Annonce
Erhvervsområde mellem Grenåvej og Agerbæksvej i Risskov. Foto: Axel Schütt
RisskovLIV

Kommunen vil skrumpe byggeri: Singhs byggeplaner kan blive halveret

Forvaltningen i Aarhus Kommune har i skarpe vendinger opfordret byudvikleren Sukhdev Singh Kailya til at barbere sit byggeprojekt på Agerbæksvej ned til stor glæde for den lokale grundejerformand.

Intet er sikkert, før byrådet i Aarhus Kommune i sidste ende skal tage stilling til en eventuel lokalplan, men i øjeblikket tyder det på, at projektudvikleren Sukhdev Singh Kailya - bedre kendt som Singh -  skal indstille sig på, at hans byggeplaner på Agerbæksvej bliver beskåret.

I et referat fra sidste møde mellem Singh og forvaltningen i Aarhus Kommune fremgår det, at områdechefen for Plan og Byggeri, Eva Møller Sørensen, har fortalt projektudvikleren, at der maksimalt må bygges i to etager langs Agerbæksvej samt tre til fire langs Grenåvej.

I sit første skitseprojekt havde Singh ellers lagt op til, at der skulle bygges i seks etager langs den trafikerede indfaldsvej og op til fem ud mod Agerbæksvej, mens der mellem karreerne skulle opføres en række townhouses. Den byggedrøm bliver næppe en realitet, selvom forvaltningens retningslinjer ikke er bindende.

- Udformningen af ny bebyggelse i området er stadig åben helt frem til byrådets endelige vedtagelse af en lokalplan, men vi har en forventning om, at projektudviklerne retter sig efter de retningslinjer, som findes i kommuneplanen, og som vi giver dem, fortæller Lene Damgaard, der er byplanlægger og projektansvarlig fra Aarhus Kommune på Singhs forslag til lokalplan.

- Projektudviklerens arkitekter bidrager ofte med nye ideer, så der venter stadig flere møder og flere skitseforslag.

Sådan så det første skitseprojekt ud, som Singh og projektudviklerne sendt ind til forvaltningen. Tallene angiver det ønskede antal etager i hver blok. Foto: Aart

Det tredje byggeri

To store lokalplaner på Agerbæksvej med omkring 600 boliger i tre til seks etager blev trods store protester og et ukarakteristisk højt antal indsigelser vedtaget af byrådet i september.  Allerede dengang stod det klart, at et tredje stort byggeprojekt var under opsejling.

Singh, der selv ejer huset på Asylvej 1, har nemlig stemt dørklokker og sikret sig købsaftaler på en klynge bestående af de 12 omkringliggende villamatrikler. Bygherrens første skitseprojekt indsendt til Aarhus Kommune viste, at han håbede på at opføre omkring 125 boliger i deres sted.

Området afgrænset med hvidt viser den klynge af boliger og småerhverv, som byudvikleren Singh har købsaftaler på plads for. Foto: Aart

Nu har forvaltningen lagt op til, at der skal barberes etager af projektet. Byggeriet ser ud til at skrumpe, og det glæder formanden for Grundejerforeningen 8 A-O, Claus Rude.

- Vi kan jo se, at forvaltningen ret firkantet har fortalt Singh, at der ikke skal bygges højt på denne del af Agerbæksvej. Vi er selvfølgelig mest interesseret i, at der slet ikke kommer noget byggeri, men det er da klart et skridt i den rigtige retning, siger Claus Rude.

Forbavsende positiv

Han har tidligere siddet i følgegrupperne til de to andre lokalplaner, der endte med at blive vedtaget. De processer efterlod ham frustreret og følende magtesløs, fordi følgegrupperne med Claus Rudes ord ikke fik flyttet så meget som et komma i byggeplanerne.

Anderledes lydhør føler han, at forvaltningen er i forbindelse med det tredje store byggeprojekt på vejen.

- Vi har forhåbninger om, at det nye byråd bliver mere lydhøre, men vi har været forbavsende positive over for processen med denne lokalplan. Nu må vi se, om det påvirker resultatet, men vi har fået lov til at komme med nogle indspark, og man må sige, at forvaltningen har været lyttende, siger Claus Rude.

Men lutter tilfreds er han ikke. Han efterlyser fortsat en trafiktælling på Agerbæksvej, der tager højde for den stærkt øgede trafik, som op mod 700 nye boliger fra de tre lokalplaner utvivlsomt vil medføre på villavejen.

