blevet fjernet katastrofalt mange grønne områder med byudviklingen i området, da det hovedsageligt er i industriområder, der er blevet bygget meget, men vi bliver nødt til at tænke på, at fremtidige projekter bliver gennemtænkte. Der skal eksempelvis også være idrætsfaciliteter nok til områdets kommende beboere.

Heidi Printzen - Konservative

- Det vigtigste er infrastrukturen. Der er mange steder i Vejlby-Risskov, hvor skolevejene er utrygge, så vi skal have kigget på børnenes sikkerhed til og fra skole. Trafikken og fremkommeligheden med områdets mange byggerier er også noget, der bør ses nærmere på, ligesom der også er mange arbejdspladser i Vejlby-Risskov. Folk fortjener også muligheden for at kunne komme nemt til og fra arbejde, så det er også vigtigt at få løst.

- Jeg bor selv nær Lagkagehuset, og jeg synes ikke, at lokalplanerne er særligt hensigtsmæssige for trafikken, og jeg frygter for, at børnene ikke kan komme i skole på en sikker måde. Det er også tydeligt, at man har udfordringer omkring skolevejene ved Risskov Skole.

Viggo Jonasen - Enhedslisten

- Den største udfordring, der skal løses, er manglen på planlægning. Man har tilladt byggeri til en snes tusind mennesker oveni den snes tusind mennesker, der var i forvejen, men det er sket uden at planlægge, hvad der skal ske med institutioner, veje og idrætsfaciliteter. Det kommer til udtryk, når en mor ringer og vil tilmelde sit barn til idræt, men holdet er fyldt op efter to minutter på grund af pladsmangel, ligesom lokalplanerne også er et dårligt eksempel på, hvordan man tillader lokalplaner uden overordnet sammenhæng.

- Vi skal have mere demokratisk planlægning og respekt for borgerne, og det efterlader dem med en kæmpe frygt for, hvad det næste bliver. Det ene øjeblik vedtager man eksempelvis Kommuneplanen, men i det næste bliver de så overskredet. Det er et demokratisk problem.

Louise Louring - Venstre

- Der er ingen tvivl om, at den største udfordring er fortætning. Når man køber en fast ejendom, skal man også kunne stole på, at området ikke pludseligt ændrer sig radikalt. Vi skal blive bedre til at bevare tingene, som de er i stedet for at inddrage dem til højere og tættere byggeri. Jeg så hellere, at man byggede flere nye små byer frem for at bygge til i Vejlby-Risskov, for herlighedsværdien er noget, man skal kunne forvente at beholde i fremtiden.

- Men der skal også være fokus på et bedre børneliv. Generelt synes jeg faktisk, at vi har for få voksne til at passe vores børn, og jeg ville sådan set ikke have noget imod at hæve betalingen, hvis bare kvaliteten følger med. Det synes jeg ikke, at den gør nu.

Jes Halfdan - Nye Borgerlige

- Der er flere punkter, men den primære er, at vi mangler en helhedsløsning for de mange byggerier i Vejlby-Risskov. Jeg er ikke imod byggeri eller nybyggeri, men der skal bygges bedre, men det skal ikke ske i vildskab, så man ikke bare bygger nyt, hver gang man ser en grøn plet eller nogle gamle huse. Det skal harmonere med omgivelserne, så der skal ikke bygges i seks etager på villaveje, ligesom der skal sørges for skoler, idræt og grønne områder.

- Skolevejene skal også forbedres. Jeg ved, der er et stort behov i Skæring og i Vejlby-Risskov. Jeg har selv set en kammerat miste livet i en ulykke ved krydset ved Grenåvej og Lystrupvej, og det var først derefter, at man fik en tunnel under Grenåvej. Derfor er det mig magtpåliggende at få gjort noget ved det.

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

Allerede i 2019 viste en undersøgelse, at politikerleden i Aarhus Kommune var stor, og mange århusianere pegede på, at byudviklingen og fortætningen var hovedårsagen.

