Annonce
RisskovLIV

Slusemester Jens Peter redder dagligt Risskov fra oversvømmelse

78-årige Jens Peter Petersen har gennem de seneste 25 år været slusemester ved pumpestationen ved udmundingen af Egåen.

Der er James Bond, Robin Hood og Pippi Langstrømpe, og så er der hverdagens helte som Jens Peter Petersen, der i al ubemærkethed redder Vejlby Fed fra oversvømmelse på ugentlig basis.

Han er Landvindingslagets slusemester gennem et kvart århundrede og har ansvaret for, at pumpestationen ved Slusen nær udmundingen af Egåen pumper, når åen truer med at gå over sine breder.

- Uden mig ville pumperne ikke kunne køre, og uden pumpestationen ville hele den lave del af Risskov stå under vand, fordi vandet ville få samme niveau som i Aarhus Bugten, så uden pumpestationen kunne man lige så godt pille husene ned. Det er der nok for mange gode skatteydere til, at man tillader, siger Jens Peter Petersen i spøg.

Heldigvis. Konsekvenserne og omkostningerne af en mulig oversvømmelse fra Egåen er ikke til at spøge med, og Jens Peter Petersen er selv medlem af Landvindingslaget, fordi hans egen ejendom og tidligere erhvervsbygning begge er i risikozonen.

Derfor blev den i dag 78-årige pensionist for snart 25 år siden spurgt, om han ville overtage hvervet som slusemester. Det ville han gerne.

- Det kræver ingen særlig forudsætning at blive slusemester. Det er noget, man lærer efterhånden, men noget ensomt hverv er det ikke, og det er rart at have noget at stå op til som pensionist, siger Jens Peter Petersen.

Blade kan give oversvømmelse

Nogle gange er det de mindste ting, der kan gøre en kolossal forskel. Riven – og en god balanceevne – er nemlig Jens Peter Petersens måske vigtigste redskab. Ved hvert pumpehus er der rister på Egåen-siden, hvor vandet kan strømme ind til pumperne, der så kan pumpe vandet ud i Aarhus Bugten.

Derfor er det altafgørende, at risterne ikke bliver tilstoppet med nedfaldne blade og planter fra Egåen, og derfor står en ældre Jens Peter Petersen dagligt på en snæver betonsats og river grøden op i en times tid. Den er godt givet ud.

- Hvis risterne stoppede til, ville pumperne også blive ødelagt hurtigt, for så ville de ingen vand få, og så ville der ikke gå otte dage, før Risskov var oversvømmet, siger Jens Peter Petersen.

Det er på denne sats, at Jens Peter Petersen står og river grøde væk fra risterne. Vandstanden er typisk mellem to og tre meter, men selvom der ikke er nogen stige, skulle han falde i vandet, er slusemesteren ikke nervøs.

Erfaring har lært ham at se, hvornår vandstanden i Egåen er høj, men reelt set behøver han ikke at reagere selv. Langs vandløbet er der installeret følebrønde, som får pumperne til at sætte i gang.

8.000 liter i sekundet

Det gør de med et brøl og en enerverende hyletone, som næsten overdøver vandets rislen, når det pumpes ud i Aarhus Bugten. Bliver vandet i Egåen højt nok, sætter først den ene pumpe i gang på halv kraft og sender 2.000 liter vand ud i sekundet. Stiger det yderligere, går pumpe to i gang på halv kraft, og kører de begge på fulde drøn, bliver der pumpet 8.000 liter vand ud.

Historisk har den mængde vand været nok til at forebygge oversvømmelser – undtagen den ene gang i 2007.

- Jeg synes ikke, jeg har oplevet noget dramatisk, som vi ikke har kunnet håndtere, men der var dengang i 2007, hvor en kombination af sne, tøvejr og regnvejr ramte os, mens den ene pumpe var under reparation. Da måtte Beredskabsstyrelsen rykke ud med deres egne pumper for at holde vandet ude af husene langs Egåen, siger Jens Peter Petersen.

