Skæbnetime for massive byggeplaner ved Agerbæksvej: Naboer føler sig kørt over
Nye byggerier i Vejlby-Risskov skyder op som muldvarpeskud, men Agerbæksvej står til at blive epicentret for udviklingen med to store byggeprojekter, som nu skal behandles af byrådet i Aarhus Kommune.
Tilsammen har de modtaget mere end 500 kritiske høringssvar fra borgere, der er bekymrede over alt fra trafikale problemer, skyggegener og manglen på en helhedsplan for kvarteret - og meget, meget mere.
Der er dog en altoverskyggende anke nu, før politikerne skal træffe en beslutning; højden:
- Det er nu, vi kan gøre noget ved højden og drøjden. Det er det aktuelle, som vi kan ændre, og så må vi tage de andre udfordringer senere, for når først murstenene står stablet i seks etager ovenpå hinanden, er det for sent, siger Henrik Petersen, formanden for Vejlby-Risskov Grundejerforening.
Forestil dig, at du kører ad Asylvej, men det tærer på dine nerver at holde i kø og vente på lysreguleringen ved Grenåvej. Hurtigtænkende søger du derfor en genvej og svinger til højre af Agerbæksvej.
Med ét forsvinder solen, for på begge sider af vejen tårner de nye etageboliger op mod 25 meter mod himlen og henlægger området i skygge. Du begynder at begræde din beslutning, for den allerede smalle vej er nu blevet endnu smallere. Langs kantstenene holder bilerne tæt parkeret, og du kan kun akkurat snige dig forbi de modkørende.
Endelig når du frem til Vestre Strandalle, men her indser du til din store ærgrelse, at en nyopsat bum ikke længere gør det muligt at dreje til venstre. I stedet bliver du dirigeret tilbage til Risskov, tilbage til vandet og tilbage til Asylvej, hvor du så kan starte forfra.
Det er det korte opkog over nogle af naboernes bekymringer over de tre byggeprojekter ved Agerbæksvej, hvoraf byrådet i Aarhus Kommune efter planen tager stilling til de to mest fremskredne for første gang 1. september.
Beboerne i kvarteret efterspørger en helhedsplan for de tre projekter, men blandt frygten for trafikkaos, parkeringsproblemer, indsigt- og skyggegener er det først og fremmest højden på de planlagte etageboliger, der er den mest presserende bekymring.
- Det er nu, vi kan gøre noget ved højden og drøjden. Det er det aktuelle, som vi kan ændre, og så må vi tage de andre udfordringer senere, for når først murstenene står stablet i seks etager ovenpå hinanden, er det for sent, siger Henrik Petersen, formanden for Vejlby-Risskov Grundejerforening.
Solen forsvinder med sorteper-byggeri
Højden er også grunden til, at Henrik Petersen har sat os stævne ved WhiteAway på hjørnet ved Grenåvej og Vestre Strandalle. Her giver et par flagstænger nemlig byggeriet perspektiv.
- Vi har også haft politikere med hertil. Her er flagstængerne nemlig 12 meter høje. Forestil dig så, at man planlægger at bygge 25 meter i højden her langs Grenåvej. Solen kommer til at forsvinde helt, siger Henrik Petersen.
Det er AG Gruppen, der her har planer om at jævne WhiteAway og Saniståls bygninger med jorden for i stedet at opføre to boligkarréer i tre til seks etager med op til 350 lejeboliger samt en erhvervsbygning på cirka 9.000 kvadratmeter mellem Grenåvej og Agerbæksvej.
Også på den modsatte side af Agerbæksvej, hvor den forladte landbrughøjskole ligger samt ned af Vestre Strandalle langs Risskov Efterskole skal politikerne tage stilling til et byggeprojekt. Her ønsker Bricks Ejendomme at opføre 216 boliger i tre til fem etager, en daginstitution samt en ny multihal til Risskov Efterskole.
I begge projekter ønsker bygherre at bygge i op mod 17-18 meter og tre-fem etager langs Agerbæksvej. Henrik Petersen og grundejerforeningen håber på at få barberet en til to etager fra forslagene. I kvarteret er der konsensus om, at begge er alt for høje.
Man er dog mere positivt indstillet over for det ene projekt på grund af karakteren af byggeriet. AG Gruppens forslag har modtaget 338 høringssvar. Bricks’ har fået 152. Så kan du sikkert selv gætte sorteper.
Et samlet syn på tre byggesager
Gik du og troede, at byggeplanerne på Agerbæksvej stoppede der, kan du godt tro om igen.
I den modsatte ende ved hjørnet mellem Asylvej og Grenåvej har den pensionerede arkitekt Sukhdev Singh Kailya sikret sig forkøbsretten til 12 villamatrikler, og her ønsker han at opføre yderligere 225 lejeboliger.
Dette projekt er endnu i et tidligt stadie, men der findes skitser over arkitektens byggeplaner. Bliver de på sigt vedtaget sammen med AG Gruppens forslag, vil det betyde, at der bliver bygget i 25 meters højde hele vejen fra Risskov Kolonihaveforening ved Asylvej og 350 meter ned til WhiteAway ved Vestre Strandalle.
