Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Parkeringskaos og hærværk på biler nær Risskov Brynet

Ville du betale for parkering, hvis du kunne holde gratis 100 meter længere væk?

Det er der mange, der ikke vil. Den problemstilling oplever Aarhus Kommune flere steder, hvor der foregår byudvikling, og så skal man ikke være nogen Albert Einstein for at kunne regne sig frem til, at det også er en udfordring i Vejlby-Risskov.

Risskov Brynet overfor Veri Centret er et godt eksempel. Den sidste sten i den nye bydel, der ender med at huse over 5.000 indbyggere, er endnu ikke lagt, men i takt med at flere og flere flytter ind, oplever de omkringliggende villaveje større og større problemer med udefrakommende parkerende.

Mange holder lovligt, nogle holder ulovligt, og det volder problemer og skaber konflikter på eksempelvis Gustav Holms Vej. Det zoomer vi ind på i dette nyhedsbrev, for beboerne på vejens frustration er til at føle.

Det er måske også årsagen til, at der blandt beboerne i Risskov Brynet er en mistanke om, at det er villaejerne på Gustav Holms Vej, der står bag det hærværk, som flere parkerede biler på vejen har været udsat for.

Men nogen gordisk knude er problemstillingen måske ikke. Nogle beboere fra Risskov Brynet vælger af nød at holde på Gustav Holms Vej, fordi de mangler p-pladser i deres egen parkeringskælder - selvom der paradoksalt nok stadig er ledige pladser andre steder i Risskov Brynet.

Samtidig lægger Teknik & Miljø op til, at udfordringerne på sigt vil betyde, at man laver en parkeringsplan for hele området omkring Risskov Brynet, når den sidste bygning er skudt op.

Men når man regulerer parkeringsmulighederne et sted, viser erfaringen, at problemerne rykker sig til et andet. Så kan man jo spekulere over, hvor det så bliver, og når der er problemer omkring Risskov Brynet nu, hvad så med vejene i kvarteret omkring Agerbæksvej og andre steder, hvor der skal bygges eller allerede bygges?

God læselyst og husk, at jeg er til for at skrive det, der rører jer. Derfor må I aldrig tøve med at kontakte mig på krkie@jfmedier.dk, hvis I har en historie, jeg bør kigge nærmere på.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Beboerne på Gustav Holms Vej har allerede oplevet flere farlige trafikale situationer på grund af det store antal udefrakommende, der parkerer på vejen.

P-kaos nær Risskov Brynet: - Før eller siden sker der en ulykke

Forestil dig, at du næsten ikke kan bakke ud af din egen indkørsel, fordi din vej er overstrøet med parkerede biler fra det nærtliggende byggeri.

Den situation sidder flere borgere fra Gustav Holms Vej ofte i, fordi et stort antal beboere fra Risskov Brynet vælger at parkere på den offentlige vej.

På Gustav Holms Vej er beboerne plaget af, at et stort antal beboere fra Risskov Brynet parkerer deres biler på villavejen. Nogle lovligt, andre ulovligt.

Når Linda Christensen går aftentur med sin hund, kan hun tælle mellem 25-30 ulovligt parkerede biler alene på Gustav Holms Vej. Den offentlige vej ligger et stenkast syd for Risskov Brynet, og parkeringsproblemerne er for alvor blusset op efter, at flere og flere af nybyggeriets cirka 5.000 beboere er flyttet til.

Mange holder lovligt, men der er også en del, der enten har glemt eller ser bort fra parkeringsreglerne. Det ses på antallet af biler, der holder ulovligt parkeret overfor et T-kryds, på vigepladserne ved vejens bump, direkte overfor beboernes udkørsel eller for tæt på hjørnerne til sidevejene.

Det er en kilde til stor frustration for Linda Christensen og de andre beboere på vejen i dagligdagen, men hun frygter også, det kan blive farligt eller potentielt fatalt.

