Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Arkivfoto: Finn Eriksen

Rotterne er løs i dit nabolag

Som om coronakrisen ikke er slem nok i sig selv, så har der det forgangne år været stigende chance for, at du har siddet på dit hjemmekontor og hørt pive- eller kradselyde fra gulvet, loftet eller væggene. Rotterne er nemlig løs i Vejlby-Risskov.

Aarhus Kommune fik i 2020 et rekordhøjt antal anmeldelser om besøg fra de ubudne gæster, og hvor kurven i år ser ud til at være knækket andre steder i byen, oplever flere og flere Vejlby-Risskov-borgere ifølge statistikken at stå ansigt til ansigt med en rotte.

De firbenede skadedyr huserer i den grad stadig i bydelen, og i dette nyhedsbrev kan du på kort og helt ned på vejplan se, hvor flest af de små kræ kryber rundt i Vejlby-Risskov.

Tro mig, jeg ville så gerne lave et nyhedsbrev blottet for nyt om byggeri, men en mulig forklaring på det øgede antal rotteanmeldelser kan ifølge kommunens rottebekæmpelse skyldes de mange byggepladser i 8240.

Rottefri er byggepladsen omkring Vikærsvej, Vejlbygade og den gamle IBM-bygning derfor næppe. Det skal vi ikke dvæle for længe ved, men du har måske bemærket den enlige hus med den gule gavl, som stædigt står tilbage, selvom resten af områdets huse og bygninger er jævnet med jorden.

Forklaringen får du også i dette nyhedsbrev. Vi kan afsløre, at det bliver stående, til beboeren enten vælger at fraflytte frivilligt eller stiller træskoene.

Til gengæld er du sikkert allerede opmærksom på, at der står et kommunalvalg for døren, men om det rager dig en papand, skal jeg ikke kunne sige. Som faggruppe har vi journalister nok en arbejdsskade i form af en tendens til at overvurdere væsentligheden af valghandlingen for den almene borger.

Alligevel varmer vi lidt op til Kommunalvalget den 16. november ved at skue tilbage i tiden og se, hvordan Vejlby-Risskov valgte at sætte sit kryds, sidst I smed jeres stemmer gennem sprækken til kommunalvalget i 2017.

Valg, ikke valg. Har du noget på hjerte eller sinde, som du gerne vil have mig til at se nærmere på, så tag endelig kontakt til mig på krkie@risskovliv.dk eller på Facebook.

På forhånd tak – og tak for læsningen.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
 (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Er din vej på listen? - Her er det rekordhøje antal rotter løs i Vejlby-Risskov

Sidste år registrerede Aarhus Kommune et rekordstort antal rotteanmeldelser, men I Vejlby-Risskov tegner tallet sig til at blive endnu større i 2021.

På rottekortet kan du se, om der er skadedyr løs på din vej.

Stik imod udviklingen i resten af kommunen anmelder borgere i Vejlby-Risskov flere rottebesøg end i rekordåret 2020. Her kan du få overblikket over, hvor de lodne skadedyr har været løs i år.

Det har næsten mareridtsagtig karakter at se en rotte titte sit lodne hoved op af toilettet, men det er faktisk et eksempel fra den virkelige verden og Egmont Studentergård, hvor en kvindelig beboer fik ubudne gæster under sit toiletbesøg.

Det er et grelt tilfælde, men mødet med et skadedyr er ikke et enestående tilfælde. Sidste år oplevede Aarhus Kommune rekordmange rotteanmeldelser, og selvom kurven ser ud til at vende på kommunalt plan, stiger antallet af rottebesøg tilsyneladende i Vejlby-Risskov.

Sidste år modtog kommunens skadedyrsbekæmpere mellem januar og slutningen af september 471 henvendelser fra Vejlby-Risskov-borgere om rottebesøg. I samme periode har man i 2021 modtaget 489.

Der er særligt et sted i Vejlby-Risskov, som tager den uønskede førsteplads for flest træfninger mellem menneske og rotte. På Nordre Strandvej er der blevet anmeldt 22 rottebesøg. Forklaringen finder vi formentlig i vejens størrelse og længde.

Vejen med næstflest rotter er Hørgårdsvej med 12 anmeldelser, mens Rolighedsvej og Themsvej deler bronzemedaljen. Det lyder jo næsten som om, det kun er et Risskov-problem, men Vejlby slipper ikke. I rækkehuskvarteret Krogagre nær Mollerup Skov har man eksempelvis registreret ni anmeldelser.

Byggeri kan være en årsag

Rekordåret med omkring 10.000 anmeldelser i 2020 skyldtes coronakrisen. Flere personer befandt sig hjemme og fandt måske pludselig tiden til at rydde ud i skuret, møde en rotte og ringe til kommunens rottebekæmpelse. Samtidig kan vejrforholdene også have spillet en rolle.

