Forælder har set fire ulykker på tre år: - Simple tiltag kan gøre trafikken ved Risskov Skole sikrere
Lasse Nyrups klare frygt er, at det går helt galt en dag omkring Risskov Skole. Han mener, helt simple løsninger kan gøre en enorm forskel for trafiksikkerheden ved folkeskolen.
Det kan du læse mere om her.
Klokken er 07.45 mandag morgen, og det er ord som ”kaotiske” eller ”hektiske,” der bedst beskriver scenerne omkring Risskov Skole.
På Kastaniebakken kaster forældre deres bil op over fortovet og parkerer hulter til bulter i forsøget på at få afleveret deres poder i tide til skolestart, samtidig med at skolebørn kommer susende på cykel igennem den stærkt trafikerede rundkørsel.
Det giver anledning til potentielt farlige situationer. Det har Lasse Nyrup, der er forældrerepræsentant i Risskov Skoles bestyrelse, desværre kunnet konstatere med egne øjne.
- Der kommer så meget morgentrafik igennem rundkørslen, at det bliver hektisk. Siden mit første barn begyndte på skolen for tre år siden, har jeg set tre-fire tilfælde, hvor folk er blevet påkørt her. Det sker heldigvis ikke ved høj fart, men én ting er skaden, noget andet er den psykiske belastning, et barn, der bliver påkørt, udsættes for, fortæller Lasse Nyrup.
Han følger selv sine to børn på syv og ni år i skole hver dag, for Lasse Nyrups klare frygt er, at en seriøs ulykke finder sted en dag. Skal det forebygges, mener han, det vil kræve en adfærdsændring fra forældrenes side og handling fra Aarhus Kommune.
- Jeg synes selv, det var et stort spring overhovedet at begynde på andet end at køre mine børn i skole, men det er problematisk. Man fejer for egen dør og er helt naturligt mest bekymret for sine egne børn, men så bliver det også til en selvopfyldende profeti, hvor det vælter rundt med biler nær skolen. Så er det klart, at man måske bør se på, hvordan man ændrer adfærd, siger Lasse Nyrup og fortsætter:
- Generelt er vi måske for gode til at tage bilen, men det hele starter med, at de fysiske rammer og kapaciteten, det kræver at komme sikkert i skole, kunne være bedre. Det kræver, at kommunen gør noget.
Simple løsninger kan gøre en stor forskel
Det er politikerne i byrådet heller ikke blinde for. Sidste år afsatte et flertal 77 millioner kroner til at gøre børns vej til skole sikrere, og ved sidste måneds budgetforlig var forligspartierne enige om at fremskynde indsatsen.
Det er nu op til Teknik & Miljø at komme med et forslag til, hvordan de mange millioner skal bruges, men de kan investeres i bedre fysiske forhold omkring skolerne såvel som nudging og kampagner.
Zoomer vi ind på området omkring Risskov Skole, kunne Lasse Nyrup hurtigt pege på flere punkter, hvor man kunne få væsentligt bedre trafikforhold for ganske få midler.
- Der er nogle fodgængerfelter i rundkørslen, men fra skolebestyrelsens side har vi efterspurgt et ved alle seks veje. Det har kommunen været modvillige omkring, for det skaber åbenbart falsk tryghed, men så kan man jo diskutere, hvad ideen med et fodgængerfelt helt generelt er, siger Lasse Nyrup.
Han har også en simpel løsning til det totale parkeringskaos, der hver hverdagsmorgen opstår på Kastaniebakken omkring skoleklokkens indringning til gene for beboerne på vejen og børnene på vej i skole.
Når uret viser 08.10, er den værste myldretrafik på vejen allerede væk. Derfor kunne en lille restriktion måske gøre en stor forskel, mener Lasse Nyrup.
- Jeg synes virkelig, vi har nogle ganske simple ønsker; Lidt bedre skiltning og en tidsbegrænset ensretning af en vej som Kastaniebakken kunne gøre en stor forskel. Det er næsten grotesk, for det er jo kun et vindue på et kvarters tid, hvor situationen er hektisk, men det er også typisk her, at ulykkerne sker, siger Lasse Nyrup.
Et øjebliks uopmærksomhed
At små tiltag virker, kan man selv få syn for på den modsatte side af Risskov Skole ved Fortebakken. Her etablerede Teknik & Miljø for få år siden en række fartbump, en fodgængerovergang samt en cykelsti.
Det har ikke afhjulpet alle de trafikale problemer på vejen om morgenen, men det er et skridt i den rigtige retning, mener Lasse Nyrup. Han ser det derfor som en positiv udvikling, at politikerne nu har sat penge af til at forbedre forholdene omkring flere folkeskoler over de kommende år.
Men før der sker flere forbedringer ved netop Risskov Skole, har han sine forbehold imod at sende sine børn alene afsted i skole.
- Jeg kunne ikke finde på at sende dem alene afsted endnu. Jeg er ikke tryg ved det, så længe trafikken er så heftig omkring Risskov Skole. Min ældste på ni kan måske få lov næste skoleår, men jeg ville stadig være utryg, siger Lasse Nyrup og tilføjer:
- Færdselsuheld har ingen alder, og der skal ikke mere end lidt uopmærksomhed til. Det gælder min søn, men det gælder også bilisterne. Der er så meget stress og kaos omkring Risskov Skole hver morgen, at jeg er mere bekymret for den end for min søns evner på cyklen.