Kunne man forestille sig, at det også gør sig gældende i Vejlby-Risskov?

Læs mere her.

De klassiske temaer som ældreområdet, bedre skolegang og dagsinstitutioner samt klimaet kommer til at få indflydelse på, hvor du sætter dit kryds, men siden sidste valgperiode har der sneget sig en joker ind på agendaen før kommunalvalget i Aarhus - byudviklingen.

Det vurderer kommunalvalgsforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er i høj grad de gamle travere, der går igen på landsplan, men lavede vi en undersøgelse på de vigtigste valgtemaer i Aarhus, ville byudvikling uden tvivl betyde alverden. Det kan sagtens være, at man kommer til at kunne se byudviklingen på stemmernes fordeling, siger Roger Buch.

Han kan ikke forholde sig alene til Vejlby-Risskov, da der ingen undersøgelser er foretaget kun for bydelen, men ser man bort fra midtbyen, er der intet andet sted i Aarhus, hvor befolkningstilvæksten er så stor som i 8240. Det skyldes byudviklingen.

Og den er ikke lige populær. Tværtimod viser en undersøgelse, han i samarbejde med Aarhus Kommune foretog i 2019, at der er stor politikerlede på grund af de mange store byudviklingsprojekter, der popper op i Vejlby, Risskov og i mange andre bydele.

- En tredjedel af de adspurgte århusianere svarede, at de oplevede politikerlede. Nogle begrundede det med, at politikerne var nogle egoister, der bare taler udenom, men der var også mange, der pegede på byudviklingen som en grund. Allerede dengang kunne man se, at byudvikling, Aarhus Ø og letbanen var noget, der optog dem meget, og det gør det i den grad også nu, siger Roger Buch.

Hele pakken

Lede er en stærk følelse, og hvis du kom hjem til din bedre halvdel og fortalte, at du oplevede lede ved at have ham eller hende i dit åsyn, burde du nok forvente at sove på sofaen. Det er altså en heftig udmelding, en tredjedel af de adspurgte dengang kom med, og det kan komme til at flytte stemmer.

- Der er helt sikkert vælgere at hente i at opponere imod fortætning. Selv hvis det kun var fem til ti procent, som er voldsomt utilfredse med udviklingen i byen, så er det en stor andel, man kan forsøge at tappe ind i som kandidat, siger Roger Buch.

Han understreger dog, at vælgerne sjældent stemmer baseret på én kandidats mærkesag - men hele pakken.

- Kandidatens parti, kvalifikationer og lokale engagement og geografi spiller en stor rolle, og det er ikke sikkert, at en utilfreds blå vælger vil stemme på en kandidat fra et rødt parti, bare fordi vedkommende er imod fortætning. Der er langt derfra til at stemme på hele pakken, men der er helt klart et potentiale for politikerne i at slå sig op på byudvikling, siger Roger Buch

Få vil bremse udviklingen

Han synes dog, det kan være svært at gennemskue, hvilke partier der i realiteten er imod byudvikling. Som Roger Buch påpeger, kan borgmester Jacob Bundsgaard og flertallet i Aarhus Kommune kun til en vis grad kontrollere, hvor mange der flytter til kommunen.

I denne artikel fra Århus Stiftstidende fremgår det, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten som de eneste etablerede partier ønsker decideret at bremse befolkningstilvæksten, mens flere andre ser det som et gode for udviklingen i Aarhus.

Men sæt nu, man ikke kan se sig selv stemme på et af de to fløjpartier i hver sin ende af det politiske spekter? Hvem stemmer man så på? - Det er Roger Buch også spændt på at se.

- Det er svært at se, hvem der bliver vinderne og taberne. Taberne kunne meget vel blive borgmesteren og flertallet, som har formet byudviklingen gennem de seneste år, for de utilfredse vælgere kan næsten kun vende vreden imod ham og flertallet. Spørgsmålet er så, hvor de går hen? -  Det har vi ingen målinger på, siger Roger Buch.