Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov
Byrådet mødtes. Byrådet stemte. Byrådet vedtog.
Onsdag aften stod det klart, at to store byggeprojekter med mere end 500 boliger på Agerbæksvej bliver en realitet.
Den ene forslag blev ændret en smule på falderebet. Det andet gjorde ikke.
Her får du overblikket over, hvad der præcist skal bygges på villavejen.
RISSKOV: Så er den ged barberet.
Onsdag aften vedtog et flertal i Aarhus Byråd de to forslag til lokalplaner på Agerbæksvej, som inden længe bliver til en byggeplads for mere end 500 nye boliger.
Modstanden mod de to byggeprojekter har været til at mærke. Bricks Ejendommes planer for at bygge 216 boliger i tre til fem etager ved Agerbæksvej samt omkring Risskov Efterskole langs Vestre Strandalle fik 152 høringssvar. Dette forslag til lokalplan blev vedtaget uden ændringer i byrådet.
Men for AG Gruppen har det været tilbage til tegnebrættet efter 370 indsigelser fra borgere. Virksomheden fra Odense vil jævne WhiteAway og Saniståls bygninger og ønskede i stedet at bygge omkring 350 lejeboliger i tre til seks etager samt en stor erhvervsbygning på hjørnet mellem Agerbæksvej, Grenåvej og Vestre Strandalle.
Det projekt er allerede blevet reduceret én gang, hvor man skar i en etage fra flere steder i det karréformede byggeri. Onsdag aften blev det vedtaget med yderligere ændringer: Selve boligbyggeriet bliver sænket fra seks til fem etager langs Grenåvej, og man hæver antallet af almene boliger, så de kommer til at udgøre 25 procent af ejendommene.
De seneste ændringer fører ifølge forvaltningens egne udregninger til en reduktion på cirka 14 boliger. Til gengæld flytter kvadratmeterne sig, så erhvervsbyggeriet på hjørnet over for Veri Centret i stedet bliver større. Dermed bliver det samlede areal for erhvervsbyggeriet på knap 9.290 kvadratmeter, mens boligbebyggelsen bliver på cirka 22.310 kvadratmeter.
Med de ændringer mener Gert Bjerregaard (V), at byrådet har lyttet tilstrækkeligt til borgerne i lokalområdets bekymringer:
- Der vil helt sikkert stå borgere tilbage efter disse to lokalplaner og sige, at byrådets flertal ikke har lyttet tilstrækkeligt. Vi har som byråd lyttet. Har vi lyttet nok? Det mener jeg, vi har. Kunne man have grebet det anderledes an, havde man kendt udviklingen for seks år siden? – Ja, så kunne man have lavet en helhedsplan, men projekterne er kommet løbende undervejs, sagde Gert Bjerregaard i byrådssalen onsdag aften.
Kritik af processen
Den betragtning var formanden for Teknisk Udvalg, Viggo Jonasen (Ø), ikke enig i.
- Vedtagelsen af en lokalplan burde være en festdag for demokratiet, hvor der har været en stor debat, hvor byråd og borgere har bøjet sig imod hinanden. Men Når Bricks, Simsek og Bundsgaard har barberet geden, betyder borgernes indsigelser ikke en bønne. Byrådet spilder borgernes tid, og det vigtigste for borgerne er, om deres indvendinger er blevet taget alvorligt, sagde Viggo Jonasen.
De Radikale kunne ikke tiltræde sig AG Gruppens byggeri, men efterspurgte yderligere reduktioner i højden. Socialistisk Folkeparti havde også indvendinger til, at Bricks byggeplaner slap igennem nåleøjet uden ændringer, mens Dansk Folkeparti var modstandere af begge planer.
Flere byrådsmedlemmer valgte ligesom Viggo Jonasen at sætte spørgsmålstegn ved den demokratiske proces, men borgmester Jacob Bundsgaard (S) mente ikke, at deres argumentation holdt.
- Disse planer har været vældigt debatteret, og man skal passe på med at tilskrive politisk uenighed med dårlig proces. Det er der nogen, der gør. Det er altid fair at nå til en anden konklusion, end flertallet i byrådet i dette tilfælde kommer til, men man skal passe på med at skyde processen i skoene, fordi resultatet er anderledes, end hvad man kunne ønske sig, sagde Jacob Bundsgaard.
Ofret bliver Agerbæksvej
Henrik Petersen fra Vejlby Risskov Grundejerforening lægger i hvert fald ikke skjul på, at han havde krydset fingre for et andet resultat. Han ser det som en lille sejr, at højden mod Grenåvej bliver sænket fra seks til fem etager, men det klinger lidt hult, når man i stedet flytter flere kvadratmeter til erhvervsbyggeriet på hjørnet.
- De gør intet ved drøjden af byggeriet, så den samlede belastning på området er uændret. Byggeriet er jo lige så stort nu, som det var for en måned siden, hvis man bare flytter kvadratmeterne fra det ene sted til det andet. Vi tror reelt set, at de har en aftale med entreprenøren om, hvor mange kvadratmeter de må bygge for, siger Henrik Petersen.
Han er også frustreret over, at højden på begge byggeprojekter imod Agerbæksvej fortsat bliver på omkring 17-18 meter flere steder.
- Det bliver en tunnelvirkning, når du har en vej, der ikke er bredere end Agerbæksvej. Byggerierne kommer til at stå i 18 meter langs fortovet, så vejen er ofret. Den bliver henlagt i skygge, med indbliksgener, mangel på parkeringspladser og trafikale problemer, siger Henrik Petersen.