Derfor kan man ifølge Henrik Petersen fra Vejlby-Risskov Grundejerforening ikke ignorere Singhs projekt. I stedet opfordrer han politikerne og forvaltningen til at kigge på alle tre byggeprojekter samlet.
- Man bliver nødt til at se på den totale belastning af området. Hvis man vil have et overblik over, hvad det giver af gener og betyder beboermæssigt, trafikalt og parkeringsmæssigt, kan man ikke kigge på hvert forslag separat, siger Henrik Petersen.
Samtidig efterspørger han 3D-visualiseringer og mere detaljerede skyggediagrammer for den samlede sum af de tre planlagte byggerier. Først da kan politikerne danne sig et retvisende billede af projekternes indflydelse på området, mener Henrik Petersen.
- Nyt byggeri i 350 meters længde og 25 meters højde får en kæmpemæssig visuel indflydelse på området. En 3D-visualisering og animationsfilm over skyggernes påvirkning i løbet af dagen vil give et bedre overblik over, hvordan byggerierne kommer til at se ud synsmæssigt. Det er rettidig omhu, og af respekt for beboerne skylder man dem at kigge på det samlet.
Borgerne føler sig slet ikke hørt
Netop respekten og lydhørheden over for kvarterets bekymringer føler samtlige borgere, som RisskovLIV har interviewet, har manglet undervejs i udformningen af de to fremskredne forslag.
Alle er de fortalere for, at det lidet skønne erhvervsområde samt den gamle landbrughøjskole bliver erstattet. De føler bare ikke, at de undervejs i processen har haft muligheden for at præge byggeplanerne. Som Simon Ballegård Skou, der bor lige bag den nu tomme landbrughøjskoles bygninger siger:
- Jeg har siddet i følgegrupperne til begge lokalplansforslag, og kommunen vil gerne have det til at fremstå som om, det er en demokratisk proces fra start af, men de kommaer, vi har fået ændret i projekterne, er minimale. Så snart vi bringer højder, bebyggelsesprocent og skyggegener op, er det ikke længere noget, der står til diskussion.
Han får opbakning fra Charlotte Modin, der har adresse på Mejlvej. Hun engagerede sig også i høringsprocesserne omkring det gamle psykiatriske hospital, og har erfaringen fra dengang noget at skulle have sagt, får hun ikke aftenkaffen galt i halsen i bare overraskelse, hvis politikerne vedtager forslagene til de to lokalplaner på Agerbæksvej uden nævneværdige ændringer.
- Politikerne opfordrer os til at vente til den offentlige høring, som vi så er aktive og engagerede i. Men så snart den er overstået, kommer den næste plan, og det er både opslidende og desillusionerende, siger Charlotte Modin.
Hun har efterhånden ingen tiltro til, at politikerne tager de mange indvendinger imod byggeprojekterne fra høringssvarene til efterretning.
- Jeg håber virkelig, at de viser sig fra deres bedste demokratiske side og gør noget ved de nuværende planer, men jeg har ikke tillid til, at det sker. Projekterne er så fremskredne og har været så mange år undervejs, at borgerhøringerne nu kun virker som en formssag, siger hun.
Ændringer er på vej - men ikke nok
Men det kan endnu vise sig, at borgerhøringen har haft en effekt. Magistraten i Aarhus Kommune, der består af rådmændene fra de seks udvalg, accepterede mandag et ændringsforslag fra Teknik og Miljø, der barberer en bid af byggeriet i det ene forslag til lokalplan - AG Gruppens byggeprojekt tættest på Grenåvej.
Ændringerne, som byrådet skal forholde sig til den 1. september, vil blandt andet kunne betyde, at erhvervsbygningen på hjørnet mellem Grenåvej, Agerbæksvej og Vestre Strandalle, bliver mindre.
Der er også udsigt til, at to bygninger ud mod Agerbæksvej bliver beskåret fra fire til tre etager, mens der ligeledes er lagt op til en reducering på en etage flere steder inde i karrébyggeriet. To bygninger i seks etager langs Grenåvej står også til at blive lavere via en ændring af tagets udformning.
Samtidig åbner næstformanden for Teknisk Udvalg, Steen Bording Andersen(S), også op for muligheden for, at der kommer et samlet syn på alle tre byggeprojekter på Agerbæksvej.
- Mængden af de tre forskellige lokalplaner gør, at området bliver meget forandret, og det er vi nødt til at have et helhedssyn på. Med så mange boliger er vi nødt til at kigge på dem i en sammenhæng. En helhedsplan tager for lang tid at lave, men vi skal se på omdannelserne og konsekvenserne af de tre projekter, siger Steen Bording Andersen.
Hos Henrik Petersen fra Vejlby-Risskov Grundejerforening er man glad for, at man fra politisk side begynder at imødekomme borgernes ønsker, men han er langtfra tilfreds med de konkrete ændringer til AG Gruppens byggeplaner.
Som udgangspunkt er det godt, at de lytter, men de har ikke lyttet nok. Der skal pilles mere ved højderne, så der ikke er mere end tre etager ved Agerbæksvej i begge forslag. Derfor håber jeg ikke, at disse ændringer ender med at blive de endelige, siger Henrik Petersen, der krydser fingre for, at en helhedsvurdering af alle tre byggeprojekter kan føre flere ændringer med sig.