- Vi er mange, der er trætte af, at der holder så mange biler her, fordi det er svært at komme ud fra sin  indkørsel, når man mangler overblik og udsyn. Det værste ville være, hvis nogen kom til skade; at en eller flere bliver kørt ned. Det har været tæt på flere gange, Linda Christensen og tilføjer:

- Der kommer mange forældre med børn på vej til vuggestuen og børnehaven, ligesom der også er mange cyklende børn, der skal i skole. Jeg tror desværre, at der en dag sker en ulykke, for folk kører stærkt, og når bilerne holder tæt på siden af vejen nærmest Risskov Brynet, så bliver trafikken tæt. Udrykningskøretøjer og skraldebiler har allerede svært ved at komme igennem på grund af de mange biler, der nogle gange holder i begge sider af vejen.

Hvorfor skal det gå ud over os?

7-9-13 har ingen endnu måttet ringe 112, fordi uheldet var ude, men den lange række af parkerede biler er en daglig plage for Lillian Jensen og hendes mand, der kun med nød og næppe kan bakke ud ad deres indkørsel.

- Ofte er det helt umuligt for os at komme ud, uden at vi skal køre op over kantstenen, fordi de holder til gene. Der er ingen, der skænker det en tanke, at vi skal hen over fortovet eller decideret køre på fortovet for at kunne dreje ud, siger Lillian Jensen.

Hun og hendes mand har forsøgt at tage kontakt til de udefrakommende, der parkerer til gene på vejen. Ofte bliver de mødt med en respons om, at det er en offentlig vej, så de derfor ingen indvendinger kan have.

- Det er tit forklaringen, vi hører, og det er også en offentlig vej, men man kan jo ikke holde til gene for os, så vi ikke kan få vores bil ud. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal ødelægge både dæk og fortov for, at de kan få lov at parkere gratis, mener Lillian Jensen.

Ligesom Linda Christensen er hun af den overbevisning, at mange beboere i Risskov Brynet vælger ikke at leje en parkeringsplads i det nye boligområde, fordi der er penge at spare på at parkere gratis på Gustav Holms Vej. Begge har de kunnet konstatere, at der var ledige p-pladser i parkeringskældrene tilknyttet nybyggeriet.

Forbud eller fast del af huslejen

Derfor ville Linda Christensen ønske, at lejen af en parkeringsplads blev lagt ind som en del af huslejen for Risskov Brynets beboere, såfremt prisen ellers var fair. Som hun selv siger, ville eksempelvis 500 kroner om måneden være for eksorbitant et beløb.

- Der er flere, der direkte siger, at de holder her på vejen, fordi de skal betale i Risskov Brynet. Det undrer mig lidt, at man nedprioriterer at leje en p-plads for et par hundrede kroner tæt på sit hjem, når man er villig til at betale en dyr husleje hver måned, siger Linda Christensen.

Alternativt risikerer man at troppe op ved sin bil og se en gul seddel i forruden. Aarhus Kommunes cityassistenter kommer jævnligt forbi, og Linda Christensen er blevet opfordret til at angive de ulovligt parkerede biler via Aarhus Kommunes indberetningssystem.

Men sådan at ”stikke” folk er hun ikke interesseret i. Hun så hellere, at man indførte et parkeringsforbud i den ene side af vejen.

- En ide kunne være at lave et parkeringsforbud i den side af vejen, der er nærmest Risskov Brynet. Så ville man altid kunne komme forbi med sin bil. Derefter kunne man måske afmærke nogle p-pladser på hussiden, så der ikke blev parkeret for tæt på hjørnerne samt overfor husenes indkørsel. Der ville selvfølgelig være færre p-pladser så, men der ville stadig være nogle, der er gratis, foreslår Linda Christensen.

Hidtil har det bare ikke hjulpet at rette henvendelse til Aarhus Kommune, fortæller Lilian Jensen.

- Vi har snakket med cityassistenterne, som siger, at et skilt om parkering forbudt er vejen frem. Så har jeg ringet til politiet, der sender mig videre til kommunen. Dem har jeg opfordret til at komme og sætte nogle skilte op, men det er endnu ikke sket, selvom jeg henvendte mig tilbage i februar, beretter Lillian Jensen.

Caroline Kjersgaard Thorbjørnsens er en af flere beboere fra Risskov Brynet, hvis bil har været udsat for hærværk, mens den holdt på Gustav Holms Vej.

