Bindesbøll Byen blev disc golf-banens skræk
Ni års disc golf-spilleri i parken ved det gamle psykiatriske hospital stoppede brat denne sommer, da grundejerforeningen for den nybyggede Bindesbøll By besluttede at nedlægge den.
Disc golf-klubben Opdrift stod klar med en nytænkning af banen, som skulle tage hensyn til områdets nye beboere, men formanden føler ikke, at beslutningen nogensinde stod til diskussion.
Banen er borte. Efter ni år er den sidste disc blevet kastet på den nu hedengangne disc golf-bane i parken ved det tidligere psykiatriske hospital. Den 24. juni blev den allersidste kurv gravet op, og for foden af bakken ligger den nu sammen med sine ligemænd, de andre oprevne kurve, og venter på - måske - at blive brugt på en anden bane et andet sted i Aarhus Kommune.
I parken var der ikke længere plads til at have banen. Det besluttede GF Bindesbøll, grundejerforeningen med repræsentanter fra alle delområderne fra det stort anlagte byggeri til en generalforsamling i maj.
Det var særligt to udfordringer med mennesker og natur i parken, der medvirkende til, at disc golf-banen til sidst måtte lade livet. Det forklarer Maria Uebel Mørch, formand for GF Bindesbøll.
- Så længe den ikke generede beboere, var bestyrelsen i GF Bindesbøll åbne for at bevare den, men vi fik en række henvendelser fra personer, der eksempelvis var blevet ramt af discs, og andre fortalte, at de var nervøse for at blive ramt. Samtidig kontaktede Aarhus Kommune bestyrelsen, da nogle fredede æbletræer var blevet skadet af discs, så vi blev påbudt at ændre banen løbende fremover for at tage hensyn til træerne, siger Maria Uebel Mørch.
Et redesign kunne have forhindret gener
En Google-søgning viser, at en disc opnår en fart på mellem 70-90 kilometer i timen ved et gennemsnitlig kast. Den slags efterlader skader, og de fredede æbletræer var endt i skudlinjen, da nogle disc-golfere havde set sig nødsaget til at ændre kastestedet - tee’en, hvis vi bruger terminologien fra klassisk golf - til et af banens huller på grund af byggeriet i parken.
Det fik kommunen til at kræve, at grundejerforeningen trådte i aktion og ændrede banen, så de bevaringsværdige æble- og pæretræer i parkens nordvestlige hjørne ikke længere var i fare.
Kommunen skrev dog, at “det er vigtigt for os at pointere, at vi på intet tidspunkt har opfordret til, at man skal nedlægge banen, men at der er nødt til at ske ændringer, såfremt aktiviteten skal fortsætte”. Det viser en e-mail til GF Bindesbøll, som RisskovLIV har set.
Steffen Sinning, formand for disc golf-klubben OpdriftDet nye design kunne løse problemerne, men grundejerforeningen har aldrig ønsket at høre vores forslag og bud på, hvordan disc golf og de mange nye boliger og borgere kunne være der samtidigt
Personen, der har videresendt mailen, er Steffen Sinning, formand for Disc Golf-klubben Opdrift. Han ærgrer sig, fordi han og klubbens medlemmer har mistet den mest begyndervenlige og bynære disc golf-bane i Aarhus, hvor op mod 25 procent af alle runder disc-golf i kommunen blev spillet - på et tidspunkt, hvor sportsgrenen boomer og oplever en eksplosiv og vækst i tilkomsten af nye spillere særligt på grund af coronakrisen.
Det er især måden, banen er blevet fjernet på, der ærgrer ham. Som det skriftlige svar fra kommunen viser, måtte disc golf i parken gerne fortsætte, hvis man kunne finde en løsning, der ikke beskadigede træerne.
Derfor havde Steffen Sinning medvirket til at lave et redesign af banen, der tog højde for både kommunen og grundejerforeningens bekymringer.
