Ny udviklingsplan ruster Vejlby-Risskov Idrætscenter til 25.000 medlemmer
Et nyt basketball-mekka, et nyt fodboldstadion og en udvidelse af springhallen. Vejlby-Risskov Idrætscenter kan se helt anderledes ud om fem år, og nu har idrætsanlægget fået en udviklingsplan, der skal danne rammerne for de mange idrætsforeningers ambitiøse projekter.
Det kan du læse meget mere om her.
Selv et af Danmarks største idrætsanlæg kan have svært ved at holde trit, når det bugner med nybyggeri og nytilflyttere i Vejlby-Risskov. Derfor har Vejlby-Risskov Idrætscenter omkring Vejlby Risskov Hallen nu fået sig en plan, der danner rammerne for udviklingen af de eksisterende idrætsfaciliteter og nye tiltag.
Det kan lyde langhåret, men områdets forskellige idrætsforeninger, som står bag udviklingsplanen sammen med Sport og Fritid samt Sleth Arkitekter, har masser af ambitioner og konkrete projekter, som du og jeg på sigt kan få gavn af - eksempelvis en ny springhal, et nyt fodboldstadion og et kæmpemæssigt basket-univers.
Men i stedet for at knopskyde bliver de nu bundet sammen, så området - i hvert fald efter planen - får en fælles identitet.
- Udviklingsplanen har flere formål. Det primære er, at vi skal kunne følge med udviklingen og tilbyde borgerne nogle gode faciliteter. De nuværende er slidte og trænger til en opgradering, og det skal vi have hjælp til, siger Steffen Wich, talsmand for udviklingsgruppen, og tilføjer:
- Det andet, som er vigtigere, er, at foreningerne er hårdt ramt af ventelister, og skal vi kunne tilbyde områdets mange nye borgere et idrætstilbud, bliver vi nødt til at gøre noget ved faciliteterne. Nu har vi en ramme for udviklingen, der fortæller os, hvilken vej vi skal gå.
Vejen til 25.000 medlemmer
Det erklærede mål er ifølge Steffen Wich, at IK Skovbakken, paraplyorganisationen for 12 idrætsafdelinger ved Vejlby-Risskov Idrætscenter, går fra omkring 9.000 medlemmer til 25.000. Vejen dertil er kringlet, men med den nye plan er der blevet udstukket en mere klar retning.
Den er belagt med både nyt og gammelt. Vejlby-Risskov Idrætsanlæg har mere end 50 år på bagen, og udviklingsplanen lægger i høj grad op til, at de nuværende idrætsfaciliteter bevares, men forbedres.
Tanken er eksempelvis, at de firkantede betonklodser, der udgør Vejlby-Risskov Hallen og de omkringliggende klubbygninger, skal have ændret facaden, så de fremstår mindre bunker-agtige og mere åbne for omverdenen
Ligeledes skal aktivitetsramblaen på Rolf Haugstrups Plads efter planen udvides, Hvidkildevej omdannes til en ny bevægelsesrute, adgangen for bløde trafikanter skal forbedres, mens der sågar også er planer om at gøre hele idrætsanlægget til noget nær bilfrit.
Ny springhal, basketball-mekka og meget mere
Men der er også tænkt i spritnye sportsfaciliteter. Springcentret har eksempelvis allerede skaffet sig finansieringen til en ny springhal til mindst 35 millioner kroner, Bakken Bears er godt på vej mod at skaffe sig midlerne til et nyt basketball-mekka, og i udviklingsplanen indgår også en række byggefelter, hvor flere aktører har forhåbninger om at opføre nyt.
Det gælder blandt andet Skovbakken Tennis, der håber på at kunne opføre en ny indendørshal med omkring 10 tennisbaner.
- Vi har kun fire indendørsbaner lige nu, men vi håber på at kunne opføre en ny hal med 10 baner. I vinterhalvåret oplever vi enorm efterspørgsel, fordi udbuddet på indendørsbaner i Aarhus Kommune er så småt. Derfor har vi haft en arkitekt til at tegne et udkast til en ny hal, siger Dorte Klüwer, der er næstformand for Skovbakken Tennis.
Hos Idrætshøjskolen Aarhus har man rettet blikket mod den grusbane, der ligger nær VIKs gamle klubhus. Her håber forstander Henrik Løvschall på, at endnu en idrætshal på sigt kan skyde op.
- Der er et kæmpe behov for indendørsbaner, og vi vil gerne opføre en ny hal, der skal kunne rumme beachvolley og beach håndbold. Der skal også være plads til nogle padeltennisbaner og bouldering, siger Henrik Løvschall.
Foreningerne skal selv gå forrest i jagten på finansiering
Men lige nu er planerne om de to førnævnte halbyggerier ikke meget mere end to firkantede byggefelter i papirerne til udviklingsplanen. Sport og Fritid har betalt for udviklingsplanen, men de betaler ikke for hele gildet.
Derfor skal Skovbakken Tennis, Idrætshøjskolen Aarhus og VSK, der drømmer om et nyt og moderne klubhus og et nyt stadion i nordbyen, som udgangspunkt selv finde den fornødne finansiering for at realisere sine projekter.
Sport og Fritid tager første træk og sparker gang i udviklingsplanen ved at anlægge en bevægelsesrute på Hvidkildevej, men flere af idrætsforeningerne håber på, at Aarhus Kommune vil spæde til med flere midler - både til nye faciliteter og de nye tænkte udendørsarealer.
- Det er altså ingen naturlov, at klubber og foreninger selv skal finde finansiering til alt. Derfor håber vi, at byrådet får fokus på udviklingen i Vejlby-Risskov, for kan man bruge en halv milliard på Kongelunden, må man også kunne bruge nogle penge på et nyt stadion og et rekreativt område, siger Leif Gjørtz Christensen, der er formand for VSK.
RisskovLIV har forgæves forsøgt at få fat i Rabih Azad-Ahmad, rådmanden for Kultur og Borgerservice, som Sport og Fritid hører under, for at få en kommentar til, hvorvidt foreningerne og aktørerne kan se frem til flere midler fra Aarhus Kommune.
Men ifølge Steffen Wich har Aarhus Kommune lagt op til, at de vil gå i dialog med lokale anlægsfonde, så arbejdet med infrastrukturen, der skal binde hele idrætscentret sammen, samt udendørsarealerne kan påbegyndes.
Foreningernes finansiering af de nye faciliteter må de selv være bannerførere for, men på den front hjælper det også, at Vejlby-Risskov Idrætscenter nu har fået en udviklingsplan.
- Det vigtige er, at vi nu har en udviklingsplan, der skitserer de enkelte projekter. Skal de lykkes, er det stadig dem selv, der skal have speederen i bund, men når de søger penge fra fonde, har man nu fået en blåstempling fra Aarhus Kommune, siger Steffen Wich.
Udviklingsplanen skal i første omgang vedtages af byrådet i Aarhus Kommune, men der burde være tale om en formalitet.