Biler fra Risskov Brynet udsættes for hærværk på villavej: - Nogen har  set sig sure på os

Afrevne antenner, forsvundne vinduesviskere og knækkede sidespejle.

Nogen udsætter de parkerede biler på Gustav Holms Vej for hærværk. Vejens beboere nægter at stå bag, men i Risskov Brynet er mistanken rettet imod dem.

Flere beboere fra Risskov Brynet har oplevet, at deres bil bliver udsat for hærværk, når de har holdt parkeret på Gustav Holms Vej.

En morgen midt i september sætter Caroline Kjersgaard Thorbjørnsens kæreste Mark sig bag rattet i parrets ene bil, som natten over har været parkeret på Gustav Holms Vej. Han tænder radioen, men der er atypisk meget skratten i æteren den dag.

Da han parkerer bilen ved sit arbejde, viser det sig, at det ikke er radiostationen, den er gal med. Han kan nemlig konstatere, at nogle har flået antennen af bilen, ligesom vinduesviskerne til bagruden også er blevet fjernet.

- Først jokede vi med det. Vi bor i Risskov og ikke et boligbelastet område. Hærværket imod biler på vejen var noget, folk advarede os om, da vi flyttede hertil, og nu skete det så. Der er seriøst nogen, der har set sig sure på os, og det er da træls, at nogen føler, vi gør noget forkert, siger Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen.

Hærværket mod Caroline Kjersgaard Thorbjørnsens bil er ikke et enestående tilfælde. RisskovLIV har kendskab til mindst 10 andre personer fra Risskov Brynet, som gennem de seneste måneder har oplevet, at deres biler på Gustav Holms Vej har fået fjernet alt fra antenner til vinduesviskere og knækkede sidespejle.

Det kan være drengestreger, anerkender Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen, men hun hæfter sig ved, at folk i Risskov Brynet længe har advaret hinanden imod at parkere på netop Gustav Holms Vej. Det skyldes utilfredsheden imod de mange parkerede biler på den offentlige vej fra beboerne på villavejen.

- Jeg synes, hærværket er opsigtsvækkende, når man ved, at flere beboere på vejen er trætte af, at vi holder der. Det kan selvfølgelig være drengestreger, men min kæreste har oplevet sure blikke hen over hækken og har hørt beboere snakke om, at det er træls, hvordan vi og andre holder der. Vi har også oplevet, at nogle beboere på vejen har efterladt en seddel i vores forrude med en besked, fortæller Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen.

Kæresten Mark valgte dog ikke at læse, hvad der stod på sedlen, men han er ikke alene.

Rygterne har plantet sig

”Scheisse gepark,” eller det, man på godt gammeldags dansk ville kalde en ”lorteparkering,” stod der eksempelvis på det klistermærke, som Alexander Kjærsgaard Drejer i sin forrude blev mødt af, da han en dag kom ud til sin parkerede bil på Gustav Holms Vej.

Over telefonen kan han egentlig godt grine lidt af det, for som han selv siger, så fejlede hans parkering ikke noget. Hærværket mod sin og kærestens fælles bil finder han til gengæld ikke spor morsomt.

- Min kæreste og jeg er fra Mors, så det er ikke noget, vi er vant til. Man forventer ikke ligefrem at miste sin bilantenne sådan, selvom vi har hørt rygterne om ridser i biler, trusler rettet imod de parkerende på vejen og stjålne antenner, siger Alexander Kjærsgaard Drejer og fortsætter;

- Jeg aner ikke, om det er en beboer på vejen, der står bag, men der har været flere opslag og rygter om det på Facebook, og det har ligesom plantet sig i mit hoved.

Ikke desto mindre holder parrets fælles bil stadig parkeret på Gustav Holms Vej. Ikke af trods, men af nød. De bor i den del af Risskov Brynet, som hedder Kværnloftet, men har måttet vente på, at der kom en ledig plads i den parkeringskælder, som er tilknyttet nybyggeriet.

