Annonce
Det er hvert år i februar, at et fartøj fjerner sandet ved udmundingen af Egå Marina, hvorefter det sejler op til området mellem Badevej og Platanvej for at sandfodre så tæt på kysten som muligt.
RisskovLIV

Stranden forsvinder i Risskov: Forsøg med at hælde nyt sand på skal holde diget på plads

Aarhus Kommune har givet Digelaget tilladelse til at strandfodre i forsøget på at forebygge erosion af stranden og diget.

Der var engang en fin, hvid sandstrand ved Badevej, ligesom der også var en tid, hvor Risskov Strandpark levede op til sit navn - hvor man ikke skulle frygte for liggesår, fordi man lå på sand og ikke sten.

Sådan er det ikke i dag. Store dele af sandet langs den sydlige del af Bellevue Strand er smal og stenet, fordi sandet er skyllet væk, og den erosion kan i værste fald ende med at beskadige diget.

Derfor er Digelaget med tilladelse fra Aarhus Kommune begyndt at sandfodre kystnært på strækningen mellem Badevej og Platanvej.

- Det har været et enormt arbejde at få forsøget på plads, men Aarhus Kommune har givet os fem års tilladelse til at sandfodre kystnært, så vi kan erstatte sandet, der er fjernet ved erosion. Eroderer stranden, så vandet kommer langt nok ind, så begynder det også at erodere på digets fod, fortæller Erik Holk Poulsen, formand for Digelaget Vejlby Fed.

Noget ønskescenarie er det ikke ligefrem, da diget er den sidste bastion mod oversvømmelser fra Aarhus Bugten, og særligt området omkring Strandvænget og Platanvej bliver fremhævet som et særligt oversvømmelsestruet område i ifølge Aarhus Kommunes egne rapporter om klimaændringer i Vejlby-Risskov.

Kysten mellem Strandvænget og Platanvej er smal, stenet og udsat for erosion. Ved at sandfodre mellem Badevej og Platanvej er håbet, at sandet omfordeler sig i kystprofilet og spreder sig nordpå, så det sand, der forsvinder ved erosion, bliver erstattet.

Sand hentes i Egå

Derfor får Digelaget Vejlby Fed nu årligt spredt op mod 3.000 kubikmeter sand ud så tæt på kysten i håbet om, at det fodrer stranden. Alternativt kan man læsse sandet af direkte på stranden, det er dyrt. Heldigvis har Digelaget fundet en løsning, der holder udgifterne til strandfodringen på et minimum.

Egå Marina oplever, at sand lægger sig i havneindløbet, så skibe ikke kan sejle ind og ud. Det betaler de alligevel for at få fjernet, men i stedet for at transportere sandet til Aarhus Havn, bliver det nu brugt til sandfodring i stedet, fortæller Erik Holk Poulsen.

Selve fodringen foregår helt lavpraktisk ved, at et fartøj med en kulgrab på dækket skovler de store mængder sand ud i vandet så tæt på kysten som muligt. Det lyder simpelt, men er særdeles effektivt.

Det forklarer Holger Toxvig, der er kysttekniker ved Kystdirektoratet.

- Mange synes jo, at det næsten lyder for simpelt til, at det kan være den bedste løsning, for det er jo ikke andet end, at man erstatter det sand, der forsvinder ved erosion, men selv hvis man lavede bølgebrydere eller andre former for kystsikring, så ville der stadig forsvinde sand og være behov for sandfodring, siger Holger Toxvig.

Men det fungerer ved Vestkysten, hvor man sandfodrer på en helt anden skala end ud for Vejlby-Risskov. Ved området omkring Lodbjerg, Agger og Nymindegab bruger man hvert år 200 millioner kroner på at sprede 3,7 millioner kubikmeter sand. Og det virker.

- Vi ville ikke gøre det, hvis ikke det fungerede. I Holland, som er vores storebror på den front, fodrer man også med meget store mængder, siger Holger Toxvig.