Men Kurt Olesen fra rottebekæmpelsen i Aarhus Kommune har ikke nogen god forklaring på, hvorfor antallet af gæstende gnavere stiger i Vejlby-Risskov, mens kurven er knækket andre steder i byen. Han kan kun gisne.

- På stående fod har vi ikke nogen forklaring på, hvorfor man oplever en vækst i antallet af rotter i Vejlby-Risskov. Nogle gange skyldes det antallet af byggeprojekter i et område, mens kloakrenovering kan være en anden årsag, men det er kun hypoteser, fortæller Kurt Olesen.

Han forklarer, at byggeri, både privat og de store boligprojekter, kan få rotterne til at flygte ud i stikledninger i kloaknettet, hvor de nemmere kan gnave sig igennem, så de kommer til syne for os. Sammen med Aarhus Vand forsøger kommunens rottebekæmpelse dog at forebygge rotteinfektioner.

- Hvis der renoveres kloakker, er vi sammen med Aarhus Vand ude og få sat elektroniske fælder ind i systemet, så vi får et område tømt for rotter, siger Kurt Olesen, der forventer et større opfølgningsarbejde i for at afdække stigningen i Vejlby-Risskov.

Sådan forebygger du besøg fra ubudne gæster

For der kommer typisk endnu flere rotteanmeldelser på denne tid af året, hvor vinteren for alvor begynder at bide sig fast. Ligesom vi drømmer os mod varmere himmelstrøg, vil de små kræ ifølge Kurt Olesen automatisk søge mod lunere steder at opholde sig – og så er det, at de typisk trænger ind i skure, carporte og måske loftet.

Efter kakerlakken er rotten en stærk kandidat til at overleve en atomkrig. De er noget nær umulige at skille sig af med, men der er måder at forebygge besøg fra de ubudne gæster på.

Nedfalden frugt skal eksempelvis fjernes hurtigst muligt, fuglefoder skal væk fra jorden, og kompostbeholderen bør sikres med et metalnet under sig, så rotterne ikke gnaver sig ind til affaldet.

Brænde er godt til at holde varmen, men en brændestabel er samtidig et ideelt sted for en rotte at gemme sig. Hæv dem derfor over jorden, lyder rådet. Særlig opmærksom bør du måske være på nedsunkne fliser eller huller i jorden omkring huset. Det kan være tegn på kloakbrud, og det er en åben invitation til rotter, som du måske bør overveje at gøre noget ved.

Du kan læse meget mere om rottebekæmpelse lige her.

Ugens undrehistorie: Hvorfor står dette enlige hus på Vikærsvej alene tilbage?

På den ene side af Vikærsvej er alle huse undtagen ét blevet jævnet med jorden, og planen er, at der skal opføres 17 byhuse i deres sted.

Men hvorfor står huset med den gule gavl stædigt tilbage? - Du får forklaringen her.

Alle huse langs hjørnet ved Vikærsvej og Vejlbygade er jævnet med jorden – undtagen et enkelt. Her er forklaringen.

Hele kvarteret omkring de gamle IBM-bygninger i Vejlby er revet ned og udlagt til byggeri, men du som jeg har måske undret dig over, at der endnu står et enkelt hus tilbage på Vikærsvej – og det bliver det ved med på ubestemt tid.

Den aldrende murermestervilla tilhører ellers virksomheden Vejlbygade ApS, der har planer om at opføre en række byhuse langs vejen, men da man opkøbte grunden, indgik man en særlig aftale med sælger. Det forklarer Erik Thye, der er direktør for Vejlbygade ApS.

- Vi har ejet grunden i 10-15 år, men da vi købte, var det et vilkår i handlen, at sælgeren skulle kunne blive boende som lejer så længe, som muligt. Han ønsker ikke at flytte, og det respekterer vi også den dag i dag, siger Erik Thye.

Jeg har kendt til lejerens holdning og ønske om ikke at flytte derfra fra start af, og det respekterer jeg,

Erik Thye, direktør i Vejbygade ApS

Han kan fortælle, at lejeren er en ældre mand, hvis familie har boet på adressen gennem tre generationer, og selvom byggestøjen er høj, er beboerens følelser for huset større.

- Hans bedsteforældre har bygget huset, som han selv har boet i siden barnsben. Det samme gælder hans børn. Han har store følelser for det hus og for området omkring, siger Erik Thye.

Kan du give ham et tilbud eller på anden måde lokke ham til at forlade sit hjem?

- Jeg har været i dialog med ham for at høre, om han kunne have interesse i at flytte. Ifølge lovgivningen kan jeg ikke tilbyde ham penge. Det er ham, der frivilligt skal komme og bede om et tilbud eller kompensation. Jeg har tilbudt ham andre bomuligheder tæt på, men han ønsker ikke at flytte, siger Erik Thye.