Ellers har pumperne fra 1956 bestået tidens test, men det er ikke sikkert, at de kan fortsætte med det. Aarhus Kommunes rapport om klimaændringerne i Vejlby-Risskov konkluderer nemlig, at slusen ikke er fremtidssikret til at kunne håndtere de fortsatte ændringer i klimaet med øgede mængder nedbør.

Ny engsø kan blive nødvendig

Det er blandt andet derfor, at rådmanden for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek (V) har foreslået, at man etablerer endnu en engsø ved Hede Enge, som kan opmagasinere nogle af fremtidens store vandmængder og aflaste Egåen – og pumperne.

Jens Peter Petersen tvivler bare på, at pumperne bliver utilstrækkelige foreløbigt, men han anerkender gerne, at klimaet er en lunefuld størrelse.

- Jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvor længe pumperne måtte holde, men jeg tror, de vil være tilstrækkelige i både min og din tid. Jeg tror, de har 50 år i sig endnu, medmindre klimaændringerne går meget stærkere, end vi regner med - men det gør de måske også, siger Jens Peter Petersen.

Derudover er der også truslen fra Aarhus Bugten. Slusen beskytter ved stormfloder op til kote 1,8 meter, men holder klimafremskrivningerne stik, vil det ikke være tilstrækkeligt på sigt, og så skal pumpestationen potentielt hæves ligesom visse steder langs diget.

Gennem sine 25 år som slusemester har Jens Peter Petersen i tre omgange oplevet Aarhus Bugten banke faretruende højt på sluseporten. Tilsvarende antal forventer han ikke at se, før han forlader sit hverv.

- Jeg tror, jeg har titlen som den længst siddende slusemester, men jeg kan selvfølgelig ikke huske helt tilbage til 1956. Jeg er 78 år nu, så jeg tager næppe 25 år mere, selv hvis jeg kunne. Men en slutdato har jeg ikke, selvom Landvindingslaget teknisk set kunne fyre mig i morgen, hvis de var utilfredse. Det tror jeg nu ikke, de er, siger Jens Peter Petersen.

RisskovLIV

Forfatter udlægger forskellene på Risskov og Vejlby i ny bog: - Om 50 år vil vi se en mur mellem de to områder

RisskovLIV

McDonald's i Risskov er den første af sin slags i Danmark: Men godkendelsen af den nye restaurant skulle først forbi USA

RisskovLIV

Coca-Colas julelastbil kommer til Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Om fordomme mellem Vejlby og Risskov

RisskovLIV

Nu får Risskov sit eget apotek

RisskovLIV

Dyster prognose: Trafikken på Lystrupvej vil kun blive værre - og løsningerne er svære at få øje på

RisskovLIV

Søren har en løsning på Lystrupvejs trafikkaos – men hvad forestiller Aarhus Kommune sig?

RisskovLIV

Slusemester Jens Peter redder dagligt Risskov fra oversvømmelse

Der er James Bond, Robin Hood og Pippi Langstrømpe, og så er der hverdagens helte som Jens Peter Petersen, der i al ubemærkethed redder Vejlby Fed fra oversvømmelse på ugentlig basis.

RisskovLIV

Eldorado for rotter i Risskov: Hanne og Mogens har fanget seks alene i år

Hanne Riis og Mogens Sørensen sad en dag denne sommer og nød en solskinsstund på terrassen til deres hus på Rolighedsvej, da en rotte pludselig sprang op, stirrede på dem og sprang videre på sin færd.

RisskovLIV

Vidste du det? Vejlby-Risskov var et skattely frem til 1970

Hvad har Vejlby-Risskov tilfælles med Barbados, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Schweiz?

RisskovLIV

Valget er ovre: Sådan stemte Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

RisskovLIV

Wich blev den store vinder: Sådan gik det kandidaterne fra Vejlby-Risskov til kommunalvalget

RisskovLIV

Hvad er den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov? - Her giver de lokale kandidater sit bud

RisskovLIV

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

RisskovLIV

Hvor sætter du dit kryds på tirsdag?

RisskovLIV

Fra badestrand til mudderpøl? - Planer om et stenrev ud for Bellevue Strand bliver mødt med enorm skepsis

RisskovLIV

Ny bokseklub er åbnet i Vejlby-Risskov: Vi tog en tur i ringen