- Vi holder der lidt endnu, for vi har ikke fået vores plads i p-kælderen endnu. Vi har ikke andet valg, for vi er på venteliste, og vi får faktisk ikke en plads tilknyttet Kværnloftet, men Broloftet i stedet. Vi har ventet i tre uger nu, siger Alexander Kjærsgaard Drejer.

Parkeringspladsen koster 300 kroner om måneden, men prisen varierer alt efter, hvilken afdeling af Risskov Brynet man er bosat i. Alexander Kjærsgaard Drejer tror, der er de beboere i Risskov Brynet, der bevidst vælger at holde gratis på Gustav Holms Vej for at spare penge.

Han har nemlig selv haft den diskussion med sin kæreste, men sammen besluttede de at betale for en p-plads i Risskov Brynet. Men for Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen er problemet snarere, at parret har to biler.

- Vi holder på Gustav Holms vej, fordi vi ikke har et alternativ. Vores lejlighed kan kun få plads til én bil i vores p-kælder, og hvad gør man så? Derfor endte vi med at parkere på vejen, fordi min kærestes farmor fortalte os, at den er offentlig, forklarer Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen.

Beboerne tager afstand fra hærværket

Hun har dog forståelse for, at beboerne i villaerne på Gustav Holms Vej er frustrerede over den kaotiske parkeringssituation på vejen. Hun håber bare ikke, at det er dem, der står bag hærværket.

- Jeg forstår godt, hvorfor naboerne på vejen er sure. Der er folk, der holder ulovligt, og jeg tror, det er blevet værre nu, hvor der er kommet flere boliger til. Da vi flyttede hertil for to år siden, holdt der næsten ikke nogen biler på vejen, men i dag er det svært at få plads, fordi de holder hele vejen ned ad gaden, siger Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen, men tilføjer:

- Det er bare ufedt, at det virker til, at nogen har set sig sure på os. Forleden gik vi en tur på vejen for at se, om der var sket noget andet med vores bil, og der kunne vi konstatere, at samtlige biler på Gustav Holms Vej manglede deres antenne.

RisskovLIV har været i kontakt med to beboere på Gustav Holms Vej, Linda Christensen og Lilian Jensen. Sidstnævnte fortæller, at hun og hendes mand har forsøgt at advare folk om, at de parkerede ulovligt ved at lægge sedler i bilernes forrude. Hun kan dog ikke forestille sig, at en beboer skulle stå bag hærværket.

- Jeg vil mene, at det er drengestreger. Det er ikke os, og jeg kan ikke forstå, hvorfor de skulle tro det. Vi lagde sedler ud i starten, da problemerne begyndte, men efter et par dage blev vi enige om, at det ikke nyttede noget. Ellers skulle vi konstant løbe ud og bede folk om at flytte deres bil, og det gad vi altså ikke, fortæller Lillian Jensen.

Linda Christensen krydser fingre for, at det ikke er en nabo på vejen, der bedriver selvtægt.

- Man kan føle, at man er ved at få nok af problemet, men der er langt fra tanke til handling, hvis man er et fornuftigt menneske. Jeg håber ikke, at jeg kender nogen på denne vej, der kunne finde på at gøre det. Det er hærværk, og folk skal ikke lave selvtægt, siger Linda Christensen, der aldrig selv har bemærket hærværket, men nu vil holde et vågent øje med det.

Billigt sluppet - men lad folks biler være i fred

I mellemtiden har Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen anmeldt hærværket mod sin bil til Østjyllands Politi, selvom omkostningerne for at få monteret en ny antenne og vinduesvisker er små.

- Vi havde egentlig ikke tænkt os at anmelde det, før en anden beboer opfordrede os til det. Det var noget andet, hvis det var hærværk mod et sidespejl eller ridser på bilen. Det her koster kun omkring 400 kroner at få repareret, men det er mere princippet i det; At man ikke kan have sine ting for sig selv, når man holder lovligt parkeret, siger Caroline Kjersgaard Thorbjørnsen.

Til RisskovLIV bekræfter Østjyllands Politi, at man har modtaget tre anmeldelser i september om hærværk mod biler på Gustav Holms Vej.

