Annonce
RisskovLIV

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

De klassiske temaer som ældreområdet, bedre skolegang og dagsinstitutioner samt klimaet kommer til at få indflydelse på, hvor du sætter dit kryds, men siden sidste valgperiode har der sneget sig en joker ind på agendaen før kommunalvalget i Aarhus - byudviklingen.

Det vurderer kommunalvalgsforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er i høj grad de gamle travere, der går igen på landsplan, men lavede vi en undersøgelse på de vigtigste valgtemaer i Aarhus, ville byudvikling uden tvivl betyde alverden. Det kan sagtens være, at man kommer til at kunne se byudviklingen på stemmernes fordeling, siger Roger Buch.

Han kan ikke forholde sig alene til Vejlby-Risskov, da der ingen undersøgelser er foretaget kun for bydelen, men ser man bort fra midtbyen, er der intet andet sted i Aarhus, hvor befolkningstilvæksten er så stor som i 8240. Det skyldes byudviklingen.

Og den er ikke lige populær. Tværtimod viser en undersøgelse, han i samarbejde med Aarhus Kommune foretog i 2019, at der er stor politikerlede på grund af de mange store byudviklingsprojekter, der popper op i Vejlby, Risskov og i mange andre bydele.

- En tredjedel af de adspurgte århusianere svarede, at de oplevede politikerlede. Nogle begrundede det med, at politikerne var nogle egoister, der bare taler udenom, men der var også mange, der pegede på byudviklingen som en grund. Allerede dengang kunne man se, at byudvikling, Aarhus Ø og letbanen var noget, der optog dem meget, og det gør det i den grad også nu, siger Roger Buch.

Hele pakken

Lede er en stærk følelse, og hvis du kom hjem til din bedre halvdel og fortalte, at du oplevede lede ved at have ham eller hende i dit åsyn, burde du nok forvente at sove på sofaen. Det er altså en heftig udmelding, en tredjedel af de adspurgte dengang kom med, og det kan komme til at flytte stemmer.

- Der er helt sikkert vælgere at hente i at opponere imod fortætning. Selv hvis det kun var fem til ti procent, som er voldsomt utilfredse med udviklingen i byen, så er det en stor andel, man kan forsøge at tappe ind i som kandidat, siger Roger Buch.

Han understreger dog, at vælgerne sjældent stemmer baseret på én kandidats mærkesag - men hele pakken.

- Kandidatens parti, kvalifikationer og lokale engagement og geografi spiller en stor rolle, og det er ikke sikkert, at en utilfreds blå vælger vil stemme på en kandidat fra et rødt parti, bare fordi vedkommende er imod fortætning. Der er langt derfra til at stemme på hele pakken, men der er helt klart et potentiale for politikerne i at slå sig op på byudvikling, siger Roger Buch

Få vil bremse udviklingen

Han synes dog, det kan være svært at gennemskue, hvilke partier der i realiteten er imod byudvikling. Som Roger Buch påpeger, kan borgmester Jacob Bundsgaard og flertallet i Aarhus Kommune kun til en vis grad kontrollere, hvor mange der flytter til kommunen.

I denne artikel fra Århus Stiftstidende fremgår det, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten som de eneste etablerede partier ønsker decideret at bremse befolkningstilvæksten, mens flere andre ser det som et gode for udviklingen i Aarhus.

Men sæt nu, man ikke kan se sig selv stemme på et af de to fløjpartier i hver sin ende af det politiske spekter? Hvem stemmer man så på? - Det er Roger Buch også spændt på at se.

- Det er svært at se, hvem der bliver vinderne og taberne. Taberne kunne meget vel blive borgmesteren og flertallet, som har formet byudviklingen gennem de seneste år, for de utilfredse vælgere kan næsten kun vende vreden imod ham og flertallet. Spørgsmålet er så, hvor de går hen? -  Det har vi ingen målinger på, siger Roger Buch.

RisskovLIV

Forfatter udlægger forskellene på Risskov og Vejlby i ny bog: - Om 50 år vil vi se en mur mellem de to områder

RisskovLIV

McDonald's i Risskov er den første af sin slags i Danmark: Men godkendelsen af den nye restaurant skulle først forbi USA

RisskovLIV

Coca-Colas julelastbil kommer til Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Om fordomme mellem Vejlby og Risskov

RisskovLIV

Nu får Risskov sit eget apotek

RisskovLIV

Dyster prognose: Trafikken på Lystrupvej vil kun blive værre - og løsningerne er svære at få øje på

RisskovLIV

Søren har en løsning på Lystrupvejs trafikkaos – men hvad forestiller Aarhus Kommune sig?

RisskovLIV

Slusemester Jens Peter redder dagligt Risskov fra oversvømmelse

Der er James Bond, Robin Hood og Pippi Langstrømpe, og så er der hverdagens helte som Jens Peter Petersen, der i al ubemærkethed redder Vejlby Fed fra oversvømmelse på ugentlig basis.

RisskovLIV

Eldorado for rotter i Risskov: Hanne og Mogens har fanget seks alene i år

Hanne Riis og Mogens Sørensen sad en dag denne sommer og nød en solskinsstund på terrassen til deres hus på Rolighedsvej, da en rotte pludselig sprang op, stirrede på dem og sprang videre på sin færd.

RisskovLIV

Vidste du det? Vejlby-Risskov var et skattely frem til 1970

Hvad har Vejlby-Risskov tilfælles med Barbados, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Schweiz?

RisskovLIV

Valget er ovre: Sådan stemte Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

RisskovLIV

Wich blev den store vinder: Sådan gik det kandidaterne fra Vejlby-Risskov til kommunalvalget

RisskovLIV

Hvad er den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov? - Her giver de lokale kandidater sit bud

RisskovLIV

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

RisskovLIV

Hvor sætter du dit kryds på tirsdag?

RisskovLIV

Fra badestrand til mudderpøl? - Planer om et stenrev ud for Bellevue Strand bliver mødt med enorm skepsis

RisskovLIV

Ny bokseklub er åbnet i Vejlby-Risskov: Vi tog en tur i ringen