Annonce
Steen Stavnsbo og Det Konservative Folkeparti blev den helt store højdespringer ved alle tre valgsteder i Vejlby-Risskov. Foto: Jens Thaysen
RisskovLIV

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

Socialdemokratiet oplever tilbagegang ved alle tre valgsteder i Vejlby-Risskov, mens særligt et parti buldrer frem.

Jacob Bundsgaard (S) kan iføre sig borgmesterkæden på ny, men vælgerne i Vejlby-Risskov har tildelt Socialdemokratiet en syngende lussing. Ligesom i resten af Aarhus oplever partiet stor tilbagegang ved alle tre valgsteder i bydelen.

Til gengæld er Det Konservative Folkeparti anført af Steen Stavnsbo buldret frem båret på de landspolitiske vinde i en sådan grad, at partiet nu kan kalde sig det største i Risskov - og det næststørste i Vejlby.

Det Konservative Folkeparti var spået et kanon kommunalvalg, og på mange måder har I stemt ganske forudsigeligt. Venstre går tilbage sammen med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, mens særligt Socialistisk Folkeparti har suget stemmer til sig fra Socialdemokratiet.

Generelt har I været ivrige efter at stemme - særligt ved Bellevuehallerne. Næsten 82 procent af de stemmeberettigede satte her sit kryds mod et landsgennemsnit på 67,2 procent. Også ved Ellevangskolen var valgdeltagelsen højere, mens det faktisk lå en kende under snittet ved Vejlby-Risskov Hallen.

Herunder ser vi nærmere på, hvordan de i alt 19.668 stemmer fordelte sig på valgstederne i Vejlby-Risskov.

Stemmefordelingen ved Bellevuehallerne

Risskov var historisk set en konservativ højborg, og efter tirsdagens valg er fundamentet lagt til en ny. Da I stod i stemmeboksene ved Bellevuehallen, valgte mere end hver fjerde af jer nemlig at stemme på den grønne partifarve.

Det Konservative Folkeparti katapulterer dermed sig selv fra at være det tredjestørste parti i 2017 til nu at kunne krone sig selv som det største i Risskov -  med en massiv fremgang på 1.130 stemmer.

En stor andel af det stemmetal er flået fra Venstre og Liberal Alliance, der begge må se sig decimeret sammen med Socialdemokratiet, der er det parti med størst tilbagegang ved Bellevuehallerne.

11,3 procent af "sossernes" vælgere fra sidste kommunalvalg har fundet et andet politisk ståsted nu, og meget tyder på, at størstedelen er smuttet enten til Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen herunder:https://datawrapper.dwcdn.net/1k8TV/2/

Stemmefordelingen ved Ellevang

Socialdemokratiet forbliver det største parti i Ellevang med en stor margen, men der er stadig grund til at rynke på panden for Jacob Bundsgaard, da partiet går otte procentpoint tilbage ved dette valgsted.

Også her bliver Steen Stavnsbo & Co. den helt store højdespringer og overhaler sine borgerlige fæller fra Venstre, der blot bliver det fjerdestørste parti efter en fintælling af stemmerne på Ellevangskolen.

Majoriteten i området sætter dog deres kryds til venstre på det politisk spekter, og her stiger Socialistisk Folkeparti også i graderne og kan de næste fire år kalde sig det næststørste parti i Ellevang, mens Dansk Folkeparti og Alternativet må se vælgerne strømme væk.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen herunder:Stemmefordelingen ved Vejlby-Risskov Hallen

Med fare for at lyde som en pladeafspiller, der er gået i hak, så tegner der sig samme billede af stemmefordelingen ved Vejlby-Risskovs tredje og sidste stemmested.

Vejlby stemmer overvejende rødt, og selvom socialdemokraterne går tilbage, får de stadig knap hver tredje stemme, mens særligt Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti oplever mere opbakning end ved sidste kommunalvalg.

Radikale Venstre rager også rigtig mange stemmer til sig - og mere ved dette stemmested end i Ellevang og Risskov. Det samme gør sig gældende for Enhedslisten, der ligger sig lige i slipstrømmen på de konservative som det fjerdestørste parti.

Det er til gengæld forsvindende få, der stemmer på Dansk Folkeparti. Det gavner til ingens overraskelse Nye Borgerlige, der generelt er mere populære ved de to stemmesteder i Vejlby end det ene i Risskov.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen herunder:https://datawrapper.dwcdn.net/L5Cat/1/
RisskovLIV

Forfatter udlægger forskellene på Risskov og Vejlby i ny bog: - Om 50 år vil vi se en mur mellem de to områder

RisskovLIV

McDonald's i Risskov er den første af sin slags i Danmark: Men godkendelsen af den nye restaurant skulle først forbi USA

RisskovLIV

Coca-Colas julelastbil kommer til Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Om fordomme mellem Vejlby og Risskov

RisskovLIV

Nu får Risskov sit eget apotek

RisskovLIV

Dyster prognose: Trafikken på Lystrupvej vil kun blive værre - og løsningerne er svære at få øje på

RisskovLIV

Søren har en løsning på Lystrupvejs trafikkaos – men hvad forestiller Aarhus Kommune sig?

RisskovLIV

Slusemester Jens Peter redder dagligt Risskov fra oversvømmelse

Der er James Bond, Robin Hood og Pippi Langstrømpe, og så er der hverdagens helte som Jens Peter Petersen, der i al ubemærkethed redder Vejlby Fed fra oversvømmelse på ugentlig basis.

RisskovLIV

Eldorado for rotter i Risskov: Hanne og Mogens har fanget seks alene i år

Hanne Riis og Mogens Sørensen sad en dag denne sommer og nød en solskinsstund på terrassen til deres hus på Rolighedsvej, da en rotte pludselig sprang op, stirrede på dem og sprang videre på sin færd.

RisskovLIV

Vidste du det? Vejlby-Risskov var et skattely frem til 1970

Hvad har Vejlby-Risskov tilfælles med Barbados, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Schweiz?

RisskovLIV

Valget er ovre: Sådan stemte Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

RisskovLIV

Wich blev den store vinder: Sådan gik det kandidaterne fra Vejlby-Risskov til kommunalvalget

RisskovLIV

Hvad er den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov? - Her giver de lokale kandidater sit bud

RisskovLIV

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

RisskovLIV

Hvor sætter du dit kryds på tirsdag?

RisskovLIV

Fra badestrand til mudderpøl? - Planer om et stenrev ud for Bellevue Strand bliver mødt med enorm skepsis

RisskovLIV

Ny bokseklub er åbnet i Vejlby-Risskov: Vi tog en tur i ringen