- Hvis man som borger oplever den slags hærværk, opfordrer vi til, at man anmelder det til politiet. Det er også en god idé at installere en bilalarm og snakke sammen med naboerne, så man hjælper hinanden med at holde øje i kvarteret. På den måde er der større chance for, at man opdager hærværket hurtigt. I de her tilfælde har borgerne først opdaget hærværket noget tid efter det formodede gerningstidspunkt, og så kan det være svært at få fat i en gerningsmand, lyder den skriftlige anbefaling fra Østjyllands Politi.

Og hvad så, hvis man mistænker naboerne på vejen for at stå bag? – Dertil skriver Østjyllands Politi:

- Så giver man den mistanke videre til politiet, men der skal helst være noget konkret viden, før vi kan gå videre med det.

Beboerne på vejene nær Risskov Brynet skal ikke forvente en parkeringsplan, før byggeriet af den nye bydel er helt færdig. Foto: Axel Schütt

Forvaltningen til frustrerede borgere: - Vi kigger på en parkeringsplan omkring Risskov Brynet

Teknik & Miljø er ikke blinde for parkeringsproblemerne omkring Risskov Brynet, og der kan komme en parkeringsplan for området.

Men beboerne på villavejene, der efterspørger handling fra Aarhus Kommune, må væbne sig med tålmodighed.

Teknik & Miljø er opmærksomme på parkeringsproblemerne, som beboerne på Gustav Holms Vej og andre veje nær Risskov Brynet oplever. Derfor kan der komme en parkeringsplan for området, når byggeriet står færdigt.

Hvor der er byudvikling, er der typisk også parkeringsproblemer. Derfor er Teknik & Miljø-afdelingen i Aarhus Kommune også opmærksomme på udfordringerne nær Risskov Brynet og vil se på mulighederne for at lave en parkeringsplan for området. Det fortæller mobilitetsplanlægger Steffen Arnbo Nielsen.

- Situationen ved Risskov Brynet er ikke unik. Hvis der er anlæg, hvor man skal betale, vil der typisk være beboere, der søger at parkere gratis på offentlig vej frem for at betale. Det gør, at vi nogle gange bliver nødt til at se på, hvordan vi regulerer de offentlige veje, siger Steffen Arnbo Nielsen.

Han nævner Marselisborg-kvarteret som et eksempel, efter betalingsparkering blev indført flere steder i Aarhus centrum. Her parkerede folk i begge sider af vejene og gjorde det svært for udrykningskøretøjer at nå frem. Derfor valgte Teknik & Miljø at indføre et parkeringsforbud i den ene side af vejen visse steder.

Noget lignende kunne blive en løsning på Gustav Holms Vej og andre veje nær Risskov Brynet, selvom intet er fastlagt endnu.

- Det afhænger meget af udfordringerne, og der er flere forskellige mulige løsninger set i forhold til udfordringerne. Det kunne være et parkeringsforbud i den ene side af vejene, det kunne være tidsbegrænset parkering, betalingsparkering eller beboerparkering, så udefrakommende ikke kan holde der, fortæller Steffen Arnbo Nielsen.

Risskov Brynet skal stå færdigt først

Men foreløbigt må beboerne på vejene omkring den nye bydel væbne sig med tålmodighed. Der bygges fortsat i Risskov Brynet, og ifølge Steffen Arnbo Nielsen giver det ikke mening at udarbejde en parkeringsplan, før sidste sten er lagt - efter planen i 2022.

- Vi bliver nødt til at kende omfanget af problematikken, så det er svært at sige noget konkret om, hvad man kan gøre, før der er bygget færdigt i området, for vi kender ikke de endelige konsekvenser, før alle er flyttet ind, siger Steffen Arnbo Nielsen.

Der er også en tendens til, at en mulig løsning for beboerne nær Risskov Brynet kan ende med at blive andres problem. Efter betalingsparkering blev indført flere steder i Aarhus, ser Teknik & Miljø flere eksempler på, at folk parkerer længere væk, hvor det fortsat er gratis, for i stedet at tilbagelægge den sidste distance på arbejde eller hjem enten på cykel eller el-løbehjul.