Bygget bliver der uanset

Vælger den ældre beboer at blive boende, kan han efter planen se frem til igen at få naboer. Ved IBM-bygningen opfører Kollegiekontoret i disse år omkring 300 kollegielejligheder, mens en anden bygherre har planer for området imellem den gamle IT-gigant og det enlige hus på Vikærsvej.

Det tredje afsnit af lokalplanen er så Vejlbygade ApS’ planer om at opføre 17 byhuse i tre etager med saddeltag langs Vikærsvej og Vejlbygade. Foreløbigt må Erik Thye dog nøjes med at bygge 14, for de resterende tre tænkes opført, hvor det ensomme hus står i dag.

Er det en torn i øjet?

- Både ja og nej. Jeg har kendt til lejerens holdning og ønske om ikke at flytte derfra fra start af, og det respekterer jeg,  men rent praktisk er det alt andet lige billigere at opføre 17 huse på én gang frem for 14, siger Erik Thye.

Ifølge bygherre er tegninger og skitser for byggeriet allerede på plads - kun de sidste praktiske detaljer mangler, før første spadestik kan tages.

- Det er en gammel landsby, og vi har vurderet, at byhuse passer bedre ind i et kvarter af ældre dato. Jeg ved ikke, om byggeriet er noget, jeg bliver populær på blandt de lokale, men det passer bedre ind end meget andet, siger direktøren for Vejlbygade ApS.

RisskovLIV har været i dialog med den ældre beboer i huset på Vikærsvej, men han ønsker ikke at være en del af artiklen.

Vælgere (mand og kvinde) stemmer i stemmeboks til folketingsvalg. Personer sætter kryds under afstemning. Nøgleord: vælger forhæng valgsted

Røde Vejlby-Risskov: Sådan fordelte stemmerne sig på de tre valgsteder i Vejlby-Risskov ved seneste valg

Kan du huske, hvad du stemte til Kommunalvalget i 2017?

Vi varmer op til valget den 16. november med et tilbageblik på, hvordan I satte jeres kryds sidst.

Vi tager her et kig på, hvordan Vejlby-Risskov satte sit kryds til sidste kommunalvalg.

Kommunalvalget 16. november nærmer sig med hastige skridt, og hvilken bedre måde at starte valgdækningen end med et tilbageblik på, hvordan I, borgerne i Vejlby-Risskov, satte kryds, sidst I gik til de kommunale valgurner.

Området har tre valgsteder; Bellevuehallerne, Ellevangskolen og Vejlby-Risskov Hallen. Vi starter i Risskov, hvor Socialdemokratiet blev den største stemmesluger. Ikke overraskende blev Venstre det næststørste parti med en lille fremgang, hvilket SF og Alternativet også oplevede.

Men ingen fremgang for nogle uden tilbagegang for andre. Enhedslisten mistede dengang knap en fjerdedel af sine stemmer, mens Det Konservative Folkeparti måtte nøjes med 10 procent af stemmerne.

Du kan se, hvordan stemmerne fordelte sig ved Bellevuehallerne herunder:

Stemmer på Ellevangskolen

Du taber næppe mundvigene i bare forbavselse, når jeg skriver, at man på Vejlby-siden af Grenåvej stemte mere rødt end nær Fedet. På Ellevangskolen blev Socialdemokratiet det suverænt største parti, mens SF næsten blev ligeså store som Venstre.

Stik imod tendensen på landsplan gik Det Konservative Folkeparti også tilbage, mens Alternativet igen så ud til at hugge en andel af Enhedslistens vælgere. Dansk Folkeparti oplevede ligeledes en lille tilbagegang dengang, som nu spås at blive til en regulær vælgerflugt til det kommende valg.

Spørgsmålet er så, om det vil betyde, om et parti som Nye Borgerlige får endnu større vælgertilslutning i et område som 8240.

Du kan se, hvordan stemmerne fordelte sig ved Ellevangskolen herunder:

Stemmerne i Vejlby-Risskov Hallen

Selv hvis det er den vej, de politiske strømninger blæser, vil fremgangen være mindst for et parti som Nye Borgerlige ved valgstedet i Vejlby-Risskov -  i hvert fald hvis stemmefordelingen til Kommunalvalget 2017 har noget at skulle have sagt i dag.

Her blev størstedelen af stemmerne igen placeret på et parti eller en kandidat til venstre på det politiske spekter. Socialdemokratiet fik lidt over 40 procent af stemmerne, mens Socialistisk Folkeparti blev valgstedets næststørste parti.

Trods nedgang hos begge partier lå Enhedslisten side om side med Venstre, mens Alternativet oplevede den største vækst i Vejlby-Risskov i hallen opkaldt efter området.

Du kan se, hvordan stemmerne fordelte sig ved Vejlby-Risskov Hallen herunder: