Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vejlby-Risskov Hallen og idrætsanlægget omkring kan få sig et gevaldigt løft over de kommende år. Området har fået en udviklingsplan, der skal hjælpe med at sikre, at idrætsanlægget kan rumme Vejlby-Risskovs mange nye beboere. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Danmarks måske største idrætsanlæg har vokseværk

Vejlby-Risskov Idrætsanlæg, altså idrætsfaciliteterne ved og omkring Vejlby Risskov Hallen, Idrætshøjskolen Aarhus og Springcenter Aarhus, har fået sig en udviklingsplan, og jeg forstår udmærket godt, hvis du tænker; “hvad rager det mig?”.

For en sådan plan kan nemt drukne i arkitektoniske buzzwords som “sammenhængskraft” og “tilgængelighed” eller fremstå som politisk staffage, som måske aldrig modtager den nødvendige støtte, når det kommer til stykket.

Men mangler dine børn halplads? Kan du lide basketball, fodbold, tennis eller måske et spil padeltennis med gutterne? Hvad med Ninja Warrior-programmerne eller crossfit?

Hvis du kan svare “ja” til bare et af spørgsmålene, vedrører udviklingsplanen dig, for nu er rammerne for områdets udvikling på plads, og de mange forskellige idrætsforeninger har masser konkrete projekter, som de ønsker at opføre inden for disse rammer.

Bakken Bears vil bygge et stort basketball-mekka, VSK Aarhus drømmer om at opføre byens andet store stadion, og Springcenter Aarhus står allerede klar til at opføre en ny motorikhal inspireret af Ninja Warrior-programmerne. Dem og mange andre konkrete eksempler kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.

For som sidste weekends skriv om projektet for fremtidens Bellevuehaller satte en tyk streg under, er nye idrætsfaciliteter bydende nødvendige for at kunne følge med befolkningsudviklingen i Vejlby-Risskov.

Hos foreningerne ved Vejlby-Risskov Idrætsanlæg ved man også godt, at man ikke kan forvente, at Aarhus Kommune finansierer udviklingen. Derfor har foreningerne selv foden på speederen i forsøget på at finde finansieringen, for ellers bliver det svært at holde trit med udviklingen.

En cadeau skal derfor lyde til dem, og du får også en med på vejen, fordi du læser med. Hvis du kan lide nyhedsbrevene hidtil, må du meget gerne anbefale det til venner, familie og bekendte, og bryder du dig ikke om det, kan du jo altid anbefale det til svigermekanikken.

God weekend og god læselyst.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Her kan du se oversigten over Vejlby-Risskov Idrætscenter, hvor et basketball-mekka, et nyt klubhus og flere andre nye projekter er inkluderet.

Ny udviklingsplan ruster Vejlby-Risskov Idrætscenter til 25.000 medlemmer

Et nyt basketball-mekka, et nyt fodboldstadion og en udvidelse af springhallen. Vejlby-Risskov Idrætscenter kan se helt anderledes ud om fem år, og nu har idrætsanlægget fået en udviklingsplan, der skal danne rammerne for de mange idrætsforeningers ambitiøse projekter.

Det kan du læse meget mere om her.

Rammerne for fremtidens Vejlby-Risskov Idrætsanlæg er sat, og du kan se frem til flere nye faciliteter som en ny springhal, flere kunstgræsbaner og udendørsaktiviteter.

Selv et af Danmarks største idrætsanlæg kan have svært ved at holde trit, når det bugner med nybyggeri og nytilflyttere i Vejlby-Risskov. Derfor har Vejlby-Risskov Idrætscenter omkring Vejlby Risskov Hallen nu fået sig en plan, der danner rammerne for udviklingen af de eksisterende idrætsfaciliteter og nye tiltag.

Det kan lyde langhåret, men områdets forskellige idrætsforeninger, som står bag udviklingsplanen sammen med Sport og Fritid samt Sleth Arkitekter, har masser af ambitioner og konkrete projekter, som du og jeg på sigt kan få gavn af - eksempelvis en ny springhal, et nyt fodboldstadion og et kæmpemæssigt basket-univers.

Men i stedet for at knopskyde bliver de nu bundet sammen, så området - i hvert fald efter planen - får en fælles identitet.

- Udviklingsplanen har flere formål. Det primære er, at vi skal kunne følge med udviklingen og tilbyde borgerne nogle gode faciliteter. De nuværende er slidte og trænger til en opgradering, og det skal vi have hjælp til, siger Steffen Wich, talsmand for udviklingsgruppen, og tilføjer:

- Det andet, som er vigtigere, er, at foreningerne er hårdt ramt af ventelister, og skal vi kunne tilbyde områdets mange nye borgere et idrætstilbud, bliver vi nødt til at gøre noget ved faciliteterne. Nu har vi en ramme for udviklingen, der fortæller os, hvilken vej vi skal gå.

Vejen til 25.000 medlemmer

Det erklærede mål er ifølge Steffen Wich, at IK Skovbakken, paraplyorganisationen for 12 idrætsafdelinger ved Vejlby-Risskov Idrætscenter, går fra omkring 9.000 medlemmer til 25.000. Vejen dertil er kringlet, men med den nye plan er der blevet udstukket en mere klar retning.

Den er belagt med både nyt og gammelt. Vejlby-Risskov Idrætsanlæg har mere end 50 år på bagen, og udviklingsplanen lægger i høj grad op til, at de nuværende idrætsfaciliteter bevares, men forbedres.

Tanken er eksempelvis, at de firkantede betonklodser, der udgør Vejlby-Risskov Hallen og de omkringliggende klubbygninger, skal have ændret facaden, så de fremstår mindre bunker-agtige og mere åbne for omverdenen

Ligeledes skal aktivitetsramblaen på Rolf Haugstrups Plads efter planen udvides, Hvidkildevej omdannes til en ny bevægelsesrute, adgangen for bløde trafikanter skal forbedres, mens der sågar også er planer om at gøre hele idrætsanlægget til noget nær bilfrit.

Her er en visualisering af, hvordan aktivitetsramblaen skal se ud i fremtiden.

Ny springhal, basketball-mekka og meget mere

Men der er også tænkt i spritnye sportsfaciliteter. Springcentret har eksempelvis allerede skaffet sig finansieringen til en ny springhal til mindst 35 millioner kroner, Bakken Bears er godt på vej mod at skaffe sig midlerne til et nyt basketball-mekka, og i udviklingsplanen indgår også en række byggefelter, hvor flere aktører har forhåbninger om at opføre nyt.

Det gælder blandt andet Skovbakken Tennis, der håber på at kunne opføre en ny indendørshal med omkring 10 tennisbaner.

- Vi har kun fire indendørsbaner lige nu, men vi håber på at kunne opføre en ny hal med 10 baner. I vinterhalvåret oplever vi enorm efterspørgsel, fordi udbuddet på indendørsbaner i Aarhus Kommune er så småt. Derfor har vi haft en arkitekt til at tegne et udkast til en ny hal, siger Dorte Klüwer, der er næstformand for Skovbakken Tennis.

Hos Idrætshøjskolen Aarhus har man rettet blikket mod den grusbane, der ligger nær VIKs gamle klubhus. Her håber forstander Henrik Løvschall på, at endnu en idrætshal på sigt kan skyde op.

- Der er et kæmpe behov for indendørsbaner, og vi vil gerne opføre en ny hal, der skal kunne rumme beachvolley og beach håndbold. Der skal også være plads til nogle padeltennisbaner og bouldering, siger Henrik Løvschall.

Foreningerne skal selv gå forrest i jagten på finansiering

Men lige nu er planerne om de to førnævnte halbyggerier ikke meget mere end to firkantede byggefelter i papirerne til udviklingsplanen. Sport og Fritid har betalt for udviklingsplanen, men de betaler ikke for hele gildet.

Derfor skal Skovbakken Tennis, Idrætshøjskolen Aarhus og VSK, der drømmer om et nyt og moderne klubhus og et nyt stadion i nordbyen, som udgangspunkt selv finde den fornødne finansiering for at realisere sine projekter.

Sport og Fritid tager første træk og sparker gang i udviklingsplanen ved at anlægge en bevægelsesrute på Hvidkildevej, men flere af idrætsforeningerne håber på, at Aarhus Kommune vil spæde til med flere midler - både til nye faciliteter og de nye tænkte udendørsarealer.

Sport og Fritid lægger ud med at omdanne Hvidkildevej til en bevægelsesrute for at "kickstarte" udviklingsplanen.

- Det er altså ingen naturlov, at klubber og foreninger selv skal finde finansiering til alt. Derfor håber vi, at byrådet får fokus på udviklingen i Vejlby-Risskov, for kan man bruge en halv milliard på Kongelunden, må man også kunne bruge nogle penge på et nyt stadion og et rekreativt område, siger Leif Gjørtz Christensen, der er formand for VSK.

RisskovLIV har forgæves forsøgt at få fat i Rabih Azad-Ahmad, rådmanden for Kultur og Borgerservice, som Sport og Fritid hører under, for at få en kommentar til, hvorvidt foreningerne og aktørerne kan se frem til flere midler fra Aarhus Kommune.

Men ifølge Steffen Wich har Aarhus Kommune lagt op til, at de vil gå i dialog med lokale anlægsfonde, så arbejdet med infrastrukturen, der skal binde hele idrætscentret sammen, samt udendørsarealerne kan påbegyndes.

Foreningernes finansiering af de nye faciliteter må de selv være bannerførere for, men på den front hjælper det også, at Vejlby-Risskov Idrætscenter nu har fået en udviklingsplan.

- Det vigtige er, at vi nu har en udviklingsplan, der skitserer de enkelte projekter. Skal de lykkes, er det stadig dem selv, der skal have speederen i bund, men når de søger penge fra fonde, har man nu fået en blåstempling fra Aarhus Kommune, siger Steffen Wich.

Udviklingsplanen skal i første omgang vedtages af byrådet i Aarhus Kommune, men der burde være tale om en formalitet.

Idrætsforeningerne, sprincentret og idrætshøjskolerne har flere projekter i støbeskeen, som virkelig kan ændre idrætsanlægget over de kommende år. Fotos: Kristoffer Krogh Kiesbye, Sleth Arkitekter og Skraafoto

Se listen: Her er foreningernes konkrete projekter og byggedrømme

Du kan se frem til at kunne dyrke flere nye sportsgrene, mens faciliteterne for fodbold, basketball og tennis kan få sig et gevaldigt løft over de kommende år.

Her får du overblikket over de forskellige projekter for nye og bedre sportsfaciliteter, som idrætsforeningerne har på blokken.

Vi forsøger her at give dig en oversigt over de konkrete projekter, som de forskellige foreninger og aktører ved Vejlby-Risskov Idrætsanlæg håber på at kunne opføre over de kommende år. Nogle er tættere på at blive en realitet end andre.

Et nyt klubhus, et basketmekka, en ny springhal og mange flere tennisbaner. Sådan lyder nogle af de planer og ønsker, som man lige nu arbejder for at få igennem ved Vejlby-Risskov Idrætscenter. Vi kommer med overblikket her.

VSK Aarhus vil have nyt klubhus - og meget mere

VIKs gamle klubhus står til at blive jævnet som et led i udviklingsplanen, og VSK Aarhus drømmer derfor om et nyt.

Fodboldklubben drømmer stort om et nyt Vejlby Stadion samt et nyt og moderne klubhus tæt derpå, men der er grænser for, hvor mange byggeprojekter en amatørklub kan jonglere med  samtidigt.

Prioriteten er derfor at få lavet to nye kunstgræsbaner, så Vejlby-Risskov Idrætscenter i alt har tre.

- Det ser ud til, at vi får dem etableret for omkring otte og en halv million kroner. Vi har en forventning om, at vi til næste vinter vil have to baner, og det er godt for kapaciteten, for kunstgræsbaner kan man spille fodbold på året rundt, fortæller Leif Gjørtz Christensen, formand for VSK Aarhus.

Ifølge udviklingsplanen er det også meningen, at VIKs gamle klubhus skal nedlægges. Arealet er i stedet udlagt til aktivitetsplads for alt og alle. Det passer formanden godt.

- Det er et gammelt og veltjent klubhus fra 1950, der mangler moderne faciliteter, og vi bruger hele tiden mange dårlige penge på at vedligeholde det. Vi trænger til et nyt og moderne klubhus i stedet, og vi vil gerne kunne tilbyde standarder til byens børn, fortæller Leif Gjørtz Christensen.

Bakken Bears drømmer om at skabe stort basket-univers og samlingspunkt

Basketball, Bakken Bears vs. Donar Groningen

Danmarks bedste basketballhold har store ambitioner om at bygge et basketball-univers i forlængelse af Vejlby-Risskov Hallen. Det skal kunne huse både holdet og foreningssporten, fortæller Michael Piloz, der er sportsdirektør for Bakken Bears.

- Vi skal have et univers, der løfter basketball og området herude. Bakken Bears har brug for nutidige faciliteter, for de nuværende lever ikke op til kravene, og samtidig vækster basketball på foreningsplan helt vildt, siger Michael Piloz.

Ambitionen er, at de måske kommende faciliteter skal kunne rumme mere end bare basketball og anden sport.

- Det er klart, at stedet skal bygges op om sport og basketball, men det skal også være et samlingssted for området. Vi vil gerne bygge på taget, så man kan sidde og nyde udsigten med en kop kaffe i hånden og sammen med sin mødregruppe, fortæller Michael Piloz.

Han forventer, at det samlede projekt koster op mod 100 millioner kroner. Det er mange penge, men ikke nogen umulig opgave.

- Vi er ikke nået i mål endnu, men vi har fået mange positive meldinger fra politisk side, ligesom vi har flere fonde, der også ser positivt på projektet. Men selv med alle positiverne er vi et stykke fra at nå i mål, siger Michael Piloz.

Skovbakken Tennis vil mere end fordoble antallet af indendørsbaner

Skovbakken Tennis har i øjeblikket fire indendørsbaner i den gamle atletikhal i bunden, men håber på at kunne bygge en ny med plads til op mod 10 baner.

Udbuddet af indendørs tennisbaner i Aarhus Kommune kan slet ikke følge med efterspørgslen. Derfor håber Skovbakken Tennis på at kunne udvide fra sine nuværende fire baner til ti ved at jævne den gamle atletikhal og bygge en ny.

- Indendørssæsonen er den største, og vi har en masse oplandsklubber, der også søger mod os om vinteren, men vi har faktisk selv så mange medlemmer lige nu, at der er en venteliste på 400, fortæller Dorte Klüwer, der er næstformand for Skovbakken Tennis.

Foruden de omkring 10 nye baner kunne næstformanden også godt forestille sig, at man opførte et par padeltennisbaner, men lige nu er der fortsat et stykke vej fra ambition til byggeri.

- Jeg ved ikke, hvad det vil koste at bygge sådan en hal, men siger vi, at det koster 100 millioner, er vi i hvert fald også 100 millioner fra lige nu, siger Dorte Klüwer.

Idrætshøjskolen Aarhus vil boltre sig med beachvolley og beach håndbold

Idrætshøjskolen Aarhus håber på at kunne fortsætte med planer om at bygge en hal ved grusbanen nær VIKs gamle klubhus. Den skal være målrettet særligt beachvolley og beach håndbold. Foto: André Thorup

Tæt på VIKs gamle klubhus ligger der en grusbane, som idrætshøjskolen håber på at kunne bruge til at opføre en hal særligt med fokus på beachvolley og beach håndbold.

- Beachvolley og beach håndbold er kæmpestort, og laver vi nogle indendørsbaner, giver vi udøverne en varig løsning i en fast hal, siger forstander Henrik Løvschall, der også gerne vil finde plads til padeltennisbaner, bouldering og visse atletikdiscipliner.

Han understreger dog, at planerne ikke er på andet end drømmestadiet i øjeblikket.

- Drømmene kan blive realistiske, hvis Aarhus Kommune forærer os grunden, og vi får heller ingen penge fra Lokale og Anlægsfonden, hvis ikke kommunen gør det. Derfor håber vi, at vi op til valgkampen kan få nogle klare tilkendegivelser om, at vi kan gå ind i fase to og lave en forretnings- og investeringsplan, siger Henrik Løvschall.Skovbakken Svømning drømmer om varmere vand - men der er lavvande på kistebunden

Skovbakken Svømning drømmer om at få et varmtvandsbassin til det yngste og de ældste, men det kræver, at Aarhus Kommune går helt ind i projektet. Foto: Mette Mørk

Svømmeforeningen drømmer om et varmtvandsbassin, så man kan tilbyde noget til både de mindste og det ældste.

- Helt basalt mangler vi et varmtvandsbassin, for sådan et har vi slet ikke i Aarhus Nord. Det betyder også, at der mangler et tilbud til de mindste og de ældste, siger Kim Thorsell, formand for Skovbakken Svømning.

I udviklingsplanen er der ikke i øjeblikket tænkt et varmtvandsbassin ind, og der er lang vej endnu, før et sådan byggeri måske kan realiseres.

- Vores behov ville kræve, at kommunen gik helt ind i det. Svømning er generelt et svært område at løfte, for det er noget af det dyreste både at bygge og drive, så derfor er det måske også klart, at kommunen er lidt tilbageholdende, siger Kim Thorsell.

Strandbaner, skaterbane og street basket til Skovbakken Outdoor og Bevægelse

Streetbasket med profesionelle amerikanske trænere og hip hop musik. Lokale drenge og piger i Remisevænget på Amager lærer hvordan man spiller streetbasket.

Omkring 85 medlemmer tager del i outdoor-afdelingen, der - som navnet antyder - dyrker sport ude i det fri.

Afdelingen håber på, at udviklingsplanen vil føre til omkring tre-fire strandbaner, hvor man kan spille beachvolley og strandhåndbold. Flere baner til street basket står også på ønskesedlen, for det er et hit blandt børn og unge.

På den lange bane så Skovbakken Outdoor og Bevægelse også gerne, at man fik en stor skaterbane til Vejlby-Risskov Idrætsanlæg.

Springcenter Aarhus er klar til at bygge ny Ninja Warrior-hal

Lene Christiansen og Springcenter Aarhus har haft ambitioner om at udvide siden 2014. Nu bliver en ny motorikhal en realitet inden for få år.

Du kan godt begynde at glæde dig, for Springcenter Aarhus har finansieringen på plads til en ny motorikhal henvendt til unge og voksne.

Det kan du læse meget mere om i artiklen herunder:

Centerleder Lene Christiansen og Springcenter Aarhus har haft ambitioner om at udvide siden 2014. Nu bliver en ny motorikhal en realitet inden for få år.

Springcentret bygger ny Ninja Warrior-hal til 43 millioner

Du har måske set tv-programmerne "Danmarks Ninja Warrior", hvor danskere har prøvet kræfter med en ualmindelig svær forhindringsbane.

Inden for få år kan du selv give det et skud, for Springcenter Aarhus bygger en ny motorikhal, hvor du kan udleve din indre ninjakriger.

En ny motorikhal målrettet unge og voksne er blandt andet på papiret, når Springcenter Aarhus efter planen begynder sin udvidelse i 2022.

Hvis du har set tv-programmerne og selv drømmer om at udleve din indre Ninja Warrior, får du måske snart chancen. Springcenter Aarhus har nemlig finansieringen på plads og satser på at slå dørene op for sin spritnye motorikhal målrettet unge og voksne i 2023.

- Det skal være en motorikhal, der gør det muligt for unge og voksne at blive ved med at mestre og udfordre kroppen. Man kan sammenligne den med Ninja Warrior-programmerne og så med nogle forhindringer, så det bliver vildt, fortæller Lene Christiansen, der er centerleder for Springcenter Aarhus.

Men der er mere på blokken end bare den nye motorikhal. Springcenter Aarhus ønsker også at udvide med en ny springhal, der skal kunne rumme gymnastikdisciplinerne TeamGym og Tumbling, ligesom man skal kunne dyrke crossfit og flere udendørsaktiviteter.

- Vi ser ofte et frafald i ungdomsgrupperne, så vi vil gerne lave noget, der er mindre organiseret, men som bygger mere på lyst, og hvor folk måske kan leje sig ind eller bare hænge ud, fortæller Lene Christiansen.

Det gælder også forældre, forbipasserende og pensionister. Planen er at skabe et sted, der både skal kunne rumme forælderen, der gerne vil hænge med hovedet ned fra et tov eller gå armgang, som forælderen, der skal have en kop kaffe og tjekke arbejdsmailen på computeren, mens sønnike går til springgymnastik

- Vi vil gerne være et springcenter, der kan rumme hele familien og har muligheder for forældrene. Jeg har også en drøm om at involvere endnu flere pensionister, og det kunne være dejligt, hvis frivillige grupper også her fik et sted at kunne mødes, så der bliver skabt endnu mere liv i centret, siger Lene Christiansen.

Her er et udkast fra Springcenter Aarhus' visionsprojekt for den nye udvidelse, som er blevet tilsendt Aarhus Kommune. Sådan kan planerne ende med at blive, men intet er endeligt endnu.

Svært at få plads til nytilflyttere

Skal man kunne rumme hele familien, skal der ganske enkelt udvides, for i øjeblikket har Springcenter Aarhus svært ved overhovedet at rumme efterspørgslen.

- Det er spøjst, hvordan jeg ser ejendomsmæglere gå og tage billeder af vores faciliteter og fortæller nye borgere i salgsmaterialet, at idrætsmiljøet følger med boligen. Problemet er bare, at vi, groft sagt, må sige nej til dem, for der er ikke plads, fortæller Lene Christiansen.

Det er derfor, den nye udviklingsplan har sin berettigelse. Den lægger op til, at der bygges nye idrætsfaciliteter, men også til ny og forbedret infrastruktur og udendørsarealer.

- Udviklingsplanen medvirker til, at vi kan dyrke gymnastik i vores center, for vi har et stort behov for faciliteter, men det er meget større end bare vores byggeri. Den lægger op til, at der skal opføres pladser og udendørsområder, der gør det til et mere attraktivt område både for idrætsudøvere og beboere, siger Lene Christiansen.

Størrelsen kan variere

Hun håber på, at Springcenter Aarhus’ nye faciliteter står klar til brug for nye og eksisterende idrætsudøvere i 2023. Pengene til en hal for 35 millioner kroner er på plads, men puljen kan potentielt blive endnu større.

Lene Christiansen og Springcenter Aarhus vil snart kunne præsentere Lokale og Anlægsfonden for helt nye arkitekttegninger af projektet, og håbet er, at det vil kaste yderligere otte millioner af, så den samlede sum til halbyggeriet bliver på 43 millioner kroner.

Det er dog ikke sådan, at fundamentet for byggeplanerne står eller falder med det ekstra tilskud fra fonden.

- Byggeriet kommer uanset, om vi får de sidste otte millioner eller ej, men det er klart, at hallen måske ikke bliver nær så stor uden. 35 millioner kroner er også en stor sum. Vores anden motorikhal til børn kostede til sammenligning omkring 19 millioner kroner, fortæller Lene Christiansen.

Hendes bedste bud på en tidshorisont er, at første spadestik bliver taget i efteråret 2022, hvorefter det nye springcenter kan stå klar til brug i foråret 2023.