Processen ser ud til at fortsætte

Håbet er, at en sådan trafikmåling kan få forvaltningen og politikerne i Aarhus Kommune til helt at trække i nødbremsen og sætte en stopper for Singhs forslag til lokalplan. Imidlertid fortsætter arbejdet med lokalplansprocessen, for byudvikleren har ikke fået kolde fødder trods forvaltningens opfordring om at barbere flere etager fra.

- Jeg synes, projektudvikleren har reageret positivt på vores retningslinjer, men de er lidt bekymrede over økonomien i projektet. Vi har dog planlagt et møde i januar, så det tyder på, at de gerne vil fortsætte lokalplansprocessen, siger Lene Damgaard.

Ved det seneste møde mellem forvaltningen og projektudvikleren var der også bred enighed om at arbejde videre med et byggeri inspireret af en gammel, dansk byggeskik - længehuse.

- Det er positivt, fordi det er med til at give projektet sin egen identitet. Bebyggelsen i det nye område må gerne have en sammenhæng med den bebyggelse, der kommer i de to nye lokalplanområder mod nord og med de eksisterende rækkehuse og villaer, men samtidig skal kommende beboere også have et sted, der er deres og har sin egen identitet, siger Lene Damgaard.

RisskovLIV har forsøgt at kontakte Sukhdev Singh Kailya for at få en kommentar til de foreløbige ændringer i projektet. Det har dog ikke været muligt at få kontakt til den pensionerede arkitekt, der til daglig bor i norske Tromsø.

Denne skitse viser, hvordan projektet kan komme til at se ud. Ved seneste møde mellem Singh og forvaltningen var der bred enighed om, at man skulle arbejde videre med et byggeri i karréstruktur koblet med længehusstruktur.Foto: Aart
RisskovLIV

To Risskov-skoler skulle i al hast oprette modtagerklasse: Den ene har fået 20 -  den anden har ikke fået én eneste

RisskovLIV

Risskov-firma investerede millioner i Danmarks bedste arbejdsplads: En måned senere gik virksomheden konkurs

RisskovLIV

Formanden kalder nyt forslag for 'krukkeri': Skal Vejlby-Risskov Fællesråd deles op?

RisskovLIV

Hør Kenneth brumme lidt for livet på søndag: 170 ekstremt velklædte bikere kører gennem Risskov for et godt formål

RisskovLIV

Boligforening plaget af narkosalg er åben for vagtværn og overvågning: - Det er ikke os, der har noget at skjule

RisskovLIV

Sidste år endte sidste skoledag i vold:  - Vi har vendt hver en sten for at undgå en gentagelse

RisskovLIV

Parti er klar til at opkøbe villaer for at bygge almene boliger

RisskovLIV

Vaks kvinde skrev registreringsnummer ned: Mulig seriekrænker fra Mollerup er sigtet

Østjyllands Politi kan takke en 43-årig kvinde for, at de tirsdag kunne anholde en 26-årig mand og sigte ham for blufærdighedskrænkelse i Mollerup Skov. Det sker efter, at en mulig seriekrænker har været på spil mindst fem gange i skoven den forgangne måneds tid.

RisskovLIV

Vejforening taber endnu en klagesag:  Forstå hele sagen om nyt etagebyggeri på stikvej i Risskov

Nedrivningsarbejdet er så småt gået i gang, og vejforeningen på L. P. Bechs Vejs håb om at få sat en stopper for byggeriet af en etagebolig med fire lejligheder er endegyldigt skudt i sænk.

RisskovLIV

Enhedslisten vil have flere almene boliger til Risskov: - Vi er åbne for at opkøbe villaer for at bygge billigere boliger

Forskellen er til at få øje på, for mens 74 procent af boligerne i Søndervangskolens skoledistrikt i Viby er almene, er tallet for Strandskolens distrikt blot to procent.

RisskovLIV

Boligmarkedet i Vejlby-Risskov er stadig brandvarmt

RisskovLIV

Trods verdenssituationen: Der er stadig masser blus på boligmarkedet i Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Lokal blotter får Lene til at lære afværgeteknikker fra sig: Hvis du kvæler hende bagfra, ender du på røven i en armlås

RisskovLIV

Mindre grønt, men mere plads til grå guld: Udvidelse af plejehjem til 45 mio. skal vedtages efter sommerferien

RisskovLIV

Ingen adgang for gangbesværede: Nu bliver håbløs letbanestation måske ændret

RisskovLIV

I baglokalet til en farvehandel: Vidste du, at en af Aarhus' bedste ølbutikker ligger i Vejlby?

RisskovLIV

Risskov-firma opkøber grund: Forladt bygning baner vejen for 300 boliger

RisskovLIV

Populært spisested kan genopstå som ny restaurant - eller bane vejen for nybyggeri