Nyt regnvandsbassin har været hegnet ind i månedsvis: Men nu er sikkerheden i orden og hegnet væk
Hegnet om søerne ved Rolighedsvej er ryddet. Endelig!
Aarhus Vand og de lokale grundejerforeninger vurderer, at beplantningen omkring bassinerne nu gør søerne så sikre, at det er fuldt forsvarligt at fjerne dem.
Men er det nu også det, og kan det virkelig passe, at søerne skal se ud, som de gør i dag, fremover? – Det er der i hvert fald lokale stemmer, der er skeptiske over for.
Læs mere om det her.
Der er noget paradoksalt ved at fjerne et grønt område, etablere et regnvandsbassin, kalde det for et rekreativt område for områdets beboere – for så at hegne det ind. Men nu er hegnet omkring søen ved Rolighedsvej endelig væk efter næsten et år langs søens bred.
Det var heller ikke med deres gode vilje, at Aarhus Vand beholdt værnet omkring bassinet, men først nu vurderer man, at det er sikkert at fjerne indhegningen.
- Vi valgte at beholde hegnet så længe, fordi vi ville være sikre på, at sikkerheden var i orden. Der er nogle steder på bassinskråningen, hvor det er lidt stejlere, end vi gerne ville have haft det. Derfor plantede vi nogle buske, som skulle være helt i vækst, før vi fjernede dem. Det skal forebygge, at man falder i søen, siger Lasse Hansen, der er projektleder for Aarhus Vand.
Det har tidligere været omtalt i Århus Stiftstidende, at skrænterne er så stejle, at de ikke lever op til Aarhus Vands egne sikkerhedsretningslinjer. Ifølge Lasse Hansen bliver retningslinjerne dog overholdt, men det er korrekt, at brinken skråner mere end anbefalet.
- Vi har altid et ønske om så flade skråninger som muligt, men søen er lavet sådan, at man skal fem meter ud, før den bliver en meter dyb, og det dybeste punkt er omkring halvanden meter dybt ude på midten. Der er steder, hvor man skal tre meter ud, før det bliver en meter dybt. Det er ved disse punkter, at vi har sørget for ekstra beplantning, så det bliver sådan en lav form for hæk, fortæller Lasse Hansen.
Ikke farligere end Aarhus Bugten
Men der er dem, der stiller spørgsmålstegn ved, om beplantningen er nok, og om skrænterne er for stejle til, at man kan komme op igen, hvis først uheldet er ude og tøjet gennemblødt. RisskovLIV var i sidste uge ude og besigtige søen med en bekymret borger.
Vedkommende ønsker ikke at fremgå med navn i denne artikel, men ytrede sin ængstelse over, at nogen før eller siden falder i søen uden at være i stand til at komme op igen.
Lasse Hansen, projektleder ved Aarhus Vand, hvad mener du om den bekymring?
- Jeg tror godt, at man kan komme op igen. Jeg ved ikke, om folk tror, man plumper lodret i vandet, men bassinet skråner meget, meget fladt. Det er ikke umuligt at komme op af vandet igen, vil jeg sige. Man skal langt ud, før det bliver dybt, så man opdager altså, at man har våde fødder, før man dumper i.
Der er flere daginstitutioner og mange nytilflyttere med børn i området. Er der nogen grund til at være bekymret for dem?
- Vi vil gerne lave søen så sikker som muligt, men det mener vi altså også, at vi har. Men det er da klart, at man skal have sine børn i snor nær vand, men det gælder allevegne. Der mener jeg ikke, at vores bassin er mere farligt end Aarhus Bugten.
Sidste vinter kom der is på søen, og der var angiveligt unge mennesker ude på den. Hvad tænker du om risikoen for, at nogen falder igennem isen, der hvor søen er halvanden meter dyb?
- Den risiko er da gældende ved Rolighedsvej ligesom ved alle vores andre regnvandsbassiner. Det er også derfor, vi sammen med Aarhus Kommune er ude at informere om, at man ikke bør gå derud, medmindre isen er sikker og påvist med boreprøver.
Men en ting er, hvad man må, noget andet er, hvad man gør. Kan man gøre noget for at sikre dem, hvis det alligevel skulle ske?
- Jeg ved ikke, hvad man skulle gøre. Går du ud midt på isen og falder i, har du sådan set leget lidt med dit eget helbred og liv. Det er svært for os at være politifolk over for det. Vi gør, hvad vi kan for at informere om faren ved det, og Aarhus Kommune skilter også mange steder.
Kritik af tilgængelighed
RisskovLIV har også været i kontakt med en borger, der var skuffet over søernes rekreative værdi – eller mangel på samme. Tilgængeligheden for børn, seniorer og handikappede blev også fremhævet som et kritikpunkt.
Det er arkitektfirmaet Arkitema, der har lagt hånd til tegningerne af søerne. Dem føler Lasse Hansen, at Aarhus Vand og entreprenøren har haft held med at gengive.
- Så snart det vokser til, og vi får åbnet op, er jeg sikker på, at folk derude vil tage det til sig og bruge området. Der er allerede ænder derude og sikkert også fisk, og jeg hører faktisk flere, der er positive over for søerne, end folk der klager, siger Lasse Hansen.
Forholder han sig til tilgængeligheden, forestiller han sig ikke, at den vil være et problem. GF Bindesbøll, den ene af grundejerforeningerne, der fremover skal varetage området, har blandt andet planer om at skabe nogle åbninger nær vandet, hvor man skal kunne lægge sit tæppe ud og holde picnic.
Men ifølge Lasse Hansen vil det være noget nær umuligt at lave en rekreativ sø til eksempelvis kørestolsbrugere uden at gå på kompromis med søernes egentlige funktion - nemlig at rense regnvandet.
- Det er ikke kørestolsvenligt, men skulle det være det, ville det kræve, at søen blev meget, meget lavere. Så skulle man næsten tyve meter ud, før det bliver en meter dybt, og så vil der ikke være meget plads til vand, og dens funktion er netop at rense vand, siger Lasse Hansen.
Med et slag på tasken er hans vurdering, at det har kostet to til tre millioner at etablere søen. Planen er nu at pleje og luge området en sidste gang, inden det bliver overdraget til de omkringliggende grundejerforeninger, der fremover skal stå for at vedligeholde området.