- Så snart man indfører reguleringer omkring Risskov Brynet, flytter problemstillingen sig. Folks villighed til at betale for parkering er ikke så stor endnu, men desto længere afstande, jo mindre bliver barrieren måske til at ville betale, siger Steffen Arnbo Nielsen og tilføjer:

- I bund og grund kan vi ikke gøre meget andet. Som myndighed har vi ikke lovgivende hjemmel til at sige, at folk skal betale, hvor de bor. Vi kan heller ikke sige til byudviklerne, at det skal være gratis at holde på deres p-pladser.

Det er forskelligt fra område til område i Risskov Brynet, men der er fortsat ledige p-pladser i nogle af bydelens parkeringskældre.

Udlejerne: Der er fortsat ledige p-pladser i Risskov Brynet – hvis man vil betale

Visse steder i Risskov Brynet mangler beboerne parkeringspladser. Andre steder er der masser.

Alt i alt burde der være et overskud af ledige pladser til dem, der gerne vil betale for et sted at holde deres bil.

Der er forskel fra område til område i Risskov Brynet, men mangler du et sted at parkere din bil, er der fortsat ledige p-pladser i byggeriet.

Hvis du er villig til at betale frem for at holde på Gustav Holms Vej eller en af de andre omkringliggende sideveje nær Risskov Brynet, er der fortsat ledige parkeringspladser i flere p-kældre ved nybyggeriet. Det fortæller Nina Aagaard Bendix, udlejningschef for Taurus Ejendomsadministration.

- Vi har omkring 255 p-pladser, og det rækker. Vi oplever, at der er ledige pladser og udlejer gerne til folk fra andre dele af Risskov Brynet, siger Nina Aagaard Bendix.

Hun mener, at folks manglende vilje til at betale for en parkeringsplads er en del af forklaringen. Beboersammensætningen i Risskov Brynet er en anden. For Taurus Ejendomsadministration udlejer tæt på 600 boliger i Risskov Brynet i den afdeling, der har fået navnet Møllehatten. Her er beboerne hovedsageligt unge mennesker og studerende.

- Der er forskellige lejere i Risskov Brynet. Vi har mange mindre enheder med mange unge mennesker, og der er en del, der ikke har råd til bil og slet ikke til en parkeringsplads. På den front er behovet større hos familierne, der bor i området, siger Nina Aagaard Bendix.

Nogle kældre er tætpakkede - andre slet ikke

Det mærker man hos DEAS, der udlejer AP Pensions lejligheder og rækkehuse i områderne Kværnloftet, Broloftet og Vindrosen. Her er lejlighederne større, beboerne ældre og har måske sat børn i verden. Derfor er behovet for én eller flere parkeringspladser større.

DEAS bekræfter nemlig, at man til deres 423 lejemål oplever venteliste og flere lejere, der spørger om alternative steder at holde deres bil.

Samme billede ser man også delvist hos Domis, der udlejer 199 boliger ved Broloftet. Her er parkeringskældrene stort set fyldte med få ledige pladser. Er der mangel, opfordrer man lejerne til at kontakte Taurus Ejendomsadministration for at forhøre sig om muligheden for at leje en af deres ledige p-pladser. Det fortæller Andreas Hommelhoff, der er forretningsudvikler for virksomheden.

- Der er en sammenhæng med beboersammensætningen og antallet af ledige parkeringspladser. En anden sammenhæng er lejlighedsstørrelsen. Vi ser flere unge gå sammen om at leje en fireværelseslejlighed, og de har oftest ikke bil, siger Andreas Hommelhoff.

Derfor har Domis også mange tomme pladser i deres afdeling i Møllehatten.

- Nogle vil gerne betale, andre foretrækker at parkere 100 meter væk og gå. Vi har forsøgt at etablere det antal p-pladser, som lokalplanen lægger op til, men jeg tror, der er ledige, fordi folk gerne vil slippe for at betale, siger Andreas Hommelhoff og fortsætter:

- Vi så gerne, at folk benyttede sig af vores parkeringskældre. Der er jo en grund til, at vi bygger dem, og det er, at de skal bruges.