Annonce
Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye
RisskovLIV

Strandskolen vinder stor klimapris

Morten Holck, skoleleder på Strandskolen, er blevet kåret til "Årets Klimakollega" i Aarhus Kommune. Han mener nu mest, at det er børnenes fortjeneste.

- Den er meget, meget bæredygtig, sagde borgmester Jacob Bundsgaard, da han overrakte den stubformede pris som "Årets Klimakollega" til skolelederen på Strandskolen, Morten Holck.

Det skete i forbindelse med Aarhus Kommunes årlige klimakonference, Go Green With Aarhus. Hæderen er til for at hylde en kommunalt ansat, der sætter fokus på klimavenlige initiativer.

Nu var Morten Holck den ydmyge modtager af trofæet, men fortjenesten er ene og alene elevernes, mener den nykårede klimakollega.

- Det er ikke min pris på nogen måde, for det er børnene, der laver arbejdet. Det er vigtigt, at de får et skulderklap for deres indsats, og det er mig meget magtpåliggende, at de også får del af den, så de også oplever, at der er bevågenhed på det, vi gør, siger Morten Holck.

Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Eneste verdensmålsskole

Strandskolen er Aarhus' første og hidtil eneste folkeskole, som er blevet certificeret af UNESCO til at være en såkaldt Verdensmålsskole. Det kræver blandt andet, at man får sat FNs 17 verdensmål på skoleskemaet og gør det til en dagsorden for elevernes forældre.

Foto: Aarhus Kommune

Det har medført en række bæredygtige tiltag, og det er for disse, at Morten Holck - og Strandskolens elever, lærere og ansatte - nu bliver hædret.

- For halvandet år siden fik man frituremad og catering i vores kantine. Nu laver vi det hele selv og uden brug af plastik. Vi har også fået solceller på taget, og vi har netop indgået et samarbejde med en virksomhed, der kan lagre energien fra cellerne i batterier, fortæller Morten Holck og fortsætter:

- Til januar får vi sådan en form for container, hvor man i den ene ende kan se batteriet, mens den anden del fungerer som et undervisningslokale, hvor eleverne kan se det i brug.

Klimatopmøde for børn

For de lyseste lamper sidder altså på skuldrene af eleverne. Det er dem, der får de bedste ideer til at løse klimaudfordringen, mener Morten Holck.

- Vi skal selvfølgelig rammesætte det, men man kan blive overrasket over, hvor mange gode ideer børnene kommer på, som vi voksne aldrig har tænkt over. Skal vi ikke lave en klimafest? Skal vi ikke lave et loppemarked kun med genbrugstøj? Kunne vi invitere en TikTok'er ud for at sige noget om bæredygtighed, så det interesserer alle elever? siger Morten Holck.

Børnene kan dog ikke helt tage æren for det bæredygtighedsnetværk mellem syv folkeskoler i Aarhus, som Morten Holck har været initiativtager til. Det kan mange skolebørn til gengæld få glæde af både i Risskov, Vejlby, Lisbjerg og Beder.

- Vi forsøger at udveksle viden og ideer på tværs. En ting er, hvad vi gør, men det er vigtigt at få bredt ud, så det ikke bare er os i vores osteklokke, der får glæde af det. Vi planlægger blandt andet et klimatopmøde for børnene fra syv forskellige skoler, hvor vi skal finde ud af, hvad vi kan ændre i forhold til klima og bæredygtighed, siger Morten Holck.

RisskovLIV

To Risskov-skoler skulle i al hast oprette modtagerklasse: Den ene har fået 20 -  den anden har ikke fået én eneste

RisskovLIV

Risskov-firma investerede millioner i Danmarks bedste arbejdsplads: En måned senere gik virksomheden konkurs

RisskovLIV

Formanden kalder nyt forslag for 'krukkeri': Skal Vejlby-Risskov Fællesråd deles op?

RisskovLIV

Hør Kenneth brumme lidt for livet på søndag: 170 ekstremt velklædte bikere kører gennem Risskov for et godt formål

RisskovLIV

Boligforening plaget af narkosalg er åben for vagtværn og overvågning: - Det er ikke os, der har noget at skjule

RisskovLIV

Sidste år endte sidste skoledag i vold:  - Vi har vendt hver en sten for at undgå en gentagelse

RisskovLIV

Parti er klar til at opkøbe villaer for at bygge almene boliger

RisskovLIV

Vaks kvinde skrev registreringsnummer ned: Mulig seriekrænker fra Mollerup er sigtet

Østjyllands Politi kan takke en 43-årig kvinde for, at de tirsdag kunne anholde en 26-årig mand og sigte ham for blufærdighedskrænkelse i Mollerup Skov. Det sker efter, at en mulig seriekrænker har været på spil mindst fem gange i skoven den forgangne måneds tid.

RisskovLIV

Vejforening taber endnu en klagesag:  Forstå hele sagen om nyt etagebyggeri på stikvej i Risskov

Nedrivningsarbejdet er så småt gået i gang, og vejforeningen på L. P. Bechs Vejs håb om at få sat en stopper for byggeriet af en etagebolig med fire lejligheder er endegyldigt skudt i sænk.

RisskovLIV

Enhedslisten vil have flere almene boliger til Risskov: - Vi er åbne for at opkøbe villaer for at bygge billigere boliger

Forskellen er til at få øje på, for mens 74 procent af boligerne i Søndervangskolens skoledistrikt i Viby er almene, er tallet for Strandskolens distrikt blot to procent.

RisskovLIV

Boligmarkedet i Vejlby-Risskov er stadig brandvarmt

RisskovLIV

Trods verdenssituationen: Der er stadig masser blus på boligmarkedet i Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Lokal blotter får Lene til at lære afværgeteknikker fra sig: Hvis du kvæler hende bagfra, ender du på røven i en armlås

RisskovLIV

Mindre grønt, men mere plads til grå guld: Udvidelse af plejehjem til 45 mio. skal vedtages efter sommerferien

RisskovLIV

Ingen adgang for gangbesværede: Nu bliver håbløs letbanestation måske ændret

RisskovLIV

I baglokalet til en farvehandel: Vidste du, at en af Aarhus' bedste ølbutikker ligger i Vejlby?

RisskovLIV

Risskov-firma opkøber grund: Forladt bygning baner vejen for 300 boliger

RisskovLIV

Populært spisested kan genopstå som ny restaurant - eller bane vejen for nybyggeri