Er din vej på listen? - Her er det rekordhøje antal rotter løs i Vejlby-Risskov
Sidste år registrerede Aarhus Kommune et rekordstort antal rotteanmeldelser, men I Vejlby-Risskov tegner tallet sig til at blive endnu større i 2021.
På rottekortet kan du se, om der er skadedyr løs på din vej.
Det har næsten mareridtsagtig karakter at se en rotte titte sit lodne hoved op af toilettet, men det er faktisk et eksempel fra den virkelige verden og Egmont Studentergård, hvor en kvindelig beboer fik ubudne gæster under sit toiletbesøg.
Det er et grelt tilfælde, men mødet med et skadedyr er ikke et enestående tilfælde. Sidste år oplevede Aarhus Kommune rekordmange rotteanmeldelser, og selvom kurven ser ud til at vende på kommunalt plan, stiger antallet af rottebesøg tilsyneladende i Vejlby-Risskov.
Sidste år modtog kommunens skadedyrsbekæmpere mellem januar og slutningen af september 471 henvendelser fra Vejlby-Risskov-borgere om rottebesøg. I samme periode har man i 2021 modtaget 489.
Der er særligt et sted i Vejlby-Risskov, som tager den uønskede førsteplads for flest træfninger mellem menneske og rotte. På Nordre Strandvej er der blevet anmeldt 22 rottebesøg. Forklaringen finder vi formentlig i vejens størrelse og længde.
Vejen med næstflest rotter er Hørgårdsvej med 12 anmeldelser, mens Rolighedsvej og Themsvej deler bronzemedaljen. Det lyder jo næsten som om, det kun er et Risskov-problem, men Vejlby slipper ikke. I rækkehuskvarteret Krogagre nær Mollerup Skov har man eksempelvis registreret ni anmeldelser.
Byggeri kan være en årsag
Rekordåret med omkring 10.000 anmeldelser i 2020 skyldtes coronakrisen. Flere personer befandt sig hjemme og fandt måske pludselig tiden til at rydde ud i skuret, møde en rotte og ringe til kommunens rottebekæmpelse. Samtidig kan vejrforholdene også have spillet en rolle.
Men Kurt Olesen fra rottebekæmpelsen i Aarhus Kommune har ikke nogen god forklaring på, hvorfor antallet af gæstende gnavere stiger i Vejlby-Risskov, mens kurven er knækket andre steder i byen. Han kan kun gisne.
- På stående fod har vi ikke nogen forklaring på, hvorfor man oplever en vækst i antallet af rotter i Vejlby-Risskov. Nogle gange skyldes det antallet af byggeprojekter i et område, mens kloakrenovering kan være en anden årsag, men det er kun hypoteser, fortæller Kurt Olesen.
Han forklarer, at byggeri, både privat og de store boligprojekter, kan få rotterne til at flygte ud i stikledninger i kloaknettet, hvor de nemmere kan gnave sig igennem, så de kommer til syne for os. Sammen med Aarhus Vand forsøger kommunens rottebekæmpelse dog at forebygge rotteinfektioner.
- Hvis der renoveres kloakker, er vi sammen med Aarhus Vand ude og få sat elektroniske fælder ind i systemet, så vi får et område tømt for rotter, siger Kurt Olesen, der forventer et større opfølgningsarbejde i for at afdække stigningen i Vejlby-Risskov.
Sådan forebygger du besøg fra ubudne gæster
For der kommer typisk endnu flere rotteanmeldelser på denne tid af året, hvor vinteren for alvor begynder at bide sig fast. Ligesom vi drømmer os mod varmere himmelstrøg, vil de små kræ ifølge Kurt Olesen automatisk søge mod lunere steder at opholde sig – og så er det, at de typisk trænger ind i skure, carporte og måske loftet.
Efter kakerlakken er rotten en stærk kandidat til at overleve en atomkrig. De er noget nær umulige at skille sig af med, men der er måder at forebygge besøg fra de ubudne gæster på.
Nedfalden frugt skal eksempelvis fjernes hurtigst muligt, fuglefoder skal væk fra jorden, og kompostbeholderen bør sikres med et metalnet under sig, så rotterne ikke gnaver sig ind til affaldet.
Brænde er godt til at holde varmen, men en brændestabel er samtidig et ideelt sted for en rotte at gemme sig. Hæv dem derfor over jorden, lyder rådet. Særlig opmærksom bør du måske være på nedsunkne fliser eller huller i jorden omkring huset. Det kan være tegn på kloakbrud, og det er en åben invitation til rotter, som du måske bør overveje at gøre noget ved.