Finere sand

Men om det virker i Risskov, er endnu for tidligt at sige, fortæller formanden for Digelaget Vejlby Fed, Erik Holk Poulsen. Hidtil har man sandfodret to gange, men det er svært at vurdere, hvorvidt det har haft en effekt.

- Vi ved ikke præcist, om det betyder noget, men kystnært sandfodring er et princip, vi kan praktisere. Måske kommer sandet ind og lægger sig langs kysten, men vi må se, siger Erik Holk Poulsen.

Sandet fra Egå Marina er nemlig finere end sandet, der ligger på  kysten omkring Platanvej. Ifølge en rapport udarbejdet af COWI vil det dermed have en tendens til at lægge sig på dybt vand, hvor virkningen er mindre.

Her er projektområdet, hvor Digelaget har fået tilladelse til at lave kystnær strandfodring.

Rapporten konkluderer dog, at det alt andet lige vil gavne kysten at forsøge sig med strandfodring, og det hæfter formanden for Digelaget sig også ved.

- Det er et forventet positivt projekt, og det gør i hvert fald ingen skade at sandfodre, så det fortsætter vi med i mindst fem år. På sigt er det ikke nok, men det kan næsten kun have en gavnlig effekt, hvis man også laver andre tiltag langs kysten, så sandet ikke forsvinder igen i samme grad, siger Erik Holk Poulsen og fortsætter:

- Ideelt set skulle Aarhus Kommune kystsikre, men det kan godt være, Digelaget skal være initiativtagere - og gerne i samarbejde med kommunen. Andre tiltag kunne være at lave en mere stabil kystsikring med nogle bygværker eller omlægning eller fjernelse af regnvandsudløbende gennem diget til stranden.

RisskovLIV

Forfatter udlægger forskellene på Risskov og Vejlby i ny bog: - Om 50 år vil vi se en mur mellem de to områder

RisskovLIV

McDonald's i Risskov er den første af sin slags i Danmark: Men godkendelsen af den nye restaurant skulle først forbi USA

RisskovLIV

Coca-Colas julelastbil kommer til Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Om fordomme mellem Vejlby og Risskov

RisskovLIV

Nu får Risskov sit eget apotek

RisskovLIV

Dyster prognose: Trafikken på Lystrupvej vil kun blive værre - og løsningerne er svære at få øje på

RisskovLIV

Søren har en løsning på Lystrupvejs trafikkaos – men hvad forestiller Aarhus Kommune sig?

RisskovLIV

Slusemester Jens Peter redder dagligt Risskov fra oversvømmelse

Der er James Bond, Robin Hood og Pippi Langstrømpe, og så er der hverdagens helte som Jens Peter Petersen, der i al ubemærkethed redder Vejlby Fed fra oversvømmelse på ugentlig basis.

RisskovLIV

Eldorado for rotter i Risskov: Hanne og Mogens har fanget seks alene i år

Hanne Riis og Mogens Sørensen sad en dag denne sommer og nød en solskinsstund på terrassen til deres hus på Rolighedsvej, da en rotte pludselig sprang op, stirrede på dem og sprang videre på sin færd.

RisskovLIV

Vidste du det? Vejlby-Risskov var et skattely frem til 1970

Hvad har Vejlby-Risskov tilfælles med Barbados, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Schweiz?

RisskovLIV

Valget er ovre: Sådan stemte Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

RisskovLIV

Wich blev den store vinder: Sådan gik det kandidaterne fra Vejlby-Risskov til kommunalvalget

RisskovLIV

Hvad er den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov? - Her giver de lokale kandidater sit bud

RisskovLIV

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

RisskovLIV

Hvor sætter du dit kryds på tirsdag?

RisskovLIV

Fra badestrand til mudderpøl? - Planer om et stenrev ud for Bellevue Strand bliver mødt med enorm skepsis

RisskovLIV

Ny bokseklub er åbnet i Vejlby-Risskov: Vi tog en tur i ringen