- Vi syntes heller ikke, at det originale design var godt, og derfor lavede vi et redesign, der skulle tage højde for både træer og folk i parkens sikkerhed. Rent sportsligt fra et disc golf-perspektiv var vores nye design ikke ideelt, men fra et bruger- og sikkerhedsperspektiv var det, fortæller Steffen Sinning.
Han føler bare ikke, at GF Bindesbøll var villige til at gå i dialog om forslaget til den nye bane, før kurvene en morgen var gravet op og banens skæbne definitivt forseglet.
- Det nye design kunne løse problemerne, men grundejerforeningen har aldrig ønsket at høre vores forslag og bud på, hvordan disc golf og de mange nye boliger og borgere kunne være der samtidigt, siger Sinning.
Stod beslutningen til diskussion?
Han er af den opfattelse, at disc golf-banens endeligt lå fastlagt, da først grundejerforeningen havde truffet sin beslutning til forårets generalforsamling. Ifølge bestyrelsesformand Maria Uebel Mørch forsøgte GF Bindesbøll dog at indlede en dialog med Opdrift omkring banens endeligt via driftsrådgiver Anders Bjerregaard Broch fra DEAS, der sammen med PKA Ejendomme udlejer lejlighederne ved Parkhusene.
Men “dialog” er måske for meget sagt, hvis man spørger Steffen Sinning. Han tolkede det mere som om, at DEAS blev brugt som budbringer af det kedelige budskab om, at banen skulle nedlægges.
I en e-mail, som Anders Bjerregaard Broch har sendt til Disc Golf-klubben Opdrifts kasserer, Mikael Birkelund Jensen Johansen, skriver driftsrådgiveren følgende:
“Banen er meget snart under afvikling. Der er enighed i grundejerforeningen om, at banen desværre ikke længere kan være en del af parken. Det er grundejerforeningen rigtig kede og ærgerlige over, men der er desværre både mennesker og bygninger, der har måttet stå for skud, ligesom der nu også er et krav fra kommunen om beskyttelse af de fredede træer og beplantninger i parken. Grundejerforeningen ser derfor ingen fremtid for banen i Bindesbøll-parken.”
Flere kan få nytte af parken i dag
Som et lille plaster på såret er kurvene, der plejede at udgøre banen, blevet lovet væk til Opdrift. Det er en god gestus, men formanden for klubben ville have foretrukket, hvis de var blevet stående i Risskov.
- Vi skal ikke kunne sige, om banen kunne have fungeret, når alle folk er flyttet ind i området. Men det er de ikke nu, og vi synes, det var en forhastet beslutning at fjerne banen, siger Sinning og tilføjer:
- Jeg forstår godt, at grundejerforeningen ikke ville bruge tid og penge på at ombygge banen for de fredede træers skyld. Det var derfor, vi ville stå for at redesigne den.
Maria Uebel Mørch, formand for GF BindesbøllDisc golfen er en niche-ting, og det er fint, men nu har vi en park som indbyder endnu mere til, at offentligheden gør brug af den
Men ligefrem at garantere, at parkens brugere ikke risikerer at få en disc i nakken, kan formanden for klubben ikke. Og det er måske humlen i hele sagen om disc golf-banens sidste kapitel. Sådan får Maria Uebel Mørch det til at lyde.
- Der kommer rigtig, rigtig mange nye beboer til området, så uanset et nyt design eller ej, ville det ikke ændre på, at beboerne er utrygge og bange for at blive ramt af en disc. Her er vores rolle i bestyrelsen at varetage beboernes interesse, fortæller Maria Uebel Mørch og fortsætter:
Hun tror, at en disc golf-fri park kan vise sig at blive en gevinst for alle, der ynder at være i de skønne omgivelser.
- Disc golfen er en niche-ting, og det er fint, men nu har vi en park som indbyder endnu mere til, at offentligheden gør brug af den. De kan nyde naturen og omgivelserne. Derfor har vi i bestyrelsen besluttet at hyre en landskabsarkitekt, der skal komme med forslag til, hvad der skal være i parken - og hvad vi må af hensyn til strandbeskyttelseslinien, fortæller Maria Uebel Mørch.